Buitenland

‘Stuur deze politieke klasse collectief naar huis’

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Beppe Grillo is al 20 jaar lang één van de meest populaire stand-up comedians in Italië. Hij stelt onder meer de politieke corruptie en de bijzonder hoge kostprijs van de politiek aan de kaak.

Eén van zijn speerpunten is dat het Italiaanse parlement moet worden gezuiverd van parlementsleden met een strafblad.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Ook wil hij dat de loonkloof tussen de top van een bank en de bankmedewerkers moet worden gedicht. Volgens Grillo verdienen de bestuurders gemiddeld 1500 maal het minimumloon.

Beweging

Grillo leidt naar eigen zeggen geen politieke partij, maar een ‘beweging’ waarbij gezond verstand voorop staat. De SOPN profileerde zich tijdens de Nederlandse parlementsverkiezingen vorig jaar ook als beweging en niet zozeer als partij.

Vrijdagavond rondde Grillo zijn verkiezingscampagne af op het plein rechtsachter de Sint-Jan van Lateranen in Rome. Volgens schattingen stroomde het plein helemaal vol. De Italiaanse pers sprak van 100.000 aanhangers. Hoe wil Grillo de corruptie aanpakken? “Stuur deze politieke klasse collectief naar huis.”

Veranderen

“Mensen, kijk dan!” schreeuwde Grillo. “Het is al gebeurd. Ze kunnen niet meer om ons heen!” De aanwezigen trakteerden hem op een applaus. “Eindelijk heb ik het gevoel dat we samen iets kunnen veranderen,” zei een kandidaat-parlementslid vlak voor Grillo’s entree.

Italiaanse kiezers hebben nog tot 15.00 uur om hun keuze te bepalen. Daarna maken de exitpolls duidelijk met welke coalitie de Italianen verder zullen gaan. Volgens sommige opiniepeilers kan outsider Grillo rekenen op 20 procent van de stemmen.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Jammer dat dit filmpje niet ondertitelt is maar niet op rtl nieuws.Zijn woorden waren: AL DIE CORUPTE POLITICI MOGEN NU OPROTTEN!!Het zal tijd worden.Maar de belofte die hier werd gedaan aan het volk over de banken,zo verteld rtl nieuws is slecht voor de eurozone, waarvan ze heilig overtuigd zijn dat deze niet in gaat zakken.Nee het is immers al aan het inkakken.Ik lach me de gaten in de broek voor de “Angst”die de rtl media zaaide.Ga zo door en blijf vooral denken, dat we dom zijn.Kunnen wij de laatste troefkaart op het juiste moment inzetten, zodat de elite naast haar potje piest.

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

“Eén van zijn speerpunten is dat het Italiaanse parlement moet worden gezuiverd van parlementsleden met een strafblad.”

Hoewel dat op het eerste gezicht heel erg sympatiek klinkt om mensen met een strafblad te weren uit het parlement, is het zeer onwenselijk dat mensen met een strafblad worden geweerd.

Dit is voornamelijk om twee redenen:

1) Het parlement vormt de volksvertegenwoordiging. Jij als kiezer mag zelf aanwijzen door wie jij je vertegenwoordigt wilt zien. Als jij jezelf graag vertegenwoordigt wil zien door iemand met een strafblad dan moet dat gewoon kunnen.
2) De tweede reden is nog belangrijker. Wanneer iemand met een strafblad geen politieke functie meer kan vervullen, dan wordt het voor een zittende regering wel heel erg makkelijk om politieke tegenstanders uit te schakelen: smeer ze een strafblad aan. Onlangs stond Geert Wilders terecht wegens haatzaaien. Als hij daarvoor was veroordeelt dan zou hij volgens dit onzalige plan direct politiek zijn uitgespeeld. Nu ben ik geen fan van Wilders en hoop ik dat hij vandaag nog de handdoek in de ring gooit, maar niet op deze manier. Een strafblad mag nooit een reden zijn om niet in het parlement te mogen. Een corrupte regering kan IEDEREEN een strafblad bezorgen en dus uitschakelen.

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Nog een aanvulling:

“De SOPN profileerde zich tijdens de Nederlandse parlementsverkiezingen vorig jaar ook als beweging en niet zozeer als partij.”

En wat nu als onze regering echt corrupt zou zijn en we het waanzinnige idee van meneer Grillo in Nederland zouden hebben?

Dan zou de SOPN worden bestempeld als criminele organisatie en alle leden en sympathisanten worden veroordeeld wegens lidmaatschap aan een criminele organisatie. Al die mensen zijn dus politiek uitgeschakeld want met een strafblad kun je geen politieke functie meer bekleden volges dit plan.

Dus nogmaals: dat is de reden waarom je nooit mag stellen dat mensen met een strafblad niet in het parlement mogen.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x