Natuur en Milieu

VIDEO: “Zonder enige twijfel is de zesde grote uitstervingsgolf op aarde begonnen”

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op onze planeet is een zesde grote uitstervingsgolf aan de gang, zo waarschuwen wetenschappers in een nieuwe studie. De mens kan één van de eerste slachtoffers zijn. Volgens de studie, die door drie Amerikaanse universiteiten is uitgevoerd, verdwijnen gewervelde diersoorten 114 keer sneller dan normaal. Zonder de mens zouden soorten veel trager uitsterven.

Wetenschappers waarschuwen al langer dat de aarde een nieuwe uitstervingsgolf doormaakt, zoals 65 miljoen jaar geleden toen de dinosaurussen verdwenen. Maar zelfs bij de meest positieve schattingen sterven soorten nu veel sneller uit in vergelijking met de voorgaande golven.

“We waren erg verrast hoe erg het is,” aldus de Mexicaanse professor Gerardo Ceballos. “Als dit doorgaat zou het leven miljoenen jaren nodig hebben om zich te herstellen, en onze eigen soort zal naar alle waarschijnlijkheid uitsterven.”

Sinds 1900 zijn volgens de studie 477 gewervelde diersoorten uitgestorven. Zo’n verlies zou normaal over een periode van 10.000 jaar waargenomen worden. “Het is echt een signaal dat we een zesde uitsterving zijn ingegaan, aangedreven door de mens,” aldus Ceballos. De wetenschappers schatten dat in twee generaties tijd 75 procent van de diersoorten die we kennen zal verdwijnen.

“Menselijke soort zal verdwijnen”

“Onze analyse benadrukt dat onze wereld in rap tempo is begonnen met het vernietigen van diersoorten en andere organismen. Daardoor starten we een uitstervingsgolf die de voorbije 65 miljoen jaar niet meer is voorgekomen,” concluderen de wetenschappers.

De studie, die in het tijdschrift Science Advances werd gepubliceerd, ‘toont zonder twijfel aan dat we zijn aanbeland in de zesde grote uitstervingsgolf’, zegt professor Paul Ehrlich van de Stanford-universiteit. De wetenschappers voegen toe dat ook de menselijke soort zal verdwijnen.

“Zonder twijfel is de zesde grote uitstervingsgolf begonnen. Er zijn voorbeelden genoeg van diersoorten wereldwijd die wandelende doden zijn. We zijn de tak waarop we zitten aan het afzagen,” zei hij.

[DeMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Verban gif wereld wijd en die cijfers zullen flink omlaag gaan.

jenne
jenne
7 jaren geleden

Over de laatste 10 000 jaar, er is nog nooit echt onderzoek geweest, ook niet van af 1900, natte vinger werk, dat het hier en daar verkeerd gaat, door toe doen van de mens is zeker, maar er kunnen ook diersoorten ontstaan, metamorfoses zijn inherent aan het leven, bij onderzoekings tochten komen er op eens heel veel dieren bij die wij niet kenden, ook de oceanen, en zeeën, zijn nog nooit echt heel intensief bekeken en uit gekamd.
Dit zijn van die lieden die het over grafrovers hebben, en zelf onder het mom van archeologie alle graven leegroven, en verplaatsen.
Dit hoort thuis bij de comcommertijd bang makerijtjes.

Sunshine
Sunshine
7 jaren geleden

Wij weten nog zo weinig van alles dat ik geloof dat deze onderzoekers toch ook nog steeds slechts broodetende mensen zijn.
Al die paniek- en angstzaaiende berichten…. ik kan er niets mee.
Voor de planeet en de andere diersoorten die hier leven zou je bijna hopen dat ze gelijk hebben v.w.b. het uitsterven van de menselijke soort maar ik geloof niet dat er ook maar iemand is die weet hoe het in de toekomst gaat lopen.

JansTerZeijle
JansTerZeijle
7 jaren geleden

Volgens de evolutie hypothese, komen er vanzelf nieuwe soorten voor in de plaats.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

24
0
We lezen graag je reactie!x