Homepagina » Natuur en Milieu » VIDEO: “Zonder enige twijfel is de zesde grote uitstervingsgolf op aarde begonnen”
VIDEO: "Zonder enige twijfel is de zesde grote uitstervingsgolf op aarde begonnen"

VIDEO: “Zonder enige twijfel is de zesde grote uitstervingsgolf op aarde begonnen”

Op onze planeet is een zesde grote uitstervingsgolf aan de gang, zo waarschuwen wetenschappers in een nieuwe studie. De mens kan één van de eerste slachtoffers zijn. Volgens de studie, die door drie Amerikaanse universiteiten is uitgevoerd, verdwijnen gewervelde diersoorten 114 keer sneller dan normaal. Zonder de mens zouden soorten veel trager uitsterven.

Wetenschappers waarschuwen al langer dat de aarde een nieuwe uitstervingsgolf doormaakt, zoals 65 miljoen jaar geleden toen de dinosaurussen verdwenen. Maar zelfs bij de meest positieve schattingen sterven soorten nu veel sneller uit in vergelijking met de voorgaande golven.

“We waren erg verrast hoe erg het is,” aldus de Mexicaanse professor Gerardo Ceballos. “Als dit doorgaat zou het leven miljoenen jaren nodig hebben om zich te herstellen, en onze eigen soort zal naar alle waarschijnlijkheid uitsterven.”

Sinds 1900 zijn volgens de studie 477 gewervelde diersoorten uitgestorven. Zo’n verlies zou normaal over een periode van 10.000 jaar waargenomen worden. “Het is echt een signaal dat we een zesde uitsterving zijn ingegaan, aangedreven door de mens,” aldus Ceballos. De wetenschappers schatten dat in twee generaties tijd 75 procent van de diersoorten die we kennen zal verdwijnen.

“Menselijke soort zal verdwijnen”

“Onze analyse benadrukt dat onze wereld in rap tempo is begonnen met het vernietigen van diersoorten en andere organismen. Daardoor starten we een uitstervingsgolf die de voorbije 65 miljoen jaar niet meer is voorgekomen,” concluderen de wetenschappers.

De studie, die in het tijdschrift Science Advances werd gepubliceerd, ‘toont zonder twijfel aan dat we zijn aanbeland in de zesde grote uitstervingsgolf’, zegt professor Paul Ehrlich van de Stanford-universiteit. De wetenschappers voegen toe dat ook de menselijke soort zal verdwijnen.

“Zonder twijfel is de zesde grote uitstervingsgolf begonnen. Er zijn voorbeelden genoeg van diersoorten wereldwijd die wandelende doden zijn. We zijn de tak waarop we zitten aan het afzagen,” zei hij.

[DeMorgen]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Verban gif wereld wijd en die cijfers zullen flink omlaag gaan.

  18 likes
  • uitstervingsgolf schreef:

   De Big Bang theorie, het ineenkrimpen van zeker een deel van het heelal.
   En dan komt alles terug, zeker wat betreft de zuivere natuur, fauna en flora.
   De Aarde en z’n huidige, natuurlijke, levensduur is niet oneindig.
   Maar ze komt ooit terug. Vroeg of laat verhuizen onze zieltjes, noodgedwongen, naar, weeral, een nieuwe parallelle Aarde. Maar dan met veel meer verstand.
   Veel vakantiedagen.

   10 likes
  • Frans schreef:

   Door mijn schuld? , door mijn schuld?, door mijn grote schuld?/!
   Terwijl de wetenschappers zelf hard bezig zijn de wereld kapot te maken.

   3 likes
 • huisheks schreef:

  Het is een cyclus. De mens leeft al lang op aarde en heeft diverse “golven” overleefd.
  Dus waarom zo negatief ? Angst is een slechte raadgever.
  Maar diezelfde angst is wel een manier om mensen er toe aan te zetten, verkeerde stappen te doen.
  En die aanmoediging komt van een handjevol idioten. Als wij nu eens ons verstand gingen gebruiken, dan zou de aarde beter af zijn en wij dus ook.

  18 likes
  • days of our lives schreef:

   De mens is nog relatief jong (enkele tot tientallen miljoenen jaren). De vorige massa-extincsies dateren van ver daarvoor.
   De eerste beproeving voor de mens moet nog plaatsvinden en daarvoor leggen we nu de basis.

   Ik zou niet te optimistisch zijn over de kansen van de mens. In het verleden zijn alle dieren groter dan formaat rat/kat uitgestorven tijdens natuurrampen, omdat het hele eco-systeem/voedselpiramide werd ontregeld/vernietigd.

   Verschil met toen (meteoorinslagen, extreem vulkanisme) is dat het nu gebeurt door menselijk handelen (uitstoot co2 etc.). Iets wat we simpel en doeltreffend binnen 20 jaar volledig kunnen voorkomen (die techniek is er), maar de mens zelf hier niet aan wil omdat dat ten koste gaat van economische groei en we anders moeten gaan kijken naar hoe de maatschappij moet worden ingericht, zoals grootte van gezinnen e.d.

   Dus ja, de mensheid gaat hier voor. En we gaan allemaal mee.

   6 likes
   • Gertjan schreef:

    Ik wordt zo kotsmisselijk van de term “uitstoot van CO2” Het is echt een term die blijft hangen bij iedereen en direct gelinkt wordt aan alles wat verkeerd gaat.

    Alle onderzoeken zijn van de laatste decennia’s en zijn te wankel om serieus genomen te worden. Niets is dus zeker. Het meeste is gebaseerd op aannames.
    En om toch naam te maken gaan we vrolijk maar van alles publiceren zonder na te denken over de impact van dergelijk onderzoek gegevens.

    Jammer, jammer jammer!!!

    4 likes
  • EllenB schreef:

   Angst is inderdaad een slechte raadgever, maar anticiperen is gewoon je gezond verstand gebruiken.
   Iedereen die ook maar een beetje contact heeft met zijn intuitie, voelt dat er iets groots in de lucht hangt.
   Ik ben i.i.g voorbereid.
   Zowel letterlijk als mentaal.
   Er staat hier altijd reserve water klaar staan . Ik heb noodverlichting, een camping-stelletje, en houdbaar voedsel. Ook voor mijn kat.
   Kan ik iedereen aanraden.
   Kijk bijv. eens op Noodzaken.nl.

   7 likes
 • jenne schreef:

  Over de laatste 10 000 jaar, er is nog nooit echt onderzoek geweest, ook niet van af 1900, natte vinger werk, dat het hier en daar verkeerd gaat, door toe doen van de mens is zeker, maar er kunnen ook diersoorten ontstaan, metamorfoses zijn inherent aan het leven, bij onderzoekings tochten komen er op eens heel veel dieren bij die wij niet kenden, ook de oceanen, en zeeën, zijn nog nooit echt heel intensief bekeken en uit gekamd.
  Dit zijn van die lieden die het over grafrovers hebben, en zelf onder het mom van archeologie alle graven leegroven, en verplaatsen.
  Dit hoort thuis bij de comcommertijd bang makerijtjes.

  21 likes
 • Armonicus schreef:

  “Er zijn voorbeelden genoeg van diersoorten wereldwijd die wandelende doden zijn.”

  Ja, zoals de mens met een smartphone op straat….

  19 likes
 • Sunshine schreef:

  Wij weten nog zo weinig van alles dat ik geloof dat deze onderzoekers toch ook nog steeds slechts broodetende mensen zijn.
  Al die paniek- en angstzaaiende berichten…. ik kan er niets mee.
  Voor de planeet en de andere diersoorten die hier leven zou je bijna hopen dat ze gelijk hebben v.w.b. het uitsterven van de menselijke soort maar ik geloof niet dat er ook maar iemand is die weet hoe het in de toekomst gaat lopen.

  12 likes
 • XsSon schreef:

  De mensheid komt van mars, dus hoezo pas 6e, tis al veel later.
  Mars is 4 miljard jaar overleden het leven op aarde direct erna.
  Dus ….

  7 likes
 • joke1 schreef:

  De mensen die slecht zijn, zijn niet de echte foute mensen, maar de gene die alles toelaten dat zijn pas de echte,,,, echte foute mensen.

  6 likes
 • JansTerZeijle schreef:

  Volgens de evolutie hypothese, komen er vanzelf nieuwe soorten voor in de plaats.

  5 likes
 • redice schreef:

  de menselijke soort, vooral diegenen in maatpak die alles dirigeren, politiekers genaamd, en ook alles naar de kloten helpen, evenals de “elite” mag van mij stante pede uitsterven, ze hebben het dik verdiend!!

  3 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  De mens is als een aap met een scheermes ! Of is de aap als een mens met een scheermes ? Hoe dan ook is onze soort een mislukt project van buitenaardse knoeiers met DNA ook wel de goden genoemd. We zijn bedoeld om als slavenras te dienen met een begrenzing op onze intelligentie. Door die begrenzing wanen we ons intelligent en starten processen die wij niet kunnen beheersen. Zoals een kind met vuur speelt en machteloos moet toezien hoe het huis afbrandt…

  2 likes
 • nunki schreef:

  Ach, tegen de tijd dat het echt zover is, ben ik allang ergens op de Bahama’s van Nunki.

  1 likes
 • Zatapa schreef:

  Het aantal mensen op Aarde dient sterk af te nemen om de planeet gezond te houden. De vraag is alleen hoe. Dit op een onvrijwillige manier afdwingen is geen optie, dus de enige manier is waarschijnlijk te proberen het geboorteciijfer naar beneden te brengen. Dit kan door welvaart te creeren. Waar mensen het beter hebben gaat automatisch n kind gezien worden als n ‘cost factor’. Hoog tijd dus dat de mensen in Afrika en Azie wat meer van de economisch groei gaan profiteren.

  0 likes
  • huisheks schreef:

   Wie zijn diegenen die over de “mens” beslissen, wie wel en wie niet door mag gaan naar de volgende ronde ?
   Wie geeft iemand dat recht ?
   Welke criteria zijn hier van toepassing ?
   Omdat iemand dat zo vindt ?
   Er is genoeg voor iedereen, alleen de verdeling moet wat eerlijk toegepast worden..
   Dat is het enig geldende criterium !!! Rechtvaardigheid, maar dat strookt niet met welke indoctrinatie of politiek systeem dan ook. Ergo ; er moet een mentaliteitsverandering plaatsvinden en dan kunnen wij met onze moeder (aarde
   ) in harmonie samenleven.

   1 likes
 • Patricia van Moffeland schreef:

  He, prachtig, zeg, hoef ik me op deze kutplaneet met die idiote smartphone-aapjes niet meer te incarneren!

  1 likes
 • Richard schreef:

  En het trieste is, dat we het nu kunnen stoppen. Nu!
  Maar we willen niet…

  1 likes
 • Wim schreef:

  Er zijn nu teveel mensen op Aarde.

  1 likes
 • x

  Check Also

  Meer dan 20 jaar maakte de CIA in het diepste geheim gebruik van paranormale vermogens. Deze documentaire doet alles uit de doeken

  Meer dan 20 jaar maakte de CIA in het diepste geheim gebruik van paranormale vermogens. Deze documentaire doet alles uit de doeken

  Meer dan 20 jaar maakte de CIA ...

  Schokkend: Waarom veel vrouwen hun borsten onnodig laten verwijderen

  Schokkend: Waarom veel vrouwen hun borsten onnodig laten verwijderen

  Uit een recente peiling onder ruim 2000 ...

  >