Homepagina » Binnenland » Dit moet anders: kleuters worden zwaar overvraagd op school
Dit moet anders: Kleuters worden zwaar overvraagd op school

Dit moet anders: kleuters worden zwaar overvraagd op school

Van kleuters op de basisschool wordt bespottelijk veel gevraagd en dat wordt alleen nog maar meer. Daardoor groeit de kans dat ze problemen ontwikkelen als schoolangst, poepen en plassen in hun broek, pesten, faalangst en ADHD.

De leerkrachten worden er ook ongelukkig en gefrustreerd van en zien dat veel van hun werk nutteloos is.

Dat stelt de Werkgroep en Steungroep Kleuteronderwijs, een groep van ongeveer 450 leerkrachten, onderwijzers en psychologen. “Op vier- en vijf-jarige leeftijd zijn ze nog niet klaar voor de eisen van rekenen en taal die nu aan hen worden gesteld,” aldus de groep. “Kleuters krijgen zo een hekel aan school, terwijl kinderen van nature nieuwsgierig zijn.”

Vergeten

Oud-leerkracht Elly de Wildt vindt het bizar dat veel scholen nog meer eisen stellen aan kleuters dan volgens de inspectie noodzakelijk is, omdat ze bang zijn voor een slechte beoordeling.

Ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet zegt dat kleuters nu letters moeten leren terwijl ze daar nog helemaal niet aan toe zijn. Het kost veel tijd, terwijl ze dat na een vakantie alweer vergeten zijn. Onderwijskrachten weten dat veel werk tevergeefs is, aldus Vervaet. “Vroeg of laat ontstaan er problemen. Dat zien we terug in de bovenbouw.”

Vaatjes

Een kleuterjuf die er na 29 jaar onderwijs mee stopt, heeft één van de langste bijdragen: “Ik ben beland in een periode, waarin de kleuters de leerstof van groep drie krijgen voorgeschoteld en de resultaten moeten worden geregistreerd in een observatiemodel dat is voortgekomen uit de orthopedagogiek. Wie hoort in deze situatie nog iets terug over het begeleiden van en het vertrouwen in de natuurlijke ontwikkeling van kleuters? Ik niet. Kinderen zijn gereduceerd tot vaatjes, waarin ik dagelijks van bovenaf opgelegde informatie moet stoppen en daarnaast dien ik onmiddellijk de korte termijn resultaten te registreren.”

De kleuterjuf peilt nog dieper: “Alle accenten liggen op het cognitieve vlak, waarbij de mathematische en linguïstische onderdelen verreweg het zwaarst vertegenwoordigd zijn. Alles draait om snelle winst, opbrengstgericht werken wordt dat genoemd. Het is daarnaast niet meer mogelijk veel tijd en aandacht te besteden aan expressievakken en mede hierdoor denderen de motorische vaardigheden achteruit. Ik meen daardoor mee te werken aan het ontwikkelen van een maatschappij, waarin mensen geen uiting meer zullen kunnen geven aan hun emoties.”

Bron: Spitsnieuws.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Dr.Why schreef:

  het onderwijsmodel is gebaseerd op iets dat in de victoriaanse tijden uitgevonden is. En dus hopeloos verouderd, laat staan dat het nog beantwoord aan de noden van de huidige maatschappij.

  Kleuters leren schrijven en rekenen is waanzinnig. Kinderen zouden moeten benaderd worden vanuit hun eigen leefwereld en interesses en van daaruit kan je verder gaan. Zo kan een mooie bloem leiden tot lessen over fysica en kleuren, of biochemie. Natuurlijk, da’s dan wel voor iets oudere kinderen, maar zelfs kleuters kun je splitsing van licht demonstreren met een prisma, en het vergelijken met een regenboog, en ze zullen het leuk vinden en onthouden. Wat je zou moeten doen met kleuters (en ook oudere kinderen) is ze veel mogelijkheden tonen (zoals licht door een prisma) en ze dan verder met rust laten en hen laten experimenteren met al de spullen.

  Enfin, ik ben blij dat ik geen kinderen heb.

  0 likes
 • lief schreef:

  Het is een waanzinnige wereld en ik ben ook blij dat wij geen kinderen hebben; mijn hart zou breken. Tot aan hun zevende jaar is het overigens vrij nutteloos om kinderen cognitief iets door hun strot te duwen. Ze gaan het leven onderzoeken, voelen, tasten, proeven, ervaren en zien en het erin stampen van kennis heeft geen enkele toegevoegde waarde als een kind niet een eigen weg mag afleggen van zelf ontdekken en een ontmoeting aangaan op gevoelsvlak.
  Wanneer komt een einde aan al dit geneuzel en mogen we weer mensen zijn? Het verwondert me niet dat ik me niet meer thuis voel in de wereld en me alleen nog maar op mijn gemak voel bij dieren. Ik weet niet meer hoe we de wereld nog kunnen veranderen als we geleid worden door…..ja door wat eigenlijk; de naam “mens” kan ik er niet meer voor gebruiken voor die types in Den Haag, al weet ik wel dat zij ook maar gebruikt worden door de echte mafioso: de multinationals. “Teach your children well” zongen Crosby, Stills & Nash in de sixties en we lijken verder verwijderd dan ooit van een wereld die zijn kinderen ECHT laat zien en ervaren wat belangrijk is:liefde, respect voor elkaar, samenhang zien in de dingen en in de natuur en leven in harmonie met die natuur. Alles andere leidt tot deze gevangenis waarmee we dagelijks worden geconfronteerd……

  0 likes
 • Arno schreef:

  [quote name=”Dr.Why”]het onderwijsmodel is gebaseerd op iets dat in de victoriaanse tijden uitgevonden is. En dus hopeloos verouderd, laat staan dat het nog beantwoord aan de noden van de huidige maatschappij.

  Kleuters leren schrijven en rekenen is waanzinnig. Kinderen zouden moeten benaderd worden vanuit hun eigen leefwereld en interesses en van daaruit kan je verder gaan. Zo kan een mooie bloem leiden tot lessen over fysica en kleuren, of biochemie. Natuurlijk, da’s dan wel voor iets oudere kinderen, maar zelfs kleuters kun je splitsing van licht demonstreren met een prisma, en het vergelijken met een regenboog, en ze zullen het leuk vinden en onthouden. Wat je zou moeten doen met kleuters (en ook oudere kinderen) is ze veel mogelijkheden tonen (zoals licht door een prisma) en ze dan verder met rust laten en hen laten experimenteren met al de spullen.

  Enfin, ik ben blij dat ik geen kinderen heb.[/quote]

  #1 Dr.Why, ik ben wel blij dat ik (klein)kinderen heb, maar voor het grote deel ben ik het met u eens. Kinderen moeten zeker tot hun zesde levensjaar vooral spelen en creatief bezig zijn.
  Ik vind het fijn dat mijn 5-jarige kleindochter op de Vrije School zit (Bernard Lievegoedschool) en daar voelt zij zich helemaal happy.

  0 likes
 • Dzyan schreef:

  En het komt bij niemand op dat deze kinderen overvraagd worden omdat ze een hersenaandoening hebben. Die heet atrofie en komt door cortisol dat weer komt door de aanhoudende stress. Die ze weer van hun ouders overnemen (papegaaien). Dus normaal ontwikkelde kinderen zouden helemaal niet overvraagd zijn bij een dergelijk aanbod. Ze zouden het “saai” vinden.

  Groet,

  Dzyan

  0 likes
 • pietje schreef:

  Laat kleuters, kleuters zijn en spelen al die prestaties bah ! Doe ze lekker naar de vrije school voor zover die nog bestaat .

  0 likes
 • Sunshine schreef:

  Ja we moeten onze nieuwe aardbewoners zo jong mogelijk hersenspoelen in het gareel te lopen en vooral de linker hersenhelft te ontwikkelen. Daar wordt iedereen beter van – not.
  Ben blij met het feit dat er nu eindelijk opstand tegen komt. Hoe meer mensen wakker worden hoe beter.
  School is niets anders dan leren herhalen wat een ander je voorkauwt. Het heeft niets met het ontwikkelen van de persoon te maken maar alles met het klaarstomen van mensen voor de maatschappij waarin we een systeem hebben die elkaar afrekent op prestaties, prestaties, prestaties, ongeacht wat dat met de persoon in kwestie doet.

  Totaal verouderd en niet meer van deze tijd. Laat kinderen zich ontwikkelen op die gebieden waar hun interesse ligt en hun talenten en je krijgt tevreden, creatieve en buiten de box-denkende mensen die problemen kunnen oplossen.
  Maar oef, is waar ook, er zijn een paar families die dat liever niet hebben.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Er worden veel te veel eisen aan kinderen gesteld. Het is goed dat kleuters spelen. Wij bouwden hutten en zo als kleuters en ook later. Mag dat niet meer of zo.

  0 likes
 • Allaya schreef:

  Snapt nou niemand dat we op die manier kinderen conditioneren hun eigen kracht uit handen geven, totdat een juf zegt dat ze het goed hebben gedaan. Een hele generatie opnieuw op weg naar een leven vol onzekerheid en zelfonderschatting. Wanneer leren we het eindelijk?

  0 likes
 • Lil schreef:

  @Dr.Why
  Ach..wie weet :-)..je zou in ieder geval een goede ouder zijn en het kind van de nieuwe tijd ook kunnen begrijpen..
  In Lak’ech

  0 likes
 • Dr.Why schreef:

  [quote name=”Arno”]
  #1 Dr.Why, ik ben wel blij dat ik (klein)kinderen heb, maar voor het grote deel ben ik het met u eens. Kinderen moeten zeker tot hun zesde levensjaar vooral spelen en creatief bezig zijn.
  Ik vind het fijn dat mijn 5-jarige kleindochter op de Vrije School zit (Bernard Lievegoedschool) en daar voelt zij zich helemaal happy.[/quote]

  dan ben ik blij voor u en uw kleindochter.

  Ik geloof persoonlijk dat mensen minstens tot hun 100e levensjaar zouden moeten spelen en creatief bezig zijn 🙂

  0 likes
 • Dr.Why schreef:

  [quote name=”lief”] Ik weet niet meer hoe we de wereld nog kunnen veranderen als we geleid worden door…..[/quote]

  mensen laten zich leiden. We hebben de macht uit handen gegeven, en zolang we niet slim genoeg worden om samen te werken zullen we die macht nooit terug krijgen.

  0 likes
 • Jippiiiiiiiii! schreef:

  Waarom pikken ouders van tegenwoordig dit?. Waarom??
  Ik vind dit echt schandalig! Kinderen mogen geen kinderen meer zijn! Ze willen straks ook kinderen al vanaf 2 jaar jong verplicht naar school sturen!
  ouders ga protestreeren! Dit pikken jullie toch niet?? dat een vreemde bepaald wanneer Uw kleine naar school MOET!!! Bah!

  0 likes
 • Jippiiiiiiiii! schreef:

  Ik vind het ONBGRiJPElIjK dat ouders van nu niet eens in OPSTAND komen voor hun eigen kinderen!! Je hoort ze hier niet over!
  Als ik nu kleine kinderen had dan zou ik echt woest zijn en dit niet pikken!! om van mijn kleine kind een gehersenspoelde robot te maken!!
  Ben blij dat ik geen kleine kinderen heb!!!
  Bah! wat een wereld , ik word hier helemaal niet goed van!

  0 likes
 • Dr.Why schreef:

  [quote name=”Lil”]@Dr.Why
  Ach..wie weet :-)..je zou in ieder geval een goede ouder zijn en het kind van de nieuwe tijd ook kunnen begrijpen..
  In Lak’ech[/quote]

  misschien.
  Maar er zijn al te veel mensen op deze bol, en de condities gaan er niet op verbeteren. Niet voor de mensen, en niet voor veel ander leven.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  [quote name=”Lil”]@Dr.Why
  Ach..wie weet :-)..je zou in ieder geval een goede ouder zijn en het kind van de nieuwe tijd ook kunnen begrijpen..
  In Lak’ech[/quote]

  De creativiteit die blijkbaar op scholen en dergelijke wordt ingepakt of verwoest lijkt me meer iets van de oude creativiteit toen ouders aan hun kinderen leerden hoe ze een onderkomen konden bouwen. Meer een soort creativiteit van jagers, verzamelaars en boeren. Leren hoe je eten verzamelt en hoe je een vis of een kip of konijn of zo panklaar moet maken. Zoiets dus aloud en ook wel weer heel nieuw voor velen.

  0 likes
 • belvedere schreef:

  Zo heb ik er altijd dubbele gevoelens bij als men spreekt over leven in een ‘vrij land’.

  De komende generaties worden vroeg klaargestoomd want ze zullen steeds harder moeten presteren zodat de economie kan blijven groeien.

  Het lijkt me dat er steeds meer uitvallers zullen komen met alle gevolgen van dien, want een mens heeft nu eenmaal grenzen.. of niet?

  0 likes
 • lida schreef:

  Op het moment dat je ziet dat het niet goed gaat met je kleuter, dat er een terugval is in zindelijkheid, ADHD achtige verschijnselen, gepest of faal angstig worden enz. is dat een vorm van geestelijke mishandeling en zou er aangifte moeten worden gedaan! Er zou een voor, tijdens, na situatie geevalueerd moeten worden!Want als ouder ben jij tenslotte de hoofdverantwoordelijke voor het geestelijken lichamelijk welzijn van je kind. Dus ouders van kleuters moeten zich nu al verenigen om gezamenlijk een vinger aan de pols te houden en ervaringen uit te wisselen, samen sta je sterk, het is niet hun kind! maar dat van jullie/ jou! belangrijker dan alles!teacher leave those kids alone!

  0 likes
 • kengai schreef:

  Aardbewoner, wat is het nut om een klein kind te leren om een vis, kip of konijn gruwelijk te vermoorden en de ingewanden eruit te snijden.
  Sorry maar volgens mij krijg je dan een medogenloos monster.
  Ik begrijp je wel, maar we leven niet meer in de oertijd, zoals je graag wilt.

  0 likes
 • chuen schreef:

  [quote name=”Sunshine”]Ja we moeten onze nieuwe aardbewoners zo jong mogelijk hersenspoelen in het gareel te lopen en vooral de linker hersenhelft te ontwikkelen. Daar wordt iedereen beter van – not.
  Ben blij met het feit dat er nu eindelijk opstand tegen komt. Hoe meer mensen wakker worden hoe beter.
  School is niets anders dan leren herhalen wat een ander je voorkauwt. Het heeft niets met het ontwikkelen van de persoon te maken maar alles met het klaarstomen van mensen voor de maatschappij waarin we een systeem hebben die elkaar afrekent op prestaties, prestaties, prestaties, ongeacht wat dat met de persoon in kwestie doet.

  Totaal verouderd en niet meer van deze tijd. Laat kinderen zich ontwikkelen op die gebieden waar hun interesse ligt en hun talenten en je krijgt tevreden, creatieve en buiten de box-denkende mensen die problemen kunnen oplossen.
  Maar oef, is waar ook, er zijn een paar families die dat liever niet hebben.[/quote]

  Prachtig Sunshine

  De zon brengt licht in het duister

  Every day that the Sun rises to bring light to the world, tell yourself that the teacher has arrived, and take your learning material, and go meet the teacher so that you may receive Wisdom
  Joseph Michael Levry

  The Spirit Says “You Give Your Children Away” to the System

  http://www.youtube.com/watch?v=S4A-fhVPBlI&feature=share&list=UUIDAR17OSvJ1dtvQw1bQh4Q&index=7

  0 likes
 • Brokkenpap schreef:

  Gewoon je kind op een vrije school doen, daar mogen ze nog gewoon kind zijn en leren ze wie ze werkelijk zijn.

  Een kleuter hoort te spelen….punt!

  0 likes
 • pietsnot schreef:

  als we ons aan alle regeltjes houden die ons worden opgelegd dan mot je een kop als een almanak hebben dan leven we niet maar dan worden we geleefd,,,dus!!!!,,,,Don’t Do It,en laat die kids met rust.

  0 likes
 • piet schreef:

  het doel is slaven te creëren die geen vragen stellen en doen wat hun gevraagd wordt….

  0 likes
 • Aequus8 schreef:

  Een kind moet lang een kind kunnen blijven, gestimuleerd worden in zijn creatieve gave. Alleen een kind kan nog niet voor z’n eigen opkomen, dat is aan ouder(s) en onderwijzers. Wanneer komen de ouders en deze onderwijzers eens op voor de kinderen. Waarom als ouders meewerken aan dit systeem maar waarom stappen onderwijzers op, waar ieder zijn verantwoording in te ondernemen heeft. Met z’n allen sta je sterk, doe daar dan ook iets mee. Kom op voor het recht van het kind, een kind dat nog niet voor zichzelf kan spreken…

  0 likes
 • IIS schreef:

  Het hele onderwijs stinkt van onder naar boven, net als de hele economie stinkt en door en door rot is. Geld is de motivator om te studeren om later een goed betaalde baan te kunnen vinden waar men heel hard voor moet werken tot aan de kist, en of men er een gelukkig(er) mens van wordt die in harmonie is met zichzelf is niet interessant. Tenminste dat is de gedachte van het hele instituut school en economie.

  Kinderen leren van meet af aan dat ze later als machines aan het werk MOETEN, zij het dat de één een beter salaris krijgt dan de ander, maar uiteindelijk doen ze allemaal als machines hun werk. Degene en dat zijn veelal de beelddenkers en creatievelingen die zich niet willen of kunnen conformeren aan deze waazins wereld die alleen gespitst is op degene die vooral werken met hun linkerhersenhelft heeft pech gehad en mag het verder zelf uitzoeken. Experiment (opleiding, leren school) mislukt, patiënt (leerling, mens) voor de rest van z’n leven uitgekakt en geestelijk dood!

  De maatschappij zit niet te wachten op beelddenkers omdat deze mensen een heel andere voorstelling hebben van de wereld, ook zoals deze zou kunnen zijn en niet zoals die is. Leven in vrede, vrijheid, wederzijds helpen, warmte liefde, afwijzen van leugens, list, geld en bedrog, zijn volgens mij allemaal zaken die voortkomen uit een goed functionerende rechterhersenhelft. En dat is nu precies wat de machtselite niet wil of zoekt, de machtselite willen slaven, mensen die geloven in hun praatjes, mensen die het systeem volgen als makke schapen en verder geen vragen stellen.

  Dat is wat de kinderen (toekomstige slaven) vanaf dag één moeten leren, doen wat de ‘meesters der slaven’ bevelen. Door jarenlange indoctrinatie via staatsonderwijs verplichten het eigen gevoel en denken, zelfstandig kunnen beredeneren en de creativiteit, rechter hersenhelft, uitschakelen!!

  0 likes
 • Jos schreef:

  [quote name=”IIS”]Het hele onderwijs stinkt van onder naar boven, net als de hele economie stinkt en door en door rot is. Geld is de motivator om te studeren om later een goed betaalde baan te kunnen vinden waar men heel hard voor moet werken tot aan de kist, en of men er een gelukkig(er) mens van wordt die in harmonie is met zichzelf is niet interessant. Tenminste dat is de gedachte van het hele instituut school en economie.

  Kinderen leren van meet af aan dat ze later als machines aan het werk MOETEN, zij het dat de één een beter salaris krijgt dan de ander, maar uiteindelijk doen ze allemaal als machines hun werk. Degene en dat zijn veelal de beelddenkers en creatievelingen die zich niet willen of kunnen conformeren aan deze waazins wereld die alleen gespitst is op degene die vooral werken met hun linkerhersenhelft heeft pech gehad en mag het verder zelf uitzoeken.[/quote]

  Helemaal mee eens, beter had ik het niet kunnen verwoorden! Zelf ben ik ook, zoals jij noemt, een “beelddenker”. Het heeft me veel tijd gekost om in te zien dat “dromen” geen slechte eigenschap is, in tegenstelling tot wat me jarenlang is voorgehouden. Heel naief en onbewust heb ik gekozen voor de “harde” wereld: de industrie, het midden- en kleinbedrijf. Ik ben maar opgehouden met tellen hoe vaak ik nu al ben uitgekotst door al die geldgedreven organisaties. Waarom ben ik uitgekotst? Ik “match” nu eenmaal niet met managers die gemotiveerd worden door targets en bonussen, ik kan dat niet eens pretenderen. En dan heb je nu eenmaal een vet probleem in deze door de X-cel-sheet-maffia gerunde samenleving. Ongeacht de kwaliteiten die je verder zou kunnen inbrengen.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”IIS”]Door jarenlange indoctrinatie via staatsonderwijs verplichten het eigen gevoel en denken, zelfstandig kunnen beredeneren en de creativiteit, rechter hersenhelft, uitschakelen!![/quote]

  dat linker-rechter hersenhelft gedoe is een beetje achterhaald. Ontwikkeling van één vaardigheid heeft aantoonbare positieve invloed op vele andere vaardigheden.

  Wat zou moeten gebeuren is mensen zo veel mogelijk ontwikkelen. En het idee dat wetenschappers alleen maar analytisch bezig zijn of kunstenaars alleen maar synthetisch is nonsens. Om een goeie wetenschapper te zijn heb je flink wat verbeelding nodig, en om een goeie kunstenaar te zijn moet je ook analytisch kunnen denken. Het is niet of/of, het is en/en.

  0 likes
 • Mojomirosa schreef:

  Vergeet niet dat veel leerkrachten hier ook helemaal niet blij mee zijn.Zij krijgen dat vanuit het ministerie opgelegd en moeten wel want anders…
  En de ene ouder is de andere ouder niet. Niet iedere ouder is even zorgzaam of begaan met hun bloedjes. Er zijn ook ouders of alleenstaande ouders die vooral aan zichzelf denken en hun kroost gewoon zonder eten of schone kleren naar school sturen. Of dat een kind door een “kennis” zolang wordt opgevangen omdat moeder/vader op roefel is.
  Dan zorgt de school voor een boterhammetje en een paar warme sokken als het daaraan ontbreekt.De juffen en de meesters proberen met al die opgelegde beperkingen vanuit de regering toch nog iets leuks ervan te maken. Liedjes zingen, knutselen en leren hoort daar ook bij. Daar is niks mis mee en kindjes vinden dat best leuk als ze weer iets nieuws geleerd hebben. Er is veel veranderd waar de leerkrachten ook hun bedenkingen bij hebben zoals geen zwemles meer, weinig gym. Maar ja, de regering wil nou eenmaal testresultaten zien en daar heeft een school naar te luisteren.Ze moeten aan allerlei voorwaarden voldoen.

  0 likes
 • Cj schreef:

  [quote name=”lief”]Het is een waanzinnige wereld en ik ben ook blij dat wij geen kinderen hebben; mijn hart zou breken. Tot aan hun zevende jaar is het overigens vrij nutteloos om kinderen cognitief iets door hun strot te duwen. Ze gaan het leven onderzoeken, voelen, tasten, proeven, ervaren en zien en het erin stampen van kennis heeft geen enkele toegevoegde waarde als een kind niet een eigen weg mag afleggen van zelf ontdekken en een ontmoeting aangaan op gevoelsvlak.
  Wanneer komt een einde aan al dit geneuzel en mogen we weer mensen zijn? Het verwondert me niet dat ik me niet meer thuis voel in de wereld en me alleen nog maar op mijn gemak voel bij dieren. Ik weet niet meer hoe we de wereld nog kunnen veranderen als we geleid worden door…..ja door wat eigenlijk; de naam “mens” kan ik er niet meer voor gebruiken voor die types in Den Haag, al weet ik wel dat zij ook maar gebruikt worden door de echte mafioso: de multinationals. “Teach your children well” zongen Crosby, Stills & Nash in de sixties en we lijken verder verwijderd dan ooit van een wereld die zijn kinderen ECHT laat zien en ervaren wat belangrijk is:liefde, respect voor elkaar, samenhang zien in de dingen en in de natuur en leven in harmonie met die natuur. Alles andere leidt tot deze gevangenis waarmee we dagelijks worden geconfronteerd……[/quote]

  Uitstekend neer gezet, ik ben het met elke letter eens.

  0 likes
 • IIS schreef:

  @#25 Jos 27-11-2013 14:09
  Heel herkenbaar wat je omschrijft. Het is voor een beelddenker gewoon niet zijn wereld, tenminste niet de huidige wereld. Je moet koelbloedig kunnen calculeren en berekenend zijn of de hele dag focussen op wat zogenaamd heel belangrijk is of waarvan de machtszieke media, onderwijs en elitaire opperhoofden roepen dat het moet, is in het geheel van het huidige systeem een must als je in de maatschappij een plek wilt of zelfs moet veroveren om niet ten prooi te vallen aan de psychopaten die de macht uitoefenen. En dat is voor een beelddenker of voor de creatieve, vrijdenkende geest een heel harde dobber om te managen en een positie daarin te verwerven, maar vooral ook om te behouden. Want het zijn mensen die zich vrij en onafhankelijk willen voelen en dat is bijna niet haalbaar en wordt zelfs steeds moeilijker omdat de wereld nog maar om één ding draait en dat is geld en winst, en meer geld en winst en nog veel meer geld en winst met of zonder lijken te maken.
  En de beelddenker kan in een dergelijke wereld maar moeilijk zijn draai vinden. Hoewel beelddenkers ook maar mensen zijn en ook graag een graantje zouden willen meepikken, lijkt het alsof de natuur ze er niet voor heeft gemaakt. Want niet vrijdenken en niet vrij zijn en winst en geld scoren tot het oneindige en over lijken gaan is nu eenmaal niet hun ding en niet zijn wereld!
  Hoe goed het onderwijs ook mag zijn, of hoe ze ook hun best doen om kinderen/mensen iets bij te brengen en te stroomlijnen voor deze wereld, het zal ze nooit lukken deze mensen een GELUKKIGE plaats te geven waar ze zich helemaal thuis voelen. Je kunt elk mens kunstjes leren, je kunt elk mens laten gehoorzamen en hem van alles willen leren en velen (lineair denkers) zullen dit alles gretig volgen en blij zijn als een hond met zeven staarten, maar je zult nooit een beelddenker of de creatieve geest er gelukkiger door zien worden, nooit zo gelukkig als waar de natuur hem eigenlijk zou willen hebben.

  0 likes
 • IIS schreef:

  @#26 Dr. Why 27-11-2013 14:10

  Was het maar waar dat ze een vaardigheid mogen aanleren, want dat is m.i. juist de crux. Leer mensen een vaardigheid of meer, en leer ze vooral een vaardigheid die ze zelf het beste begrijpen of ook willen en bouw het uit of op. Dwingen iets te doen is de meest slechte methode, natuurlijk kan het nooit helemaal zonder een bepaalde dwang (sturen), maar in grote lijnen zal het kind het toch zelf moeten rooien en laat het kind dat dan ook doen! Leer kinderen zelf te ontwikkelen, leer ze waar ze hun kwaliteiten in kwijt kunnen, leer ze hoe ze een betere methode kunnen vinden om ook de vaak minder leuke dingen in het leven te overwinnen.

  Dat het denken van de linker- en rechterhersenhelft -gedoe?- is achterhaald zou ik niet kunnen beamen, volgens mij worden mensen zich er juist nu pas meer van bewust, maar probeert de gevestigde orde dit wat stilaan aan de kant te schuiven, onder de noemer van vrij zijn en vrijdenken en vooral holistisch denken en kijken is allemaal maar nonsens, want de meester aanspreken met zijn of haar voornaam heeft ook niet gewerkt en bracht alleen maar ellende, dus zal dit ook wel weer het zoveelste project zijn of manier van omdenken of lesgeven wat kansloos is.

  0 likes
 • Charles schreef:

  “Ik meen daardoor mee te werken aan het ontwikkelen van een maatschappij, waarin mensen geen uiting meer zullen kunnen geven aan hun emoties.”

  Ik vind het krokedillen trane van deze school-miep. Ze heeft 29 precies dat gedaan! Ze heeft meegeholpen aan het in-wikkelen van kinderen in een staat van gehoorzaamheid aan macht (de juf), doen wat de kinderen opgedragen wordt en het negeren van de eigen behoeftes!

  Nu pas ziet deze tante in dat school bedoeld is om de persoonlijkheid in te wikkelen in van bovenaf opgelegde mantra’s van het kapitalisme.
  En pas na jarenlange dwang-scholing, kunnen de dan volwassenen beginnen aan te taak van het ont-wikkelen. Het ontdoen van de wikkels met verhalen die leerkrachten de kinderen hebben wijsgemaakt. Als de volwassenen al het besef krijgen dat de indoctrinatie van de school iets anders is dan hun eigen-persoonlijkheid!

  0 likes
 • IIS schreef:

  @#31 Charles 27-11-2013 20:45

  Kapitalisme? Zou dat niet eerder collectivisme of corporatisme moeten zijn. Kapitalisme lijkt voor een hoop mensen iets slechts te herbergen, maar is in zijn beginsel gewoon goed, namelijk niet meer dan een vrije markt(werking) waar de overheid geen zeggenschap heeft of ook helemaal geen enkele behoeft voelt zich waar dan ook maar te bemoeien met de handel en wandel van de -vrije- markt.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”IIS”]@#31 Charles 27-11-2013 20:45

  Kapitalisme? Zou dat niet eerder collectivisme of corporatisme moeten zijn. Kapitalisme lijkt voor een hoop mensen iets slechts te herbergen, maar is in zijn beginsel gewoon goed, namelijk niet meer dan een vrije markt(werking) waar de overheid geen zeggenschap heeft of ook helemaal geen enkele behoeft voelt zich waar dan ook maar te bemoeien met de handel en wandel van de -vrije- markt.[/quote]

  vrije markt leidt op termijn naar oligopolies of monopolies, en daar is niet veel goeds aan…
  Eens we zo ver zijn is de markt niet vrij meer natuurlijk, omdat de grote jongens alle concurrentie gemakkelijk van de markt kunnen houden door met verlies te werken zolang er concurrrentie is (een politiek die door grote warenhuisketens wel eens gebruikt wordt).

  0 likes
 • Elise schreef:

  Aan IIS. Je weet net als een ander dat het geldsysteem niet meer deugt. Het is de bedoeling om al het geld en waarde van de gewone mens af te nemen om er een NWO van te creeeren. Vrije markt bestaat al lang niet meer. Iedereen incl. produkten wordt langzaam afgeroomd en tot gehele slaaf/bezit(ook het vrije denken)gemaakt of afgemaakt. Geleidelijk gebeuren van democratie naar DEMONcratie. Behalve diegene met een golden ticket(NWO). Mensen worden nu pas wakker en je kunt ze niet kwalijk nemen. Het ging nl. heel stiekem met bepaalde druk en via achterdeurtjes. Nederland is een corporatie/bedrijf en geen land meer.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Anders denken dan de meute, dat mag ook eigenlijk niet, want zelfs op deze website denken velen dat je dan in een inrichting hoord.
  Ik heb het geluk gehad dat ik mijn eerste 6 jaar in vrijheid mocht leven, maar daarna moest ik gedwongen in gelid van de maatschappij.
  Ben nu een redelijke goede slaaf van de maatschappij, maar blijf verlangen naar echte vrijheid en niet altijd, jij moet dit of dat doen. Dat moeten begint mij als meer de strot uit te hangen.
  Meer rust en vrijheid en ook eens meer dingen met je gezin kunnen doen en tijd voor elkaar hebben.

  0 likes
 • IIS schreef:

  @#33 Dr. Why 28-11-2013 11:57

  We hebben nooit een vrije marktwerking gekend en is het gebruiken van het woord ‘kapitalisme’ en aanwijzen als schuldige gewoon niet op zijn plaats. Kapitalisme is de vrije marktwerking zonder bemoeienis of tussenkomst van een corporatistische/collectivistische overheid. De belangenverstrengeling is niet de schuld van de vrije markt, maar van een totaal corrupt geldsysteem, multinationals die kans zagen met de politiek te fuseren d.m.v. lobbyisten e.d. en overheden en politiek die zich hebben laten ‘(om)kopen’. Zou je de vrije markt (kapitalisme) zijn werk laten doen en de overheid terugbrengen naar zijn minimale staat en het hele geldsysteem omgooien met zijn private maffia banken naar onafhankelijk ‘staatsinstelling’ -van, door en voor het volk- dan zouden we op de goede weg zitten. Maar dit is nu helaas niet meer mogelijk, het enige wat nu nog rest is slavernij van de burger/consument die verplicht wordt te buigen voor het corrupte systeem, want het systeemmonster moet blijvend worden gevoed (daarom geen baas meer over eigen leven en financiën), anders gaat dit monster dood en klapt het hele corrupte en bij elkaar gefantaseerde systeem ineen.

  Nogmaals; kapitalisme heeft nog nooit zijn werk kunnen doen of in heel zijn oprechtheid bestaan en kan derhalve ook niet schuldig zijn aan het huidige (TOTAAL kapotte) systeem.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”IIS”]@#33 Dr. Why 28-11-2013 11:57

  We hebben nooit een vrije marktwerking gekend en is het gebruiken van het woord ‘kapitalisme’ en aanwijzen als schuldige gewoon niet op zijn plaats. [/quote]

  gelukkig niet, nee 🙂

  Voor de rest, er is een alternatief, en dat is zeker niet het kapitalisme of een ongeremde vrije markt.

  Wel lokale economie en zelfvoorzienigheid voor een groot deel, plus doorgedreven automatisatie.

  0 likes
 • IIS schreef:

  [quote name=”Dr. Why”][quote name=”IIS”]@#33 Dr. Why 28-11-2013 11:57

  We hebben nooit een vrije marktwerking gekend en is het gebruiken van het woord ‘kapitalisme’ en aanwijzen als schuldige gewoon niet op zijn plaats. [/quote]

  gelukkig niet, nee 🙂

  Voor de rest, er is een alternatief, en dat is zeker niet het kapitalisme of een ongeremde vrije markt.

  Wel lokale economie en zelfvoorzienigheid voor een groot deel, plus doorgedreven automatisatie.[/quote]

  Maar het is juist dat alternatief, daar draait het om, dat is kapitalisme, dat is de vrije markt die er niet mag komen, op geen enkele wijze onder geen enkel beding.

  De smet op het woord kapitalisme komt volgens mij ergens uit de USSR periode vandaan, toen de communisten een stok zochten om het Westen met te slaan. Maar ook de communisten hadden het fout, het was hier het corporatisme wat hoogtij vierde en groeit tot op heden als een ziek gezwel.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”IIS”]
  Maar het is juist dat alternatief, daar draait het om, dat is kapitalisme, dat is de vrije markt die er niet mag komen, op geen enkele wijze onder geen enkel beding.[/quote]

  wel, we zijn duidelijk een andere mening toegedaan 🙂

  Ik denk dat we zodanig moeten automatiseren dat robots uiteindelijk alle werk doen zodat alle menselijke behoeften door zelfonderhoudende machines geleverd worden, en dus gratis zijn. In combinatie daarmee moeten mensen ook meer zelfvoorzienend worden.

  Dat klinkt eutopisch, maar dat is het niet en het zou zelf nu grotendeels kunnen geïmplementeerd worden. We hebben de technologie ervoor, in ieder geval.

  0 likes
 • Elise schreef:

  Volgens mij kan er nooit een mensen systeem werken. We zijn allemaal te verschillend en we willen altijd meer. Ook de vrije markt zal geen vrede geven. Die ruilhandel is al in het begin van de mensheid geweest. NWO is het laatste systeem. Totale controle. Einde mensheid. Wat we nog kunnen doen. Help elkaar en gun een ander het licht in de ogen. Zorg ervoor dat mensen gelukkig kunnen sterven. Geef liefde/warmte/begrip door zonder een standpunt van gelijkheid te geven. Geld en spullen kun je toch niet meenemen in het graf. En aan alles zitten meerdere kanten. Laat je niet teveel door angst regeren en blijf zo dicht mogelijk bij moeder de natuur.vb. Het zien van de eerste stapjes van je kind. Heel puur en van onschatbare waarde. Een liefdevolle knuffel. Daar word je pas zielsgelukkig van, want dit zien en gevoel kan niemand meer van je afpakken. Besef dat we in een systeem zitten, die dit soort geluksgevoel/bestaanszin van de mens wil afpakken. Als dit soort gevoelens niet meer bestaat bij de mens, kan men alles met je doen, want je hebt het gevoel nooit ervaren/geleerd. Het positieve natuurlijke gevoel om met elkaar te kunnen verbinden. Birthcontrol is daarom echt iets duivels en gezinnen geen tijd meer kunnen geven om samen iets te doen of om voor elkaar te kunnen zorgen. Het systeem creeert eenlingen in maar 1 demensie. De natuur zegt/vertelt iets anders. Deze natuurlijke leer(andere demensies) hoort standaard als wet in een systeem te zitten. De natuur kan ook hard zijn, maar dat is om het evenwicht/balans te behouden. Dat is beter te verwerken, dan door toedoen van de mens. We moeten terug naar de basis, maar niet gecontroleerd. Iedereen van goede wil kan er vandaag al aan beginnen. Verspreidt het geluk, ben geduldig en je ervaart rust van binnen. Ik geloofde er ook niet in(nut), maar heb zelf geexperimenteerd. Ging de hele dag onbevooroordeeld de deur uit(geluksgevoel) en mensen waren spontaan vriendelijk. Probeer het zelf maar eens. Zo kun je jezelf opladen.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”Elise”]Birthcontrol is daarom echt iets duivels [/quote]

  yep, kweken als de konijnen is wat we moeten doen. De natuur zal dan ook wel reageren als ze doet bij konijnen…

  De wereld is eindig, de voorraden van alles zijn dat ook.

  0 likes
 • Elise schreef:

  Birthcontrol is een puur economisch project. Het houdt geen rekening met menselijke gevolgen. bv. China: 1 kind. Gevolgen: Dat ene kind staat er nu overal alleen voor en er is een anti-meisje probleem door gecreeerd. Hier in Nederland: We hebben later kinderen gekregen. Gevolg dat 30-50 jarigen hun eigen thuiskinderen plus hun ouders moeten gaan verzorgen door beleid. Voor veel mensen een onmogelijke opgave. Temeer omdat iedereen zichzelf moet voorzien van inkomen en wordt gekort om elkaar te helpen. Het familie gebeuren wordt uit elkaar gerukt door allerlei omstandigheden. Ik ken ook steeds meer mensen, die geen familie meer hebben en naar mijn mening zijn deze personen te jong. Ik bedoel als je 80 bent en je bent alleen over, dat is toch anders als je pas 40-50 bent, zonder broer of zus. Zo ken ik veel vrouwen die overgeschoten zijn. Dat is heel pijnlijk(taboe om erover te praten) en dat allemaal omdat het systeem eenlingen creeert. Je ziet nu al dat er veel nieuwe gezinnen zijn, met bewust maar 1 kind. Heb je als gezin een 18 jarige, dan gebeurt er veel op financieel vlak en je kijkt gedwongen je kind de deur uit. Niet omdat je het zelf wilt, maar door de financiele omstandigheden. Veel 18 jarige hebben nu nog geen draagvlak om op zichzelf te kunnen wonen en kunnen ook niet hun ouders bijspringen. En nee, ik wil niet dat alle mensen weer 13 kinderen krijgen, maar een menselijker systeem om de natuurlijke balans van gezinnen in stand te kunnen houden. Naar mijn mening en uit eigen ervaring is de balans zoek. Niet omdat mensen dat zelf willen, maar omdat het systeem zo in elkaar zit. Met andere woorden, als je wilt hebben dat mensen weer voor elkaar gaan zorgen, moet je het systeem ook weer aanpassen, zodat het haalbaar is. Zowel financieel als op menselijk vlak. En dat laatste, dat probeer ik telkens weer uit te leggen. De natuurlijke demensie. Zonder deze demensie kan een mens niet leven en daardoor zit de helft van Nederland aan de anti-depressiva. Niet nodig!

  0 likes
 • Dr.Why schreef:

  [quote name=”Elise”]Birthcontrol is een puur economisch project. Het houdt geen rekening met menselijke gevolgen. bv. China: 1 kind. Gevolgen: Dat ene kind staat er nu overal alleen voor en er is een anti-meisje probleem door gecreeerd. [/quote]

  dat anti-meisje probleem is geen gevolg van de 1-kind politiek. Het is een gevolg van een achterlijke cultuur die vrouwen als minderwaardig ziet. Als de Chinezen die politiek niet ingevoerd hadden, dan was het nog veel rampzaliger geweest.

  En als jij gelooft dat mensen voor anderen zullen zorgen omdat het toevallig familie is, dan ben je wel erg naïef, vrees ik. Je hebt kennelijk nog nooit echtscheidingen of erfeniszaken van dichtbij bekeken. Moet je eens doen 🙂

  Veel mensen die in de problemen komen hebben wel een auto, tv, laatste nieuwe smartphone, etc…

  En solidariteit is nooit geweldig groot geweest onder de mensen. Als je denkt dat het vroeger beter was, dan ben je ook verkeerd.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  biden

  Zoon Joe Biden gelinkt aan ‘prostitutie- of mensensmokkelnetwerk’

  Hunter Biden, de zoon van de Democratische ...

  onderneemster

  Onderneemster: ‘Deze coronavragen zou iedereen zichzelf moeten stellen’

  Op de Facebookpagina van Tamara Elbaz worden ...

  >