Homepagina » Gezondheid » Monsanto wist 35 jaar geleden al dat Roundup kankerverwekkend is
Monsanto wist 35 jaar geleden al dat Roundup kankerverwekkend is

Monsanto wist 35 jaar geleden al dat Roundup kankerverwekkend is

Uit stukken die zijn opgediept uit het archief van de Amerikaanse milieubeschermingsdienst EPA blijkt dat landbouwreus Monsanto al in 1981 wist dat glyfosaat, een product dat op de markt wordt gebracht als Roundup, kankerverwekkend is voor dieren.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde onlangs vast dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) maakte bovendien in het tijdschrift The Lancet Oncology bekend glyfosaat voortaan aan te merken als mogelijk kankerverwekkend.

Er is ‘beperkt bewijs’ dat de onkruidverdelger bij mensen non-Hodgkin-lymfklierkanker kan veroorzaken. Inmiddels is al overtuigender bewezen dat ratten en muizen door blootstelling aan het goedje verschillende vormen van kanker kunnen ontwikkelen.

Monsanto is het hartgrondig oneens met het besluit van het IARC. Maar in de periode 1978-1986 hebben laboratoria zoals Biodynamics Inc voor Monsanto experimenten uitgevoerd, waaruit toen al bleek dat nieren van ratten en muizen ernstig werden aangetast door glyfosaat en dat het middel kankerverwekkend was, zo blijkt uit memo’s die door de EPA zijn verstuurd.

In 1981 waren Monsanto, Biodynamics Inc en de EPA volledig op de hoogte van de carcinogene werking van glyfosaat bij zoogdieren.

Dr. Brian John van GM-Free Cymru spreekt van een schandaal. “De EPA was bezorgd over de uitkomsten van de eerste onderzoeken, waarna Monsanto de data manipuleerde en de EPA het gebruik van glyfosaat als veilig aanmerkte. De studies zijn nooit openbaar gemaakt omdat ze onder het handelsgeheim vallen,” zei hij. “Als de EPA deze vorm van wetenschappelijk wangedrag niet door de vingers zou hebben gezien, was glyfosaat nooit op de markt zijn gekomen.”

[GM-Free Cymru]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • redice schreef:

  is het niet eens hoog tijd om die Monsanto van de aardbodem te vegen? Ze hebben precies het enige doel om de mensen moedwillig te vergiftigen.
  Als je dan kijkt hoeveel amerikaanse politiekers in de bedrijfsstructuur van dat bedrijf zitten, weet je genoeg over hun werkelijke doel…het uitdunnen van de bevolking dmv kanker,onvruchtbaarheid en nog van dat fraais.

  1 likes
 • Anne schreef:

  Met de bevindingen van nu, wordt het dan niet heel erg tijd om producten van Monsanto alsnog van de markt te halen?
  En niet alleen die van Monsanto, maar ook de producten van andere chemiereuzen onder de loep te houden, en van de markt te halen.
  Ook zou ik mensen zelf op hun verantwoordelijkheid willen wijzen door deze middelen niet te kopen.

  1 likes
 • Frans schreef:

  zo te lezen, zi je dat monsanto de onderzoeksresultaten kan manipuleren,
  DE slager, JA SLACHTER van mensen. keurt zijn eigen vlees.

  0 likes
 • densie schreef:

  wat is er toch in sommige mensen voor donkers “gevaren” dat ze dit andere mensen willen aandoen….?
  That’s the question…? Well, you have to deal with it….Monsanto! and Syngenta etc etc etc

  0 likes
 • Sunshine schreef:

  ‘Roundup, kankerverwekkend is voor dieren.’ – voor ons dus. Hoewel menigeen nog steeds denkt dat wij een godsoort zijn is de waarheid een stuk simpeler. De mens is een dier, een zoogdier en laat ik daar zachtjes aan toevoegen, niet zo’n hele slimme soort.

  0 likes
 • […] te bewerkstelligen. Overigens zijn er indicaties dat producenten van het middel en met name ook Monsanto al decennia lang op de hoogte was van verregaande negatieve gezondheidsimplicaties van glyfosaat bij mensen en dieren. “Het […]

 • x

  Check Also

  WHO

  WHO: ‘Coronapandemie voorbij? Het ergste moet nog komen’

  Dus jij dacht dat de eerste coronagolf ...

  professor

  ‘Professor Lockdown’ gefinancierd door vaccinmakers, onthult (verwijderde) docu

  Neil Ferguson, de professor die de Britse ...

  >