Homepagina » Buitenland » Dubbele moraal media pijnlijk blootgelegd na aanslagen in Duitsland. De grootste verschillen in berichtgeving op een rijtje
Dubbele moraal media pijnlijk blootgelegd na aanslagen in Duitsland. De grootste verschillen in berichtgeving op een rijtje

Dubbele moraal media pijnlijk blootgelegd na aanslagen in Duitsland. De grootste verschillen in berichtgeving op een rijtje

Een 50-jarige Duitser heeft tijdens nieuwjaarsnacht verschillende aanslagen gepleegd in en rondom de stad Essen waarbij vijf mensen gewond zijn geraakt.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken meldt dat de bestuurder de intentie had om moslims/migranten te vermoorden.

Onder de slachtoffers zijn o.a. mensen met een Syrische en Afghaanse achtergrond.

Indien we de berichtgeving over de aanslagen vergelijken met soortgelijke aanslagen elders in Europa, zien we hoe pijnlijk de dubbele moraal van de Nederlandse media elke keer bloot komt te liggen zodra de dader van een terroristische aanslag geen moslim blijkt te zijn.

Exact dezelfde terreurdaad, gepleegd door twee verschillende personen. Bij de één is de dader een ‘gelovige’ extremist, bij de ander is de dader een ‘rechtse’ extremist.

Beide daden zijn even afschuwelijk. Beide daders zijn extremisten. Beide daders geloven niet in een vreedzame multiculturele samenleving. Beide daders zijn misleid en duidelijk in de war.

Toch zien we een wereld van verschil indien we de berichtgeving over de verschillende – maar toch zo gelijke – terroristische aanslagen vergelijken.

Terwijl aan de ‘gelovige’ dader een overvloed aan aandacht wordt besteed, zien we terughoudendheid bij Nederlandse journalisten indien de dader een ‘blanke Europeaan’ blijkt te zijn.

Waarom blijven ‘rechtse’ extremisten minder aandacht krijgen in de media dan ‘gelovige’ extremisten? Wat voor effect kan dit hebben op de maatschappij?

Hoe belangrijk zijn de termen die worden gebruikt in de media, en waarom trekken de journalisten geen lessen uit het verleden?

Klopjacht

Op vier verschillende plaatsen in en rondom de Duitse stad Essen probeerde de vijftigjarige Duitser Andreas N. tijdens nieuwjaarsnacht mensen met een migratieachtergrond met zijn auto te vermoorden.

Volgens de politie raakte een vrouw (46) ernstig gewond, en was ze tijdelijk in levensgevaar. Vier anderen raakten ook gewond, waaronder een kind.

Aangezien geen enkel Nederlands medium de moeite heeft genomen om fatsoenlijk te berichten over deze afschuwelijke aanslagen, een kleine reconstructie:

 • Om 23:44 probeert de Duitser uit Essen met zijn zilveren Mercedes op de Osterfelder Straße in Bottrop een moslim opzettelijk te raken. De gelovige ontwijkt de auto op het nippertje. De politie wordt direct ingeschakeld, maar de bestuurder is inmiddels doorgereden.
 • Om 00:03 pleegt de dader in het centrum van Bottrop een aanslag door met zijn auto dwars door een groep mensen te rijden die de jaarwisseling met vuurwerk aan het vieren zijn. Tenminste vier mensen, waaronder Duitsers met een Syrische en Afghaanse achtergrond, raken ernstig gewond. De politie komt snel in actie, maar is net te laat: de bestuurder is opnieuw doorgereden.
 • De dader rijdt weg in de richting van Essen. Daar probeert hij opnieuw met zijn auto een groep moslims te vermoorden die bij een bushalte aan de Schloßstraße staan te wachten. Hij raakt één persoon en rijdt vervolgens door.
 • Na een klopjacht wordt de auto uiteindelijk in Essen klemgereden door gewapende politieagenten. Zij arresteren de man terwijl hij ‘xenofobe opmerkingen’ aan het roepen is. Het is voor de politie direct duidelijk dat het om een gerichte aanslag gaat, gepleegd door een ‘rechtse’ extremist vol met (gecreëerde) haat tegen moslims/migranten.

De man was niet in beeld bij inlichtingendiensten, maar volgens zijn omgeving was hij lange tijd werkloos, en maakte hij de laatste tijd steeds vaker racistische (anti-moslim) opmerkingen.

De politie heeft inmiddels een inval gedaan in de woning van Andreas. Momenteel wordt er vanuit gegaan dat hij alleen handelde.

Mentale gezondheid

De berichtgeving over deze terroristische aanslag was opnieuw zeer terughoudend. De termen ‘incident’ en ‘aanrijding’ werden gebruikt, maar dat het om een gerichte aanslag ging, werd er niet bij vermeld.

Dit is niet de eerste keer dat de media massaal een aanslag gepleegd door een extremist uit rechtse hoek, proberen te bagatelliseren.

Zo schreef website De Stille Waarheid eerder over de aanslagpleger Darren Osborne die in Londen met zijn auto opzettelijk inreed op een groep moslims die net de moskee hadden verlaten.

Hij is inmiddels schuldig bevonden aan het plegen van een terroristische aanslag, en zit momenteel een gevangenisstraf van 43 jaar uit.

De Nederlandse media waren ook toen zeer terughoudend en gebruikten dezelfde termen, waaronder ‘aanrijding’ en ‘incident’.

Ze weigerden om de term ‘aanslag’ te gebruiken, laat staan het terroristisch te noemen.

Terwijl de Britse politie vanaf het begin de daad als een terroristisch misdrijf behandelde, lag de nadruk in de Nederlandse pers vanaf het eerste artikel op zijn mentale gezondheid.

Bij de recente aanslagen in Essen wordt er opnieuw gesproken over de mentale gezondheid van de dader, terwijl bij aanslagen gepleegd door ‘gelovige’ extremisten zelden over de mentale toestand gesproken wordt.

In de media wordt de indruk gewekt alsof ‘gelovige’ extremisten mentaal prima in orde zijn, maar alle ‘rechtse’ extremisten ‘in de war’ zouden zijn.

Laten we met z’n allen bij de realiteit blijven: iedereen die een aanslag pleegt op onschuldige mensen is duidelijk van het padje af.

Daarbij maakt het niet uit of het een ‘rechtse’, ‘linkse’, ‘gelovige’ of ‘niet-gelovige’ extremist betreft.

Termen

De redacties in Nederland beweren dat ze de termen gebruiken die door de plaatselijke politie/overheidsinstantie wordt gebruikt.

Klinkt logisch, maar het verleden heeft laten zien dat dit simpelweg niet het geval is en niet werkt.

De Britse BBC meldde bij de aanslag op moskeegangers in Londen dezelfde dag dat de politie het als een terreurdaad behandelde, terwijl de Nederlandse media het hadden over een ‘aanrijding’.

Bovendien wordt het gevaar van deze handelswijze onderschat. Het zou raar zijn indien journalisten het zelf niet inzien, maar mede door anderen te laten bepalen of een incident een (terroristische) aanslag is of niet, wordt er een dubbele moraal in de Nederlandse pers gecreëerd.

Indien er in Londen iemand opzettelijk gelovigen probeert te vermoorden met zijn auto en vervolgens veroordeeld wordt voor het plegen van een terroristische aanslag, hoort er bij een journalist bij exact dezelfde soort aanslag direct een lampje te gaan branden.

Toch is dit niet het geval. Bij aanslagen gepleegd door extremisten uit rechtse hoek zakt de prioriteit enorm.

Hieruit komt duidelijk naar voren dat Nederlandse journalisten hun eigen emoties niet onder controle kunnen houden en langzaam veranderd zijn in haat verspreidende propagandisten.

Deze manier van berichtgeving kan ervoor zorgen dat de nietsvermoedende nieuwslezer onbewust hetzelfde vertekend wereldbeeld overneemt van de journalist.

NOS

Om een vergelijking te maken blikken we terug naar 22 maart 2017 in Londen.

Bij de aanslag op de Westminster Bridge (waarbij de dader een ‘gelovige’ extremist was) reageerde de NOS razendsnel: de eerste berichten volgden ongeveer 10 minuten na de aanslag.

Er werd direct gemeld dat het om terreur ging. Mentale gezondheid deed er toen niet toe. Bij de recente aanslag in Duitsland verscheen het eerste (en enige) artikel pas 14 uur na de aanslag en de woorden ‘terrorisme’ en ‘aanslag’ worden duidelijk vermeden in het artikel…tje.

De Stille Waarheid heeft de grootste verschillen in berichtgeving van de aanslag op de Westminster Bridge, en die van nieuwjaarsnacht in Essen op een rijtje gezet. De verschillen zagen we terug in de gehele Nederlandse media.

 • Geen extra uitzending: Terwijl er bij de aanslag op de Westminster Bridge extra journaals werden uitgezonden, werd er geen extra aandacht geschonken aan de aanslag van nieuwjaarsnacht.
 • Geen liveblog: Alhoewel er bij de aanslag op de Westminster Bridge direct een liveblog werd gestart, bleef het dit keer bij één zeer kort artikel.
 • Geen reconstructie: Idem dito. Westminster Bridge wel, Essen niet.
 • Woordkeuze: In tegenstelling tot de aanslag op de Westminster Bridge, waarbij direct vermeld werd dat het om een terroristische aanslag ging, wordt er gesproken over een ‘aanrijding’ en ‘incident’.
Identiteit dader(s)

Terwijl de dader van de aanslag op de London Bridge al na een paar uur bij naam werd genoemd, met zowel religie als afkomst, heeft de NOS haar publiek nog steeds niet geïnformeerd over de rechtse extremist, terwijl verschillende Duitse media hem al hebben geïdentificeerd.

De Nederlandse bevolking behoort extra op te letten in deze tijden van extreme misleiding in de Nederlandse pers.

De manier hoe ‘journalisten’ tegenwoordig verslag doen over terroristische aanslagen is een medebepalende factor bij het radicaliseringsproces van extremisten.

Er wordt een enorm gevaarlijk en vertekend wereldbeeld geschetst om jou te laten geloven dat extremisme enkel binnen een bepaalde bevolkingsgroep voorkomt.

De recente aanslag in Essen laat ons duidelijk zien dat dit niet het geval is.

Extremisme heeft altijd al bestaan, en komt voor binnen verschillende bevolkingsgroepen. Volgens het jongste rapport van Europol (2018) plegen Europese nationalisten en separatisten de meeste aanslagen in Europa.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De Stille Waarheid.Vind je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Een rechtse politicus is in Duitsland kapot geschopt door een paar import moslims.
  Deugvod De Gelderlander rept met geen woord over dit afschuwelijke incident, maar oh wee als het andersom was geweest, dan liepen die rooie dikke nekken de hele week te blaten van nijd.
  Juist de linkse media is de aanstichter van alle ellende, de komende Europese burgeroorlog is mede hun schuld.
  Het jarenlange moslims geknuffel begint bij bepaalde lieden de strot uit te hangen en slaan keihard terug.
  Tenslotte, wie de bal kaatst kan hem terug verwachten he?

  27 likes
  • En silversternacht 2016? Massale aanrandingen in Duitsland, G.B en Zweden.
   En de media heeft er geen enkel woord over gerept!

   Sterker nog: ALLE beeldmateriaal over deze voorvallen is van Youtube gehaald.

   De multiKULturele samenleving is een Zionistisch gedrocht dat het Oude Europa moet vervangen.
   Meer dan 50% van de inwoners van de hoofdsteden in West-Europa is van Niet-Europese afkomst.
   En wanneer de autochtone bevolking hier ook maar iets over zegt is zo iemand xenofoob, racist, rechtsradicaal en wat al niet meer.
   FEITELIJK is het regelrechte democide (Demografische Genocide)

   Lees: Richard Von Couden-Kalergi – Pan Europa.

   https://www.youtube.com/watch?v=K6CkF8Ub4aM

   2 likes
 2. Het hele probleem is dat door al die nep,fake, en de leugenaartjes media niemand meer gelooft wat er in de media terecht komt.. Het enige wat je kunt doen is het plaatselijke nieuws in de gaten houden of via via, Er zijn mensen die als hobby amateur radio hebben, met heel veel apparatuur en waarschijnlijk betrouwbaarder zijn,.Uiteindelijk komt een gebeurtenis toch naar buiten…..Of mensen willen alleen horen wat ze willen horen, maar die zijn al verloren….
  Gewoon feiten, is dat nu zo moeilijk …….Gaat de verkeerde kant op allemaal …..

  12 likes
  • De plaatselijke nieuwsmedia hier censureert al jaren op last van de overheid wij/ik woon in een gebied waar zich een grote AZC bevind, criminaliteit verdubbeld zich jaarlijks.
   Er is dus geen berichtgeving plaatselijke nieuwsbladen zijn grotendeels opgeheven van de vier bladen is er nu nog een over, de burgerij moet het doen met mond tot mond informatie doorspekt met aannames en radicale standpunten, de burgers hier zijn onderhuids aan het radicaliseren.

   Triest bizar en opzettelijk georkresteerd door de overheid er worden en zijn wonden in de samenleving geslagen welke in de nabije toekomst voor extreem veel maatschappelijke ellende gaan zorgen.
   Vertrouwen in een overheid is weg en komt niet makkelijk weer terug.

   7 likes
   • Silbereye , hebben jullie geen TV west,oost of zuid…..? Ik zie op die kanalen nog wel eens wat nieuws……betrouwbaar geen idee…. Ik las laatst nog hier in het westen wat de Burgermeester van Rotterdam helemaal klaar was met AZC in Rdam zuid……..in de krant en reguliere tv zie je dit niet, het was ook bij toeval iets plaatselijks nieuws..
    Het is natuurlijk afschuwlijk in deze tijd van communicatie dat we mond dood worden gemaakt..
    Ik hoor ook nog wel eens wat van mensen die op politiekanaal zijn aangesloten , nou dat wil je ook allemaal niet weten…..

    2 likes
 3. Is er de afgelopen tijd iets veranderd?
  Mij viel het regelmatig op dat als de dader een terroristische moslim was, er werd gesproken van een “verwarde man” en juist als het ging om een “witte Europeaan”, hier volop en uitgebreid aandacht werd besteed?
  Zijn ze bij de pers ineens geen “moslim knuffelaars” meer?
  Heb ik iets gemist?

  19 likes
 4. De NOS meld met enige trots dat het smerige Iran 2 mensen in Nederland vermoord heeft. Het gaat hier dan om 2 terroristen die heel veel levens (100) op hun geweten hebben en hier in Nederland onder bescherming van de Nederlandse Staat hun terroristische activiteiten mogen voortzetten.
  Terroristen die door Nederland beschermd worden. Dit bewijst dat Nederland een schurkenstaat is en het hoogtijd is dat we deze hele regering op het schavot zetten

  8 likes
 5. Het valt mij meer en meer op dat,die MSM het hele (Trump,s) Fake-news hebben omgedraaid en alle alternatieve kanalen en zenders op een hoop gooien en Fake-news noemen.
  Terwijl het altijd alleen maar over hun ging ,laatst bij die vreselijke Jinek, gingen ze helemaal over het Fake news en dat er nodig wat aan moet gebeuren,amper in de gaten dat ze het zelf zijn. !! Ook werd Hitlers lieveling ,s zus Ollongren er bij gehaald ,die druk bezig is alles te verbieden wat geen MSM is. zo zijn wij er bijna nog erger aan toe dan in het voormalige oost-Duitsland,want destijds wist men dat alles gelogen was wat er werd verteld in de krant of het nieuws,maar wij hebben dat niet eens door . en denken in een vrije democratie te leven.

  10 likes
 6. De Bilderbergmedia is in staat, om elk media geluid wat niet in hun straat past, mond dood te maken.
  Deze hele Bilderberg media club, bestaat maar uit enkele personen, het beste voorbeeld is Nederland.

  8 likes
 7. Tja, Eelke Piers…knap he van minister Blok, hij heeft nog geen bewijzen hoor, maar toch we zijn geweldig , Iran zal onder de indruk zijn….. Oh ja dezelfde minister die naar Rusland ging om ze voor het gerecht te dagen i.v.m MH17……
  Zijn wij het enige land met zulke onnozelaren ……..

  7 likes
 8. Ja, net zoals gisteravond (dinsdag) in Nieuwsuur, de moordaanslag op een Duits politicus wordt afgedaan als een geval van mishandeling die niets met de politiek te maken heeft.

  1 likes
 9. Ach, een dubbele moraal er op na houden is typisch een linkse hobby.
  Afgelopen maandagavond bij die zelfpijpers van DWDD had dat ettertje van LUCKY TV een filmpje gemaakt om die GPV voorman eens flink belachelijk te maken.
  Maar als een imam een 100x ergere homofobe uitspraak doet, en dat gebeurt dagelijks in iedere moskee, dan durven die linkse flapdrollen niets.
  Dit bewijst maar eens te meer wat voor een sneue figuren er schuilen bij die beroepsdeugers…

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nos journaal

NOS Journaal ‘verspreidt gif’. Een vergelijking tussen twee aanslagen

Een jaar geleden heeft journalist Arnold Karskens ...

noorwegen

Noorwegen bedolven onder meters sneeuw. Dit is nu cherrypicking wat de NOS doet

Begin dit jaar maakten de media gewag ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.