Buitenland

Duitse media: Rusland heeft gelijk, olie van terreurgroep IS gaat naar Turkije

Help ons door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Russische luchtaanvallen op de olie-infrastructuur van IS zorgen voor woede bij Turkije, dat één van de belangrijkste afnemers lijkt te zijn van de olie van de terreurgroep. Dat melden Duitse media.

Na het neerschieten van de Russische straaljager door de Turkse luchtmacht, claimde president Poetin dat Ankara medeplichtig is aan terroristen omdat het regime olie koopt in gebieden in Syrië die in handen zijn van extremisten. En hij heeft gelijk, schrijft de Duitse krant Bild.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Turkije is een belangrijke afnemer van IS-olie, aldus de krant. De oliedeals die Turkse zakenlieden met jihadisten sluiten leveren de terreurgroep ongeveer 10 miljoen dollar per week op.

Ongehinderd

Het Kremlin heeft al langer informatie waaruit blijkt dat olie van IS naar Turkije wordt vervoerd. Toen de Russische luchtmacht meer aanvallen begon uit te voeren op de infrastructuur van IS, besloot Ankara in te grijpen.

Volgens Bild is het Turkse beleid ten aanzien van jihadisten niet transparant. Ankara stelt de vliegbases in het land enerzijds beschikbaar aan de Amerikanen om luchtaanvallen uit te voeren op IS-doelen, maar Erdogan laat terroristen anderzijds ongehinderd via Turkije naar Syrië gaan.

Industriële schaal

Bild merkt op dat NAVO-lid Turkije niet het enige land is dat uit eigenbelang oliedeals sluit met militanten van de Islamitische Staat. Smokkelaars voorzien ook Jordanië en Koerdistan van IS-olie, aldus Eckart Woertz van het Centrum voor Internationale Zaken in Barcelona.

President Vladimir Poetin zei na een persconferentie met de Franse president François Hollande dat grote hoeveelheden IS-olie worden getransporteerd naar Turkije. “We hebben het hier over productie op industriële schaal. […] De olievrachtwagens rijden dag en nacht naar Turkije.”

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pete Del Fina
Pete Del Fina
8 jaren geleden

Verbaasd me echt niets. Ik ken geen fouter land dan Turkye en geen foutere man dan Erdogan. Hij dacht door IS van het Koerden probleem bevrijd te worden. Ben zo blij met de zojuist afgekondigde sancties van Putin.

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Het word tijd dat Turkey eindelijk eens word aangepakt.

Een groot spel
Een groot spel
8 jaren geleden

Turkije heeft zich zojuist aan gesloten bij illuminatie waar Amerika Israël de baas zijn om de europeese unie in te komen waar Erdogan een geheime deal heeft gesloten met Obama waarbij hij Erdogan de vliegroutes gaf om Rusland uit te dagen. Rusland en iran zijn tegen de illuminatie vandaar dat het westen en Amerika steeds leugens verzinnen over die landen. En nederland zit all sinds de einde ww2 in de illuminatie anders zou Amerika ze nooit bevrijden terwijl Rusland het meest hebt gedaan

Anna
Anna
8 jaren geleden

Turkije hoort niet in de EU. Het land schendt de mensenrechten structureel. Journalisten zijn vogelvrij. Mensenrechtenactivisten worden vermoord. Erdogan duldt geen tegenspraak. Als de studenten een demonstratie organiseren worden ze met traangas en rubberkogels verdreven. Wat n schande. En wij zouden dit land in de EU moeten tolereren.
Het land speelt gevaarlijk spel. Koerden worden afgeslacht. En de EU kijkt de andere kant op. Wat hebben wij in godsnaam aan onze politici. Ze gooien ons voor de leeuwen. Ik ken geen Nederlanders die Turkije in de EU willen. Alleen aanhangers van Erdogan. Zieke geesten!
Mensen word wakker!!

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x