Binnenland

‘Duivelse’ Big Pharma heeft klauwen stevig in de Nederlandse psychiatrie gezet: Is er nog hoop?

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het wordt hoog tijd dat de psychiatrie afstand neemt van zijn duivelse vriend, de farmaceutische industrie. Dat stelt psychiater en wetenschapsfilosoof Berend Verhoeff. Big Pharma heeft haar klauwen stevig in de psychiatrie gezet, merkt hij op.

De farmaceutische industrie is volgens Verhoeff geen betrouwbare partner voor hulpverleners. GlaxoSmithKline hield bijvoorbeeld levensgevaarlijke bijwerkingen van een antidepressivum achter en overdreef de effectiviteit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Mythe

De psychiater doet enkele voorstellen om meer afstand te nemen van de farmaceutische industrie. Hij wil dat nascholing voor psychiaters niet langer wordt gefinancierd door medicijnmakers.

Zij leren psychiaters bijvoorbeeld dat depressie wordt veroorzaakt door een tekort aan serotonine in het brein en dat antidepressiva dit tekort weer aanvullen. Dit is een mythe, aldus Verhoeff. De industrie verdient goud geld aan de miljoen Nederlanders die inmiddels antidepressiva slikken.

Belangenverstrengeling

Daarnaast wil hij dat er een einde komt aan alle belangenverstrengeling. Artsen doen vaker gunstige aanbevelingen ten aanzien van medicijnen waarvan zij vergoedingen ontvangen dan onafhankelijke artsen.

Verhoeff vindt ook dat wetenschappelijke bladen geen financiële banden mogen hebben met de farmaceutische industrie. Nu kunnen medicijnmakers vrijwel ongestoord onwenselijke onderzoeksresultaten aanpassen en gevaarlijke bijwerkingen weglaten.

Doortrapte marketingstrategieën, megaschikkingen voor middelen die tot sterfgevallen hebben geleid, het testen van eigen medicijnen en valse beloftes: met Big Pharma als vriend heeft de psychiatrie geen vijanden meer nodig. Verhoeff vraagt zich af of de psychiatrie in Nederland dapper genoeg is om Big Pharma van zich af te schudden.

[Volkskrant]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Koen
Koen
3 jaren geleden

Ik heb helaas een moeder die werd gediagnosticeerd met schizofrenie en nu dus ook al heel haar leven aan de medicijnen zit en vermoedelijk daardoor alzheimer, dementie heeft ontwikkeld. In mijn geval toen ik aan mijn toenmalige chef vertelde dat ik bang was dat ik ook schizofrenie zou hebben net als mijn moeder, terwijl ik toen al het idee had dat ik niet totale privacy had heeft mijn leven vervolgens helemaal op zijn kop gezet, ik werd angstig, ik kwam aan, kon me niet concentreren,etc. Voor mijn gevoel werd ik gewoon gedrogeerd maar ik heb het altijd aangenomen dat ik een burnout had. Ben uiteindelijk wel bij de ggz terecht gekomen en heb de diagnose paranoide schizofrenie, terwijl ik ervan overtuigd ben terwijl ik al 6 jr stabiel ben dat mijn wanen wel degelijk echt zijn, groepstalking georganiseerd door Big Pharma.

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x