Homepagina » Gezondheid » Afvaladviezen falen bijna altijd en behoren tot de belangrijkste medische missers ooit. Arts weerlegt hardnekkige mythes
Afvaladviezen falen bijna altijd en behoren tot de belangrijkste medische missers ooit. Arts weerlegt hardnekkige mythes

Afvaladviezen falen bijna altijd en behoren tot de belangrijkste medische missers ooit. Arts weerlegt hardnekkige mythes

We zijn met z’n allen gewoon chronisch ziek. We zijn al veel langer ongezond. Er zijn al baby’s die met overgewicht worden geboren of die al overgewicht hebben als de moeder nog zwanger is. Dat zegt arts William Cortvriendt.

Meer bewegen en minder eten helpt volgens hem niet, terwijl dit juist door diëtisten wordt aanbevolen.

“Dat idee is geboren in de jaren vijftig,” zegt Cortvriendt. “Toen dacht men dat we te vet aten en dat we daardoor hart- en vaatziekten krijgen.”

Faalt

“We hebben toen het vet uit de voeding gehaald en aangevuld met suiker,” vervolgt hij. “Daarna was er een explosie van obesitas en tien jaar later kanker en hart- en vaatziekten.”

Het door de meeste artsen en diëtisten voorgeschreven ‘meer bewegen en minder eten’ faalt in nagenoeg 100 procent van de gevallen en behoort tot de belangrijkste medische missers ooit, aldus Cortvriendt.

“Afvallen is daarmee een lucratief onderwerp geworden voor kwakzalvers, dieetgoeroes en verkopers van dieetproducten,” benadrukt hij.

Onzin

In zijn nieuwe boek Lichter pleit hij ervoor om terug te gaan naar natuurlijke, volvette voeding. “Eieren zijn lang in het verdomhoekje geweest vanwege cholesterol, [maar] artsen zeggen nu ook dat dit onzin is,” zegt hij.

“Eet gerust veel, als het maar vers en volvet voedsel is,” klinkt het. “Op die manier is het mogelijk om gewicht te verliezen en dat langer vast te houden.”

“Lichter is een uitermate boeiend en helder geschreven boek dat hardnekkige dogma’s en mythes betreffende overgewicht weerlegt,” reageert arts en schrijver Kris Verburgh.

Boekentip: Lichter

[BNR]


Vond je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Vroeger aten veel mensen altijd vet. Gezond vet noemden ze dat. Elke dag verse groenten op het bord, vlees, of vis etc.. Binnen mijn familie zijn de oudsten allemaal ver in de negentig geworden. Smeerden altijd dikke lagen boter op hun brood, geregeld roomboter. Sommigen van hun rookten of namen een borrel op zijn tijd.

  Ze deden alleen niet aan al die kant en klare potjes sauzen, en of pakjes poedervoeding die al enige tijd in de schappen van de supermarkten te vinden zijn. Even aanbraden en aanmengen met wat water, en klaar is de Surinaamse kip, de bami, of Couscous in een wip. Aan tafel.

  Ik dacht dat in dergelijke producten een hoop rotzooi zit waarvan werknemers van fabrikanten soms niet eens precies weten wat er allemaal in zit. En neem dan al die tussendoortjes die in de supermarkten te vinden zijn. Van Lays chips tot energie dranken. Ik denk dat alle bagger die in dergelijke producten zit, waaronder veel suikers, een grote ziektemaker is, zoals obesitas.

  29 likes
  • Vet smeert de darmen want eten zonder vet werkt als schuurpapier in onze darmen en 80 procent van onze gezondheid is afhankelijk van onze darmstelsel. BV zijn onze darmstelsel gezond is er veel minder risico op zuikerziektes. Google eens naar kefir oftewel yogurtplantje. Vaak gratis te krijgen via facebook. Zet links in de hoek bij je facebook kefir en vaak krijg je ze daar gratis als je het daar vraagt. Of water kefir invullen ook daar zijn mensen te vinden die melk kefir gratis weg geven. Water kefir smaakt niet zo lekker en raad ik je aan om aan te maken met fruitsap als ie klaar is. Ook van kefir drinken val je af en je gezondheid gaat met sprongen vooruit.

   5 likes
 2. Hebben de russen gedaan

  13 likes
 3. Wat denk je van af en toe vasten?

  6 likes
 4. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat zogenaamde onafhankelijke wetenschappers en medici tientallen jaren het volk verkeerd voor blijven lichten. Tot op de dag van vandaag blijft de leugen in stand dat vet en cholesterol zorgen voor overgewicht, hart en vaatziekten, ondanks dat de resultaten decennia lang overduidelijk anders uitwezen. Hoeveel mensenlevens mag dat nog kosten ?

  11 likes
 5. 99% van alle gezondheidskwalen komt door een ongezonde levensstijl en verkeerd voedsel.

  14 likes
 6. eet geen brood en rijst aardappelen en macronie en dat soot spul. En je kilo’s vliegen eraf. Ook zal dat je darmen ten goede komen.

  3 likes
 7. Wil je vet kwijt, dan werkt alleen een dieet meestal niet.
  Degene die aan de slanke lijn gaat doen is namelijk dezelfde persoon die uit onvrede te veel eet.

  Je kan eerst eens eerlijk gaan kijken of er dingen zijn in je leven die je echt anders wil.
  Kom je namelijk in opstand tegen bepaalde zaken, zo van he’, dat wil ik niet en wil je fit worden omdat je voelt dat dat bij je past, dan werkt elk dieet.
  Vind je zelf opnieuw uit, geef jezelf een waarde, dan staat daar een ander mens.
  En potverdorie, dat is aantrekkelijk.

  https://imgur.com/J15u0b2

  2 likes
 8. Veel eiwitten, veel groenten en fruit. En gun jezelf 1 a 2 x per week comfort food momentjes. Ontwijk adviezen van figuren die menen deskundige te zijn. Praat liever dan met ervaringsdeskundigen. En veroordeel jezelf ook niet. Ga sporten en geniet daar dan van. Krachtsport en spiergroei is zelfs meer een “must” dan cardio. Maar nogmaals, het beste is om qua sport te doen waar je gelukkig van wordt.

  2 likes
  • LS…

   Sport zodanig intensief, ook duursport, zodat de zogenaamde geluk stoffen vrijkomen ! Moet je eens kijken hoe goed je dan in je vel komt te zitten ! Werkt bijna verslavend !

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

baudet

Baudet waarschuwt voor gezondheidsrisico’s 5G: ‘Dit zijn geen kleine kwaaltjes’

Donderdag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd ...

voedingscentrum

Dit veelgebruikte E-nummer kan darmziektes en kanker veroorzaken, maar volgens het Voedingscentrum is het veilig

Op de website van het Voedingscentrum lezen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.