Gezondheid

Afvaladviezen falen bijna altijd en behoren tot de belangrijkste medische missers ooit. Arts weerlegt hardnekkige mythes

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

We zijn met z’n allen gewoon chronisch ziek. We zijn al veel langer ongezond. Er zijn al baby’s die met overgewicht worden geboren of die al overgewicht hebben als de moeder nog zwanger is. Dat zegt arts William Cortvriendt.

Meer bewegen en minder eten helpt volgens hem niet, terwijl dit juist door diëtisten wordt aanbevolen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Dat idee is geboren in de jaren vijftig,” zegt Cortvriendt. “Toen dacht men dat we te vet aten en dat we daardoor hart- en vaatziekten krijgen.”

Faalt

“We hebben toen het vet uit de voeding gehaald en aangevuld met suiker,” vervolgt hij. “Daarna was er een explosie van obesitas en tien jaar later kanker en hart- en vaatziekten.”

Het door de meeste artsen en diëtisten voorgeschreven ‘meer bewegen en minder eten’ faalt in nagenoeg 100 procent van de gevallen en behoort tot de belangrijkste medische missers ooit, aldus Cortvriendt.

“Afvallen is daarmee een lucratief onderwerp geworden voor kwakzalvers, dieetgoeroes en verkopers van dieetproducten,” benadrukt hij.

Onzin

In zijn nieuwe boek Lichter pleit hij ervoor om terug te gaan naar natuurlijke, volvette voeding. “Eieren zijn lang in het verdomhoekje geweest vanwege cholesterol, [maar] artsen zeggen nu ook dat dit onzin is,” zegt hij.

“Eet gerust veel, als het maar vers en volvet voedsel is,” klinkt het. “Op die manier is het mogelijk om gewicht te verliezen en dat langer vast te houden.”

“Lichter is een uitermate boeiend en helder geschreven boek dat hardnekkige dogma’s en mythes betreffende overgewicht weerlegt,” reageert arts en schrijver Kris Verburgh.

Boekentip: Lichter

[BNR]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dna
dna
6 jaren geleden

Hebben de russen gedaan

Gezinusk
Gezinusk
6 jaren geleden

Vroeger aten veel mensen altijd vet. Gezond vet noemden ze dat. Elke dag verse groenten op het bord, vlees, of vis etc.. Binnen mijn familie zijn de oudsten allemaal ver in de negentig geworden. Smeerden altijd dikke lagen boter op hun brood, geregeld roomboter. Sommigen van hun rookten of namen een borrel op zijn tijd.

Ze deden alleen niet aan al die kant en klare potjes sauzen, en of pakjes poedervoeding die al enige tijd in de schappen van de supermarkten te vinden zijn. Even aanbraden en aanmengen met wat water, en klaar is de Surinaamse kip, de bami, of Couscous in een wip. Aan tafel.

Ik dacht dat in dergelijke producten een hoop rotzooi zit waarvan werknemers van fabrikanten soms niet eens precies weten wat er allemaal in zit. En neem dan al die tussendoortjes die in de supermarkten te vinden zijn. Van Lays chips tot energie dranken. Ik denk dat alle bagger die in dergelijke producten zit, waaronder veel suikers, een grote ziektemaker is, zoals obesitas.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Wat denk je van af en toe vasten?

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x