Binnenland

Schrijfster biedt kijkje in schimmige wereld van de vrijmetselarij: loge in Amersfoort verzweeg 17 moorden

Help anderen door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Rond de orde van de vrijmetselaren hangt een sfeer van geheimzinnigheid. Zo heel af en toe krijgen we een inkijkje in deze schimmige wereld.

In april dit jaar zei econoom Geert Noels op de Belgische radio dat vrijmetselaars elkaar beschermen en hun macht misbruiken. “De loge gebruikt haar invloed om mensen naar de macht te sturen,” zei hij. “Er waren ooit regeringen die volledig bestonden uit logebroeders.”

Het blijkt nu dat een vrijmetselaar uit Amersfoort in de jaren tachtig 17 moorden heeft opgebiecht. De broederschap besloot de man daarop de hand boven het hoofd te houden en over de moorden te zwijgen.

Klom in hiërarchie

Stukken over de bekentenis zijn opgedoken door schrijfster Anne-Gine Goemans, die de afgelopen jaren onderzoek heeft gedaan naar de affaire. Ze schreef een roman over de kwestie, getiteld Honolulu King.

Het inmiddels overleden lid vertelde zijn logebroeders in 1988 hoe hij 17 mannen had doodgeschoten in Indonesië. Dat zou hij hebben gedaan als wraak voor de dood van zijn moeder, zusje en twee broertjes. De organisatie deed niets en handhaafde hem. Sterker nog: de man klom in de hiërarchie.

Twee broeders schreven dat ‘er niets in de weg stond om broeder X hoger loon te verlenen’. Ze waren van mening dat hun broeder ‘niets te verwijten viel’. De broeder steeg daarna van leerling naar gezel. De huidige voorzitter van de vrijmetselaarsloge in Amersfoort zei de affaire niet te kennen.

Elite

De vrijmetselarij werd in 1717 opgericht in Engeland en heeft over de hele wereld loges. Nederland telt er 147, waar in totaal zo’n 6000 mannen bij aangesloten zijn. Een bekend lid is Mat Herben. Andere bekende Nederlandse vrijmetselaars waren Willem Drees, Albert Heijn, koning Willem II en Frits Philips.

Er gaan verhalen dat de invloedrijke leden van de vrijmetselarij onderling plannen smeden. In de jaren tachtig raakte de Italiaanse loge P2, waar oud-premier Berlusconi ooit lid van was, in opspraak. Politici, ambtenaren en militairen die lid waren van deze loge maakten plannen hoe de elite Italië moest besturen.

Boekentip: Honolulu King

[Volkskrant]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x