Homepagina » Binnenland » Duizenden ambtenaren reizen doelloos over de wereld

Duizenden ambtenaren reizen doelloos over de wereld

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur wist Elsevier de hand te leggen op duizenden documenten van de 11 ministeries, 12 provincies en 27 grotere gemeenten over reizen van ambtenaren.

Het blijkt dat duizenden bestuurders en rijksambtenaren in het grootste gedeelte van de gevallen doelloos over de wereld reizen.

Er werd onderzoek gedaan naar de reizen die ruim 3000 bestuurders en ambtenaren van het rijk, de provincies en grotere gemeenten in de afgelopen zeven jaar maakten naar de BRIC-landen. Het acroniem verwijst naar de landen Brazilië, Rusland, India en China. De ambtenaren en bestuurders gaven tijdens meer dan 1700 reizen 15 miljoen euro uit.

‘Iedereen deed maar wat’

Vaak is het niet bekend waarom de ambtenaren op reis gaan. De Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden vragen er nauwelijks naar.

Demissionair minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken geeft toe dat iedereen jarenlang maar wat deed. Volgens hem kwam het zelfs voor dat ministers afzonderlijk dezelfde buitenlandse stad en bestuurders bezochten zonder dat ze het van elkaar wisten.

Geen duidelijk doel, geen evaluatie

Er wordt nu een zogeheten ‘strategische reisagenda’ geïntroduceerd. Die moet een wekelijks overzicht gaan geven waarin staat wie waar naar toe reist en wat het exacte doel van de reis is.

De BRIC-landen zijn een geliefde reisbestemming omdat ze het symbool zijn voor de verschuiving in economische kracht. Naast ministers en staatssecretarissen reisden ook honderden provinciale en gemeentelijke ambtenaren af naar één van de BRIC-landen. In de meeste gevallen werd geen duidelijk doel opgegeven en vond naderhand geen evaluatie plaats.

Bron: Elsevier.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • cr schreef:

  jep van ONS geld …en maar plukken

  0 likes
 • ab schreef:

  En dan hebben we het nog niet over de andere onnozele kosten die ze maken…

  0 likes
 • Debb3 schreef:

  Te gek voor woorden…. Geld slurpers.

  0 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  Zoiets heet wanbestuur.
  Op brede schaal. De één helpt de ander in het zadel, op voorwaarde dat hij/zij geen bedreiging voor de positie is.
  Ons land is nu dus stuurloos.
  Radeloos, reddeloos, redeloos.

  0 likes
 • Lil schreef:

  Er is inmiddels al zoveel naar buiten gekomen omtrent wat de overheid doet en hoe wij allemaal en poot worden uitgetrokken, maar waar ik nou werkelijk nieuwsgierig naar ben is..wanneer het volk uit zijn ANGST kruipt..HOELANG DUURT HET NOG TOTDAT IEDEREEN DIT SNAPT EN ALS 1 BLOK GAAT STAAN! Gezamenlijk houden wij HET VOLK deze praktijken ZELF IN STAND.

  0 likes
 • Rutger schreef:

  Nog niet eens een ansichtkaartje opsturen… groeten uit de “rimboe”

  0 likes
 • Blup schreef:

  [quote name=”cr”]jep van ONS geld …en maar plukken[/quote]

  En wij maar toelaten.

  0 likes
 • cr schreef:

  ja maar het is ronduit schandalig . moeten wij gemeentebelasting voor hun lol te betalen .ik betaal het niet meer . doe ik niet ik ga voor dat geld zelf op vakantie dat ga ik doen .

  0 likes
 • King of Light schreef:

  Daar kan ik minstens 2,5 maand van op vakantie als je een gemiddelde neemt van 9500 eurotjes. Dat geven zij dus in 1 a 2 weken uit. Het getuigd in ieder geval van het feit dat onze Overheid geen enkele verantwoordelijkheid neemt, bewust met gemeenschapsgeld om te gaan. Zeker in deze tijd.

  0 likes
 • WvG schreef:

  het probleem is dat de media haar rol als volksvertegewoordiging niet wil of kan vervullen

  Zodra mensen bij media aangeven om (vreedzaam) te willen demonstreren en mensen willen oproepen een gezamenlijk plan te ontwikkelen,
  wordt a) een aivd dossier opgesteld, b)het doofpotmiddel uit een ivoren toren getoverd en c) wie weet wat allemaal nog meer gedaan..

  0 likes
 • mister diamond schreef:

  gewoon stoppen met stemmen

  0 likes
 • King of Light schreef:

  [quote name=”mister diamond”]gewoon stoppen met stemmen[/quote]

  Nee nee, massaal op SOPN stemmen dat zal ze leren!!

  0 likes
 • Willie/Hobbel schreef:

  Hoogst waarschijnlijk is dit nog het minst over de balk gesmeten geld, er gebeurt nog veel meer wat het daglicht niet verdragen kan. Lekker makkelijk toch om “het volk”, “het plebs”, “het grauw”, “het gepeupel” (goed genoeg om uit te melken en op z’n minst genomen zelfs daar geen respect voor) niet alles te vertellen. Er wordt toch veel geheim gehouden of onder de dekmantel, wordt zelfs openbaar bevestigd. Wij hoeven niet alles te weten wat er toe doet. Dat bepalen zij en zij alleen, al die koninkjes! We worden belazerd waar we bij staan, we worden genaaid door deze pooiers! Anders zijn ze niet.

  0 likes
 • Petra schreef:

  Antwoord: SOPN

  0 likes
 • Sonnie schreef:

  Hoppa !!! 15 miljoen OVER DE BALK. Er zijn zoveel mensen die met een gezin nog geen 20 euro per week over hebben om te eten….
  De overheid en zijn kornuiten moeten zich diep schamen.

  0 likes
 • Lil schreef:

  Een leuke geste!
  WIJ moeten inmiddels allemaal de broekriem van 1 naar 3 gaatjes aantrekken, dus..als de lonen van 577 afgevaardigden, 343 senatoren,30 ministers en staatssecretarissen worden verlaagd naar 1000 eu,waar menigeen inmiddels van moet rondkomen..dat zou zeer veel miljoenen euro’s opleveren..leuk idee dat WIJ, het volk dan bepalen waar die euro’s aan worden besteed..ja toch?;-)

  0 likes
 • Hulle schreef:

  [quote name=”WvG”]het probleem is dat de media haar rol als volksvertegewoordiging niet wil of kan vervullen

  Zodra mensen bij media aangeven om (vreedzaam) te willen demonstreren en mensen willen oproepen een gezamenlijk plan te ontwikkelen,
  wordt a) een aivd dossier opgesteld, b)het doofpotmiddel uit een ivoren toren getoverd en c) wie weet wat allemaal nog meer gedaan..[/quote]
  Ga er maar vanuit dat de media haar rol niet MAG vervullen. Alles is in handen van de Illuminatie.

  0 likes
 • IIS schreef:

  De kosten zullen vele malen hoger liggen want 1700 reizen lijkt me nogal aan de magere kant. Met meer dan een miljoen ambtenaren die voor de meest uiteenlopende (persoonlijke) zaken met geld strooien zal het bedrag van 15 miljoen denk ik met een factor 100 vermenigvuldigd kunnen worden. Een van de burgers geroofd miljardje meer of minder uitgeven is in deze biljoenen- en triljoenentijdperk toch niet zo heel bijzonder meer. Ik zou er in ieder geval niet (meer) van schrikken.

  0 likes
 • Timothy Drake schreef:

  Heb geduld mensen. Zolang er nog heel veel mensen op de traditionele machtsblokpartijen stemmen, zit er niks anders op dan gewoon je steentje bij te dragen in de bewustwording. Aan de andere kant fantaseer ik ook wel eens over een goede middeleeuwse verdrijving compleet met hooivork, fakkel en pek met veren

  0 likes
 • cr schreef:

  ja de boeren van vroeger gingen ook tegen de belastingen in met hun hooivork …en achteraf hebben ze nog gelijk gehad . en WvG de ivoren toren gaat langzaam stuk

  0 likes
 • Ik schreef:

  Heb je enig idee hoeveel miljoen we uit geven aan het redden en onder steunen van banken en landen?
  Onze staatsschuld bedraagd
  283.000.000.000.- (283 Miljard) euro

  Dat is 141.500 jaar, 3000 amtenaren laten reizen.

  Dus als je nu 424.500.000 nederlandse amtenaren een jaar niet laat reizen ben je uit de schuld!

  en als je de buitenlanse amtenaren met klm hierheen laat vliegen verdien je een hoop centjes voor het basisinkomen.

  Ik ben hartstikke blij dat dit boven water is komen drijven.

  0 likes
 • WvG schreef:

  [quote name=”cr”] en WvG de ivoren toren gaat langzaam stuk[/quote]

  Klopt, ik merk het 😉

  Het is een kwestie van vertrouwen en een heldere intentie hebben, je op geen enkele uitkomst vastbijten (ook niet 2012-2015, disclosure, whatever), heel veel mededogen hebben en vooral in verbinding met jezelf blijven.

  Zodra constructieve veranderingen echt zichtbaar worden zal alles wel in een gigantische stroomversnelling komen..
  Maar die veranderingen moeten we wél zelf creëren.

  My guess is dat SOPN nog minimaal 4 jaar nodig heeft om genoeg publiek te bereiken en animo te creëren.
  Voor zover ik om mij heen zie, is SOPN-gedachtegoed voor de meeste socialisten (lijkt me de grootste groep ‘helpende handen’ in deze) nog een heimelijke ver-van-m’n-bed show.

  We gaan het allemaal meemaken!

  Gegroet 😉

  0 likes
 • tomaat schreef:

  W V G dat denk ik ook alles moet maar omvallen tijd voor een schoonmaak op allerlei gebied …Alleen de mensen die het wel goed met ons voor hebben mag blijven wand die zijn er ook wel alleen je moet ze wel met vergroot glas zoeken ….. de echte bandieten is nog niets van bekent misschien een enkelen . wees blij dat er een goede onder zoek is voor het werkelijk kan gaan gebeuren .

  0 likes
 • Tumalu schreef:

  [quote name=”tomaat”]W V G dat denk ik ook alles moet maar omvallen tijd voor een schoonmaak op allerlei gebied …Alleen de mensen die het wel goed met ons voor hebben mag blijven wand die zijn er ook wel alleen je moet ze wel met vergroot glas zoeken ….. de echte bandieten is nog niets van bekent misschien een enkelen . wees blij dat er een goede onder zoek is voor het werkelijk kan gaan gebeuren .[/quote] Hoezo, mensen die het wel goed voor hebben ons wéér laten besturen? We hebben NIEMAND nodig, ik niet, jij niet. Ik ben soeverein en niemand staat onder mij, boven mij, bestuurt mij of wat voor ongoddelijk gedrag or handhaving ook!
  Wil je je vrijheid opnieuw in handen geven van een ander? Ik dacht van NIET!

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  van haga

  Van Haga: ‘Enorme foutenmarge bij coronatest leidt tot verkeerd beeld’

  Premier Rutte beweerde in de Tweede Kamer ...

  elektrische auto

  Elektrische auto zorgt ook voor veel CO2, geeft Polestar toe

  Autofabrikanten moeten open en eerlijk zijn over ...

  >