Binnenland

Duizenden ambtenaren reizen doelloos over de wereld

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur wist Elsevier de hand te leggen op duizenden documenten van de 11 ministeries, 12 provincies en 27 grotere gemeenten over reizen van ambtenaren.

Het blijkt dat duizenden bestuurders en rijksambtenaren in het grootste gedeelte van de gevallen doelloos over de wereld reizen.

Er werd onderzoek gedaan naar de reizen die ruim 3000 bestuurders en ambtenaren van het rijk, de provincies en grotere gemeenten in de afgelopen zeven jaar maakten naar de BRIC-landen. Het acroniem verwijst naar de landen Brazilië, Rusland, India en China. De ambtenaren en bestuurders gaven tijdens meer dan 1700 reizen 15 miljoen euro uit.

‘Iedereen deed maar wat’

Vaak is het niet bekend waarom de ambtenaren op reis gaan. De Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden vragen er nauwelijks naar.

Demissionair minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken geeft toe dat iedereen jarenlang maar wat deed. Volgens hem kwam het zelfs voor dat ministers afzonderlijk dezelfde buitenlandse stad en bestuurders bezochten zonder dat ze het van elkaar wisten.

Geen duidelijk doel, geen evaluatie

Er wordt nu een zogeheten ‘strategische reisagenda’ geïntroduceerd. Die moet een wekelijks overzicht gaan geven waarin staat wie waar naar toe reist en wat het exacte doel van de reis is.

De BRIC-landen zijn een geliefde reisbestemming omdat ze het symbool zijn voor de verschuiving in economische kracht. Naast ministers en staatssecretarissen reisden ook honderden provinciale en gemeentelijke ambtenaren af naar één van de BRIC-landen. In de meeste gevallen werd geen duidelijk doel opgegeven en vond naderhand geen evaluatie plaats.

Bron: Elsevier.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
10 jaren geleden

jep van ONS geld …en maar plukken

ab
ab
10 jaren geleden

En dan hebben we het nog niet over de andere onnozele kosten die ze maken…

Debb3
Debb3
10 jaren geleden

Te gek voor woorden…. Geld slurpers.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
10 jaren geleden

Zoiets heet wanbestuur.
Op brede schaal. De één helpt de ander in het zadel, op voorwaarde dat hij/zij geen bedreiging voor de positie is.
Ons land is nu dus stuurloos.
Radeloos, reddeloos, redeloos.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

24
0
We lezen graag je reactie!x