Buitenland

Eén van de grootste journalistieke lekken ooit: Hoe de machtige elite miljarden wegsluisde naar belastingparadijzen

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Panamees kantoor is het middelpunt van een wereldwijd fraudeschandaal dat inmiddels bekendstaat als de Panama Papers. Het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca blijkt veel miljardairs te hebben geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

De Süddeutsche Zeitung kreeg zo’n 11 miljoen documenten in handen, die zijn gedeeld met een internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek. Honderden journalisten die verbonden zijn aan de organisatie hebben de bestanden geanalyseerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het Panamese bedrijf hielp allerlei wereldleiders, zakenlieden en criminelen om miljarden euro’s weg te sluizen naar belastingparadijzen. Onder meer de namen van de premiers van IJsland en Pakistan, de Saoedische koning, presidenten van Oekraïne, de Verenigde Arabische Emiraten en Argentinië, neven van de Syrische president Bashar al-Assad, de vader van de Britse premier Cameron, de familie van de president van Azerbeidzjan en een vriend van de Russische president Poetin worden genoemd.

Tegen-stem referendum

De Oekraïense president Porosjenko was voordat hij president werd eigenaar van een snoepbedrijf. De winsten zijn volgens de Panama Papers weggesluisd naar de Britse Maagden-eilanden. Zo vlak voor het referendum over het EU-verdrag met Oekraïne is dit pijnlijk voor Porosjenko.

De Partij voor de Dieren en de SP verwijzen op Twitter naar de Panama Papers als extra motivatie voor een tegen-stem bij het referendum. “Het lijkt op iemand die er meer zit voor zijn eigen belang, dan voor eigen land,” aldus Kamerlid Merkies.

Er komen ook twee Nederlandse bedrijven voor in de gelekte documenten. Het lijkt te gaan om smeergeld voor officials van de FIFA. De Nederlandse brievenbusfirma’s Torneos & Traffic Sports Marketing en TyC International betaalden meer dan 160 miljoen dollar aan bedrijven die worden genoemd in aanklachten tegen hoge bazen van de FIFA.

Nederland spil

Het vermoeden bestaat dat Nederland een spil is geweest in illegale betalingen en steekpenningen aan hoge FIFA-mensen. Het kantoor blijkt ook rijke Nederlanders te hebben geholpen om belasting te ontduiken. Wie dat zijn wordt in de komende dagen bekendgemaakt.

De reactie in Rusland is vooralsnog lauw. Kremlin-woordvoerder Pesjkov sprak van een samenzwering van westerse geheime diensten om Poetin zwart te maken . Dat zou te maken hebben met parlementsverkiezingen later dit jaar.

Beerput open

In Den Haag wordt geschokt gereageerd op de onthullingen. Diverse partijen willen duidelijkheid over de rol van Nederlandse bedrijven. “Het beeld ontstaat van een rijke, machtige internationale elite die, geholpen door een advocatenkantoor, alles doet om miljarden over de wereld te schuiven zonder daar belasting over te betalen,” zei Kamerlid Grashoff (GroenLinks). De SP wil dat de beerput opengaat.

Dit is één van de grootste journalistieke lekken in de geschiedenis, groter nog dan WikiLeaks, waardoor veel politici en overheidsinstanties in verlegenheid werden gebracht. Bovendien lijkt dit nog maar het topje van de ijsberg te zijn.

[NOS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Armonicus
Armonicus
8 jaren geleden

“Het Panamese bedrijf hielp allerlei wereldleiders, zakenlieden en criminelen om miljarden euro’s weg te sluizen naar belastingparadijzen.”

Daar moet staan:
“Het Panamese bedrijf hielp allerlei wereldleiders, zakenlieden en ANDERE criminelen om miljarden euro’s weg te sluizen naar belastingparadijzen.”

wolfje
wolfje
8 jaren geleden

de procedure gaat als volgt: gordijn gaat open, kamervragen, onderzoek want onderste steen boven, comissie benoemen onderzoek, parlementaire enquete … niets. gordijn dicht

Anderhalf
Anderhalf
8 jaren geleden

En moet je ze nu eens op de radio horen,… Nederland zou een voortrekkersrol moeten spelen om dit tegen te gaan,.. en Putin dit en Putin dat. Echt gatverdamme,.. Begin echt te kotsen op de Nos en de publieke omroep en hoe ze alles verdraaien. Neeee in den Haag doen ze dit soort dingen echt niet he,.. stem vooral voor ttip,.. want jonge Putin is zo’n kwade man. En onze ‘economie’ is alles.

Zum kotsen.

onbekend
onbekend
8 jaren geleden

Misschien hebben die mensen het gevoel tevéél belasting te betalen. Beter zou zijn een lijst aanvinken (tot in detail) waarin men zelf kan bepalen waaraan men belasting betaald.
Zijn ze dan nog niet akkoord, dan moeten ze maar emigreren naar die belastingparadijzen.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x