Homepagina » Buitenland » Eén van de grootste journalistieke lekken ooit: Hoe de machtige elite miljarden wegsluisde naar belastingparadijzen
Eén van de grootste journalistieke lekken ooit: Hoe de machtige elite miljarden wegsluisde naar belastingparadijzen

Eén van de grootste journalistieke lekken ooit: Hoe de machtige elite miljarden wegsluisde naar belastingparadijzen

Een Panamees kantoor is het middelpunt van een wereldwijd fraudeschandaal dat inmiddels bekendstaat als de Panama Papers. Het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca blijkt veel miljardairs te hebben geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

De Süddeutsche Zeitung kreeg zo’n 11 miljoen documenten in handen, die zijn gedeeld met een internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek. Honderden journalisten die verbonden zijn aan de organisatie hebben de bestanden geanalyseerd.

Het Panamese bedrijf hielp allerlei wereldleiders, zakenlieden en criminelen om miljarden euro’s weg te sluizen naar belastingparadijzen. Onder meer de namen van de premiers van IJsland en Pakistan, de Saoedische koning, presidenten van Oekraïne, de Verenigde Arabische Emiraten en Argentinië, neven van de Syrische president Bashar al-Assad, de vader van de Britse premier Cameron, de familie van de president van Azerbeidzjan en een vriend van de Russische president Poetin worden genoemd.

Tegen-stem referendum

De Oekraïense president Porosjenko was voordat hij president werd eigenaar van een snoepbedrijf. De winsten zijn volgens de Panama Papers weggesluisd naar de Britse Maagden-eilanden. Zo vlak voor het referendum over het EU-verdrag met Oekraïne is dit pijnlijk voor Porosjenko.

De Partij voor de Dieren en de SP verwijzen op Twitter naar de Panama Papers als extra motivatie voor een tegen-stem bij het referendum. “Het lijkt op iemand die er meer zit voor zijn eigen belang, dan voor eigen land,” aldus Kamerlid Merkies.

Er komen ook twee Nederlandse bedrijven voor in de gelekte documenten. Het lijkt te gaan om smeergeld voor officials van de FIFA. De Nederlandse brievenbusfirma’s Torneos & Traffic Sports Marketing en TyC International betaalden meer dan 160 miljoen dollar aan bedrijven die worden genoemd in aanklachten tegen hoge bazen van de FIFA.

Nederland spil

Het vermoeden bestaat dat Nederland een spil is geweest in illegale betalingen en steekpenningen aan hoge FIFA-mensen. Het kantoor blijkt ook rijke Nederlanders te hebben geholpen om belasting te ontduiken. Wie dat zijn wordt in de komende dagen bekendgemaakt.

De reactie in Rusland is vooralsnog lauw. Kremlin-woordvoerder Pesjkov sprak van een samenzwering van westerse geheime diensten om Poetin zwart te maken . Dat zou te maken hebben met parlementsverkiezingen later dit jaar.

Beerput open

In Den Haag wordt geschokt gereageerd op de onthullingen. Diverse partijen willen duidelijkheid over de rol van Nederlandse bedrijven. “Het beeld ontstaat van een rijke, machtige internationale elite die, geholpen door een advocatenkantoor, alles doet om miljarden over de wereld te schuiven zonder daar belasting over te betalen,” zei Kamerlid Grashoff (GroenLinks). De SP wil dat de beerput opengaat.

Dit is één van de grootste journalistieke lekken in de geschiedenis, groter nog dan WikiLeaks, waardoor veel politici en overheidsinstanties in verlegenheid werden gebracht. Bovendien lijkt dit nog maar het topje van de ijsberg te zijn.

[NOS]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Armonicus schreef:

  “Het Panamese bedrijf hielp allerlei wereldleiders, zakenlieden en criminelen om miljarden euro’s weg te sluizen naar belastingparadijzen.”

  Daar moet staan:
  “Het Panamese bedrijf hielp allerlei wereldleiders, zakenlieden en ANDERE criminelen om miljarden euro’s weg te sluizen naar belastingparadijzen.”

  38 likes
 • wolfje schreef:

  de procedure gaat als volgt: gordijn gaat open, kamervragen, onderzoek want onderste steen boven, comissie benoemen onderzoek, parlementaire enquete … niets. gordijn dicht

  23 likes
  • Loopjongen schreef:

   Idd, daarom moeten we de volgende stap naar ‘Directe Democratie’ nemen. Misschien is het waarschijnlijk de kleine verandering, maar het nog steeds niet slecht idee is.

   2 likes
   • an argie schreef:

    Waarom NU dit bericht?

    Waarom is op het journaal te horen dat Cameron en Poetin over dit onderwerp “in de verdediging zijn geschoten”?
    En dat de belastingdienst hier graag inzage in wil hebben; dezelfde belastingdienst die JAARLIJKS VOOR 12 BILJOEN EURO!!! = €12.000.000.000.000,-
    (meer dan 10x het volledige BNP van Nederland (= €850 miljard) aan belastingvoordeeldeals met conglomeraten afsluit!

    Cameron (brEXIT) en Poetin zijn tegen de EU. Poetin heeft het 99-jarig charter met de Rothschilds, dat op 1-1-2016 verliep niet verlengd.

    Het RAADGEVEND referendum (annexatie… eh asociale… eh associatieverdrag) moet woensdag een JA krijgen van de Nederlandse bevolking.

    Er wordt op elke mogelijke manier propaganda verspreid. Trap er nu eens NIET in!

    7 likes
    • p.snijder schreef:

     Dat veel landen van belastingparadijsen gebruik maken,is al jaren bekend.
     maar in dit geval gaat het over de Oekraiene.
     De graaiende president van dit land Porensjenko zet zijn miljarden hierop weg
     en wij, de belastingbetalers, betalen de rekening van hem en zijn door en door corrupte land.
     trap er dus niet in en stem nee.

     4 likes
 • Anderhalf schreef:

  En moet je ze nu eens op de radio horen,… Nederland zou een voortrekkersrol moeten spelen om dit tegen te gaan,.. en Putin dit en Putin dat. Echt gatverdamme,.. Begin echt te kotsen op de Nos en de publieke omroep en hoe ze alles verdraaien. Neeee in den Haag doen ze dit soort dingen echt niet he,.. stem vooral voor ttip,.. want jonge Putin is zo’n kwade man. En onze ‘economie’ is alles.

  Zum kotsen.

  26 likes
  • an argie schreef:

   Genau!

   En wij moeten de genocide van de blanke Europeaan maar blijven slikken.

   http://i1.wp.com/frissekijk.info/wp-content/uploads/2016/04/multiculturalism.jpg

   DIT kan een alternatief zijn… (1:37:20 en verder – om dit te begrijpen is het echter raadzaam alles te bekijken)

   https://www.youtube.com/watch?v=Px-mmxtUgmU&feature=youtu.be

   De Staat der Nederlanden N.V. is gelieerd aan Wall Street vanwege (toekomstige) belastinginkomsten.
   (ongeveer 75%-80% VAN ALLES WAT IEMAND IN NEDERLAND AAN INKOMSTEN HEEFT VLOEIT WEER TERUG IN DE KAS VAN DE ROTHSCHILDS!)

   Deze juridische truc is niets anders dan een ingenieuze verborgen manier (UCC wetgeving) door de creatie van een “Natuurlijke Persoon” die aan een mens wordt gekoppeld bij onze geboorte aangifte, ZONDER ons medeweten en al helemaal ZONDER onze TOESTEMMING om ons zoveel mogelijk uit te melken ten faveure van het monetaire zionistische Rothschildsysteem.

   4 likes
 • Richard schreef:

  Opvallend dat er geen Amerikaanse bedrijven tussen zitten.
  Die internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek ( Center for Public Integrity/ICIJ) wordt heel toevallig gefinancierd door George Soros.
  Gek hè?

  9 likes
  • Elise49 schreef:

   idd bekijk het logo.

   2 likes
   • Elise49 schreef:

    Mensen het duurt niet lang meer. Het systeem is op en wordt bewust afgebouwd. Ik wens iedereen veel kracht toe om allerlei ellende op te kunnen vangen.
    De hele agenda is/wordt bewust uitgevoerd door een stelletje elite die niet de god van leven aanhangen.
    6 april is een belangrijk datum. De peak datum.
    Op 6 april 1917 begon de eerste wereldoorlog van de drie oorlogen waarover Peak enz. schreef in 18 … Volgend jaar(2017) is het precies honderd jaar geleden.
    Op 6 april 1830 is de kerk v. Jezus Christus der laatste dagen gesticht. De agenda 20/30 is gelieerd hieraan. In 2030 is het precies 200 jaar in uitvoering. De Georgia Guidesstones(gemaakt door J.C. alias vrijmetselarij/Smith enz.) zijn bedoeld voor die datum.
    Iedereen begrijpt toch wel dat de agenda puur een opruiming/zuiverings agenda is. Dus ook mensen.
    De huidige 15 jaar tot 2030 worden een verschrikking. 7 jaar ellende.(honger/natuurrampen/systeem oorlogen enz.)
    7 jaar, chipje/totale onderdrukking/mindcontrol/technologie. In deze tijd kan men de mens/DNA veranderen voor het volgende tijdperk en begint er weer een verhaal met nimphen/versus mensen oude DNA.(er zullen altijd mensen zijn die de apocalyps/Niburu overleven).
    Zou zeggen: geniet nog van elke dag, waarbij de natuur nog kan schijnen door zonlicht.

    4 likes
  • Lehcim schreef:

   En dan te bedenken dat Putin zelf, niet eens in het schandaal voorkomt maar wel in alle landen prominent wordt genoemd en afgebeeld.
   Zouden alle journalisten hetzelfde denken of zouden alle journalisten hetzelfde moeten schrijven?

   5 likes
 • luna schreef:

  Tja.. het komt deze week tot een grote wending op veel gebieden, het is wel heel erg toevallig dat dit net NU aan het ” licht ” komt..
  Nu is de zaak tegen de stoute wandaden van Jos van Reij .. die volgens mij het zwarte schaap is..
  Pfff.. waar leven we in zeg…

  Verdraaide feiten op de zenders, zeker weten, maar er zit iets g r o o t s aan te komen

  7 likes
  • Hoop maakt z n eigen magie schreef:

   Momenteel zitten we in een zeer grote golf helende energie. Persoonlijk voel ik verandering, spiritueel gezien. Een golf van snelle groei. Niemand ontkomt eraan, ook mensen die absoluut geen verandering willen, zullen beinvloed worden.10 april is er een volgende enorme golf, rond 8 uur smorgens. Hoe meer je het toelaat, des te makkelijker voor jezelf.

   4 likes
   • Elise49 schreef:

    Ik zie meer een systeem dat bewust in elkaar stort en dat wij daar dan als gewone man het meest de dupe van worden. Meer bezuinigingen, meer controle, meer ellende en als peak een oorlog.

    3 likes
  • Anderhalf schreef:

   Dat verrekte onderbuikgevoel speelt bij mij ook weer op,…

   2 likes
 • speedmaster schreef:

  in den haag wordt geschokt gereageerd op de onthullingen. wat een komedianten!

  8 likes
 • exegese schreef:

  “Het beeld ontstaat van een rijke, machtige internationale elite die, geholpen door een advocatenkantoor, alles doet om miljarden over de wereld te schuiven zonder daar belasting over te betalen,”

  Dat is nou precies het doel waarvoor ook de EU uit de grond gestampt is. Zonder al teveel gedoe internationaal kunnen rotzooien om zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen, het tekort aan belastinggeld wat overal hierdoor ontstaat pak je gewoon terug door lastenverzwaring bij het gewone volk, die zijn dom, gehoorzaam en gewillig genoeg en daar zijn er ook zo lekker veel van. Dat schraapt zo lekker makkelijk.

  Toch is het weer een goede zaak dat zoveel smerigheid boven komt drijven. Langzaam maar zeker komt alles aan het licht en moeten ze steeds vaker verantwoording afleggen bij het volk. Als het volk nu ook nog wat mondiger wordt dan gaat het straks nog iets worden als we niet uitkijken.
  Weer een goede reden om nee te stemmen 6 April.

  6 likes
 • Jeroen schreef:

  Een rijke, machtige internationale elite…hmm waar heb ik dat eerder gehoord.

  3 likes
 • Wim schreef:

  Efeze 5:11 Doe niet mee met de ontvruchtbare praktijken die bij de duisternis horen; maar ontmasker ze liever.

  3 likes
 • onbekend schreef:

  Misschien hebben die mensen het gevoel tevéél belasting te betalen. Beter zou zijn een lijst aanvinken (tot in detail) waarin men zelf kan bepalen waaraan men belasting betaald.
  Zijn ze dan nog niet akkoord, dan moeten ze maar emigreren naar die belastingparadijzen.

  2 likes
 • Elise49 schreef:

  Worden de mensen die bij de aanslagen omgekomen zijn niet gewoon ondergebracht in de ondergrondse steden enz. 2 Nederlanders vermist(best wel lang/zo groot is airport Brussel ook weer niet en paspoorten hadden ze sowieso bij) De naam: Pinczowski komt van die stad af. Naam stad weer van rijke familie. Deze stad ligt in het gebied Swiety Krzyz. Het betekent heilig kruis.
  Aanslagen kunnen dus meerdere functies hebben. Als je de nabestaande ziet praten, dan zijn ze niet echt heel verdrietig. Het klopt niet naar mijn gevoel.

  2 likes
 • Elise49 schreef:

  Wat ik dus bedoelde te zeggen: gaat het geld van die belasting paradijzen niet naar ondergrondse steden/spooksteden/schuilkelders enz. Kun je als rijk mens een golden ticket kopen?

  2 likes
  • faith schreef:

   Een golden ticket kopen ja hoor. A ticket to the tropics hahahihi!! wat hebben ze zich weer een worst voor hun neus laten hangen.
   En ze geloven het nog ook.
   Nu blijkt dat al het geld op de belastingparadijzen naar de Rothschilds gaat maaar… dan devalueert de dollar omdat China hun eigen geld gaan lanceren.
   Einde kortzichtige egoistische dominante oorlogszuchtige geldgeile U.S. overheersing en alles en iedereen die daar zijn/haar belangen had.

   0 likes
 • Elise49 schreef:

  Bizar. Je wordt dus een ster(bekendheid) om het systeem te dienen en je kunt jezelf dan afkopen. De opname van geloven klopt dus niet. Jij gaat dood/geofferd als gewoon mens en bepaalde mensen met geld overleven. Dit hele gebeuren doet me denken aan het liedje van Gerard Joling. Ticket to the tropics.

  2 likes
 • x

  Check Also

  biden

  Zoon Joe Biden gelinkt aan ‘prostitutie- of mensensmokkelnetwerk’

  Hunter Biden, de zoon van de Democratische ...

  lange frans

  Lange Frans en hoogleraar Karel van Wolferen: ‘Dit is de grootste leugen ooit’

  In de podcast van Lange Frans is ...

  >