Homepagina » Gezondheid » 10 ingrediënten die niet thuishoren in je badkamer

10 ingrediënten die niet thuishoren in je badkamer

Cosmeticaproducten bevatten steeds vaker ingrediënten die niet goed zijn voor je gezondheid. Maar welke kun je nu het beste vermijden?

Mensen die zich voor het eerst verdiepen in de etiketten van bijvoorbeeld shampoo worden soms bijna moedeloos. Wat zijn die stoffen en waarom zijn ze in het product verwerkt?

Een lijst van tien kunstmatige stoffen die je beter kunt vermijden, zeker als het gaat om zogenoemde natuurlijke haar- en huidverzorgingsproducten.

Petrolatum oftewel vaseline (dus ook lippenbalsem)

Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als weekmaker. De stof is afkomstig uit de petrochemische industrie en wordt veel gebruikt in lippenstift, -balsem, babylotion en -olie.

Het vochtregulerend vermogen van de huid kan door vaseline in de war worden gebracht omdat de huid wordt afgesloten. Er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en de huid kan geen afvalstoffen meer afvoeren. Het gebruik van petrolatum leidt op den duur dan ook tot een uitgedroogde huid.

Fabrikanten gebruiken het omdat het ontzettend goedkoop is. Zo zie je bijvoorbeeld teksten voorbij komen als ‘Labello: verrijkt met jojoba-olie en sheaboter’. Op de lijst met ingrediënten staat dan: kostbare jojoba-olie en natuurlijke sheaboter, maar de overige chemische stofjes worden vergeten.

Methyl-, propyl-, butyl- en ethylparabenen

Deze conserveermiddelen worden gebruikt om bacteriën en schimmels te doden en zorgen ervoor dat producten langer houdbaar zijn. Ze worden door de huid en het lichaam opgenomen en blijven daar actief.

Deze ingrediënten veroorzaken vaak allergische reacties en huiduitslag. Parabenen beïnvloeden daarnaast onze hormoonbalans. Ze worden enorm veel gebruikt, hoewel bekend is dat ze risicovol zijn.

Diethanolamine (DEA) en triethanolamine (TEA)

Deze emulgatoren of schuimmiddelen in cosmetica kunnen allergische reacties veroorzaken, oogirritatie, droog haar en een droge huid.

DEA en TEA bevatten ammonia en wanneer ze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Deze stoffen zijn giftig als ze gedurende een langere periode door de huid worden opgenomen.

Diazolidinylureum en imidazolidinylureum

Deze veel gebruikte conserveermiddelen in cosmetica zijn volgens de American Academy of Dermatology één van de hoofdoorzaken van contactdermatitis of contacteczeem.

Deze chemicaliën worden onder meer gemaakt onder de namen Germall 11 en Germall 115. Het zijn formaldehyde-releasers en worden gebruikt in farmaceutische, cosmetische (shampoos, deodorants), huishoudelijke en industriële producten.

Sodium lauryl sulfate of laureth sulfate

Natriumdodecylsulfaat is een veel voorkomend ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het is een goedkope, agressieve reiniger die bijvoorbeeld in shampoos wordt gebruikt vanwege zijn reinigende en schuimende werking. In de industrie wordt hetzelfde middel gebruikt om garagevloeren te reinigen, motoren te ontvetten en auto’s schoon te maken.

Het ingrediënt veroorzaakt oogirritatie en via de bloedstroom dringt deze stof in ogen en organen waar het langdurig aanwezig blijft. Het is een veroorzaker van huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid en allergische reacties.

Propyleenglycol

Op etiketten vinden we proplyeenglycol terug als PEG of PPG. Het zou een natuurlijke glycerine moeten zijn die gemengd is met ethanol, maar meestal is het een kunstmatige petrochemische mix die in cosmetica wordt gebruikt als reiniger, emulgator, conditioner en bevochtiger. Het ingrediënt veroorzaakt allergische reacties, netelroos en eczeem.

Propyleenglycol kan de natuurlijke vochtbalans in de huid verstoren waardoor de huid sneller veroudert en kwetsbaarder is voor bacteriën.

PVP/VA Copolymeer

Dit chemische bestanddeel wordt gebruikt in haarlak, conditioners en crèmes en vormt een dun laagje om het haar. Dit ingrediënt kan schade toebrengen aan de longen van astmapatiënten.

Stearalkoniumchloride

Dit ingrediënt is een quaternaire ammoniumverbinding, oftewel een organisch-chemische verbinding met een positief geladen stikstofatoom en wordt onder andere toegepast in shampoos.

Het is door de textielindustrie ontwikkeld als een soort wasverzachter en werkt ook antistatisch. Voor fabrikanten is het een stuk goedkoper en eenvoudiger om te gebruiken in shampoos en conditioners dan plantaardige stoffen en proteïnen, die juist wel heilzaam zijn voor het haar. Stearalkoniumchloride veroorzaakt allergische reacties.

Kunstmatige kleuren

Kunstmatige kleuren worden gebruikt om cosmetica er ‘mooi’ uit te laten zien, maar zouden samen met kunstmatige haarverf te allen tijde vermeden moeten worden. Je vindt ze op het etiket vaak terug als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer. Veel kunstmatige kleuren kunnen kankerverwekkend zijn.

Parfum

Kunstmatige parfumstoffen die in cosmetica worden gebruikt kunnen uit wel 200 ingrediënten bestaan. Je kunt er dus nooit precies achter komen welke chemicaliën er in zijn verwerkt.

De fabrikant hoeft de stoffen onder de noemer ‘beroepsgeheim’ niet bekend te maken. Deze stoffen kunnen hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, hyperpigmentatie, hoesten, overgeven en huidirritatie veroorzaken.

Meer dan 95 procent van de chemicaliën in parfum zijn kunstmatige verbindingen waarvan wordt vermoed dat ze een hormoonverstorende werking kunnen hebben.

Bron: Greenjump.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • harma schreef:

  [quote name=”pietje”]Ik geloof dat in de producten van Yves Rocher die ik al jaren gebruik geen rotzooi zit voor zover ik kan oordelen.

  groetjes[/quote]
  ook spul van Yves Rocher is rotzooi.er zit zelfs ALUMINIUM CHLORHYDRAAT in hun deo,s.
  ze testen niet op dieren maar hun ingrediënten in hun producten is troep.

  1 likes
 • Gerrie schreef:

  [quote name=”Vonzie”]Voor shampoo, conditioner en douchecreme gebruik ik altijd Pure coconut van Inecto. Dat is zo natuurlijk mogelijk. Om mijn huid te verzorgen en als haarmasker en als deo gebruik ik kokosolie extra vierge. Makeup gebruik ik alleen als ik uitga. Voor de rest gebruik ik niks aan persoonlijke verzorging. Wasmiddel komt helaas gewoon uit de supermarkt vandaan. Zou niet weten wat een goed alternatief is. Toch eens gaan onderzoeken XD[/quote]
  Een jerrycan van een garage (heeft wasbenzine in gezeten), in een paar liter water een half blok sunlight zeep oplossen, in koud water doen in jerrycan tot ongeveer vier liter. Eén dag laten staan, dan de can schudden en je hebt voor ongeveer 35 cent vier liter vloeibaar wasmiddel. Ik gebruik dit al jaren. Voor witte was een schep soda en als wasverzachter gewone keukenazijn. Werkt allemaal prima! En weinig beelastende soffen.

  1 likes
 • whoknows schreef:

  Inderdaad pukkels op mijn kop van bepaalde shampoo.
  Tip voor oksle-stinkers: gewoon afscheren, de geur zet zich in de haren vast.

  1 likes
 • werefucked schreef:

  misschien een nr. 11 met fluoride… die giftige troep in tandpasta (nee het is niet goed voor ons) en wat de regering ook door onze waterkraam pompt om ons te vergiftigen…

  1 likes
 • Vonzie schreef:

  Voor shampoo, conditioner en douchecreme gebruik ik altijd Pure coconut van Inecto. Dat is zo natuurlijk mogelijk. Om mijn huid te verzorgen en als haarmasker en als deo gebruik ik kokosolie extra vierge. Makeup gebruik ik alleen als ik uitga. Voor de rest gebruik ik niks aan persoonlijke verzorging. Wasmiddel komt helaas gewoon uit de supermarkt vandaan. Zou niet weten wat een goed alternatief is. Toch eens gaan onderzoeken XD

  0 likes
 • pietje schreef:

  Ik geloof dat in de producten van Yves Rocher die ik al jaren gebruik geen rotzooi zit voor zover ik kan oordelen.

  groetjes

  0 likes
 • nienke schreef:

  Er zijn zat wasmiddelen zonder troep zoals Klok; toch gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Anders wel Ecover in de natuurvoedingswinkel. Laatst kreeg ik jeukende oksels na gewassen te hebben met doucheschuim uit de Action. Toen kon ik er helemaal niks meer op hebben.. Zelfs niets meer van Weleda wat ik normaal gebruik..

  0 likes
 • pietje schreef:

  Wasmiddel heb ik op Niburu nieuws gezien gewoon soda ik gebruik kristal soda omdat het makkelijker te doseren is en dat gebruik ik sindsdien en alles is hardstikke schoon ! Er zit alleen geen chemisch luchtje aan !

  0 likes
 • sas schreef:

  Bij de supermarkten heb je tegenwoordig ook biologische wasmiddelen! En het wast evengoed en beter voor ons en het millieu Weleda en Kneipp producten zijn ook zonder parabenen e.d. In duitsland zijn deze producten de helft goedkoper dan in NL…

  0 likes
 • Wieldraaijer schreef:

  Ik gebruik de produkten van Urtekram en Weleda…prima produkten waar al die chemische toevoegingen niet in zitten.
  Schoonmaakmiddelen gebruik ik de produkten van Ecover en ook de wasmiddel..bevalt super.

  Namaste

  0 likes
 • Moondust schreef:

  Ik gebruik altijd Kneipp en Weleda. van Weleda weet ik dat ze geen kunstmatige stoffen gebruiken in hun producten. Kneipp zal wel beter zijn dan de troep van de Action, maar vrij van kunstmatige stoffen? Waarschijnlijk niet.

  Wassen kan je op natuurlijke wijze doen met wasnoten. Ik heb eht zelf nooit geprobeerd, maar het schijnt wel goed te zijn. Maar ja, als je erg gewend bent aan het chemisch sterk ruikende spul van de supermarkt, zal het wel wennen zijn.

  0 likes
 • pommetje schreef:

  Voorhuid en haar… 🙂

  0 likes
 • Sipco schreef:

  Mensen vraag voor de gein als u uw haar laat knippen, in de kapsalon eens hoeveel van de kappers(sters)alergieén hebben tegen deze produkten???U zult zich een hoedje schrikken.Bij mijn dochter in de kapsalon waar zij werkt zijn dit er van de 10, 4 stuks waaronder mijn dochter die dus nu bezig is met ander werk te zoeken.Ik denk dat ik nu verder weinig meer hoef te vertellen over de farmacie wereld!!

  0 likes
 • Sipco schreef:

  @Harma:#2 pietje is een man die producten van Yves Rocher gebruikt!!Wat een kerel is die man, die slechts op dit forum simpel ouwehoeren kan.

  0 likes
 • Vonzie schreef:

  Dank allen voor de wasmiddelen tips. We waren altijd zo op 1 merk gericht dat er eigenlijk nooit gekeken werd naar iets anders XD. Ging er ook gewoon vanuit dat het allemaal chemisch is.

  0 likes
 • Ik schreef:

  laats op de vpro een docu. over plastic
  als opvulmiddel in tandsta en schampo,s Ect.
  Niet direct schadelijk voor de mens maar wel voor de dieren in zee die gecofronteerd worden met kleine zweefende deeltje plastic.

  Waarom? omdat het goedkoop is en ze meer op een tube verdienen.

  Ze spoelden in de documantaire een tube tandpasta uit en hielden een handpalmpje vol plastic korreltjes over.

  0 likes
 • Jos schreef:

  Nog even een toevoeging ten aanzien van Parfum: In bijna alle parfums (zo’n 80%) zitten vaak zogenaamde Polycyclische musk verbindingen die bij gebruik op de huid door de huid naar binnen dringen. Deze stoffen hopen zich op in het lichaamsvet verlaten het lichaam niet en kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van kanker. De meest gebruikte van deze stoffen is Galaxolide (http://en.wikipedia.org/wiki/Galaxolide) Ook Yves Rocher en The Body shop gebruiken deze stoffen veelvuldig in hun producten.

  0 likes
 • Ik schreef:

  Ik was me al 30jaar met alleen water, poets mijn tanden met zout.
  En een keer in de week was ik mijn haar met bier.
  Ik ruik op vrijdag hardstikke lekker, maar moet wel altijd blazen bij verkeerscontroles.

  0 likes
 • rinske schreef:

  vraagje over de was. ik heb begrepen dat je beter geen soda in je wasmachine kunt doen i.v.m. het aantasten van de aluminium onderdelen. dat doe ik dus maar niet en gebruik klok of ecover. hoewel ecover wel prijzig is…

  0 likes
 • Ik schreef:

  [quote name=”nienke”]Er zijn zat wasmiddelen zonder troep zoals Klok; toch gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Anders wel Ecover in de natuurvoedingswinkel. Laatst kreeg ik jeukende oksels na gewassen te hebben met doucheschuim uit de Action. Toen kon ik er helemaal niks meer op hebben.. Zelfs niets meer van Weleda wat ik normaal gebruik..[/quote]

  Hoi Nienke,
  Wat lullig voor je.
  Als je iets nodig heb, ik weet wel iets.

  0 likes
 • Vonzie schreef:

  [quote name=”Gerrie”][/quote]
  Een jerrycan van een garage (heeft wasbenzine in gezeten), in een paar liter water een half blok sunlight zeep oplossen, in koud water doen in jerrycan tot ongeveer vier liter. Eén dag laten staan, dan de can schudden en je hebt voor ongeveer 35 cent vier liter vloeibaar wasmiddel. Ik gebruik dit al jaren. Voor witte was een schep soda en als wasverzachter gewone keukenazijn. Werkt allemaal prima! En weinig beelastende soffen.[/quote]

  Hey Gerrie, bedankt voor de tip. Die gaan we zeker uitproberen. Maar gaat het water dan niet stinken na een x aantal dagen?? :S

  0 likes
 • Evolva schreef:

  Een aantal jaar geleden stond hier ook eens een artikel over Shampoo’s en het soort schadelijke producten daarin zaten. Sindsdien (2.5j) was ik maar 1 x per week m’n haar met shampoo. En mn haar + hoofdhuid is 10keer gezonder dan als daarvoor. Ik heb ook al eens meegedaan met een test en m’n haren 6 maand niet gewassen met shampo enkel met water. Het resultaat was verbluffend, m’n haren waren veel gezonder dan ervoor.

  0 likes
 • Lieke schreef:

  Mensen denken dat als ze GEEN deo gebruiken dat ze gaan stinken, maar denk eens terug aan je kindertijd.., voordat je deo ging gebruiken…. Toen stonk men niet!

  Van deo ga je stinken
  en van je haar wassen krijg je roos.

  Of het nou door chemicalien komt of niet, nadat ik een half jaar deo gebruikte merkte ik dat het me alleen maar meer liet stinken.
  Toen ik dreadlocks nam, en niet meer mijn haar (1x per week) waste, had ik opeens geen last meer van de dagelijkse sneeuwbui wanneer ik mijn hoofd krabde..

  Dat moge duidelijk zijn!

  (wil je niet meer stinken na het gebruik van deo zal je er lang over doen.., ik stink vandaag nog steeds terwijl het wel al een aantal jaartjes geleden is…)

  Groetjes Lieke

  0 likes
 • Vonzie schreef:

  Lieke, zodra men in de pubertijd gaat komen gaat men onder de oksels stinken. En sommigen hebben de pech dat ze zich kunnen blijven wassen tot ze een ons wegen maar helaas…Ons Loetje heeft er ondanks dat ze nog maar 9 jaar is last van. Vooral na gym op school.

  0 likes
 • Wasbeertjuh schreef:

  Goh wat ruik ik toch… >.< Ongewassen luitjes...

  0 likes
 • Wasbeertjuh schreef:

  [quote name=”Vonzie”]Lieke, zodra men in de pubertijd gaat komen gaat men onder de oksels stinken. En sommigen hebben de pech dat ze zich kunnen blijven wassen tot ze een ons wegen maar helaas…Ons Loetje heeft er ondanks dat ze nog maar 9 jaar is last van. Vooral na gym op school.[/quote]
  Beter wassen!

  0 likes
 • Ab schreef:

  Ik was(te) mijn haar 1x in de maand ofzo…
  Nooit iemand erover geklaagd 🙂
  Blij toe!

  0 likes
 • Wasbeertjuh schreef:

  [quote name=”Ab”]Ik was(te) mijn haar 1x in de maand ofzo…
  Nooit iemand erover geklaagd 🙂
  Blij toe![/quote]
  En wat zegt je kapper ervan? Mondkapje voor?

  0 likes
 • whoknows schreef:

  En wat dacht je van allerlei PLASTICS, in hele kleine deeltjes komt het in vissemagen terecht en uiteindelijk ook bij ons (ik zou zeggen gerechtigheid!). Zit oa in haargels, heb het nota bene zelf in huis !!! Grrrrrr!
  Gevangenisstraf voor deze producenten.

  0 likes
 • Jill schreef:

  laten we maar eerst beginnen bij kankerverwekkend sigaretten. Hoeveel hier roken er?? Als je toch rookt maak je dan maar niet druk om je shampoo. dan ga je vanzelf de pijp uit door je sigaretten.

  http://www.varbak.com/beeld/doodskist-vormige-pakje-sigaretten-beeld

  0 likes
 • Cunera schreef:

  Goed om je bewust te zijn van wat er in de producten zit die je gebruikt, maar tegenwoordig “kan”je overal wat van krijgen…….

  0 likes
 • Jan schreef:

  Vroeger zat je achter op de fiets, hield je je niet vast flikkerde je ervan af.
  Vroeger ging je naar een vriendje zonder GSM bij je, kwam te laat thuis was er geen eten.
  Vroeger plakte je kauwgom naast je bed zodat je ‘s morgens weer verder kon.
  ………

  Vroeger…..tja toen wisten we dit allemaal niet….konden we maar weer 50 jaar terug.

  0 likes
 • Lomax schreef:

  Er zijn goede alternatieven; ghassoul (lava-aarde uit Marrokko) bijvoorbeeld daarmee kun je zowel je haar als je lichaam wassen. Aluin als deo gebruiken en Weleda en Hauschka hebben prima tandpasta’s. Je gezichtshuid was je met havermoutvlokken. Voor je haar en lichaam gebruik je kokos-olie om te verzorgen.
  We zijn gelukkig niet afhankelijk van de kosmetische industrie om toch verzorgd te zijn op een natuurlijke manier.

  0 likes
 • Tasj schreef:

  [quote name=”Wasbeertjuh”][quote name=”Vonzie”]Lieke, zodra men in de pubertijd gaat komen gaat men onder de oksels stinken. En sommigen hebben de pech dat ze zich kunnen blijven wassen tot ze een ons wegen maar helaas…Ons Loetje heeft er ondanks dat ze nog maar 9 jaar is last van. Vooral na gym op school.[/quote]
  Beter wassen![/quote]

  Nee joh niet zo moeilijk doen,..: ) bij de ” Tuinen” verkopen ze heerlijke deodorants op natuurlijke basis,.. Je kunt gwoon zweten, =gezond en de geur wordt gew.geneutraliseerd dor bijv.etherische lavendel olie en aloë bestadsdelen. ‘Dr.organic’ of ‘Weleda’… Super heerlijk, geen alluminium, als, parabenen enz. ; ) Greets Tasj

  0 likes
 • Tasj schreef:

  [quote name=”Evolva”]Een aantal jaar geleden stond hier ook eens een artikel over Shampoo’s en het soort schadelijke producten daarin zaten. Sindsdien (2.5j) was ik maar 1 x per week m’n haar met shampoo. En mn haar + hoofdhuid is 10keer gezonder dan als daarvoor. Ik heb ook al eens meegedaan met een test en m’n haren 6 maand niet gewassen met shampo enkel met water. Het resultaat was verbluffend, m’n haren waren veel gezonder dan ervoor.[/quote]

  Cool Evolva! Super dat je dat gedaan hebt!! Weet je dat mijn moeder vroeger ten zij 18 was weleens haar haar met bier en of een rouw ei behandelde!!! 😀 geeft vol en glanzend haar! Yeah baby,… Naturel rocks!!!! 😀

  0 likes
 • Wes schreef:

  Ik was NOOIT mijn haar met shampoo. Zonder iets erover gelezen te hebben kon ik zelf wel bedenken dat het niet gezond is door de chemische zooi die erin zit. Bovendien kreeg ik altijd onwijs droog haar ervan. En nee, mijn haar stinkt ook NOOIT. Gewoon je kop onder de douche is goed genoeg.

  0 likes
 • Jan schreef:

  Mensen gebruiken gewoon te veel van dit soort producten omdat het hoort. De mens is nu eenmaal een kudde beest dus volgt men de reclame. Alleen al het praten over reclame (goed of fout) geeft aan dat reclame werkt, men praat er immers over. Zorg dat je zelf een goed beeld hebt op basis van juiste gegevens en geloof niet iedereen en zeker reclames niet. Durf rustig te stellen dat elke reclame foutief is.

  0 likes
 • Vitana schreef:

  de chemische/synthetische stoffen die we dagelijks via cosmetische producten consumeren zijn inderdaad zeer schadelijk. Echter is er een nog een groter gevaar aanwezig namelijk de NANOTECHNOLOGIE, waar wij als consument totaal niet van bewust zijn omdat het niet verplicht op de etiketten vermeld hoeft te worden. Maar je gebruikt het als consument al dagelijks van je cosmetica tot je wasmiddel. Op deze site vind je meer informatie over nanotechnologie: http://www.nanocontrole.nl/

  0 likes
 • caroline schreef:

  Kan iemand mij zeggen wat er wel in de badkamer mag. Liefst geen blikken havermouth vlokken of kokosnoten!

  0 likes
 • Chrypie schreef:

  HELP! Heb enorme last van roos en een jeukende hoofdhuid. De anti roos shampoo en zeer agressieve anti roos troep van de apotheek werkt maar niet. Ik wil me haar wel graag wassen maar is er wel shampoo zonder al die stoffen?

  0 likes
 • T. Huisman schreef:

  Ik heb ooit eens een shampoo gehad met wietolie en daar reageerde de huid niet zo goed op en kreeg hier eczeem van. Eerst heb ik Guhl shampoo gebruikt met menthol en dat schijnt god te zijn tegen roos alleen het is wat duur. Vroeger had ik nergens last van en zelfs niet van goedkope shampoo”s. Er waren zelfs shampoo”s te koop van euroshopper van albert heyn en di kostten toen minder dan 50 eurocent. Verder van eigen merk zoals van Kruidvat en die kost 49 eurocent en de conditioner van Kruidvat eigen merk kost ook 49 eurocent maar dat bedrag ronden ze af naar boven en dan kost het 50 eurocent. De shampoo rook wel fris en het was goed geconcentreerde shampoo voor die prijs. De meeste shampoo”s kosten al vlug boven de 2 euro en Palmolive en Andrelon shampoo is ook al bijna 4 euro. .

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  kamerlid

  Kamerlid Wybren van Haga: ‘De coronacrisis is voorbij’

  Statistisch gezien is de coronacrisis voorbij, zei ...

  lange frans

  Lange Frans en hoogleraar Karel van Wolferen: ‘Dit is de grootste leugen ooit’

  In de podcast van Lange Frans is ...

  >