Gezondheid

10 ingrediënten die niet thuishoren in je badkamer

Help ons door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Cosmeticaproducten bevatten steeds vaker ingrediënten die niet goed zijn voor je gezondheid. Maar welke kun je nu het beste vermijden?

Mensen die zich voor het eerst verdiepen in de etiketten van bijvoorbeeld shampoo worden soms bijna moedeloos. Wat zijn die stoffen en waarom zijn ze in het product verwerkt?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Een lijst van tien kunstmatige stoffen die je beter kunt vermijden, zeker als het gaat om zogenoemde natuurlijke haar- en huidverzorgingsproducten.

Petrolatum oftewel vaseline (dus ook lippenbalsem)

Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als weekmaker. De stof is afkomstig uit de petrochemische industrie en wordt veel gebruikt in lippenstift, -balsem, babylotion en -olie.

Het vochtregulerend vermogen van de huid kan door vaseline in de war worden gebracht omdat de huid wordt afgesloten. Er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en de huid kan geen afvalstoffen meer afvoeren. Het gebruik van petrolatum leidt op den duur dan ook tot een uitgedroogde huid.

Fabrikanten gebruiken het omdat het ontzettend goedkoop is. Zo zie je bijvoorbeeld teksten voorbij komen als ‘Labello: verrijkt met jojoba-olie en sheaboter’. Op de lijst met ingrediënten staat dan: kostbare jojoba-olie en natuurlijke sheaboter, maar de overige chemische stofjes worden vergeten.

Methyl-, propyl-, butyl- en ethylparabenen

Deze conserveermiddelen worden gebruikt om bacteriën en schimmels te doden en zorgen ervoor dat producten langer houdbaar zijn. Ze worden door de huid en het lichaam opgenomen en blijven daar actief.

Deze ingrediënten veroorzaken vaak allergische reacties en huiduitslag. Parabenen beïnvloeden daarnaast onze hormoonbalans. Ze worden enorm veel gebruikt, hoewel bekend is dat ze risicovol zijn.

Diethanolamine (DEA) en triethanolamine (TEA)

Deze emulgatoren of schuimmiddelen in cosmetica kunnen allergische reacties veroorzaken, oogirritatie, droog haar en een droge huid.

DEA en TEA bevatten ammonia en wanneer ze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Deze stoffen zijn giftig als ze gedurende een langere periode door de huid worden opgenomen.

Diazolidinylureum en imidazolidinylureum

Deze veel gebruikte conserveermiddelen in cosmetica zijn volgens de American Academy of Dermatology één van de hoofdoorzaken van contactdermatitis of contacteczeem.

Deze chemicaliën worden onder meer gemaakt onder de namen Germall 11 en Germall 115. Het zijn formaldehyde-releasers en worden gebruikt in farmaceutische, cosmetische (shampoos, deodorants), huishoudelijke en industriële producten.

Sodium lauryl sulfate of laureth sulfate

Natriumdodecylsulfaat is een veel voorkomend ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het is een goedkope, agressieve reiniger die bijvoorbeeld in shampoos wordt gebruikt vanwege zijn reinigende en schuimende werking. In de industrie wordt hetzelfde middel gebruikt om garagevloeren te reinigen, motoren te ontvetten en auto’s schoon te maken.

Het ingrediënt veroorzaakt oogirritatie en via de bloedstroom dringt deze stof in ogen en organen waar het langdurig aanwezig blijft. Het is een veroorzaker van huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid en allergische reacties.

Propyleenglycol

Op etiketten vinden we proplyeenglycol terug als PEG of PPG. Het zou een natuurlijke glycerine moeten zijn die gemengd is met ethanol, maar meestal is het een kunstmatige petrochemische mix die in cosmetica wordt gebruikt als reiniger, emulgator, conditioner en bevochtiger. Het ingrediënt veroorzaakt allergische reacties, netelroos en eczeem.

Propyleenglycol kan de natuurlijke vochtbalans in de huid verstoren waardoor de huid sneller veroudert en kwetsbaarder is voor bacteriën.

PVP/VA Copolymeer

Dit chemische bestanddeel wordt gebruikt in haarlak, conditioners en crèmes en vormt een dun laagje om het haar. Dit ingrediënt kan schade toebrengen aan de longen van astmapatiënten.

Stearalkoniumchloride

Dit ingrediënt is een quaternaire ammoniumverbinding, oftewel een organisch-chemische verbinding met een positief geladen stikstofatoom en wordt onder andere toegepast in shampoos.

Het is door de textielindustrie ontwikkeld als een soort wasverzachter en werkt ook antistatisch. Voor fabrikanten is het een stuk goedkoper en eenvoudiger om te gebruiken in shampoos en conditioners dan plantaardige stoffen en proteïnen, die juist wel heilzaam zijn voor het haar. Stearalkoniumchloride veroorzaakt allergische reacties.

Kunstmatige kleuren

Kunstmatige kleuren worden gebruikt om cosmetica er ‘mooi’ uit te laten zien, maar zouden samen met kunstmatige haarverf te allen tijde vermeden moeten worden. Je vindt ze op het etiket vaak terug als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer. Veel kunstmatige kleuren kunnen kankerverwekkend zijn.

Parfum

Kunstmatige parfumstoffen die in cosmetica worden gebruikt kunnen uit wel 200 ingrediënten bestaan. Je kunt er dus nooit precies achter komen welke chemicaliën er in zijn verwerkt.

De fabrikant hoeft de stoffen onder de noemer ‘beroepsgeheim’ niet bekend te maken. Deze stoffen kunnen hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, hyperpigmentatie, hoesten, overgeven en huidirritatie veroorzaken.

Meer dan 95 procent van de chemicaliën in parfum zijn kunstmatige verbindingen waarvan wordt vermoed dat ze een hormoonverstorende werking kunnen hebben.

Bron: Greenjump.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

Voor shampoo, conditioner en douchecreme gebruik ik altijd Pure coconut van Inecto. Dat is zo natuurlijk mogelijk. Om mijn huid te verzorgen en als haarmasker en als deo gebruik ik kokosolie extra vierge. Makeup gebruik ik alleen als ik uitga. Voor de rest gebruik ik niks aan persoonlijke verzorging. Wasmiddel komt helaas gewoon uit de supermarkt vandaan. Zou niet weten wat een goed alternatief is. Toch eens gaan onderzoeken XD

pietje
pietje
11 jaren geleden

Ik geloof dat in de producten van Yves Rocher die ik al jaren gebruik geen rotzooi zit voor zover ik kan oordelen.

groetjes

nienke
nienke
11 jaren geleden

Er zijn zat wasmiddelen zonder troep zoals Klok; toch gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Anders wel Ecover in de natuurvoedingswinkel. Laatst kreeg ik jeukende oksels na gewassen te hebben met doucheschuim uit de Action. Toen kon ik er helemaal niks meer op hebben.. Zelfs niets meer van Weleda wat ik normaal gebruik..

pietje
pietje
11 jaren geleden

Wasmiddel heb ik op Niburu nieuws gezien gewoon soda ik gebruik kristal soda omdat het makkelijker te doseren is en dat gebruik ik sindsdien en alles is hardstikke schoon ! Er zit alleen geen chemisch luchtje aan !

Back to top button
42
0
We lezen graag je reactie!x