Universum

Eerste foto van het kosmische web dat alle sterrenstelsels met elkaar verbindt

Help mee door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst zijn gasslierten gefotografeerd die onderdeel uitmaken van de mysterieuze structuur die alle sterren en sterrenstelsels bij elkaar houdt.

Wetenschappers vermoeden dat materie in het universum zich uitstrekt in een gigantische webachtige vorm. Ze spreken ook wel van het kosmische web.

In de achtergrondstraling en de samenstelling van het heelal zijn aanwijzingen gevonden voor het bestaan van deze structuur. Zonder de mysterieuze kracht die zichtbare materie vasthoudt in dit web, zouden sterrenstelsels willekeurig over het universum zijn verspreid. Dat is niet het geval.

Clusters

Sterrenstelsels worden gevonden in groepen en die groepen komen samen in grotere clusters. Uit computermodellen wordt opgemaakt dat de clusters bij elkaar worden gehouden door lange gasslierten en donkere materie, een mysterieuze substantie die we niet kunnen zien en waar het web voor het grootste deel uit bestaat.

Men denkt dat gas en donkere materie langs de slierten stromen en groepen sterrenstelsels vormen waar de draden van het web elkaar kruisen. Het blijkt in de praktijk zeer lastig om de gasslierten te detecteren.

Om er één te vinden keken de astronomen naar een quasar, een extreem heldere massa van energie en licht. Het licht van de quasar op ongeveer 10 miljard lichtjaar scheen als een soort zaklamp op het omringende gas.

Eerste foto van het kosmische web dat alle sterrenstelsels met elkaar verbindt

De onderzoekers troffen een gaswolk aan die zich uitstrekt over een gebied van twee miljoen lichtjaar. Het gaat om de grootste gaswolk die ooit in de intergalactische ruimte is gevonden. De gaswolk bestaat uit delen met veel gas en donkere gebieden waar minder gas is.

De gassliert is in werkelijkheid waarschijnlijk nog veel groter omdat men alleen het deel heeft gezien dat werd verlicht door de straling van de quasar. Het onderzoek geeft ‘een geweldig inzicht in de structuur van ons universum’.

Bron: Businessinsider.com Foto: S. Cantalupo, UCSC

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Hebben ‘neutrino’s’ hier nog een plaats in dit verhaal?

pauline
pauline
8 jaren geleden

Lijkt dit niet verdacht veel op onze hersencellen en de verbindingen er tussen?

Wulu
Wulu
8 jaren geleden

De samenhang en onze hersenen is voor mij al jaren een statement!

Peter
Peter
8 jaren geleden

Koyaanisqatsi: “Near the Day of Purification, there will be cobwebs spun back and forth in the sky.”

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

23
0
We lezen graag je reactie!x