Archeologie

Egyptische farao had buitenaardse dolk

Help anderen door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Farao Toetanchamon is begraven met een dolk die is gemaakt van buitenaards materiaal, zo blijkt uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers en het Egyptisch museum in Caïro.

Howard Carter, de ontdekker van het graf van Toetanchamon, trof de dolk in 1925 aan op de dij van de farao. Het ijzeren lemmet heeft onderzoekers sinds de ontdekking door Carter verbaasd. IJzerwerk was zeldzaam in het oude Egypte en de dolk was niet verroest.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Met behulp van röntgenapparatuur hebben de wetenschappers het lemmet geanalyseerd. Het ijzer blijkt 11 procent nikkel te bevatten, veel meer dan in normale ijzeren objecten zit.

Gift van de goden

Zo’n hoge concentratie nikkel is wel te vinden in meteorieten. De dolk bleek bovendien kobalt te bevatten, een metaal dat ook voorkomt in meteorieten. Uit oude teksten blijkt dat de Egyptenaren wisten dat hun zeldzame ijzer uit de lucht kwam vallen.

Volgens de wetenschappers hechtten de oude Egyptenaren grote waarde aan meteorieten, die zij als een gift van de goden zagen. De gebruikelijke term in die tijd voor ijzer was ‘ijzer uit de lucht’.

Niet het enige buitenaardse voorwerp

“De introductie van de term suggereert dat de oude Egyptenaren in de 13e eeuw voor Christus wisten dat er zeldzame stukken ijzer uit de lucht vielen,” schrijven de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het tijdschrift Meteoritics & Planetary Science. “Zo’n 2000 jaar eerder dan de westerse cultuur.”

De dolk is niet het enige buitenaardse voorwerp dat in de tombe van Toetanchamon is gevonden. Een sieraad in het graf bevat een scarabee van silica-glas. Dat is hoogstwaarschijnlijk gevormd als gevolg van de inslag van een meteoriet of komeet.

[NOS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Toen was er al contact tussen mensen en aliens, en zou nu in deze tijd zich verder moeten uitbreiden.

sensus
sensus
7 jaren geleden

Dat het de dolk gemaakt is van een meteoriet hoeft in mijn optiek niet te betekenen dat er contact was met een buitenaardse beschaving…toch?

dimmer
dimmer
7 jaren geleden

Nou die dolk is dus gewoon op de aarde gemaakt van n meteoriet die hier neer geploft is 😛

lolsmurf
lolsmurf
7 jaren geleden

hij was gesmeden in the mountain of doom toen gollem rond kroop in zn pampers
saying My presious wahhhahha

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x