Homepagina » Wetenschap » Natuurkundige: “De zwaartekracht bestaat niet”
Natuurkundige: "De zwaartekracht bestaat niet"

Natuurkundige: “De zwaartekracht bestaat niet”

Natuurkundige Erik Verlinde zorgde vijf jaar geleden voor ophef met zijn theorie dat de zwaartekracht niet bestaat. Hij zei dat de zwaartekracht de uiting is van een dieper proces.

Verlinde legt momenteel de laatste hand aan een publicatie waarin hij laat zien dat zijn theorie één van de grote vraagstukken uit de kosmologie oplost: donkere materie. Astronomen nemen aan dat deze donkere materie bestaat, omdat ze anders de bewegingen van sterrenstelsels niet kunnen verklaren.

Gedacht wordt dat de totale hoeveelheid massa en energie van het heelal voor slechts vijf procent uit normale materie bestaat. De rest is allemaal onzichtbaar, maar ook onvindbaar. Wetenschappers zoeken al tientallen jaren tevergeefs naar de bouwstenen van donkere materie.

Hologram
Natuurkundige: "De zwaartekracht bestaat niet"

Erik Verlinde (Wikicommons)

De leermeester van Verlinde was hoogleraar en Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft. Die kwam met het idee dat de waarnemingshorizon van een zwart gat een soort hologram is. In dat hologram is alle informatie opgeslagen over zaken die in het gat zijn verdwenen. De materie is weg. Wat rest is informatie op de horizon.

Als materie in een zwart gat verdwijnt, leidt dat tot een herschikking van de materie op de horizon, zo bedacht Verlinde. Je rolt een internetkabel netjes op, maar na verloop van tijd komen er altijd weer knopen in. Hij heeft geconcludeerd dat de zwaartekracht geen fundamentele kracht is, maar een bijproduct van de natuur die streeft naar wanorde.

Raadsel oplossen

“Het heelal dijt uit en hoe verder een sterrenstelsel van ons vandaan staat, hoe sneller het zich verwijdert,” stelt de natuurkundige. “Dan is er een punt waarop de verwijdering sneller gaat dan het licht. Dat is onze horizon. Die horizon heeft fysisch dezelfde eigenschappen als de horizon van een zwart gat.”

Net als bij het zwarte gat zit de meeste informatie over het heelal op die horizon, aldus Verlinde. Nu hij die informatie in zijn afleiding van de wetten van Newton en Einstein heeft gestopt, kan hij het raadsel van donkere materie en donkere energie oplossen.

[Trouw]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rob ter Horst
Rob ter Horst
5 jaren geleden

“Hij zei dat de zwaartekracht de uiting is van een dieper proces.”

Dan is een lekke band de uiting van geen lucht in de binnenband, maar is het nog steeds een “lekke band”?

Kalki
Kalki
5 jaren geleden

Op welke wetten zijn levitatie dan gebaseerd?

Eagle_Eye
Eagle_Eye
5 jaren geleden

Zwaartekracht is met een simpel feit te weerleggen: Het opstijgen van een luchtballon. Als zwaartekracht onze atmosfeer aan de grond kan houden en water doen buigen over de kromming van de aarde, hoe in hemelsnaam kan een ballon met warme lucht dan opstijgen? En nee, atmosfeer staat daar los van, want zwaartekracht trekt álles naar het midden van de aarde, ongeacht wat het is. Zwaartekracht maakt geen onderscheid tussen ballonnen, vlinders of mensen.

wolfje
wolfje
5 jaren geleden

Top prestatie van meneer Verlinde

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

Volgens sommige wetenschappers bevindt ons hele universum zich ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

16
0
We lezen graag je reactie!x