Homepagina » Wetenschap » Natuurkundige: “De zwaartekracht bestaat niet”
Natuurkundige: "De zwaartekracht bestaat niet"

Natuurkundige: “De zwaartekracht bestaat niet”

Natuurkundige Erik Verlinde zorgde vijf jaar geleden voor ophef met zijn theorie dat de zwaartekracht niet bestaat. Hij zei dat de zwaartekracht de uiting is van een dieper proces.

Verlinde legt momenteel de laatste hand aan een publicatie waarin hij laat zien dat zijn theorie één van de grote vraagstukken uit de kosmologie oplost: donkere materie. Astronomen nemen aan dat deze donkere materie bestaat, omdat ze anders de bewegingen van sterrenstelsels niet kunnen verklaren.

Gedacht wordt dat de totale hoeveelheid massa en energie van het heelal voor slechts vijf procent uit normale materie bestaat. De rest is allemaal onzichtbaar, maar ook onvindbaar. Wetenschappers zoeken al tientallen jaren tevergeefs naar de bouwstenen van donkere materie.

Hologram
Natuurkundige: "De zwaartekracht bestaat niet"

Erik Verlinde (Wikicommons)

De leermeester van Verlinde was hoogleraar en Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft. Die kwam met het idee dat de waarnemingshorizon van een zwart gat een soort hologram is. In dat hologram is alle informatie opgeslagen over zaken die in het gat zijn verdwenen. De materie is weg. Wat rest is informatie op de horizon.

Als materie in een zwart gat verdwijnt, leidt dat tot een herschikking van de materie op de horizon, zo bedacht Verlinde. Je rolt een internetkabel netjes op, maar na verloop van tijd komen er altijd weer knopen in. Hij heeft geconcludeerd dat de zwaartekracht geen fundamentele kracht is, maar een bijproduct van de natuur die streeft naar wanorde.

Raadsel oplossen

“Het heelal dijt uit en hoe verder een sterrenstelsel van ons vandaan staat, hoe sneller het zich verwijdert,” stelt de natuurkundige. “Dan is er een punt waarop de verwijdering sneller gaat dan het licht. Dat is onze horizon. Die horizon heeft fysisch dezelfde eigenschappen als de horizon van een zwart gat.”

Net als bij het zwarte gat zit de meeste informatie over het heelal op die horizon, aldus Verlinde. Nu hij die informatie in zijn afleiding van de wetten van Newton en Einstein heeft gestopt, kan hij het raadsel van donkere materie en donkere energie oplossen.

[Trouw]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eagle_Eye schreef:

  Zwaartekracht is met een simpel feit te weerleggen: Het opstijgen van een luchtballon. Als zwaartekracht onze atmosfeer aan de grond kan houden en water doen buigen over de kromming van de aarde, hoe in hemelsnaam kan een ballon met warme lucht dan opstijgen? En nee, atmosfeer staat daar los van, want zwaartekracht trekt álles naar het midden van de aarde, ongeacht wat het is. Zwaartekracht maakt geen onderscheid tussen ballonnen, vlinders of mensen.

  1 likes
  • Henk001 schreef:

   Ik zal je één tip geven. Waardoor valt een stuk hout in lucht naar beneden, maar stijgt het in water op tot het blijft drijven?

   3 likes
  • ubuntu schreef:

   hilarisch.. man wat heb jij achter de schoolbanken zitten doen

   8 likes
  • Alfred E. Neuman schreef:

   Niet zo moeilijk hoor. De opwaartse kracht van de met hete lucht gevulde ballon is groter dan de gravitatiekracht welke aan de ballon trekt. Koelt de ballon af dan neemt de opwaartse kracht ook af en zal de ballon beginnen te dalen wanneer de gravitatiekracht de overhand krijgt. Het is nou niet zo dat een luchtballon dusdanig veel massa heeft dat er een shitload aan energie nodig is om de gravitatiekracht te overwinnen.

   Je kan als mens zijnde toch ook omhoog springen? De energie van de sprong zal je voor korte duur omhoog verplaatsen….totdat de zwaartekracht het overwint en je weer omlaag valt.

   7 likes
  • Henk001 schreef:

   Goh, wat zijn al die natuurkundigen de afgelopen eeuwen dom geweest…
   Of zie je misschien toch iets over het hoofd?

   5 likes
 • Rob ter Horst schreef:

  “Hij zei dat de zwaartekracht de uiting is van een dieper proces.”

  Dan is een lekke band de uiting van geen lucht in de binnenband, maar is het nog steeds een “lekke band”?

  6 likes
  • Peter schreef:

   vraagje aan Rob, geloof je dat die raket echt zo kan landen zoals hij vertrokken is ?

   Zal hem nog een keer plaatsen voor je .

   Space X Rocket Fakery – Doctor Explains Dumbed Down Society – Flat Earth Truth & Satellites Exposed
   https://www.youtube.com/watch?v=WN2NPu0UrT4

   En voor Roy ,

   Je plaatst foto,s die met een Go Pro lens zijn genomen , lachwekkend gewoon als je de ronding van de aarde door zou trekken wat voor formaat bol je zou krijgen .
   https://www.ninefornews.nl/icke-de-maan-is-hol-en-gebouwd-door-aliens/

   Je maakt jezelf belachelijk Roy omdat als je uit een vliegtuig gewoon een rechte lijn als horizon ziet en dit kan iedereen voor zichzelf bevestigen met zijn eigen ogen .

   Dit is niet te debunken want het is de realiteit en dit is ook wat je ziet als je geen go pro gebruikt en wat je vanuit een vliegtuig ziet .

   Flat Earth Weather Balloon Footage
   https://www.youtube.com/watch?v=VMlLCKj85Ro

   De waarheid kan gelukkig niet gedebunked worden, kwestie van tijd meer niet.

   1 likes
   • Solaris schreef:

    Ha Arwijn, ben je nou al zover heen dat je bij het verkeerde topic reageert?

    http://rationalwiki.org/wiki/Flat_Earth

    Where’s the curvature?

    A lot of flat-earthers attempt to disprove the globe model by using pictures taken from high above the earth with a flat horizon, thereby “proving” that the Earth is flat: After all, if the earth is round you should see the curvature of the Earth. In actuality, no matter where you are and how high you are on the surface of the Earth, the horizon does indeed look like a flat line no matter where you look: A curvature should appear if the Earth were cylindrical instead. Indeed, the fact that there even is a horizon to begin with should prove the Earth to be round by itself, since if the Earth were truly flat, then a sufficiently advanced telescope ought to be able to see all the way to the edge of the earth. But don’t get started on that track in a debate, otherwise you’re going to spend your whole afternoon talking about perspective, light refracting from air, the parallax effect, mirages or GoPro cameras, or how even something as basic as a video of a ship disappearing bottom-first beneath the horizon is supposedly faked.

    0 likes
 • Kalki schreef:

  Op welke wetten zijn levitatie dan gebaseerd?

  5 likes
 • ing. Dan Visser schreef:

  Erik Verlinde zegt: ‘Zwaartekracht bestaat niet’. Daar ben ik het mee eens. Maar ik heb uitwerkingen gemaakt die aantonen dat ook ‘de Big bang niet bestaat’. In plaats daarvan is er het holografisch heelal dat eeuwig roteert. Dit levert de suggestie op van een versneld uitdijend Big Bang heelal, maar dat is in feite een karakteristiek die door het holografische heelal wordt geproduceerd. In mijn uitwerkingen zijn Erik Verlindes energie-formule gecombineerd met mijn energieformule die is gebaseerd op een verhouding van een nieuwe donkere energiekracht en Erik Verlindes energie-formule. Enige tijd terug heb ik contact met hem gezocht, maar hij had het toen te druk en het leek hem dat mijn nieuwe kosmologie niets met zijn uitwerkingen te maken had. Maar dat laatste is niet zo. dat hij druk bezig was, heeft mij weerhouden van een vervolg-reactie. Ik doorbreek dat nu.
  Referenties: http://www.darkfieldnavigator.com, waarop het overzicht van mijn artikelen te vinden is in een alternatief archief (de link vindt u mijn website). Hartelijk dank.

  5 likes
 • wolfje schreef:

  Top prestatie van meneer Verlinde

  3 likes
 • frans schreef:

  Voorlopig even met de beentjes op de grond, dacht ik, en dan rechtop gericht, Dat is IK zijn.!
  De zwaartekracht is voorlopig nog even nodig, ongeacht waar die vandaan komt.
  We leven in ieder geval op een zeer verdichte aardse ondergrond en kunnen ons daartegen afzetten, zowel fysiek, als geestelijk.
  Geestelijk, door niet zo aan de materie, (onze eigen scheppingen), ( ja, we maken iets en willen het vervolgens begeren/bezitten), te hangen/kleven/na te jagen, dan verhef je jezelf. En is de zwaartekracht opgeheven.
  Als je toch over water wilt kunnen lopen bv..

  0 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

  Bevindt de aarde zich al in een zwart gat? Deze wetenschapper zegt van wel

  Volgens sommige wetenschappers bevindt ons hele universum zich ...

  >