Homepagina » Universum » Elk zwart gat bevat een nieuw universum

Elk zwart gat bevat een nieuw universum

Ons universum bestaat mogelijk in een zwart gat. Dat klinkt misschien vreemd, maar het zou de beste verklaring kunnen zijn voor het begin van het heelal en wat we vandaag de dag waarnemen.

Er zitten namelijk veel haken en ogen aan de huidige oerknaltheorie die stelt dat het universum ontstond uit een ogenschijnlijk onmogelijke singulariteit.

Kosmische inflatie is de theorie dat het ontluikende heelal een fase van exponentiële uitbreiding heeft doorgemaakt als gevolg van vacuümenergie met negatieve druk.

Beide theorieën laten echter veel belangrijke vragen onbeantwoord. Waardoor kwam de oerknal tot stand? Wat maakte een einde aan de kosmische inflatie? Wat is de bron van de mysterieuze donkere energie waardoor ons universum steeds sneller lijkt uit te dijen?

Het idee dat ons universum zich in een zwart gat bevindt geeft niet alleen antwoord op vele vragen, maar verklaart ook fysiek onmogelijke singulariteiten in ons universum.

Loop-kwantumzwaartekracht

De algemene relativiteitstheorie, de moderne theorie van de zwaartekracht, beschrijft het universum op macroniveau. Elke gebeurtenis in het universum vindt plaats op een bepaald punt in de ruimte en de tijd, of ruimtetijd. Een groot object als de zon verstoort de ruimtetijd als een bowlingbal die op een doek ligt. Deze gravitationele deuk verandert de beweging van de aarde en de andere planeten die rond de zon draaien.

De kwantummechanica beschrijft het universum op microniveau. De algemene relativiteitstheorie en de kwantummechanica zijn echter afzonderlijke theorieën alhoewel natuurkundigen hebben geprobeerd om ze allebei onder te brengen in één theorie, te weten loop-kwantumzwaartekracht. Op die manier kan bijvoorbeeld het gedrag van subatomische deeltjes in zwarte gaten worden beschreven.

Spin

In de zestiger jaren werd de algemene relativiteitstheorie aangepast en ontstond de Einstein-Cartan-Sciama-Kibble-zwaartekrachttheorie. Deze variatie op de algemene relativiteitstheorie houdt rekening met een belangrijk aspect van de kwantummechanica, namelijk spin.

Spin is een fundamentele eigenschap van atoomkernen, hadronen en elementaire deeltjes. Het heeft niet te maken met de daadwerkelijke draaiing van een deeltje om zijn as, maar het is een intrinsiek kwantummechanische grootheid die op geen enkele wijze met de klassieke mechanica is te beschrijven.

Torsie

Spin in deeltjes heeft invloed op ruimtetijd en geeft het een eigenschap die torsie wordt genoemd. Stel je ruimtetijd eens niet voor als een tweedimensionaal doek, maar als een buigbare staaf. Het buigen van de staaf correspondeert met het buigen van ruimtetijd en de draaiing van de staaf komt overeen met torsie van ruimtetijd. Een dunne staaf kun je buigen, maar het is moeilijk te zien of het object gedraaid is.

Torsie van ruimtetijd zou alleen zichtbaar zijn in het jonge heelal of in zwarte gaten. Torsie van ruimtetijd zou zich manifesteren als een afstotende kracht die de aantrekking door de zwaartekracht als gevolg van de buiging van ruimtetijd tegengaat. In de standaard versie van de relativiteitstheorie ontstaan zwarte gaten uit zware sterren.

Torsie zou de vorm, geometrie en verspreiding van massa in het universum kunnen verklaren. Door het mechanisme van torsie zou in ieder zwart gat een nieuw babyuniversum kunnen ontstaan. Als dat waar is moet de eerste materie in ons heelal ergens anders vandaan zijn gekomen. Ons eigen universum zou dus het binnenste van een zwart gat kunnen zijn dat bestaat in een ander universum.

Ook de ongelijkmatige verspreiding van materie en antimaterie in het universum kan door torsie worden verklaard. Vanwege torsie vervalt materie in elektronen en quarks en vervalt antimaterie in donkere materie, een mysterieuze onzichtbare vorm van materie waar het grootste gedeelte van de materie in het universum uit bestaat.

Geometrie

Tot besluit zou torsie ook de bron van donkere energie kunnen zijn, een mysterieuze vorm van energie die verantwoordelijk zou zijn voor de versnelling van de uitdijing van het heelal. Geometrie produceert met torsie van nature een kosmologische constante waarmee donkere energie kan worden verklaard.

Torsie biedt een theoretisch fundament voor een scenario waarbij het binnenste van elk zwart gat een nieuw universum wordt. Met dat idee rijzen ook weer nieuwe vragen. Wat weten we van het universum met het zwarte gat waar ons universum in bestaat? Hoeveel lagen met universa zijn er? Hoe kunnen we testen dat ons universum in een zwart gat leeft?

Door torsie toe te voegen aan de geometrie van ruimtetijd komen we een stap dichter bij een succesvolle theorie van de kosmologie.

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. Niets nieuws onder de son, niburu had deze informatie jaren geleden al http://www.truth-relvelations.com

  0 likes
 2. Interessant stuk zeker nu zwarte gaten zo in de belangstelling staan. Laatst opperde iemand in een column dat ons universum eigelijk een uitgang is van een zwart gat of wel een wit gat wat alles weer uitspuwt. Helemaal niet zo’n gek gedacht. Goed is te weten dat binnen nieuwe universa ook weer zwarte gaten ontstaan en lijkt het een oneindig proces. Dat verklaard ook weer waarom er meerdere dimensies zijn. Kortom staan we pas aan het begin en hebben we meer knowhow nodig zwarte gaten werkelijk te kunnen verklaren.

  0 likes
 3. Vooral die laatste zin:
  “Door torsie toe te voegen aan de geometrie van ruimtetijd komen we een stap dichter bij een succesvolle theorie van de kosmologie.” is goed. En bij een dieper begrip hiervan zal ook ‘bewustzijn’ toegevoegd kunnen worden. Maar ja, we worden nog steeds dom gehouden, want het is allemaal al bekend, al eeuwen… bij een kleine ‘elite’. Maar ik weet het inmiddels ook en het is zelfs simpel. Sorry, maar nu moet ik mijn lezing verder voorbereiden 😉

  0 likes
 4. Burghgraeve nadia

  in ons zonnestelsel ook jammer genoeg kunnen wij hierdoor onze primitieve manier van reizen , nog geen kijk nemen in het zwarte gat laat staan terugkomen en het vertellen , maar er is hoop,time for chance is now, things will be explained soon!
  weldra komen nieuwe technologieën aan het licht en komen we steeds dichter bij de expansie van het heelal

  0 likes
 5. Interessant. We kunnen onze eigen planeet nog niet helpen in evenwicht te houden en gaan eens uitleggen wat een zwart gat is.

  0 likes
 6. Best bizar, van de week zat ik namelijk een video te kijken waarin verteld werd dat voor de externe waarnemer, iemand die een zwart gat in duikt zal “oplossen” tot op het kleinste subatomisch deeltje mogelijk. Maar in feite voor diegene die er in duikt niets te merken valt want alles om hem heen wordt evenveel versneld als hij zelf. als je dat in gedachten houd en dan dit artikel leest… plausible en dus best bizar!

  0 likes
 7. inderdaad ook bewustzijn maakt er deel van uit, lees maar eens op truth-revelations.com

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavaccin

Nederland zegt massaal NEE tegen coronavaccin: 80 procent laat zich NIET inenten

Als er een coronavaccin is, willen 6 ...

pieter omtzigt

‘Pieter Omtzigt lag te ver voor. Dus verklaart het CDA-bestuur de stemming ongeldig’

Wie wordt de nieuwe lijsttrekker van het ...