Buitenland

Duitse politicus: “NAVO schoot Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht in Syrië”

Help door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De NAVO was betrokken bij het neerhalen van de Russische Soe-24-bommenwerper in Syrië in november vorig jaar. Dat zegt de Duitse oud-politicus en oud-vicevoorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa Willy Wimmer tegen Sputnik Deutschland.

Op 24 november 2015 haalden Turkse straaljagers een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht dat op dat moment bezig was met het bestoken van doelstellingen van terreurgroep IS in Syrië. De twee piloten gebruikten de schietstoel, maar één van hen werd gedood door militanten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Duitse politicus: "NAVO schoot Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht in Syrië"
Willy Wimmer (Sputnik)

Het incident zorgde ervoor dat de betrekkingen tussen Turkije en Rusland verslechterden. Turkije zou hebben besloten het vliegtuig neer te halen, maar volgens Wimmer waren de NAVO en Saoedi-Arabië betrokken bij het incident.

Politieke belangen

“Uit mijn informatie blijkt dat Amerikaanse en Saoedische Awacs-vliegtuigen erbij betrokken waren,” zei Wimmer. “Een Russische Soe-24-bommenwerper schiet je niet zomaar uit de lucht. Je moet ze eerst in het vizier krijgen en dat lukt je alleen met Awacs-vliegtuigen.”

De twee Awacs-vliegtuigen die betrokken waren bij het incident stegen op vanaf een NAVO-basis op Cyprus en een vliegbasis in Saoedi-Arabië, aldus Wimmer. “Wat hier is gebeurd druist in tegen de internationale regels. Ze hebben het Russische vliegtuig neergehaald omdat ze dat wilden.”

Duitse politicus: "NAVO schoot Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht in Syrië"
Awacs-vliegtuig (Reuters)

Het achterliggende doel was volgens de oud-CDU-politicus het beschadigen van de diplomatieke betrekkingen tussen Rusland en Turkije. “Als iemand de internationale regels overtreedt, kun je aannemen dat daar politieke belangen mee gemoeid zijn,” zei hij. “Dit ging over het beschadigen van de relaties tussen Turkije en Rusland, die indertijd erg goed waren.”

Pijplijn

“Afgelopen jaar werd de aanleg van de Zuidstroom-pijplijn, die van Rusland naar de EU zou gaan lopen, gestaakt vanwege Amerikaanse druk,” aldus Wimmer. “Enkele weken later kwamen Rusland en Turkije met een alternatief: TurkStream, een pijplijn door de Zwarte Zee die de twee landen verbindt. Dat stond natuurlijk haaks op het Amerikaanse sanctiebeleid tegen Rusland.”

Nu Rusland en Turkije hun bevroren relaties geleidelijk willen ontdooien, staat TurkStream bovenaan de agenda. Eind vorige maand bood Turkije zijn excuses aan voor het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig. De Turkse president Erdogan zei dat Turkije ‘nooit de intentie had om een Russisch vliegtuig doelbewust neer te halen’. Ook condoleerde hij de familie van de gestorven piloot.

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Typhoon
Typhoon
7 jaren geleden

De piloten zijn aangehouden op verdenking van Gulen (Judas) beweging. Je weet wel die man die in Amerika zit en niet wordt uitgeleverd door Amerika!

Rusland had enkele jaren geleden scholen van Gulen in Rusland gesloten op verdenking van spionage voor de CIA!

1e bevelhebber van de Amerikaanse krijgsmacht komt vandaag naar Turkije! Hij wilt dat de coupplegers geen doodstraf krijgen. Hmmmm Amerika die miljoenen Irakezen en Afghanen heeft vermoord en zelf de doodstraf heeft! Wilt dat Turkije de doodstraf niet invoert… Hmmm

Incirlik tijdelijk gesloten wegens zware bewijzen van hulp aan coupplegers! NATO (Romeinse Rijk) kan momenteel geen operaties uitvoeren vanuit Incirlik!

Erdogan komt binnenkort met Putin bijeen! De Russen zouden informatie hebben over gehackte mails die ze willen delen met de Turken!

Erdogan beloofde dat hij de vuile spelletjes in Syrie en Irak zou ontmaskeren! Een normalisering met Syrie is een begin ervan!

OK
We hebben een Romeinse Rijk…
We hebben een Judas…
We missen nog iemand….?

PS: Mensen die denken dat sinterklaas uit Spanje komt! Vergeet vooral niet Erdogan te kleineren, want daar zijn jullie echt goed in!

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Vreemd de NAVO schiet Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht in Syrië en Turkije biedt zijn excuses aan. Of haal ik nu 2 incidenten door elkaar?

Wim
Wim
7 jaren geleden

Maar hier valt ook alles onder Willempie, waarom Erdogan niet?

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x