Buitenland

‘Experts’ betichten deze Utrechtse hoogleraar van ‘Russische desinformatie’, alle reden dus om haar lezing te bekijken

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!

Nu het Westen op de oorlogstrom slaat en aanstuurt op escalatie van het conflict in Oekraïne, is het misschien goed om de lezing van hoogleraar conflictstudies Jolle Demmers van eind maart vorig jaar nog eens de revue te laten passeren.

Na deze lezing voor het Vlaams Vredesinstituut werd de hoogleraar van de Universiteit Utrecht in de media en door ‘experts’ beticht van het verspreiden van ‘Russische desinformatie’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Wat zei Demmers dan precies? Volgens haar draagt het Westen verantwoordelijkheid voor het escaleren van de oorlog. “Dankzij de miljarden aan wapenleveranties, de intensieve trainingen, inlichtingen en ook de real time targeting zijn we al lang deelgenoot van deze oorlog en daarmee dragen we mede de verantwoordelijkheid voor zowel de escalatie naar nog meer gruwelijkheden als een uitweg uit deze hel.”

(Video verwijderd? Klik hier...)

3 miljoen Oekraïners vluchtten naar Rusland

Ze zei ook dat het ‘zwart-witdenken’ analyses over de oorlog belemmert. “We kunnen wel wat dwarsdenkers gebruiken.”

De hoogleraar benadrukte dat in 2022 ook 3 miljoen Oekraïners naar Rusland vluchtten. “Om een idee te geven hoe percepties van veiligheid uiteenlopen.”

Ze ziet verschillende conflicten. Er ontstond een intra-statelijk conflict toen lokale milities geïncorporeerd raakten in de Oekraïense staatsstructuur en in het leger. Hiermee begon de burgeroorlog over de Donbass, zei Demmers.

Wie heeft er voordeel bij?

Er is ook een geopolitiek conflict dat handelt over militaire invloedssfeer en over veiligheid, maar ook over economische afzetmarkten, energie, de positie van de NAVO en de wapenindustrie, aldus de hoogleraar.

“Van ieder van die […] conflicten is het nodig de vraag te stellen: ‘Welke belangen staan hier op het spel?’ Misschien nog wel de moeilijkste vraag: ‘Welke behoeften liggen er verborgen onder deze belangen?’ Maar ook: ‘Wie heeft er voordeel bij dat deze oorlog niet stopt?’”

Het scenario waarop de EU lijkt in te zetten in Oekraïne is onwaarschijnlijk destructief en risicovol, benadrukte de hoogleraar. “Het gedroomde script waarin de Russische troepen zich uit heel Oekraïne terugtrekken en waarbij een verzwakt Rusland afziet van een nucleaire escalatie, is volgens veel experts één van de minst waarschijnlijke uitkomsten van deze oorlog. Het blijven vasthouden aan deze interpretatie van ‘winnen’ brengt grote risico’s voor Europa.”

Zoveelste regime change-kandidaat

Zo’n strategie zal nog veel meer mensenlevens kosten, waarschuwde ze. “Het vasthouden aan de huidige koers zal onvermijdelijk leiden tot een lange bloedige oorlog met kans op nucleaire escalatie. Dat zal niet alleen tot nog meer verschrikkingen op de grond leiden, maar ook hoge kosten met zich meebrengen voor burgers in Europa.”

Poetin vreest op zijn beurt dat hij de zoveelste regime change-kandidaat is van het Westen uit het recente verleden. De Taliban in 2001, Saddam Hoessein in 2003 en Khadaffi in 2011 gingen hem voor, merkte Demmers op.

Schokkend

Ze vond het schokkend om te lezen hoe het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten begin april 2022 de onderhandelingen in Istanboel torpedeerden en Zelensky aanzetten om door te vechten.

In plaats van te blijven aansturen op de weinig kansrijke destructieve en risicovolle strijd om territorium, kunnen Europese regeringen beter hun beperkte instrumenten aanwenden om een verschuiving naar de-escalatie te bewerkstelligen, adviseerde ze.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5 165 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
koddebeier
koddebeier
2 maanden geleden

De VS zijn de groot verdieners aan deze oorlog, die zij trouwens mede veroorzaakt hebben.

inhetmeer
inhetmeer
2 maanden geleden

Verrek…….wat is daar vreemd aan? Die man heeft gewoon gelijk……en het siert hem dat hij zijn mond open durft te doen in deze smerige bende van links uitvreterstuig aan het lijntje van het WEF!

Rik B
Rik B
2 maanden geleden

Hoeveel waarheid willen we nog weten !!!

Nowhere to be found.
Nowhere to be found.
2 maanden geleden

Het enige wat het Pentagon wil is oorlog, want dat is een verdienmodel en tegelijk een mogelijkheid om het programma van ontvolking te realiseren.

Daarnaast zijn het de belangen van de defensie industrie, nieuwe wapens testen, oude wapens vervangen en dat is een eeuwigdurend proces van geld verdienen.

Het was Boris Johnson die een belangrijke functie hier in vervulde.

Hij was het die na de besprekingen in Istanboel, meteen naar de Oekraïne reisde en Zelensky opdrong om geen vrede te sluiten (dat was de opdracht) en de strijd met Rusland tot het uiterste door te voeren, waarbij geen grenzen werden gesteld.

Rusland is bewust voor de gek gehouden en dat past allemaal in het plan van de NAVO om de Oekraïne verder te bewapenen.

Vanaf het begin was het de bedoeling dat de Oekraïne als “land” en zijn inwoners opgeofferd mogen worden, dit in opdracht van het Pentagon en Zelensky wordt daar goed voor beloond en koopt boten en huizen van geld van de belastingbetalers in de wereld.

Back to top button
53
0
We lezen graag je reactie!x