Universum

Enorme spiralen gevonden op Mars

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op Mars zijn honderden enorme spiralen ontdekt. Wetenschappers denken dat ze zijn gevormd door een type lavastroom die nog nooit eerder is gezien op de rode planeet.

Athabasca Valles is een gebied van stromingen en valleien nabij de evenaar van Mars. Er zijn ook wetenschappers die denken dat het gebied is gevormd door ijs.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De Mars Reconnaissance Orbiter heeft 296 spiralen vastgelegd die tot 30 meter in omvang zijn. “Er zijn geen bekende mechanismen die spiraalvormige patronen op natuurlijke wijze kunnen voortbrengen in gebieden met ijs,” zeiden auteurs Andrew Ryan en Philip Christensen in een studie in vakblad Science.

Lavastromen

Ryan en Christenen van de Arizona State University denken dat de spiralen erg lijken op lavastromen die op Hawaï worden waargenomen. “Alles wat we hebben gezien in Athabasca Valles kan gevormd zijn door lava,” zei Ryan.

Op aarde kan pāhoehoe-lava met verschillende snelheden langs elkaar stromen. Daardoor ontstaat een draaiende beweging die ook is aangetroffen bij de juist ontdekte spiralen op Mars. Zoals met veel ontdekkingen op Mars kunnen de nieuwe data echter op verschillende manieren worden geïnterpreteerd.

Water

John Murray van de Engelse Open Universiteit zei dat de spiralen zeer interessant zijn. Hij denkt echter dat ze zijn gevormd door een oude bevroren zee. “Er bestaat geen lava dat zich op zo veel variërende manieren gedraagt,” voegde hij toe. “In lava ontstaan zeker platen, maar die worden slechts een paar meter groot. Het gaat hier om kilometers lange structuren.”

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x