Gezondheid

Explosieve toename in ADHD-diagnoses komt vooral door marketing farmaceuten

Help ons door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

ADHD is niet besmettelijk. Toch lijkt deze gedragsaandoening zich te verspreiden als een virus. In sommige landen is het aantal gevallen van ADHD vertienvoudigd.

We hebben hier te maken met een economische en culturele plaag, niet zozeer met een medische, zegt professor Peter Conrad van de Brandeis-universiteit in Massachusetts. Hij keek samen met zijn collega Meredith Bergey naar de toename van het aantal ADHD-gevallen in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Brazilië. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Social Science and Medicine.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Tot voor kort werden in Noord-Amerika de meeste ADHD-diagnoses gesteld. De Verenigde Staten consumeren drie kwart van alle Ritalin.

Conrad en Bergey wijten de explosieve toename in ADHD-gevallen aan vijf trends. Medicijnmakers zijn goede lobbyisten en hebben sommige landen weten te overtuigen om het marketingbeleid te versoepelen. Psychoanalytische behandelingen (zoals spraaktherapie) maken steeds vaker plaats voor biologische psychiatrie (psychologische problemen behandelen met medicijnen).

Steeds meer Europese en Zuid-Amerikaanse psychologen en psychiaters hanteren het Amerikaanse DSM-handboek, waarin een ruimere definitie van ADHD is opgenomen. ADHD-klankbordgroepen blijken nauw samen te werken met medicijnmakers en promoten farmaceutische behandelingen. Tot slot is informatie over ADHD steeds gemakkelijker op internet te vinden, waardoor steeds meer mensen een zelfdiagnose stellen.

In Groot-Brittannië is het percentage ADHD-gevallen onder schoolgaande kinderen gestegen van één procent in de jaren negentig tot vijf procent vandaag de dag. In Duitsland werden in 1998 10 miljoen doses ADHD-medicijnen voorgeschreven. In 2008 waren dat er 53 miljoen.

In Italië en Frankrijk komt ADHD minder voor, mede omdat de regels en wetten daar strenger zijn. Maar zelfs die landen worden steeds lakser, aldus Conrad. In Brazilië hebben steeds meer belangengroepen die zich bezighouden met ADHD banden met de farmaceutische industrie.

Volgens Conrad nemen we ten onrechte aan dat gedragsaandoeningen kunnen worden behandeld met medicijnen. Honderd jaar geleden werd masturbatie gezien als een ziekte, legt hij uit. Mannen en vrouwen die masturbeerden werden opgenomen in een inrichting.

“Ik denk dat we over 50 jaar terugkijken en onszelf afvragen: wat hebben we die kinderen toch aangedaan?” zegt Conrad.

[Brandeis University]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
legalize
legalize
9 jaren geleden

Bij mij is ook de diagnose gesteld adhd maar ik heb nog nooit ritalin geslikt, ik neem als het te gek word een paar druppels mediwietolie.
Kan er s’avonds heerlijk van ontspannen en slaap er goed op, het malen in mijn hoofd is ook een stuk minder.

Ritalin is grote troep

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Oh oh , Ouders, wat doen jullie je kinderen aan ? Dit soort diagnoses, daar veeg je toch je r**t mee af ?
Vroeger mochten kinderen buitenspelen, tikkertje, hinkelen , landje veroveren, knikkeren, touwtje springen, elastieken enz. enz. Nu moeten we gamen, of buiten hangen, of eeuwig aan je smartphone tutten.
Das toch niet gezond… Kinderen moeten bellefleuren hebben van het rennen en klauteren.
Niet sms-sen of ze die jongen of dat meisje leuk vinden. Voor alles is een leeftijd.
Ik geloof nog in de 3 R-en; Rust, Reinheid en Regelmaat.
Voor opgroeiende kinderen tot plus minus 15 jaar zijn dit basisregels die zichtbaar positieve effecten hebben op de ontwikkeling. Regelmatig gezond eten/drinken, regelmaat in slaaptijden/uren en goede hygiëne, zijn de beste hulpmiddelen die ouders hun kinderen kunnen geven. Daar zijn heeeeeeeeeeeeeel weinig kinderen hyper van geworden, geloof me.
En dat ze druk zijn voor een storm, of vanwege de aankomende vrijdag (weekend), of van e.o.a. feest, dat is ECHT heel NORMAAL bij kinderen. Maar ouders van nu, willen dat hun kinderen rustig zijn, want ze hebben al zo veel aan hun hoofd. Ja, dan had je geen kinderen moeten nemen… Beter nadenken voortaan. En van wat minder luxe is ook echt nog nooit iemand doodgegaan.

Roos terwan
Roos terwan
9 jaren geleden

Hoe kan ik deze berichten over genezing van kanker delen met vrienden of op facebook.

JRO
JRO
9 jaren geleden

En de doorgaans hoogsensitieve, nieuwe tijds kinderen worden ook helemaal stapel van al die ontoelaatbare electrosmog, wie niet uiteindelijk ?

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x