Homepagina » Gezondheid » Explosieve toename in ADHD-diagnoses komt vooral door marketing farmaceuten
Explosieve toename in ADHD-diagnoses komt vooral door marketing farmaceuten

Explosieve toename in ADHD-diagnoses komt vooral door marketing farmaceuten

ADHD is niet besmettelijk. Toch lijkt deze gedragsaandoening zich te verspreiden als een virus. In sommige landen is het aantal gevallen van ADHD vertienvoudigd.

We hebben hier te maken met een economische en culturele plaag, niet zozeer met een medische, zegt professor Peter Conrad van de Brandeis-universiteit in Massachusetts. Hij keek samen met zijn collega Meredith Bergey naar de toename van het aantal ADHD-gevallen in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Brazilië. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Social Science and Medicine.

Tot voor kort werden in Noord-Amerika de meeste ADHD-diagnoses gesteld. De Verenigde Staten consumeren drie kwart van alle Ritalin.

Conrad en Bergey wijten de explosieve toename in ADHD-gevallen aan vijf trends. Medicijnmakers zijn goede lobbyisten en hebben sommige landen weten te overtuigen om het marketingbeleid te versoepelen. Psychoanalytische behandelingen (zoals spraaktherapie) maken steeds vaker plaats voor biologische psychiatrie (psychologische problemen behandelen met medicijnen).

Steeds meer Europese en Zuid-Amerikaanse psychologen en psychiaters hanteren het Amerikaanse DSM-handboek, waarin een ruimere definitie van ADHD is opgenomen. ADHD-klankbordgroepen blijken nauw samen te werken met medicijnmakers en promoten farmaceutische behandelingen. Tot slot is informatie over ADHD steeds gemakkelijker op internet te vinden, waardoor steeds meer mensen een zelfdiagnose stellen.

In Groot-Brittannië is het percentage ADHD-gevallen onder schoolgaande kinderen gestegen van één procent in de jaren negentig tot vijf procent vandaag de dag. In Duitsland werden in 1998 10 miljoen doses ADHD-medicijnen voorgeschreven. In 2008 waren dat er 53 miljoen.

In Italië en Frankrijk komt ADHD minder voor, mede omdat de regels en wetten daar strenger zijn. Maar zelfs die landen worden steeds lakser, aldus Conrad. In Brazilië hebben steeds meer belangengroepen die zich bezighouden met ADHD banden met de farmaceutische industrie.

Volgens Conrad nemen we ten onrechte aan dat gedragsaandoeningen kunnen worden behandeld met medicijnen. Honderd jaar geleden werd masturbatie gezien als een ziekte, legt hij uit. Mannen en vrouwen die masturbeerden werden opgenomen in een inrichting.

“Ik denk dat we over 50 jaar terugkijken en onszelf afvragen: wat hebben we die kinderen toch aangedaan?” zegt Conrad.

[Brandeis University]


Vind je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. Oh oh , Ouders, wat doen jullie je kinderen aan ? Dit soort diagnoses, daar veeg je toch je r**t mee af ?
  Vroeger mochten kinderen buitenspelen, tikkertje, hinkelen , landje veroveren, knikkeren, touwtje springen, elastieken enz. enz. Nu moeten we gamen, of buiten hangen, of eeuwig aan je smartphone tutten.
  Das toch niet gezond… Kinderen moeten bellefleuren hebben van het rennen en klauteren.
  Niet sms-sen of ze die jongen of dat meisje leuk vinden. Voor alles is een leeftijd.
  Ik geloof nog in de 3 R-en; Rust, Reinheid en Regelmaat.
  Voor opgroeiende kinderen tot plus minus 15 jaar zijn dit basisregels die zichtbaar positieve effecten hebben op de ontwikkeling. Regelmatig gezond eten/drinken, regelmaat in slaaptijden/uren en goede hygiëne, zijn de beste hulpmiddelen die ouders hun kinderen kunnen geven. Daar zijn heeeeeeeeeeeeeel weinig kinderen hyper van geworden, geloof me.
  En dat ze druk zijn voor een storm, of vanwege de aankomende vrijdag (weekend), of van e.o.a. feest, dat is ECHT heel NORMAAL bij kinderen. Maar ouders van nu, willen dat hun kinderen rustig zijn, want ze hebben al zo veel aan hun hoofd. Ja, dan had je geen kinderen moeten nemen… Beter nadenken voortaan. En van wat minder luxe is ook echt nog nooit iemand doodgegaan.

  26 likes
  • Helemaal mee eens. Ik heb ook een actief kind, dat gewoon van fietsen, klimmen, buiten spelen enzovoorts houdt. Ik heb haar gewoon op sport gedaan en laat haar een of twee keer in de week met een vriendinnetje afspreken om zich lekker uit te leven. Bij droog weer betekent dit dus gewoon lekker naar buiten of anders de tuin in. En ik heb anders binnen wat sportattributen van mezelf staan waar ze zich op kan uitleven (loopband, fiets, bokszak). Dus niks geen adhd maar gewoon actief!

   7 likes
  • @Huisheks

   Mooi hallelujah verhaal maar je vergeet het belangrijkste!!

   Hoe ontstaat ADHD of ADD, jij doet het of het niet bestaat of dat het een gekte is van de mens???

   1 likes
   • Beste Pascal,

    Antwoord op jouw vraag:

    ADHD is geen ziekte, maar een combinatie van te weinig beweging en ONGEZONDE voeding. Alle chemische troep die onze voeding zit zorgt er voor dat onze hormoon huishouding ontregeld wordt, ZEKER bij kinderen. Teveel suiker, teveel kleurstoffen enz.

    Vroeger konden kinderen lekker ravotten en aten ze wat we nu noemen BIOLOGISCHE voeding, voeding zonder toegevoegde troep. Wij eten thuis sinds anderhalf jaar overwegend biologisch en het smaakt totaal anders, je proeft het gewoon. Sterker nog, indien nodig, warmen we het eten op in pannen en niet in de magnetron. Het was/is een verademing!

    Trouwens, op zijn sterfbed zei kinderarts George Frederic Still, degene die de term ADHD had verzonnen, dat ADHD niet bestaat!

    Een verklaring die ik en anderen hiervoor hebben is dat de mens verder van de natuur is geraakt; vroeger at men gewoon (biologisch) voedsel, niet-natuurlijke straling was tot een minimum beperkt (tv) en er was minder luchtvervuiling (door o.a. auto’s).

    EN, we hadden geen WiFi. De overheden, fabrikanten en telecommaatschappijen steken hun kop in het zand wanneer men het heeft over de schadelijke effecten van WiFi. Pas de afgelopen jaren heeft men ingezien dat asbest en roken dodelijk zijn. WiFi en alles wat ermee samenhangt gaat dezelfde kant op als asbest en roken. Er zijn 5 categoriën van 0 tot 5, waarbij 0 staat voor geen effect en 5 voor zeker/dodelijk. Een Zweedse wetenschapper heeft onderzoek hiernaar gedaan en heeft na peer-reviews de rating 4(!) gekregen. Het is dus bijna zeker dat WiFi schadelijk is voor de gezondheid. België, Duitsland en andere landen hebben al maatregelen genomen ter beperking van de straling. Er is in 2013 (of 2012?) een item geweest bij Eenvandaag waarbij er werd gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van het gebruik van WiFi. Ik dacht dat ik iets had gebookmarked hierover, maar kan het even niet terugvinden.

    Wat dacht u van de schrikbarende stijging van het aantal kankergevallen in de hele wereld?

    Al met al, een combinatie van allerlei factoren waar we absoluut niet blij mee (zouden) moeten zijn. Technologische vooruitgang is leuk, maar mag niet ten koste gaan van onze gezondheid.

    1 likes
    • Hee Raj,

     Met alle respect: ADHD (en andere aandoeningen in het auitistisch spectrum) komen ook voor bij koters die vrolijk ravotten en alleen maar overwegend biologisch voedsel krijgen.

     2 likes
     • Hi Hawks :-))

      Natuurlijk zijn er altijd kinderen geweest die ondanks het ravotten, gezonde (biologische) voeding en gezonde lucht, altijd druk waren. Een neefje van mij was zo’n kind en dat is zo gebleven tot hij volwassen was.

      Dat neemt niet weg dat er altijd uitzonderingen bestaan. En dat is maar goed ook :-))

      We zijn teveel op zoek naar “One size fits all”. Passende therapie is vaak de beste oplossing. Ik zag op NPO kort geleden een item over meditatie voor kinderen, de “Kikker zit stil” methode. Het is methode die door Eline Snel is ontwikkeld. Ze heeft dit idee gekregen toen managers bij haar op mindfullness training kwamen en op een gegeven ogenblik zeiden dat ze dit al op jonge leeftijd hadden willen leren. Mindfullness is de westerse benaming voor meditatie (een onderdeel van Yoga).
      De resultaten waren positief!

      Het is zeker de moeite waard om het te zien. Hier is de link:

      http://www.npo.nl/kikker-zit-stil/23-11-2014/VPWON_1218742

      0 likes
    • Beste Raj,

     Ik ben het geheel niet met je eens. Ik heb zelf ADD en ik slik ritalin wat bij mij perfect helpt. Ik ben iemand die vaak veel verder doordenkt als andere dus kom ik met een andere oorzaak.

     ADHD of ADD is een aandoening die ontstaat in het Tijdperk vissen en toen we over gingen naar het tijdperk Waterman kregen we te horen in de media dat het niet meer bestaat. Zo begon ik zaken aan elkaar te koppelen zoals de Frequentie waar je in leeft waar zeer weinig mensen aan denken. Het gros denkt toch aan E nummers of te veel suiker wat ik totale onzin vind. Het ligt dus aan de frequentie van tijdperken waar we in leven en noem ik het dan een Frequentie allergie. Ook denk ik dat de ADD en ADHDers een groot voordeel gaan krijgen in deze leef frequentie. We gaan dus een intelligentie switch krijgen. Zo heb je dus goede tijden en slechte tijden die geheel normaal zijn.

     0 likes
   • Idd! Add/adhd bestaat zeker. Maar de kijk erop is verkeerd. Omdat mensen die dit hebben minder goed functioneren in de maatschappij als mensen die dit niet hebben wordt het als stoornis gezien. Hup een corrigerend pilletje en niemand heeft er last van. Wat dom is aangezien ze de mensen niet moeten aanpassen aan een maatschappij. In plaats daarvan moet de maatschappij aangepast worden aan de mens. De bedoeling van een maatschappij is immers ten voordele zijn van de mens. Helaas is dat bij onze maatschappij niet meer. Tenminste ik denk dat dit het is maar wat weet ik nou, als iemand zijnde die add heeft en zijn weg niet kan vinden. (Net zoals zo velen. Blijven zoeken!)

    1 likes
  • Naar mijn mening toch wel wat te simpel gezegd.
   Waar ik vroeger lekker kon buitens spelen, is vol gebouwd en rijd veel verkeer.
   Ook waar we nu wonen, kunnen kinderen niet zomaar veilig in de wijk spelen.
   Smartphones hebben ze bij ons niet, maar ze mogen best wel per dag een uurtje gamen achter de PC, laptop of tablet als ze willen. Kinderen moeten ook vertrouwd kunnen raken met de huidige digitale tijdperk. Alleen wel met enige controle en regels zoals aan de tafel, niet op schoot, niet te dichtbij de schermen, als een koptelefoon gebruikt, moeten ze ons (ouders) nog kunnen horen. Om maar wat te noemen.
   Verder ben ik het er wel mee eens dat er veel te makkelijk pilletjes voorgeschreven worden. Kinderen kunnen nu eenmaal af en toe lekker druk reageren, met 4 kinderen en de maand december, kan ik dat dus zeker beamen. Maar laten we ook niet vergeten dat er niet alleen “gewone” drukke kinderen zijn, maar ook kinderen die gewoon anders zijn.
   We hebben een “officiële” asperger in huis en die is nu eenmaal zo geboren.
   Schitterend baasje, maar met wat aparte gebruiksaanwijzing en helaas is de huidige maatschappij en met name de scholen zo dat er schijnbaar geen ruimte meer is om daar mee om te gaan.
   Waar vroeger een kind af en toe van het pad afweek en even uit de rij stapte, terug gezet werd in de rij, moet daar tegenwoordig een scala aan onderzoeken voor komen om een pilletje te kunnen verkopen en meer. En als het dan nog allemaal te lastig gaat worden, uitwijken naar een andere speciale school.
   Ook dit hebben we allemaal mee gemaakt en ook aan den lijve ondervonden hoe instanties verse ouders hier mee kunnen overrompelen.
   En als je niet uitkijkt, in die molen blijf hangen.
   Of te wel, zo zwart wit is het allemaal niet.

   4 likes
  • Huisheks Ik ben het helemaal met je eens het zijn gewoon kinderen die zich niet kunnen uiten.
   Mijn kleinzoontje van negen jaar heeft ook ADHD en als hij buiten is geweest gaat het prima.
   Het probleem is met die kinderen ze krijgen te weinig aan dacht,maar hij is ook voor 30% autistics.
   Eerst kreeg hij Ritalin en nu af gebouwd naar homeopatische middelen.En dat gaat prima.
   Ik heb altijd al geweten dat de Parma industrie er een woordje in mee deed,alleen voor het geld.
   Vind dit diep treurig.

   0 likes
 2. Bij mij is ook de diagnose gesteld adhd maar ik heb nog nooit ritalin geslikt, ik neem als het te gek word een paar druppels mediwietolie.
  Kan er s’avonds heerlijk van ontspannen en slaap er goed op, het malen in mijn hoofd is ook een stuk minder.

  Ritalin is grote troep

  16 likes
  • DeGewoneManMaaktZichZorgen

   Iedereen is ziek. Ik heb het nu niet over ADHD, maar over elke ziekte. En anders verzinnen we wel een ziekte. Iedereen in mijn omgeving slikt medicijnen. En straks Schippers zeiken dat iedereen weer door die pillen een of andere kwaadaardige tumor heeft die ze bewust niet vergoeden. Eerst moet je enorm kwaad worden. Dan pas gebeurt er iets. Waarom zou men nog vergoeden je betaald je scheel men betaald het allemaal zelf. En anders een ander. De overheid zelf betaald niets. Ze doen alsof ze betalen, maar dat is geld van ons. Maar hun zijn zo arrogant dat ze dat voor hun gemak HUN GELD noemen (de schatkist). Vergoeden doen ze niets. Het is toch van de zotte dat een operatiekamer zoveel geld kost? Ik praat niet dat het voor de patiënt slechter moet. Ik praat dat goede zorg al onbetaalbaar is. Straks zeker weer de verzekering duurder maken en het eigen risico weer omhoog gooien? En lekker dreigen met incassoburo’s zoals de stasi. Betalen? Binnen 1 dag ondanks dat het 3 dagen duurt om de opdracht te verwerken en die brief moet ook op de post dus dat duurt ook. Maar daar houd men geen rekening mee. Betalen, betalen binnen een dag anders incassobureau of een deurwaarder. Dat nog niet alleen. We betalen overal 3x belasting. Een keer inkomstenbelasting, de tweede keer BTW en als ik tussen zes plankjes lig komt de belasting nog even dat ik belasting moet betalen. Dan als je een verzekering betaald betaal je ook nog assurantiebelasting. Nou heb je ook nog belasting als je meer als zo veel euro heb, dan moet je daar ook weer belasting over betalen.
   En dan praat men naast dit ook belasting wil heffen als je iets met suiker koopt? Suikerbelasting? Sorry, maar volgens mij bijna alles wat je in de winkel koopt daar zit wel suiker in. Kan je net zo goed de BTW van 21% naar 100% gooien. Blijft dat geld eeuwig van de overheid gaat iedereen weg uit dit kutland, en komt de economie nooit uit het dal. Gek he? Oh dat vind je raar? Nee hoor heel de overheid is raar. Allemaal rare mensen met het IQ van een pinda. En dan klagen dat ik zo weinig weet. Het moet allemaal zo complex mogelijk zo complex dat niemand het begrijpt. Begrijpt u het nog? Nou, ik weet het niet maar volgens mij heeft de overheid zelf hulp nodig, maar dat weigeren ze uit arrogantie.

   En jij zegt dat ik ziek ben? Volgens mij zijn die belastingambtenaren heel erg ziek psychotisch en zwaar overspannen en overbelast.
   Je wordt gestraft omdat je werkt. De overheid denkt werken mag niet. Dit is een ziek systeem. Waarom zijn medicijnen zo duur? Ik slik al de goedkoopste en het is nog zo duur. Laat die farmaceut maar eens failliet gaan, maar dat gebeurt niet. Die X5 moet betaald worden. Er moeten megawinsten geproduceerd worden. Genoeg is niet genoeg. Er is altijd ruimte voor meer. Meer over de ruggen van mij en anderen. En het leuke is dat er geen plaats is voor mij. Geen vriendin, geen rijbewijs, geen eigen huis, geen auto. Al heel mijn leven. Een ander was al lang doorgedraaid en had zelfmoord gepleegd. Maar men wil al die gekke mensen. Men wil agressie. Niet zeiken. De overheid wil het. Dat roepen ze over zich zelf af. Ik zie straks Nederland net zoals Israël. De patiënten worden al langzaam kapotgemaakt. Nu de omgeving nog. Komt vanzelf. Ze beseffen zelf nog niet hoe ziek de overheid is en dat mensen vanzelf wel emigreren, zelfmoord plegen, of gewoon doodgaan. Wat het leukste is men haalt asielzoekers binnen omdat wij te weinig voortplanten of niet kunnen voortplanten. Probleem is alleen wat doet de regering als er veel allochtonen met kalashnikovs op het Binnenhof staan? Politie heeft geen zin, die heeft al de handen vol aan al die buitenlanders. Moraal van dit verhaal de overheid treitert iedereen dood maar beseft het zelf nog niet. Schieten in de eigen hand die je voed? Ik had je wijzer geschat overheid. Dan heb ik het nog niet eens over dat licht dat ‘s nachts op straat schijnt waar vele om mij heen over klagen. Wat kost dat wel niet? Ik heb het niet over wegen. Ik heb het over straatlantaarnpalen. Dat kan toch wel een beetje minder? Te veel licht ‘s nachts verstoord de slaap.

   0 likes
 3. Ik citeer: ‘In Italië en Frankrijk komt ADHD minder voor, mede omdat de regels en wetten daar strenger zijn.’. Volgens mij moet dit zijn: ‘In Italië en Frankrijk wordt ADHD minder vaak gediagnosticeerd, mede omdat de regels en wetten daar strenger zijn.’.

  3 likes
  • @Hawks

   Je zou je eens moeten verdiepen in de vraag bij welk mensenras het voorkomt en welke niet en welke het meest!! Met de vraag naar landen is het grote onzin want landen bestaan in het echt niet, het is die illusie die dan leid. Het gaat om mensenrassen en hun DNA eigenschappen die daarin de hoofdrol spelen.

   0 likes
   • Beste Pascal,

    De vraag alleen al “bij welk mensenras het voorkomt en welke niet en welke het meest” is op z’n zachtst gezegd ONZIN.

    Het gaat niet om ras, maar om LEEFGEWOONTEN!

    Gezien mijn antwoord op uw vorige vraag (aan Huisheks) zou ik zeggen “Noord Amerika en Europa”.

    0 likes
    • @Raj,

     Beste Raij, zoals ik al zei denk ik veel verder door en begrijp je geheel niet wat ik bedoel en dat je dat nog even betweterig doorgeeft in hoofdletters.

     Het gaat NIET om leefgewoonte Raj! Het gaat om het DNA van die mens want wij verschillen niet enkel in kleur met ons DNA Raj!!! Het verschil van het mensenras gaat dus veel verder maar dat is denk ik te ver gedacht voor jou.

     Als het om “Noord Amerika en Europa” gaat hebben we het dus over het Arische Ras waar ADHD en ADD en wellicht ook Autisme de hoofdrol speelt. Waarom zou dat zijn is mijn vraag maar die kan jij niet beantwoorden.

     0 likes
   • Hee Pascal,

    Dank je voor je reactie. Lees noge ven terug wat ik schrijf. Ik heb het niet over voorkomen, maar over diagnostiseren. Dat zijn 2 verschillende dingen.

    0 likes
 4. En de doorgaans hoogsensitieve, nieuwe tijds kinderen worden ook helemaal stapel van al die ontoelaatbare electrosmog, wie niet uiteindelijk ?

  2 likes
 5. Hoe kan ik deze berichten over genezing van kanker delen met vrienden of op facebook.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Big Pharma creëert ziektes om pillen te kunnen slijten. Slik jij ook onnodige medicijnen?

Big Pharma creëert ziektes om pillen te kunnen slijten. Slik jij ook onnodige medicijnen?

Ivan Illich schreef in 1976 zijn ‘Medical ...

Wist je dat een veelgebruikte specerij even effectief is tegen ADHD als Ritalin? Ontdek er alles over

Wist je dat een veelgebruikte specerij even effectief is tegen ADHD als Ritalin? Ontdek er alles over

De specerij saffraan kleurt niet alleen gerechten ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 2 mei 2019
20:00 uur (CEST)
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.