Homepagina » Financieel » Het is officieel: Rusland laat de Amerikaanse dollar vallen. Kan het Kremlin de hegemonie doorbreken?
Het is officieel: Rusland laat de Amerikaanse dollar vallen. Kan het Kremlin de hegemonie doorbreken?

Het is officieel: Rusland laat de Amerikaanse dollar vallen. Kan het Kremlin de hegemonie doorbreken?

Rusland reageert op de nieuwste sancties die door Washington zijn opgelegd door de dollar in rap tempo te laten vallen, zo heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Rjabkov laten weten.

“Het is tijd dat we woorden omzetten in daden, en afstappen van de dollar en op zoek gaan naar alternatieven,” zei hij in een interview met het magazine International Affairs.

“Ik ben blij dat dit gebeurt en we zullen dit proces versnellen,” zei Rjabkov, toevoegende dat er nog meer vergeldingsmaatregelen zullen komen als reactie op de Amerikaanse sancties.

Afstappen van de dollar

De Russische minister van Energie Aleksandr Novak merkte onlangs op dat een toenemend aantal landen wil afstappen van de dollar als betaalmiddel voor olie en andere transacties.

“We zijn het erover eens dat we onze eigen valuta moeten gaan gebruiken,” zei Novak. “Dit is nodig en dit is ook wat de partijen willen.”

Volgens de minister gaat het hierbij onder meer om Turkije en Iran.

Einde aan dollar-hegemonie

Het Kremlin heeft laten weten dat Turkije en Rusland willen gaan samenwerken om een einde te maken aan de dollar-hegemonie.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov hintte bij een bezoek aan Turkije al over handel drijven in de nationale munteenheid in plaats van de dollar.

India heeft daarnaast aangegeven voor Iraanse olie te willen betalen in roepies.

[RT]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Louise schreef:

  Nou een oplettende geest zag dit al aankomen , wat de consequentie is kan ik nog niet inschatten..
  Je kunt er donder opzeggen dat het Westen in z’n slachtoffer rol gaat zitten , allemaal de schuld van de Russen..
  Kennelijk hebben die Russen Turkije beter onder controle dan die laffe EU en concorten…….Potje schaak de komende tijd….. Ook gaat Rusland de grootste militaire oefening houden ooit binnenkort , nou wordt geen saaie winter……..

  31 likes
  • Pietka schreef:

   Ja geen saaie winter , misschien verstandig om wat goud te kopen, hij staat niet zo hoog op het ogenblik , je heb immers een auto verzekering een inboedel verzekering en een financiële verzekering in de vorm van goud zou volgens mij geen slecht idee zijn

   7 likes
   • Gladiator schreef:

    @Pietka,

    Beste,

    Heb hier ook al vaker aan gedacht echter goud heeft 1 gigantisch nadeel en net dát nadeel is in tijden van laat ik maar zeggen “oorlog” of chaos niet erg sterk dan en dat is dat je ook goud NIET KUNT ETEN OF DRINKEN!!!

    Ik kan u verzekeren beste,

    Als echt TSHTF komt, (TSHTF = the shit hits the fan!!) dan wil ik u heel graag een litertje water en een half brood verkopen voor ehhhh, laat ik zeggen een onsje goud…….

    Grapje natuurlijk maar ik neem aan dat u begrijpt wat ik hiermee bedoel.

    Wat men m.i. veel beter kan doen is er een beetje voor zorgen dat je de kennis hebt om geheel “off the grid” te kunnen overleven en daarna gewoon verder leven, dus voor eten en drinken kunnen zorgen, voor onderdak en warmte en als allerbelangrijkste verdediging!!!!

    Gegroet,

    Gladiator
    ps dit is o.a. 1 van de redenen waarom ik vaker heb opgeroepen om groepen te vormen en elkaar helpen in zaken als hierboven genoemd maar denk, na respons NUL komma NUL dat iedereen het wel weet hoe te handelen in tijden van GIGA chaos!!!
    En zou de dollar écht vallen……dan hou je maar heel goed vast!!

    21 likes
    • Pietka schreef:

     Helemaal met uw eens maar er is toch een tussen stap zie de weimar republiek of Rusland tijdens de perestrojka , met een torenhoge inflatie ! Zou de dollar vallen dan heeft dat waarschijnlijk een hoge inflatie tot gevolg dan is goud naar mijn mening een goede investering , zou de VS voor de vlucht naar voren kiezen dan hebben we oorlog en dan zijn idd eten en ruil waren belangrijker laten we maar hopen dat het niet zo ver komt

     7 likes
     • Henk Azie schreef:

      Beste Pietka, In de documentaire ‘Europe the last battle’ kunt U zien dat Hitler zonder goud geld ging drukken. Dit werd gedekt door prestatie ipv goud. Geschiedenis leert ons dat het een succes was.
      Voorts, mijn grootouders die in de stad woonden, hadden het slecht in de ’44 winter en al hun waardevol bezit ging op aan aardappelen etc. Net zoals Gladiator dit aanhaalt.
      Mijn grootouders die net boven de armoede grens op het platte land woonden moesten het woord honger in een woordenboek opzoeken.

      4 likes
 • Rene schreef:

  Ik heb het donkerbruine vermoeden dat Trump bezig is “het moeras” droog te leggen.
  Het moeras waar ook de Federal Reserve toe behoort.
  Met de sancties veroorzaakt hij een globale afkeer van de Am. dollar, precies wat hij nodig heeft om de z.g. “Deep State” vleugellam te maken.
  Om daarna met een door de staat uitgegeven dollar te komen.
  Iets wat Kennedy al van plan was en hem z’n leven kostte.
  Trump heeft daaruit z’n les geleerd, hij laat de wereld economie nu die klus klaren.
  Het zou me niets verwonderen als hij dit met Putin in zijn laatste ontmoeting met hem heeft doorgesproken.

  29 likes
 • eksegese schreef:

  Ik herinner me uit berichten uit redelijk recent verleden dat Ruslands contract met de Federal Reserve, oftewel de Rothschildclan op korte termijn ten einde liep. Poetin had al te kennen gegeven dat hij dat contract niet zou verlengen. Dat, en het feit dat Poetin de westerse plunderaars die zuipschuit Boris Jeltsin het land had binnengeloodst even hard het land weer uit had getrapt, is de reden dat Poetin koste wat kost in een kwaad daglicht moet worden gezet. Ook de plannen voor het B.R.I.C.S-pact maakt de Rothschildclan behoorlijk nerveus. Het zou een aardverschuiving teweeg brengen in de financiële wereld. Een ernstige aantasting van het monopoly van de huidige bankenclan die de wereld in hun greep houdt.

  28 likes
  • math schreef:

   Ter aanvulling: Door Uw genoemde contract met de westerse financiele wereld was in 1917 ( na de moorden op tsaar familie Romanov) al opgezet en geactiveerd. Jeltsin moest evengoed in de pas lopen.

   10 likes
   • eksegese schreef:

    Precies @math, het was een honderdjarig contract en liep dus af in 2017. De huidige westerse houding tav van Rusland is een aanwijzing dat Poetin het contract dus niet heeft verlengd.

    7 likes
 • Louise schreef:

  @Gladiator ….. Het ergste is nog dat we eerst uitgeknepen worden door onze eigen overheid, want volgens hun instelling is alles gerelateerd aan dollar/ olie , dus gaan de prijzen natuurlijk binnenkort flink omhoog …..
  En ja ik volg het met belangstelling maar ben nergens bang voor , maar het wordt natuurlijk wel steeds duidelijker hoe je medemens in elkaar zit…

  14 likes
  • Pietka schreef:

   Het is in iedere geval duidelijk dat we in een facistische dictatuur leven ( extreem centrum ) in Nederland, de grote bedrijven en aandeelhouders hebben het voor het zeggen, iedere afwijkend geluid word verzwegen of vervolgd .
   De burger is een”consumer” geworden , geen dienstplicht meer , geen kerk meer , de mens moet een egoïstische wezen worden waar samenhorigheid verboden word , de Russen daar integendeel steken geld in de kerken hebben nog hun dienstplicht en kunnen nog een vuist maken tegen de geld wolven die al zoveel schade hebben verricht !

   14 likes
 • weg met ons schreef:

  Die Russen toch, wat een klootzakken om zo voor zichzelf op te komen en de dollar te laten vallen en er oud papier van te maken. Vroeg me al af waarom de VS de rente opschroeft, maar wie wil in dollars nog langer investeren als de betrouwbaarheid van de eagle afneemt?

  De Rothschilds zitten nu in een spagaat, want die willen de Russen door de knieën krijgen, waar de Russen willen samenwerken en zich met verdere sancties genoodzaakt zien o.a. de dollar uit te faseren. En dat vinden de Rothschilds natuurlijk niet grappig. Oorlog zou een oplossing kunnen zijn, maar oorlog met Rusland zal de Rothschild op zeker de genadeklap toedienen.

  13 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   Die oorlog wordt natuurlijk niets met al die dienstweigeraars… Eh, eh. Oh nee dat was jij !

   1 likes
   • weg met ons schreef:

    @Ceasar Lion Cachet

    Het zit je hoog? Mocht ik wel mee moeten vechten in de aanstaande laatste grote oorlog der zieke geesten, mag ik dan ook kiezen voor wie ik vecht? Want vechten voor de westerse zio nazi’s gaat dit bleekhoofd echt niet doen.

    7 likes
    • Caesar Lion Cachet schreef:

     LS…

     Het zit mij niet hoog maar ik wil mensen zoals jij graag herinneren aan hun laffe daad waar aan ze niets meer kunnen veranderen. Daarbij bestaat de Rolstoelbrigade niet dus je hebt niets te kiezen ! Loze praatjes achteraf van een dienstweigeraar !

     0 likes
 • Louise schreef:

  Het gaat niet alleen over Rusland, China,India en nog 25 andere landen werken samen.
  China doet zelfs mee aan de militaire oefening volgende maand…( Japan al in de stress)
  Goh wat een karma, het stomste wat je kunt doen is je tegenstander onderschatten,, sufferds

  8 likes
 • Jerrel schreef:

  Aan de USA: Karma gonna rock you!

  4 likes
 • Coldshot schreef:

  Potje schaak met Poetin… Goh, wie zou DAT gaan winnen? Ik zet alles op Vladimir !

  10 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  De Amerikanen willen geen oorlog… De Russen willen geen oorlog… De Europeanen willen geen oorlog… De Joden willen geen oorlog… De Islamieten willen geen oorlog… De Mensen willen geen oorlog…

  Het zijn de eeuwig wraakzuchtige, moordzuchtige kinderen en vrouwen verkrachtende

  ZIO NAZI ASHKANASY KHAZAREN KABBALISTEN DIE EEN OORLOG / HOLOCAUST WILLEN OM HUN MEESTER YAHWEH / SATAN TE DIENEN !

  5 likes
  • joepiedepoepie schreef:

   Ken de geschiedenis van YHWH en Marduk. Besef welk embleem op de banier van Marduk sotnd. Snap waar het woord “Nazi” komt. Dan wordt alles ineens duidelijk 😉

   3 likes
 • B.I.F.F. schreef:

  O jee! Dan komt er een enorm dollaroverschot lijkt me. Waar moeten al die overtollige dollars dan naar toe?
  Terug naar de USA lijkt me.

  zou er dan geen enorme inflatie onstaan?

  5 likes
 • Frans schreef:

  Ik zag net gisteravond een film uit 2014 die ging over een aandelen emissie in dollars die Rusland in de loop van jaren had opgebouwd en in 1 keer op de markt zou gooien.
  Spectaculair natuurlijk met dooien en gewonden.
  Maar de voorspellende impact was er toen al.
  Tenslotte worden we door Hollywood gehersenspoeld. Als je dat toelaat tenminste.
  Als je met die ogen kijkt dan wordt er veel helder in die rare films.
  Trump en Poetin werken goed samen op dit moment.
  Poetin heeft veel bekend willen maken in Helsinki maar de cabal, duisteren, etc, roken onraad e zouden alles wat gezegd zou worden door de duisteren etc. ontkracht worden.
  Maar nu dan de Russen ws. toch aan zet.

  4 likes
 • Peter schreef:

  Ondanks het feit dat olie en gas er zo ongeveer uit de grond spuiten is de Russische economie ongeveer net zo groot als die van Spanje. Ergo, al zou men dat doen dan hebben waarschijnlijk alleen de Russen zelf er last van. Dit is niet meer dan de zoveelste populistische scheet van het Kremlin om de bevolking in de waan te houden dat Rusland een grootmacht zou zijn.

  4 likes
 • Louise schreef:

  @ Caesar lion Cachet ….ik neem aan dat je in je reactie bij @ weg met ons je humor gebruikt….
  Ik heb behoorlijk wat kennissen gehad die met een smoes dienst hebben geweigerd . De een was ineens homo, de ander had heimwee, een S5 dan spoor je niet helemaal en er er moesten ook een paar vervangende dienstplicht doen en ja ook soms naar de gevangenis …. Geweldig toch moesten alle mensen doen is er ook geen oorlog….
  Natuurlijk verzinnen ze wat anders………Prachtig Chinees boek ,,de kunst van oorlogvoering ,,

  3 likes
 • Ron schreef:

  Zoals de amerikanen het wille wereldoorlog 3 komt eraan en Europa wordt deze keer onbewoonbaar.

  2 likes
 • x

  Check Also

  russen

  ‘Ruslandkenner’ waarschuwt dat de Russen komen: ‘Ze zijn duivels slim’

  Poetin probeert de Nederlandse politiek te beïnvloeden, ...

  pentagon

  Pentagon doet in Kazachstan onderzoek naar bioterrorisme (ook corona)

  Wetenschappers van het Pentagon doen in Kazachstan ...

  >