We moeten rekening houden met de mogelijkheid dat buitenaardse beschavingen door ons zonnestelsel zijn gereisd en fysieke voorwerpen op de maan hebben achtergelaten. Dat zegt Paul Davies, directeur van het Beyond Center van de Arizona State University in Tempe. Een paper over dit onderwerp wordt in september gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het UK SETI Research Network, een groep reguliere Britse academici.
Sinds 2009 heeft de Lunar Reconnaissance Orbiter bijna 90 procent van het maanoppervlak in kaart gebracht. Davies is van mening dat de foto’s van de LRO niet alleen moeten worden onderzocht op onregelmatigheden, maar dat er ook moet worden gezocht naar bewijs voor industriële activiteit van buitenaardsen op de maan.
Met behulp van satellietbeelden wil Davies internetters het maanoppervlak laten uitpluizen. Op dezelfde manier hielpen meer dan 600.000 vrijwilligers op de site Tomnod met het zoeken naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Eerder was Tomnod actief bij de ramp van orkaan Haiyan in de Filipijnen. Gebruikers konden grote schade in bepaalde regio’s aangeven zodat hulpdiensten een beter idee hadden waar ze extra hulp en voedsel naartoe moesten sturen.
Het inzetten van vrijwilligers om beelden te doorzoeken is eerder al succesvol geweest. The Andromeda Project zet bijvoorbeeld sinds 2010 vrijwilligers in om te helpen met het vinden van nieuwe sterrenclusters. Bezoekers kunnen dit doen met behulp van beelden van de Hubble-ruimtetelescoop. Een maand na de lancering waren al 2900 nieuwe sterrenclusters ontdekt. De wetenschappers zelf hadden tot dan toe met een softwareprogramma slechts 600 sterrenclusters weten te identificeren.
Davies erkent dat het moeilijk is om te zeggen hoe miljoenen jaar oude technologie eruitziet. Hij zei dat er met name moet worden gezocht naar rechte hoeken. Volgens Davies kan een zoektocht naar artefacten op de maan worden gecombineerd met een zoektocht naar ongewone geologische formaties. Hij zegt dat planeetwetenschappers oog moeten hebben voor mogelijke tekenen van buitenaardse technologie.
De Oekraïense radioastronoom Alexei Arkhipov stelde in 1995 in een paper dat alleen artefacten van één meter of groter op het maanoppervlak kunnen worden gevonden. Kleinere voorwerpen worden als gevolg van het constante bombardement van micrometeorieten bedolven onder een metersdikke laag regoliet.
Davies zegt dat artefacten op de maan veel langer bewaard blijven dan op aarde of op Mars. “Op aarde raken artefacten binnen enkele honderden jaren bedolven,” zei hij. “Op de maan duurt dat miljoenen of tientallen miljoenen jaren.”
Arkhipov beargumenteerde dat de piek van de zuidelijke wand van de krater Malapert een goede plek is om de zoektocht te beginnen, omdat onze planeet vanaf dat punt altijd kan worden gezien. Davies voegt toe dat artefacten goed bewaard blijven in lavabuizen op de maan. Dat zijn tegelijkertijd aantrekkelijke plekken om apparatuur te beschermen tegen uv-straling en meteorieten.
Bewoonbare planeten in de Melkweg kunnen op zijn vroegst acht miljard jaar geleden zijn ontstaan, aldus Davies. Het is mogelijk dat buitenaardse technologieën lang geleden ons zonnestelsel zijn gepasseerd. Je zou kunnen stellen dat ons zonnestelsel in die acht miljard jaar tenminste één keer is bezocht door hoogontwikkelde buitenaardse beschavingen, zegt Davies.
“Mijns inziens is biologische intelligentie slechts een overgangsfase in de evolutie van intelligentie in het universum,” besloot hij.
[Forbes]
Beelden Russische demonstraties afkomstig uit Griekenland (video)
Journalist publiceert lijst van Griekse fraudeurs
Canadese journalist: dit was voor Rusland het moment dat de maat vol was
Gideon van Meijeren in bevlogen speech: dit nieuwe kabinet is niets meer dan een nieuw likje verf over een verrot systeem
Rocklegende Eric Clapton komt met protestlied tegen verplichte vaccinatie: ‘Dit moet stoppen’
Bijna 70% coronapatiënten in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis volledig gevaccineerd, aandeel neemt snel toe
Bill Gates wil samen met Trump werken aan ‘betere toekomst voor iedereen’
Natuurkundige: “Oude Marsbeschaving weggevaagd door kernbommen”
De bizarre mondkapjes-situatie in Nederland, in 4 minuten uitgelegd