Buitenland

Afghanistan is narcostaat nummer één geworden

Help ons door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Na 13 jaar oorlog in Afghanistan hebben de Amerikanen geen vrede gebracht, maar een narcostaat gecreëerd. De Taliban zijn niet verslagen, maar de druglords hebben het nu voor het zeggen in Afghanistan.

De opiumoogst in Afghanistan breekt alle records. Met het vertrek van de internationale troepenmacht hebben veel Afghaanse boeren gekozen voor de meest winstgevende landbouw: papaverteelt. Vorig jaar werd 209.000 hectare aan papavers verbouwd, zo bleek uit een rapport over de opiumoogst.

De oogst van 5500 ton aan opium, de grondstof voor heroïne, was vorig jaar een nieuw record. In één jaar tijd is de productie van opium met 49 procent gestegen en Afghanistan produceert nu meer opium dan over de hele wereld wordt verbruikt.

Het virus van de opium heeft Afghanistan veranderd in een complete narcostaat. De handel in opium en de daaruit geproduceerde heroïne is goed voor ongeveer een derde van de totale Afghaanse economie. Nog een derde deel komt uit diensten aan westerse troepen in het land. Er zijn ongeveer één miljoen verslaafden in Afghanistan, dat daarmee één van de hoogste percentages verslaafden ter wereld kent.

In 2008 kwam 93 procent van alle heroïne in de wereld uit Afghanistan. Onder leiding van de CIA heeft de productie van opium zich in de jaren tachtig verplaatst van de Gouden Driehoek – Birma, Laos en Thailand – naar de Gouden Halve Maan: Pakistan en Afghanistan. De basis van de Afghaanse narcostaat was gelegd.

Verder lezen: Afghanistan: The Making of a Narco State

[Rolling Stone]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
7 jaren geleden

ja het staat er eigenlijk al, Amerika heeft een eigen opium producerend land voor eigen invoer die Amerika ook nog eens zelf regelt voor zijn afnemers. Veel geld verdienen en eigen bevolking kapot maken.

zan
zan
7 jaren geleden

geworden?
“In 2008 kwam 93 procent van alle heroïne in de wereld uit Afghanistan”
Vóór de jaren tachtig was Afghanistan ook de grootste. Onder de Taliban was t bijna nix. Dat kregen zij zelfs onder controle maar niet de USSR of de USA… prioriteiten 😛

Jan Boerenfluitjes
Jan Boerenfluitjes
7 jaren geleden

Dat is toch goed nieuws? Nu hebben ze tenminste een economie, anders hadden ze niks…

rik
rik
7 jaren geleden

Das toch mooi voor die afghanen dan komt er wat geld het land binnen. Iedere vraag schept z’n aanbod: Zolang er mensen zijn die het willen gebruiken zal het dus verbouwd worden.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x