Mens en Dier

Wat je moet weten over beoogd VVD-leider Dilan Yesilgöz

Help mee door dit met kennissen op je social netwerk te delen!

Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz wil Rutte opvolgen en de nieuwe leider van de VVD worden. Ze heeft zich kandidaat gesteld als lijsttrekker.

De media pakken alvast groots uit. Ze schrijven onder meer dat Yesilgöz op haar achtste op een gammel bootje richting Europa zat. Er is echter een oude column opgedoken waarin ze schrijft dat het de Nederlandse regering was die haar uitnodigde en zelfs haar KLM-ticket betaalde.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Op dinsdag 13 september vorig jaar werd in Pakhuis de Zwijger het boek ‘Een politieke gevangene in Nederland, het verhaal van Hüseyin Baybasin’ van wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen gepresenteerd.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Zeer dubieuze rol

Baybasin werd naar Nederland gelokt en zit hier een levenslange gevangenisstraf uit. De bewijslast is controversieel. Hij zegt het slachtoffer te zijn van een complot tussen voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink en de Turkse overheid.

Demmink zou het strafproces tegen Baybasin onder druk van Turkije beïnvloed hebben omdat de Turken Demmink chanteerden met seksuele escapades met jonge jongens.

Wie speelde een rol in deze zaak? Niemand minder dan Yücel Yesilgöz, de vader van Dilan. Yücel heeft een zeer dubieuze rol gespeeld in de zaak Baybasin, weet justitieklokkenluider Huig Plug. “Dat kan niet ontkend worden.”

Yesilgöz en Frank Bovenkerk brachten in 1998 een boek uit, getiteld ‘De maffia van Turkije’. In dat boek is een hoofdstuk gewijd aan Baybasin.

Complot

Gerritsen schrijft dat hij in een tijdsbestek van drie maanden maar liefst 20 keer werd geïnterviewd door Yesilgöz en Bovenkerk. “Ze moeten hem minimaal twee keer per week langdurig gesproken hebben.”

In hun boek hebben Yesilgöz en Bovenkerk niet de waarheid neergepend, zegt Plug. Baybasin wordt in het boek afgeschilderd als drugsbaron. “En zoveel jaar later is Dilan de minister van Justitie.”

In 1989 deed Baybasin tijdens een persconferentie een boekje open over de nauwe samenwerking tussen de Turkse regering, het leger en de georganiseerde misdaad. Er wordt jaarlijks voor 50 miljard dollar aan heroïne via de Balkan-route naar Europa gesmokkeld, met Nederland als belangrijkste doorvoerhaven. Nog tijdens de persconferentie werd hij gearresteerd.

Baybasin kreeg levenslang op basis van telefoontaps, die later vervalst bleken te zijn. Gerritsen spitte de zaak uit en stuitte op een complot tussen de Turkse en Nederlandse veiligheidsdiensten, politie, ministers en Demmink.

Flauwekul-antwoord

“Wat heb je gedaan, Yücel? Jij weet dat Baybasin onschuldig is,” zegt Plug, die het boek aantrof in de vuilnisbak van de Scheveningse gevangenis, waar hij heeft gewerkt.

Plug, die de afgelopen tijd meerdere keren in de gevangenis belandde, voegt toe dat de mensen die achter Baybasin aanzaten nu ook achter hem aanzitten.

Gerritsen nam contact op met Dilan Yesilgöz. Hij legde haar op 30 april 2015 zestien vragen voor. Ze was op dat moment nog gemeenteraadslid in Amsterdam.

Drie maanden later ontving Gerritsen antwoord van Dilan. Ze schreef dat alle werkzaamheden die zijn uitgevoerd door de heer Yesilgöz ‘volgens de geldende wetenschappelijke en professionele normen en eisen’ zijn gebeurd.

“Dat is natuurlijk een flauwekul-antwoord, maar goed, ze moet natuurlijk haar vader beschermen,” aldus Plug. De demissionair justitieminister mocht vorig jaar beslissen of Baybasin vrijkomt of niet. Zijn huidige status: gedetineerd.

4.7 185 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

164 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Boris
Boris
7 maanden geleden

Behalve dat het bovenstaande weer een smerig verhaal is, sinds wanneer kan iemand die niet in Nederland is geboren, de premier worden? God behoede dat de VVD niet weer de grootste wordt!
Hoekstra weg, Rutte weg, Kaag weg, kunnen we nog meer bezemen?

André
André
7 maanden geleden

Toch niet weer één die kan liegen of het gedrukt staat…

walter
walter
7 maanden geleden

Net zo corrupt als het hele zootje pluche zitters daar in Den Haag.
Met pek en veren terug naar turkije deze heks

wolfje168
wolfje168
7 maanden geleden

De MSM zijn zeer tevreden. Dat zegt genoeg. Wie denk dat het beter wordt dan Rutte heeft een steekje los.

Back to top button
164
0
We lezen graag je reactie!x