Homepagina » Gezondheid » ‘Farmaceutische industrie moet minder invloed krijgen’
AMC Amsterdam

‘Farmaceutische industrie moet minder invloed krijgen’

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam pleit voor het terugdringen van de rol van de farmaceutische industrie bij het bepalen van de prijzen voor geneesmiddelen voor zeldzame ziekten.

Daarnaast moet volgens het AMC ook de kwaliteit van de medicijnen en de toelating ervan op de markt in de discussie worden betrokken.

Het AMC wil een onafhankelijke Europese instantie in het leven roepen die over de prijzen van de geneesmiddelen zal gaan. Die organisatie moet ook onderzoek gaan doen naar de effecten van de medicijnen.

EMA

Nu is het zo dat de Europese Unie farmaceutische bedrijven stimuleert met subsidies en speciale wetgeving om geneesmiddelen te ontwikkelen tegen zeldzame ziekten. Wanneer deze middelen door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA worden toegelaten beoordelen de nationale overheden of de middelen kosteneffectief zijn.

De EMA kijkt wel naar gegevens die beschikbaar zijn over de werkzaamheid van de geneesmiddelen, maar dat gebeurt op basis van cijfers die de farmaceutische bedrijven zelf aanleveren. Volgens het AMC zorgt die procedure ervoor dat het veel te lang duurt voor duidelijk is wat het effect van de medicijnen is. Er zijn geen prikkels om betere medicatie te ontwikkelen als het effect tegenvalt en de prijzen worden ook niet verlaagt.

Myozyme

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelde onlangs voor om de vergoeding van medicijnen tegen de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry stop te zetten. Door de aandacht die de aandoeningen in de media kregen bleken opmerkelijke prijsverschillen te bestaan tussen landen voor middelen tegen Pompe en Fabry.

In Nederland kost het middel Myozyme tegen de ziekte van Pompe tussen de 400.000 en 700.000 euro per patiënt per jaar. In de Verenigde Staten kost het per patiënt omgerekend 245.000 euro per jaar.

Producent Genzyme plaatste op zijn Nederlandse website een publicatie dat deze berichtgeving niet klopte. Toch bleek het prijsverschil duidelijk uit informatie op de Amerikaanse website van Genzyme. Daarop was op de Nederlandse website te lezen dat de berichtgeving in de media ‘enkele verwarrende elementen’ bevatte. De farmaceut zei erop te vertrouwen dat minister Schippers zich zal baseren op de ‘correcte feiten’.

Genzyme verwijderde vervolgens de prijsinformatie van de Amerikaanse website. Daarvoor in de plaats kwam een nietszeggende tekst. Volgens het bedrijf ging het om informatie die verouderd was en niet meer klopte. Het lijkt ongeloofwaardig dat een miljardenbedrijf onjuiste prijsinformatie op zijn website heeft staan.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 Vond je deze info belangrijk? Deel het dan met mensen die je kent op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. De 2 de kamer de minister van volksgezondheid staat verbaasd, en wil van de farmaceut uitleg, hoe het kan dat een apotheker die een medicijn wat nu 100.000 euro per jaar kost, door een dezelfde apotheker kan worden gemaakt voor 3000 euro!!Zou deze minister eindelijk wakker zijn???

  0 likes
 2. Laten ze deze beerput maar eens goed opentrekken, dan zullen velen nog versteld staan hoe het daar stinkt.

  0 likes
 3. En dan nog maar te zwijgen over de medicijnen die je eigelijk helemaal niet nodig heb.Ze spuiten je plat met rotzooi die meer schade aanricht dan dat het je beter maakt.Maar daar hoor je de farmaceut niet over. Roep maar een pandomie uit en de mensen staan in de rij om die injectie te halen!!!!Nou ik doe niet mee aan die onzin!!!

  0 likes
 4. [quote name=”Sipco”]De 2 de kamer de minister van volksgezondheid staat verbaasd, en wil van de farmaceut uitleg, hoe het kan dat een apotheker die een medicijn wat nu 100.000 euro per jaar kost, door een dezelfde apotheker kan worden gemaakt voor 3000 euro!!Zou deze minister eindelijk wakker zijn???[/quote]
  Heb je het over Edith Schippers? Die heult met de tabakslobby. Kijk de aflevering van Zembla maar, genaamd “Minister van Tabak”: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1114105

  0 likes
 5. En graag ook wat kleinere verpakkingen.
  Ik kreeg van de week een mega tube voor een minuscuul plekje op mn wang 🙂

  0 likes
 6. Laat de overige academische ziekenhuizen en specialisten zich maar snel aansluiten tot dit voorstel zodat het snel doorgevoerd kan worden. Ik vind het een fantastische eerste zet naar openheid, eerlijkheid en gelijkheid naar de ‘patiënt’ binnen de reguliere “zorg”. Tevens mag het meteen uitgebreid worden met alle medicatie. Ze moeten allemaal kritisch bekeken kunnen worden. Dan stopt ook de subsidie naar de farmaceutische industrie! Wat ik al belachelijk vind!?! Want dan blijkt dat ze dat niet nodig hebben. Laat dan die subsidie naar die onafhankelijke Europese instantie gaan, met als voorwaarde dat zij ook de alternatieve wijzen/medicijnen tegen het daglicht houden. Zo kan de “zorg” betaalbaar blijven EN hebben de mensen een eerlijke keuze voor het type zorg.

  0 likes
 7. Het AMC is hier toch zelf ook bij … Enfin , volgens mij doen alle partijen hier zelf ook aan mee. Maar zou mooi zijn als bepaalde dingen beter en duidelijker worden.

  0 likes
 8. dat vind ik nou ook ze hebben alleen hun werk maar te doen op een eerlijke manier en niks van rare toevoegingen in de pillen en al helemaal niet dat ze de dienst uit gaan maken . het word steeds gekker …om eerlijk te zeggen zou ik Nu niet eens oud willen zijn, zij zijn gewoon slachtoffer van heel dit gebeuren ze worden het meest uit geperst omdat ze zwak zijn …zo laf zijn ze dan ook nog eens

  0 likes
 9. het is een min of meer bekend feit dat de farmaceutische industrie de gepantenteerde
  geneesmiddelen met man en macht probeert te beschermen, probeert deze industrie tevens een wereldwijd verbod op preventieve en therapeutische gezondheidsinformatie in verband met natuurlijke en niet patenteerbare middelen te bereiken.
  Dus ja..dat “kleine” beetje invloed wat ze hebben mag gerust hard en heel snel afgepakt worden. De patient moet immers de keuze hebben om zijn soort genezing te kiezen, al dan niet of dit in de ogen van met name de wat vele de “reguliere” geneeswijze noemen.

  0 likes
 10. [quote name=”Sipco”]De 2 de kamer de minister van volksgezondheid staat verbaasd, en wil van de farmaceut uitleg, hoe het kan dat een apotheker die een medicijn wat nu 100.000 euro per jaar kost, door een dezelfde apotheker kan worden gemaakt voor 3000 euro!!Zou deze minister eindelijk wakker zijn???[/quote]
  Sipco, heb je een bron voor ons?

  0 likes
 11. Kortom gezegd is ziekte handel. Hoe meer ziekten hoe meer handel. En die geneeskundige ratten die zoveel mogelijk handel willen kunnen ervan profiteren door te vertellen dat een bepaald medicijn zoveel poen kost. Zo werkt een groot deel van de farmacie. Die farmaceutische industrie is echt geen liefdadigheidsinstelling ! Daar gaat het puur om geld en macht bij die grote farmaciebedrijven. Nieuw dit ? Nee toch !

  0 likes
 12. [quote name=”Incy”][quote name=”Sipco”]De 2 de kamer de minister van volksgezondheid staat verbaasd, en wil van de farmaceut uitleg, hoe het kan dat een apotheker die een medicijn wat nu 100.000 euro per jaar kost, door een dezelfde apotheker kan worden gemaakt voor 3000 euro!!Zou deze minister eindelijk wakker zijn???[/quote]
  Sipco, heb je een bron voor ons?[/quote]

  2 vandaag. Chemische stoffen zijn sowieso vaak goedkoop omdat die in massaproduktie worden gemaakt op grote terreinen (Botlek. Terneuzen. Delfzijl, Amsterdam, Roergebied en zo)

  0 likes
 13. Reactie op Marcel:
  Iets meer genuanceerd mag wel. Natuurlijk zijn geld en macht belangrijk. We moeten niet naief zijn. Maar neem dat medicijn tegen Pompe, het helpt wel bij heel veel patienten.het geeft ze een betere levenskwaliteit. Ze moeten gewoon nagaan of het niet goedkoper kan. Daarnaast mogen we in Nederland ook wel blij zijn met onze medische voorzieningen. Nederlanders zeuren altijd. Dat hele negatieve daar wordt ik niet goed van. Alsof er binnen de farmaceutische industrie ook niet gestreefd wordt naar betere medicatie voor nu nog ongeneeslijke ziekten. Mijn (overleden)oma is haar ouste dochtertje voor de oorlog verloren aan TBC. Met dank aan de farmacie hoeft dat nu niet meer! We leven in een wereld waar goed en slecht naast elkaar bestaan, ook binnen de farmaceutische industrie. Wie zich alleen maar op het negatieve focust, geeft daar ook de voeding aan. Het is veel beter om je op het positieve te richten. Met positieve energie kan er veel meer verandert worden.

  0 likes
 14. [quote name=”Incy”][quote name=”Sipco”]De 2 de kamer de minister van volksgezondheid staat verbaasd, en wil van de farmaceut uitleg, hoe het kan dat een apotheker die een medicijn wat nu 100.000 euro per jaar kost, door een dezelfde apotheker kan worden gemaakt voor 3000 euro!!Zou deze minister eindelijk wakker zijn???[/quote]
  Sipco, heb je een bron voor ons?[/quote]
  Sorry voor de late reaktie maar ik kreeg gisteren onverwacht bezoek van vrienden.Mijn bron was RTL nieuws!En ik denk dat de kranten hier nog wel meer over gaan schrijven,omdat dit echt van de zotte is.

  0 likes
 15. Dan komt er een nieuwe onafhankelijke club erbij, waarvan de leden weer iets met de Faramceutische industrie te maken hebben. Je schiet er totaal niets mee op. Je kunt dan centraal nog meer de boel misleiden. Maar ja we trappen er elek keer in.

  0 likes
 16. @Aaltje: Nederlanders zeuren altijd.
  Misschien spreek even voor je zelf, maar dat is iets wat je misschien is aangepraat.
  Ik denk dat het anders is, wij betalen overal heel veel geld voor, dan mag je daar ook wel iets voor verwachten.
  Is dit niet volgens diegene zijn/haar verwachting dan mag je daar iets van zeggen….maar dat is NIET zeuren.

  Qua weer, dan te warm en dan te koud…in ons land is het gewoon altijd bijna met alles, van het ene uiterste in het andere uiterste.

  Dus zeuren nee hoor…dat heb je je door de media laten aanpraten….
  Ik zeur niet, ik heb hoog uit, waarvoor ik betaal een gelijk/evenredige hoeveelheid verwachting.

  Qua weer, kom zojuist uit italie en onze italiaanse buurtjes, nou die gingen pas te keer over het weer, ze had het veels te warm !

  0 likes
 17. nou als dat echt gaat gebeuren gaat de farmaseutice industie op de fles kortom faiet aangezieen geen van alle van die pillen werken ze slopen meer dan ze genezen

  ivm hun iede van wereldpopulatie terugdringen zijn heel veel van die medicijnen ook nog dodelijk ook

  0 likes
 18. zo als numer 1 ziekte in wereld,,zo als die america zein lab moest sluiten,,maar wel hoeveel die er al genese heeft,concurentsie,,mens meer late sterve aan ouder dom,,en niet kanker

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

epidemioloog

Epidemioloog looft Zweedse corona-aanpak: ‘Op alle vlakken gelijk gekregen’

Zweden koos aan het begin van de ...

wilders

Wilders wil uit de EU vanwege ‘compleet gestoord’ coronaplan Brussel: ‘Nexit’

De Europese Commissie wil belastingen gaan heffen ...