Gezondheid

‘Farmaceutische industrie moet minder invloed krijgen’

Help door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam pleit voor het terugdringen van de rol van de farmaceutische industrie bij het bepalen van de prijzen voor geneesmiddelen voor zeldzame ziekten.

Daarnaast moet volgens het AMC ook de kwaliteit van de medicijnen en de toelating ervan op de markt in de discussie worden betrokken.

Het AMC wil een onafhankelijke Europese instantie in het leven roepen die over de prijzen van de geneesmiddelen zal gaan. Die organisatie moet ook onderzoek gaan doen naar de effecten van de medicijnen.

EMA

Nu is het zo dat de Europese Unie farmaceutische bedrijven stimuleert met subsidies en speciale wetgeving om geneesmiddelen te ontwikkelen tegen zeldzame ziekten. Wanneer deze middelen door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA worden toegelaten beoordelen de nationale overheden of de middelen kosteneffectief zijn.

De EMA kijkt wel naar gegevens die beschikbaar zijn over de werkzaamheid van de geneesmiddelen, maar dat gebeurt op basis van cijfers die de farmaceutische bedrijven zelf aanleveren. Volgens het AMC zorgt die procedure ervoor dat het veel te lang duurt voor duidelijk is wat het effect van de medicijnen is. Er zijn geen prikkels om betere medicatie te ontwikkelen als het effect tegenvalt en de prijzen worden ook niet verlaagt.

Myozyme

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelde onlangs voor om de vergoeding van medicijnen tegen de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry stop te zetten. Door de aandacht die de aandoeningen in de media kregen bleken opmerkelijke prijsverschillen te bestaan tussen landen voor middelen tegen Pompe en Fabry.

In Nederland kost het middel Myozyme tegen de ziekte van Pompe tussen de 400.000 en 700.000 euro per patiënt per jaar. In de Verenigde Staten kost het per patiënt omgerekend 245.000 euro per jaar.

Producent Genzyme plaatste op zijn Nederlandse website een publicatie dat deze berichtgeving niet klopte. Toch bleek het prijsverschil duidelijk uit informatie op de Amerikaanse website van Genzyme. Daarop was op de Nederlandse website te lezen dat de berichtgeving in de media ‘enkele verwarrende elementen’ bevatte. De farmaceut zei erop te vertrouwen dat minister Schippers zich zal baseren op de ‘correcte feiten’.

Genzyme verwijderde vervolgens de prijsinformatie van de Amerikaanse website. Daarvoor in de plaats kwam een nietszeggende tekst. Volgens het bedrijf ging het om informatie die verouderd was en niet meer klopte. Het lijkt ongeloofwaardig dat een miljardenbedrijf onjuiste prijsinformatie op zijn website heeft staan.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
9 jaren geleden

De 2 de kamer de minister van volksgezondheid staat verbaasd, en wil van de farmaceut uitleg, hoe het kan dat een apotheker die een medicijn wat nu 100.000 euro per jaar kost, door een dezelfde apotheker kan worden gemaakt voor 3000 euro!!Zou deze minister eindelijk wakker zijn???

Lammy
Lammy
9 jaren geleden

Laten ze deze beerput maar eens goed opentrekken, dan zullen velen nog versteld staan hoe het daar stinkt.

Adriana
Adriana
9 jaren geleden

En dan nog maar te zwijgen over de medicijnen die je eigelijk helemaal niet nodig heb.Ze spuiten je plat met rotzooi die meer schade aanricht dan dat het je beter maakt.Maar daar hoor je de farmaceut niet over. Roep maar een pandomie uit en de mensen staan in de rij om die injectie te halen!!!!Nou ik doe niet mee aan die onzin!!!

Eden
Eden
9 jaren geleden

[quote name=”Sipco”]De 2 de kamer de minister van volksgezondheid staat verbaasd, en wil van de farmaceut uitleg, hoe het kan dat een apotheker die een medicijn wat nu 100.000 euro per jaar kost, door een dezelfde apotheker kan worden gemaakt voor 3000 euro!!Zou deze minister eindelijk wakker zijn???[/quote]
Heb je het over Edith Schippers? Die heult met de tabakslobby. Kijk de aflevering van Zembla maar, genaamd “Minister van Tabak”: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1114105

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

18
0
We lezen graag je reactie!x