Natuur en Milieu

10 feiten en mythes over global warming

Help ons door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderstaand artikel over feiten en mythes over klimaatverandering is geschreven door professor Robert M. Carter van de James Cook University en de University of Adelaide in Australië. Hij is paleontoloog en geoloog en heeft meer dan 30 jaar professionele ervaring. Het artikel verscheen oorspronkelijk op 9 december 2009 en is nu opnieuw gepubliceerd.

Tien feiten over klimaatverandering

1: Het klimaat is altijd aan verandering onderhevig geweest. De aanname dat de aarde voor de industriële revolutie een ‘stabiel’ klimaat had is onjuist.

2: Uit temperatuurmetingen door weerballonnen en satellieten blijkt dat de atmosfeer sinds 1958 niet meer is opgewarmd.

3: Hoewel sinds 1990 meer dan 50 miljard dollar is geïnvesteerd in de zoektocht naar tekenen dat de temperatuur op aarde wordt beïnvloed door de mens, zijn die tekenen nooit gevonden.

4: Zonder het broeikaseffect zou de gemiddelde temperatuur op aarde een flink stuk lager zijn.

Koolstofdioxide is een minder belangrijk broeikasgas en verantwoordelijk voor een kwart van het totale broeikaseffect, waarvan hoogstens een kwart wordt veroorzaakt door de mens. Waterdamp draagt voor minstens 70 procent bij aan het effect en is daarmee veruit het belangrijkste broeikasgas.

5: Temperatuurveranderingen in de atmosfeer gaan vooraf aan veranderingen in de concentratie CO2, waardoor koolstofdioxide niet de enige drijvende kracht kan zijn achter temperatuurstijging.

6 Het VN-klimaatpanel IPCC is de grootste paniekzaaier van de klimaatlobby. Het IPCC is echter een politiek in plaats van een wetenschappelijk panel.

Oud-onderzoeksdirecteur van het KNMI Hendrik Tennekes heeft gezegd dat het onderzoek van het IPCC niet deugt en dat het klimaatpanel het onderzoek van de prominente meteoroloog Edward Lorenz bewust negeert.

7: Het Kyoto-protocol kost vele miljarden, maar zal niet leiden tot een significante afkoeling (hoogstens 0,2 graad tegen 2050 als aan alle voorwaarden wordt voldaan). De Russische Academie van Wetenschappen stelt dat er geen wetenschappelijke basis is voor het protocol.

8: Klimaatverandering is een chaotisch proces, waarvan sommige delen niet worden begrepen. Geen enkel computermodel kan ooit een nauwkeurige voorspelling doen over global warming.

9: Experts zijn het erover eens dat huidige klimaatmodellen geen nauwkeurige voorspellingen kunnen doen over regionale klimaatverandering.

10: Het is een grote misvatting dat bijna alle wetenschappers het erover eens zijn dat global warming een feit is.

Tien mythes over global warming

Mythe 1: de wereldgemiddelde temperatuur is in de afgelopen jaren gestegen. Feit 1: ondanks een toename van het CO2-gehalte met acht procent sinds 1995 is de wereldgemiddelde temperatuur sinds 1995 niet gestegen en sinds 2002 gedaald.

Mythe 2: sinds het eind van de 20e eeuw is de wereldgemiddelde temperatuur gevaarlijk snel gestegen. Feit 2: in het verleden is het al veel vaker een stuk warmer geweest dan nu het geval is.

Mythe 3: de wereldgemiddelde temperatuur is sinds 1900 omhoog geschoten en zal de komende 100 jaar blijven stijgen. Feit 3: het onderzoek waar deze bewering op is gebaseerd bleek niet te deugen.

Mythe 4: computermodellen voorspellen dat de wereldgemiddelde temperatuur de komende 100 jaar flink zal stijgen. Feit 4: deterministische modellen voorspellen inderdaad een stijging, maar empirische computermodellen voorspellen een daling.

Mythe 5: de opwarming zal catastrofale effecten hebben op ecosystemen en de mens. Feit 5: de opwarming valt binnen de grenzen en ecosystemen passen zich al sinds jaar en dag aan aan dit soort veranderingen.

Mythe 6: de uitstoot van CO2 door de mens zal leiden tot gevaarlijke opwarming en is schadelijk. Feit 6: er is geen bewijs voor de door de mens veroorzaakte opwarming en CO2 is van groot belang voor planten, met name graangewassen.

Mythe 7: veranderingen in zonneactiviteit kunnen de veranderingen in de wereldgemiddelde temperatuur niet verklaren. Feit 7: het is bekend dat zonnedeeltjes en het magnetisch veld van de zon een groot effect hebben op het klimaat. Meer dan de helft van de temperatuurstijging in de 20e eeuw is veroorzaakt door de zon.

Mythe 8: zowel op de Noord- als de Zuidpool smelt het ijs ongekend snel. Feit 8: op Groenland en Antarctica wordt het ijs steeds dikker en in 2007 is er een recordhoeveelheid zee-ijs gemeten rond de Zuidpool.

Mythe 9: de door de mens veroorzaakte klimaatverandering veroorzaakt een gevaarlijke zeespiegelstijging. Feit 9: tussen 1955 en 1996 daalde de zeespiegel rond Tuvalu met 105 mm en de zeespiegel is de laatste 150 jaar gemiddeld 1 tot 2 mm per jaar gestegen als gevolg van natuurlijke processen.

Mythe 10: in de 20e eeuw heeft een stijging van de wereldgemiddelde temperatuur geleid tot een toename van het aantal cyclonen en zware stormen. Feit 10: meteorologen stellen dat er vandaag de dag niet meer stormen zijn dan normaal.

[Global Research]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Loki
Loki
7 jaren geleden

Kortom gezegd, is het klimaatverdrag van Parijs gebaseerd op leugens. En het kost ons een hoop belasting centjes welke dus ook op diezelfde leugens zijn gebaseerd. Een waar staaltje van bedrog om mens geld uit hun zak te kloppen. EN diezelfde geldrovers weigeren schone alternatieven in het belang van het milieu te introduceren en jawel om lekker verder te kunnen gaan met het roven van geld.
Is dit eigenlijk wel politiek correct wat is zeg, of ben ik nu ook een terrorist?

Vincent Robbesom
Vincent Robbesom
7 jaren geleden

Het is niet allemaal zo zwart en wit als men je wil doen geloven. Dat wij de aarde verkl*ten puur door uitstoot van rotzooi en in de lucht door fabrieken en het rijden van auto’s is een mooi verdien model waarin een ieder zijn verantwoording herkent.. dat is lekker makkelijk te communiceren.
Wat wel een feit is, is dat door het doodgaan van het fytoplasma in de zee (welke zo’n 45 van onze zuurstof produceren) we allemaal gevaar lopen. We maken een zooi van onze voedselketen, Orka’s zitten nog steeds vol pcb’s de eetbare vis is bijna op en geen dier krijgt nog de kans om volwassen en groot te worden.
Daarbij is het misschien lachwekkend maar de industriele manier van koeien mennen wereldwijd, de massa productie wat dat geworden is, zorgt voor een serieus methaan gehalte in de lucht..daarbij is koeienvlees erg inefficient voedsel en gaat er meer bruikbaar materiaal in dan dat er uit komt.
Het gevolg is hetzelfde, al het leven wordt ongezond en gaat dood, maar door de klimaathype wordt er eerst wel ff lekker aan verdient…..

ZED
ZED
7 jaren geleden

De mens verwarmt de aarde wel op, ikke namelijk, ben 300000 graden. Het is nu -100005 °Z
1 °C = -100??? °Z

Z = zed

trackback
10 feiten en mythes over global warming | Centrum Merlijn Informatief
7 jaren geleden

[…] Voor deze ontnuchterende feiten klik hier […]

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x