Gezondheid

Feitencheckers NUcheckt faliekant de mist in met analyse over HPV-vaccin. Hoe de feitenvrije journalistiek zichzelf te kijk zet

Help door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de strijd tegen onwelgevallige geluiden werd in Nederland enige tijd geleden NUcheckt in het leven geroepen. Mensen die normaal gesproken niets anders deden dan klakkeloos persberichtjes overnemen moesten opeens berichten gaan checken op hun betrouwbaarheid. Als dat maar goed gaat…

In eerste instantie waren de ‘complotsites’ het haasje. Het werkte als volgt: NUcheckt plukte jaren oude artikelen van deze websites en bestempelde ze als onwaar.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

NineForNews liet aan de hand van gedegen wetenschappelijk onderzoek zien dat NUcheckt faliekant de mist in ging met deze factchecks.

Schorten

Aan ‘factchecks’ over onder meer klimaatverandering, de Rothschilds, kokosolie en cannabis bleek op zijn zachtst gezegd nogal wat te schorten.

Om het geld dat de factcheckers hiervoor krijgen toch een beetje nuttig te besteden worden er sinds kort dit soort beweringen gecheckt: ‘Het is beter om je tanden te poetsen voor het ontbijt’ of ‘schelden zorgt niet zomaar voor hechtere vriendschappen’.

Onlangs besloot NUcheckt het toch weer eens te proberen: de bewering dat het vaccin tegen baarmoederhalskanker de kans op chronische vermoeidheid vergroot is volgens de factcheckers onbewezen. En waar baseren zij zich op: beweringen die zijn gedaan door het RIVM.

Verschillende websites (lees: ‘complotwebsites’) berichten over ernstige risico’s die aan het vaccin zouden kleven. Vooral langdurige vermoeidheid wordt regelmatig als bijwerking genoemd, aldus NUcheckt.

Volstrekt onbetrouwbaar

Het RIVM vertelde aan NU.nl dat er in meerdere landen grootschalig onderzoek is uitgevoerd om de mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin in kaart te brengen. In geen van de onderzoeken werd een verband tussen inenting tegen HPV en chronische vermoeidheid gevonden.

“Om deze reden beoordelen we de bewering als onbewezen,” klinkt het.

Uit een studie die onlangs is verschenen in het tijdschrift Clinical Rheumatology blijkt dat vaccinmakers op grote schaal knoeien met gegevens om risico’s die worden geassocieerd met HPV-vaccins te verhullen.

De onderzoeken waar het RIVM naar verwijst zijn dus hoogstwaarschijnlijk volstrekt onbetrouwbaar.

Gegoochel met cijfers

Wetenschappers namen 28 studies over HPV-vaccins onder de loep en stuitten op bewijs voor negatieve bijwerkingen na vaccinatie, waaronder levensbedreigend letsel, ziekenhuisopnames en zelfs sterfgevallen.

Door gegoochel met cijfers wisten de farmaceuten de bijwerkingen te verhullen, merkten de onderzoekers op.

In Spanje bleek het aantal bijwerkingen na HPV-vaccinatie 10 keer zo hoog in vergelijking met andere soorten vaccins. Toch deden vaccinmakers er alles aan om de risico’s van de HPV-vaccins te verbergen.

Misser

Hoofdonderzoeker Manuel Martinez-Lavin van het Mexicaanse instituut voor cardiologie wees verder op nieuwe informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waaruit blijkt dat meisjes die het HPV-vaccin hebben gekregen vaker last krijgen van hoofdpijn en (chronische) vermoeidheid.

Dus terwijl NU.nl ervoor kiest om klakkeloos de informatie over te nemen van het RIVM, dat als taak heeft de vaccinatiegraad te verhogen en er dus bij gebaat is zoveel mogelijk te vaccineren, blijkt uit gegevens van de WHO dat het vaccin tegen baarmoederhalskanker wel degelijk de kans op vermoeidheid vergroot.

Weer een misser.

Foto: メルビル Wikimedia Commons

[NUcheckt]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eksegese
Eksegese
5 jaren geleden

Dat is dus wat we hier constant trachten duidelijk te maken. Het zijn criminele leugenaars, een ongeevenaard gevaar voor de volksgezondheid. Het wordt hoog tijd dat iedereen daar weet van krijgt.

Louise
Louise
5 jaren geleden

@ Eksegese ……kijk eens op Coriolus versicolor is een medicinale Chinese paddestoel die voor HPV baarmoederhals kanker met succes gebruikt wordt tot 90% ……. ook voor diverse andere soorten van kanker en gezondheids klachten….
Er zijn diverse sites….

Henk
Henk
5 jaren geleden

Voor de twijfelaars lees dit even (terug);
https://www.ninefornews.nl/98-miljoen-amerikanen-kregen-poliovaccin-toen-het-was-besmet-met-virus/

Hoe onvoorzichtig werd omgegaan met SV40, en wat de gevolgen daarvan waren.

Met HPV-vaccins, en BMR zal het niet veel anders zijn, nl. stoffen die er absoluut NIET in thuishoren.

eksegese
eksegese
5 jaren geleden

Inderdaad @Louise, veel belovende info op verschillende sites. Anderzijds ligt een zeer veelvuldig gebruikt middel van de farmaceutische maffia waarschijnlijk als oorzaak achter het ontstaan van meer baarmoederhalskanker. Dat is namelijk de pil. Dat is waarschijnlijk ook de link die ze leggen dat het te maken heeft met seksuele activiteit. De feitelijke oorzaak van de ellende is dus waarschijnlijk wederom te vinden in de heksenbrouwsels in de duistere laboratoria van de farmaceuten, zoals meestal.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x