Homepagina » Buitenland » Rusland: Franse en Belgische geheime diensten plannen nepaanval met gifgas in Syrië. Kijk hoe de Vlaamse media reageren
Rusland: Franse en Belgische geheime diensten plannen nepaanval met gifgas in Syrië. Kijk hoe de Vlaamse media reageren
Foto: BaptisteGrandGrand Wikimedia Commons

Rusland: Franse en Belgische geheime diensten plannen nepaanval met gifgas in Syrië. Kijk hoe de Vlaamse media reageren

De Belgische en Franse geheime diensten zijn bezig een nepaanval, een zogeheten false flag, op te zetten in de Syrische provincie Idlib. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd.

Belgische en Franse agenten werken samen met leiders van terreurgroepen, waaronder Hayyat Tahrir Al-Sham (eerder: al-Nusra Front) en de Witte Helmen, zo zei generaal-majoor Viktor Koeptsjishin van het Russische Verzoeningscentrum tijdens een persconferentie.

Er is in meerdere dorpen in de provincie gifgas in zuurstofflessen afgeleverd, aldus het Russische leger.

Acteurs

De terroristen zouden beelden van een recente Russische luchtaanval op een opslagplaats voor drones in Idlib gebruiken om te ‘bewijzen’ dat Moskou achter de gifgasaanval zit.

“De Belgische geheime diensten hebben tussen 14 en 27 maart beelden gemaakt van luchtaanvallen van Russische gevechtspiloten,” klonk het.

“Dit met als enige doel om ze later te kunnen gebruiken als ‘bewijs’ voor een chemische aanval van de Russen,” zei Koeptsjishin.

Acteurs kregen 100 dollar geboden om slachtoffers van de chemische aanval te spelen.

Ontmaskerd

Het is ook mogelijk dat de militanten daadwerkelijk mensen zullen vergiftigen om het nog realistischer te doen lijken, waarschuwde Koeptsjishin.

In september vorig jaar waarschuwde Rusland ook al voor een valse vlag-aanval in Syrië. Die vond uiteindelijk niet plaats, waarschijnlijk omdat de plannen waren ontmaskerd, schrijft RT.

Het bericht over de false flag leidde bij de Vlaamse media tot consternatie. “Op verschillende Russische websites circuleert het nepverhaal dat Belgische en Franse diensten een gifaanval willen ensceneren in Syrië om daarna de Russen te beschuldigen,” wist De Standaard te melden.

“Het Russische leger heeft het nepnieuws zelf verspreid,” schreef de krant er nog bij.

Gedetailleerde feiten

Jens Franssen en Jan Balliauw van de publieke omroep VRT classificeerden het Russische verhaal als nepnieuws waar, aldus beiden in koor, ‘de Russen bekend om staan’.

Een gemak dat typerend is voor de wijze waarop men bij de VRT aan berichtgeving doet, reageert journalist Willy van Damme.

“Een journalistieke stelregel is dat men alle verhalen onderzoekt of er eventueel iets van waar is. Hoeft hier dus niet,” zegt hij.

Terwijl Koeptsjishin tijdens de persconferentie gedetailleerde feiten opsomde, kwam Balliauw niet verder dan: “Zonder twijfel is dit nepnieuws, want in het verleden is het Russische ministerie van Defensie niet echt een betrouwbare bron gebleken.”

Rare bewering

En Franssen zei op de Belgische radio dat ‘dit een Russische truc lijkt om eerst beschuldigingen te uiten en het daarna zelf te doen’.

Volgens hem is dat ook bewezen door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

“Een rare bewering, aangezien de OPCW nooit heeft beweerd dat Rusland chemische wapens heeft gebruikt,” merkt Van Damme op. “En er zijn ook geen bewijzen voor.”

[RT, Novini]


Vind je deze informatie belangrijk? Deel het dan met mensen die je kent op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. I Trust Putin The Most

  En maar proberen om met het vingertje naar de Russen te wijzen! Ze zijn echt met man en macht bezig met de hetze tegen Rusland.

  24 likes
 2. zou het nu ook eens belgisch nepnieuws kunnen zijn.
  nooit enig bewijs van russisch gas in zuid syrie geleverd.
  nooit enig bewijs geleverd van gifschandaal in engeland
  nooit enig bewijs geleverd van het mh 17 drama
  nooit enig bewijs geleverd van russisch inmenging in amerikaanse verkiezinden
  ( zie mueller onderzoek).

  15 likes
 3. Das makkelijk, als je het niet eens bent dan is het nep nieuws…thans zie en lees ik dagdagelijks nep nieuws van diegene dat beweren dat ze nep nieuws weren!!

  12 likes
 4. Rusland begon met dit nieuws te verspreiden in de media en nu beweren sommigen dat zij niet de verspreiders zijn van deze Fake News? Bullshit. Rusland is minstens even vals als Amerika en andere machtshongerige landen (jawel. Ook (Ultra-Rechts of Extreem-Links) in Europa durven hierin hun aandacht te verkrijgen.

  België heeft niets met plannen voor gifgas te maken. Daar ben ik gerust in. Alles is te wijten aan het feit dat het hoofdkantoor van de Navo in België staat en Rusland stoort zich aan de NAVO, omdat daar veel macht zit (en zij niet mee mogen doen).

  Rusland verspreid heel zeker bij regelmaat complotten en valse berichtgevingen naar de wereld om onder meer de Westerse wereld te verzwakken. Met kanonnen en raketten krijgen ze het Westen niet klein, maar met het verspreiden van valse berichten slagen ze meer in hun opzet om het Westen klein te houden of zelfs zwakker te maken. Het is een nieuwe manier van “oorlog” voeren. Nogmaals. Niet alleen Russen doen het.

  1 likes
  • Tja, Als jij mij wilt slaan, en ik ga naar de juf, en vervolgens sla je mij niet en zeg je dat ik fake news verkondig… dan klopt dat ja, je hebt me niet geslagen. Maar kun je aantonen dat dit niet je intentie was?

   Geen land is zo vals als Amerika. Het Vaticaan op 2de positie. Dus nee.

   België is nog steeds een stevige wapen producent. Met capaciteit om gifgas te produceren. Maar produceren hoeven ze niet, er is genoeg stock:
   http://www.greatwar.nl/frames/default-gasfabriek.html

   En het is juist goed om afvalstoffen te recyclen, toch?

   En nu een persoonlijke vraag, Maarten V: Is het rapport over geen aantoonbare inmenging van Rusland in het Ruslandonderzoek… fake news?

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

italië

‘Meesterschaker’ Poetin doet wat EU nalaat: Italië helpen bij coronacrisis. ‘Dit zie je niet bij de NOS’

Rusland helpt Italië bij het gevecht tegen ...

Syrische vluchtelingen

De waarheid over de ‘Syrische vluchtelingen’ die Erdogan naar Europa stuurt

Enkele dagen geleden meldden de media dat ...