Homepagina » Buitenland » Game over: ISIS krap bij kas, Russische gevechtsvliegtuigen drijven terreurgroep in het nauw
Game over: ISIS krap bij kas, Russische gevechtsvliegtuigen drijven terreurgroep in het nauw

Game over: ISIS krap bij kas, Russische gevechtsvliegtuigen drijven terreurgroep in het nauw

ISIS verkeert in grote problemen. De terroristen worden in het nauw gedreven. Ook hun economie stort in elkaar. Islamitische radicalen moeten nieuwe gebieden veroveren om aan geld te komen, maar nu er Russische vliegtuigen in het Syrische luchtruim actief zijn, is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

De gebieden die onder controle zijn van ISIS worden met de dag kleiner, zei Svetlana Kholodnova van het Russische persbureau RIA Novosti. Door de Russische raketten worden de terroristen in een hoek gedrukt.

De terroristen van ISIS worden steeds armer en velen van hen ontvluchten het Kalifaat. “Honderden strijders verlaten ISIS vanwege de lage salarissen, aldus Kholodnova. Vorig jaar verdienden de terroristen miljoenen aan de illegale oliehandel, belastingen in bezet gebied, de verkoop van kunstschatten en steun van ‘sponsors’ uit de Perzische Golf.

Waar is al het geld gebleven? Het Iraakse leger heeft de olievelden in Irak weer ingenomen. Daarnaast krijgt de terreurgroep sinds het begin van de luchtaanvallen geen geld meer van sponsoren, aldus de journalist van RIA Novosti.

Omdat steeds meer mensen het Kalifaat ontvluchten, zijn er minder mensen die belasting kunnen betalen. Daarnaast spendeert het Kalifaat het meeste geld aan wapens, wat de economische groei vleugellam maakt.

“Om de economie een boost te geven moet ISIS de havens in Tartoes en Latakia overnemen, de twee rijkste steden aan de Middellandse Zee,” zei Kholodnova. “Maar daar is het nu te laat voor. De twee havensteden hebben bases waar Russische bommenwerpers landen. Het is ondenkbaar dat ISIS die twee steden kan veroveren.”

Er is weinig wat de terroristen van ISIS nu nog kunnen doen. Ze worden in het nauw gedreven en zitten krap bij kas. De terroristen staan voor de keuze: ze kunnen vluchten of zich overgeven aan de overwinnaars.

[Sputniknews]


Vond je deze informatie leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

2 reacties

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

italië

‘Meesterschaker’ Poetin doet wat EU nalaat: Italië helpen bij coronacrisis. ‘Dit zie je niet bij de NOS’

Rusland helpt Italië bij het gevecht tegen ...

Syrische vluchtelingen

De waarheid over de ‘Syrische vluchtelingen’ die Erdogan naar Europa stuurt

Enkele dagen geleden meldden de media dat ...