Het Complot

Digitale deceptie: hoe we gemanipuleerd worden door de media

Help door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wat is mediamanipulatie? Iedereen zou moeten weten wat het is. Mediamanipulatie vormt alles wat je leest, hoort en op internet bekijkt. Alles.

Vroeger had je slechts een paar vormen van mediamanipulatie, zoals overheidspropaganda en sjoemelende publicisten. Het waren uitzonderingen op de regel en mensen hadden vertrouwen in de media.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Vandaag de dag kan niets nog ontsnappen aan verdraaiing, fabricatie, vereenvoudiging en overdrijving. Mediamanipulatie wordt gebruikt om mensen dingen te laten doen die ze anders niet zouden doen.

Status quo

Nieuws draait niet om wat belangrijk is, maar om waar mensen op klikken. Alles gaat inmiddels zo snel dat nieuws vaak onvolledig is. Mediamanipulatie is de status quo. Nieuws is zoals Daniel Boorstin het in zijn boek The Image: A Guide to Pseudo-Events in America noemde ‘het struikgewas tussen ons en de feiten’.

Vandaag de dag worden de media gedreven door de slechte economie, oneerlijke bronnen, onmenselijke deadlines, pageviews, onjuiste informatie, hebzuchtige uitgevers, slechte training en eisen van het publiek. Dat geldt voor alle media, of je nu voor een grote krant werkt of een kleine blog bijhoudt. Betalen voor het aanpassen van Wikipedia-pagina’s is slechts het topje van de ijsberg.

Iedereen – of het nu gaat om The New York Times, bloggers of marketeers – probeert mensen te lokken voor pageviews. Al snel wordt het lastig om echt van nep te onderscheiden.

Hondentraining

“Het voeren van de media is net als het trainen van een hond,” zei Andrew Breitbart eens. “Je kunt een hond niet leren te gaan zitten door hem een hele biefstuk te geven. Je moet hem steeds kleine stukjes biefstuk geven tot hij het leert.”

Misbruikt de overheid de media nog steeds? De regering Bush was er in ieder geval wel goed in. Dick Cheney lekte bijvoorbeeld als anonieme bron nep-informatie aan Judith Miller van The New York Times en citeerde zichzelf om zo de aanloop naar de Irakoorlog te rechtvaardigen.

Dat was in 2002. Vandaag de dag is het nog makkelijker omdat politiek strategen weten dat sommige berichten de kranten niet halen. Die verhalen voeren ze aan de blogs. Al snel worden de artikelen overal opgepikt zonder dat mensen weten dat de berichten uit de duim gezogen zijn.

Realiteit

Mediamanipulatie maakt misbruik van het verschil tussen perceptie en realiteit. De media waren lange tijd een betrouwbare bron van informatie voor het publiek. Alle barrières die de media betrouwbaar maakten zijn inmiddels omver geworpen. Toch blijven de oude percepties bestaan.

Als lezers niet betalen voor het nieuws, hoeven de makers van het nieuws zich niet te verantwoorden voor hun lezers. Alles wordt gelezen, gedeeld op Facebook en Twitter en mensen betalen niet voor een abonnement. Als gevolg kunnen er geen schuldigen worden aangewezen. Manipulatoren kunnen journalisten misleiden omdat journalisten niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het misleiden van lezers.

Bekijk ook eens onderstaande video om te ontdekken hoe gemakkelijk we worden misleid. Vraag je af in hoeverre beelden van belangrijke wereldgebeurtenissen digitaal zijn bewerkt om een bepaalde agenda na te streven. Vraag je af hoeveel nepnieuws we iedere dag gevoerd krijgen. En nog zijn er mensen die iedere ochtend speciaal naar het station gaan voor een gratis krant.

Bron: Forbes.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
garriet60
garriet60
11 jaren geleden

kijk maar naar onze zgn regering die manupileerd de bevolking ook ?zij beloven koeien met gouden horens en wat komt hier van terecht? niets 0,0 wij burgers mogen er alleen maar voor zorgdragen dat hun beurs dik blijft en die van ons steeds leger !

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Kunnen jullie het spel sleutel om de tafel??Je vertelt de persoon naast je een zin, die steeds door de ander doorgegeven moet worden,aan weer een andere persoon.Na dat dit een aantal keren is gebeurd MOET JE EENS ZIEN WAT ER VAN JE ZINNETJE IS OVERGEBLEVEN??EEN KLETSKOEK VERHAAL is het resultaat.Zo gaat dit ook met de berichtgeving in de MEDIA!!!!!!!!

Marcel E
Marcel E
11 jaren geleden

Nog altijd zijn er heel veel mensen die ronduit geloven wat de regering ons verteld en wat het nieuws ons voorschoteld. Ik werk met diverse van zulke mensen samen.
Zij vinden mij paranoide, ik vind hen naief…

En toch…
Ergens hoop ik dat IK het fout heb en zij gelijk, maar ik vrees dat dat niet zo is.

san
san
11 jaren geleden

media?, pffff ik geloof de helft niet van wat ik zie en nog minder van wat ik hoor…..

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x