Buitenland

Donald Trump is de nieuwe president van Amerika

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bijna niemand nam Donald Trump serieus toen hij zich vorig jaar kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap.

Zijn onorthodoxe manier van campagne voeren heeft de miljardair naar het Witte Huis geleid. Trump wordt de eerste president van de Verenigde Staten die geen enkele politieke ervaring heeft.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Hij verklaarde in 1987 al interesse te hebben in het hoogste ambt en deed in 2000 al een keer mee als kandidaat van de Hervormingspartij. In juni 2015 lanceerde hij zijn kandidatuur voor de Republikeinen.

Poetin

Zijn campagne werd gekenmerkt door schandalen en omstreden uitspraken, maar een week voor de verkiezingen steeg hij flink in de peilingen.

De Russische president Poetin heeft Trump gefeliciteerd met zijn overwinning. In een telegram zegt het Russische staatshoofd te hopen samen met Trump te kunnen werken aan de relatie tussen de landen.

“De dialoog tussen Moskou en Washington moet in het belang van beide landen zijn,” aldus Poetin volgens het Russische persbureau RIA.

“Trump is de kandidaat van het volk,” zei hij verder. In tegenstelling tot Clinton die volgens hem het symbool is van de dynastie-vorming (na de Kennedy’s en de Bushes) in de Amerikaanse politiek.

Historische overwinning

Ook de Franse politica Marine Le Pen feliciteerde Trump met het verkiezingsresultaat. “Felicitaties voor de nieuwe president van de Verenigde Staten Donald Trump en aan het Amerikaanse volk, dat vrij is,” tweette ze.

“De gevestigde orde is weggestemd,” jubelde de Oostenrijkse politicus Heinz-Christian Strache, partijleider van de rechtse FPÖ. “De verheven gevestigde orde is afgestraft en uit diverse topposities weggestemd.”

Het Belgische Vlaams Belang verklaarde ‘bijzonder verheugd’ te zijn met Trump als toekomstig president. “Hij heeft een beweging op gang gebracht waar de komende jaren rekening mee zal moeten worden gehouden.”

Oud-voorzitter van de Britse UKIP-partij Nigel Farage tweette: “Het lijkt erop dat dit het jaar wordt van twee politieke revoluties. Dit zou groter zijn dan de Brexit.”

Positieve geluiden over de verkiezing van Trump zijn te horen bij de PVV. Geert Wilders noemt het op Twitter een ‘historische overwinning’ waarmee de Amerikanen hun land terugpakken.

Volgens buitenlandwoordvoerders is er in de Tweede Kamer momenteel veel onzekerheid over de relatie tussen de VS en Europa.

NAVO

“Als Trump straks de daad bij het woord voegt, zegt hij de NAVO de wacht aan,” zegt defensiespecialist Peter Wijninga.

De Amsterdamse beurs stond vanochtend flink in het rood. Ook de andere graadmeters in Europa kleurden rood. Beleggers reageerden geschrokken op de verkiezing van Trump.

Door verzoenende woorden van de nieuwe president, na een harde campagnestrijd, nam de nervositeit op de handelsvloeren wel iets af.

Verenigd volk

“Het is nu tijd om weer samen te komen tot één verenigd volk,” zei hij op zijn hoofdkwartier in New York. “Ik beloof dat ik de president zal zijn van alle Amerikanen. Dat is erg belangrijk voor mij.”

Op 27 januari 2017 wordt hij ingezworen als de 45 president van de Verenigde Staten.

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

64 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard
Richard
7 jaren geleden

Hilarisch, niet?

IFF
IFF
7 jaren geleden

Ik heb vannacht geen oog dicht gedaan. Onterecht zo blijkt. Nu is weer hoop voor een wereld die mogelijks door het ergste wijf ooit geregeerd ging worden. Ik volg InfoWars op de voet. De gekochte media is sowieso te mijden. En de verliezers? Moge ze verdrinken in hun tranen. Oef, ik ga een drankje nemen.

Pascal
Pascal
7 jaren geleden

Ik had wel verwacht dat Trump zou winnen, na het volgen van Jesse in Amerika is het duidelijk dat de middenklassers het zat waren alleen durft niemand zijn oordeel te geven omdat ze dan racistisch worden afgeschilderd

Johan
Johan
7 jaren geleden

En nu maar hopen dat het optreden van de NAVO sterk wordt verminderd.

Back to top button
64
0
We lezen graag je reactie!x