Homepagina » Universum » Heeft Curiosity gefossiliseerde levensvormen gevonden op Mars?
Heeft Curiosity gefossiliseerde levensvormen gevonden op Mars?

Heeft Curiosity gefossiliseerde levensvormen gevonden op Mars?

Een geobioloog heeft mogelijk gefossiliseerde levensvormen gevonden op Mars. Het gaat om sedimentaire structuren die erg doen denken aan structuren die op aarde worden gevormd door microben.

Dit zijn nieuwe aanwijzingen dat er ooit leven was op Mars, hoewel het geen direct bewijs is voor het bestaan ervan. In een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Astrobiology houdt Nora Noffke van de Amerikaanse Old Dominion University NASA-foto’s van sedimentaire structuren op het Marsoppervlak tegen het licht.

De structuren zijn waargenomen op foto’s van het 3,7 miljard jaar oude Gillespie Lake in de Gale-krater. De foto’s zijn op 17 december 2012 gemaakt door Marsverkenner Curiosity. Noffke analyseerde de foto’s en vergeleek ze met foto’s van sedimentaire structuren in Portsmouth Island in de Verenigde Staten, Carbla Point in Australië en Mellum in Duitsland.

Tijdens de analyse zag Noffke, die al meer dan 20 jaar onderzoek doet naar sedimentair gesteente, opvallende gelijkenissen tussen de morfologische structuren in Gillespie Lake en gesteente op aarde. Ze zegt dat haar ontdekking nog geen bewijs is voor leven op Mars. “Het enige wat ik kan zeggen is: dit is mijn hypothese en hier is al het bewijs dat ik heb verzameld,” schreef ze.

Er is een mogelijkheid dat de sedimentaire structuren op Mars niet zijn gemaakt door microben, maar dan zouden de waargenomen overeenkomsten ‘wel heel erg toevallig’ zijn, zei ze.

Planeetwetenschapper Chris McKay van het Ames Research Center van NASA sprak lovende woorden over het werk van Noffke. “Het is de meest zorgvuldige analyse binnen dit onderzoeksterrein die ik tot nu toe heb gezien,” zei hij.

[Discovery News]


Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je kennissen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

36 reacties

 1. Volgens mij is Loki een beetje wappie. Je kunt in een foto zien wat je wilt zien. Elke foto is voor interpretatie vatbaar.
  Er bestaat echt geen leven op Mars…
  Ik begrijp dat je in deze ellendige wereld opzoek gaat naar een uitweg voor de dagelijkse realiteit maar dan kun je beter een andere hobby zoeken 😉

  5 likes
  • Ga deze foto maar eens goed bekijken, Ronald en vergroot hem 300 a 400 procent

   http://mars.jpl.nasa.gov/msl-raw-images/msss/00796/mcam/0796MR0034770010500170E01_DXXX.jpg

   Er is heel veel te zien. bij 400 procent vergroting zul je bijna rechts en bijna onderin een Humanoid met kind tegenkomen. Licht voorover gebogen met gestrekte armen en staand in gehurkte houding.

   0 likes
   • Loki, het is zand met stenen. Daarnaast, wat zijn de verhoudingen? Hoe groot en hoog is het gebied op de afbeelding?

    1 likes
    • Zand en stenen Robert? Ga nog maar eens goed kijken dan. Ik geef je een tip. Als je een laptop hebt, kun je het beeldscherm achterover kantelen.
     Je krijgt dan een soort bruindruk waardoor je beter de contouren kunt zien. Als je nog verder kantelt tot bijna plat krijg je een soort negatief beeld. Ook hierin kun je het soms beter bekijken.

     Tja, dat van de verhoudingen zal je bij de NASA na moeten vragen. In ieder geval weet ik dat ze verschillende technieken gebruiken.

     Kijk Robert, je wilt zien wat je wilt zien, werd er al door iemand gezegd.
     Dat is natuurlijk een hele domme opmerking. Het is voor velen moeilijk te bevatten dat ze naar iets moeten kijken wat ze niet kennen en vaak zijn de verwachtingen te hoog gegrepen. Het wordt voor velen al moeilijk als ze zich überhaupt niet open stellen om een behoorlijk inzicht te krijgen wat ze zien en daar op te commentariëren. Vaak uit het zich alleen maar in kritiek, maar dat maakt mij niet uit, de huid is dik.

     Ik plaats hierbij een opmerking dat meer dan 95 procent van de wereldbevolking zich niet eens een realistisch beeld kunnen vormen van deze wereld, laat staan daarbuiten.

     Je mag dan denken dat het zand en stenen zijn, dat is jou goed recht.
     Maar besef dat daar bij de NASA doorgewinterde gasten zitten die dag in dag uit met die foto’s bezig zijn door deze te vervagen en vervlekken, rommelen met pixels, inplakken van stukken gebied, stenen en zand en het onzichtbaar maken met een gummetje. In elke foto is dat te zien.
     Ook daar heb ik genoeg voorbeelden van.

     Dus Robert zand en stenen??????

     0 likes
     • Loki, nogmaals over wat voor een gebied hebben we het? Wat zijn de afmetingen? Hebben we het over een vierkante meters en kilometers?

      Daarnaast ga je mij veel te veel in de aanval. Ik zeg je normaal dat ik zand en stenen zie plus stel ik je een vraag. En dan krijg ik me een stuk proza.

      1 likes
     • Loki, ik stel je een andere vraag. Aangezien wij 95% van de wereldbevolking zo naïef en onnozel zijn niets anders te zien dan wat we zien, wil ik je vragen om die delen eruit te haken waar al het leven op die afbeelding zich bevind. Teken daarop de contouren zodat ik in ieder geval een poging kan doen boven mijzelf uit te stijgen naar het niveau van de jouwe. Ik hoop daar dan te kunnen blijven want het moet er fantastisch zijn begrijp ik.

      Bedankt voor je hulp..

      1 likes
     • Loki, ik ga natuurlijk niet de NASA vragen om de verhoudingen cq afmetingen. Die nemen me dan toch in het ootje. Ik kan ze niet vertrouwen, toch?

      1 likes
     • Loki, ik ben nog steeds zeer nieuwsgierig naar jouw antwoord.

      0 likes
     • Raar hoor Loki dat je nu ineens niets meer te vertellen hebt. Je l*lt maar wat raak met je 400x inzoomen, laptopscherm plat en roteren. Het is kortzichtig om te denken dat wij het enige leven in het universum zijn. Maar wees even realistisch. Het wemelt in ieder geval niet van het leven op die afbeelding.

      0 likes
   • Zucht Loki….

    Jij denkt dat je dat ziet omdat je hersenen denken dat je dat ziet. Het is net zoiets als jezus in je koffie zien.

    Zit jezus in mijn koffie? Nee dat lijkt maar zo. Want mijn hersenen interpreteren de beelden als jezus.

    Zijn er mensen met kinderen en insecten op Mars? Nee jij denkt dat want je hersenen interpreteren dat zo.

    Ik geloof eerder mensen van de NASA en wetenschappers dan iemand van het internet die denkt dat hij daar mensen ziet.

    3 likes
    • Gut Arnout, wat is in hemelsnaam jou probleem. Kun je niet tegen de waarheid of heb je de pest in dat je het zelf niet hebt ontdekt waardoor je gefrustreerd raakt?
     Zou zomaar kunnen, niet dan.

     Heb je die foto bekeken dan, want dan kun je het niet meer ontkennen.

     Of zit je vast in een ontkenningsfase, omdat het tegen je principes in gaat.

     Tja Arnout, vertrouw jij nou maar lekker NASA en de reguliere wetenschappertjes die dit allemaal weg trachten te poetsen voor het publiek.

     Weet je nog NASA = Never A Straight Answer
     Daar blinken ze op en top in uit.

     0 likes
   • Zie het niet? Vergroot aub het stukje uit of iets

    2 likes
    • Hoi Dirk als je 400 procent hebt vergroot ga dan helemaal naar rechts en naar beneden.
     Gebruik je pijltjes op je toetsenbord, tik 4x omhoog en dan 6x naar links.
     Voilà, het staat midden in je scherm.
     Als je verder goed kijkt alleen al op deze plek wemelt het van levende wezens. Het zit er werkelijk vol mee, zowel nog te zien als weggepoetst.

     0 likes
   • staand in gehurkte houding……
    dat vind ik erg knap….

    1 likes
  • Ronald, en hoe kan jij met 100% zekerheid zeggen dat er niks is ? Bijna net zo vreemd .. De kans dat er meer is, is vele male groter dan dat er niks is ….

   1 likes
   • Ik ben het niet met je eens dat de kans groter is dat er wel iets is… want dan hadden we toch allang iets gezien.
    Ik heb nog nooit bewijs gezien van buitenaards leven. Tenminste niets wat je voor 100% waarheid kan aannemen.

    4 likes
    • Ronald ik ben het met je eens zien is geloven. Maar als je ziet hoe groot het universum is en op welk stof wolkje wij wonen lijkt het mij meer dan onwaarschijnlijk dat wij het enige levende organisme zijn :D.

     Ik zou me zeer eenzaam gaan voelen ;o)

     0 likes
 2. Wel ja, nu weer gefossiliseerde levensvormen. Het houdt niet op. Ik kan hier zo boos over worden. Wanneer geven ze nou eens eindelijk toe, dat het er stikt van het leven. Hoeveel foto’s willen ze hebben waar levende wezens op staan gefotografeerd door JAWEL de “Curiosity”. Honderden foto’s heb ik in mijn bezit uitvergroot en geanalyseerd.

  Ik kan u tientallen foto’s leveren waar duidelijk levensvormen van mini tot maxi, insectoids, Humanoids, White Ones, ehterische wezens en dieren(reptielen en anderen). Uit eigen onderzoek.
  Bedenk goed dat het hier gaat om levensvormen die wij in de meeste gevallen niet kennen van oa hun vorm. Indien u wat hele goede foto’s wil kunt u met mij contact opnemen zoals het vermeldde emailadres. U zult versteld staan hoe wij worden bedrogen.

  3 likes
  • Ik ben bekend met hun bestaan, maar laten we deze aliens niet uitnodigen tot iets. Ze zijn net als vampieren die onze toestemming nodig hebben om onze wereld over te nemen (om karmische redenen). Ook de Nordic aliens zijn ons vijandig gezind. Ze zullen zich voordoen als onze redders maar zijn dat zeker niet. Een vampier doet ook eerst of dat hij heel aardig is en vervolgens toeslaat zodra je hem uit Vrije Wil hebt binnengelaten. Die vampier films zijn bedoelt als waarschuwing. Ze willen expres ontdekt worden, ze doen het stapsgewijs. Die foto’s van die aliens laten ze later zien en dan laten ze iedereen geloven dat ze heel vriendelijk zijn en ons komen helpen. ZE ZIJN ZEER EVIL ! Ze willen ons allemaal dood hebben zodat zij onze planeet helemaal kunnen overnemen, ze moeten het echter heel slim doen zodoende de wetten van het universum te ontwijken (karma). Geloof alsjeblieft wat ik zeg, de hele mensheid hangt er hiervan af. Als we deze evil aliens vrijwillig toelaten is het te laat. Mensen hebben geen idee in wat voor onheil ze zitten. Die Parijs aanslag (wat gewoon allemaal nep is) is bedoelt om iedereen af te lijden van wat er werkelijke aan de hand is. We moeten u wakker worden anders is het afgelopen met de mensheid.
   Mijn excuus aan iedereen dat ik dit slechte nieuws moet brengen. We kunnen ze verslaan !!!

   5 likes
   • Lyra ik vindt je een beetje doorslaan en ik zal je uitleggen waarom. Begrijp goed dat het geen aanval op jou persoonlijk is.

    Allereerst Lyra is de mensheid zelf ook een Aliën en dus ook een potentieel gevaar voor elk ander buitenaards ras. De mensheid is een door buitenaardsen gecreëerd ras en heeft dus ook die trekjes in zich. De gehele mensheid laat zich nog steeds behandelen als slaaf, waarvoor het eigenlijk ook was bedoeld. Maar omdat de makers ervan zijn vertrokken, werd de situatie ineens heel anders. Anderen kapers op de kust hebben daar later tot op heden misbruik van gemaakt.

    Echter is er nu een ras onder de mensheid welke ook als mens is gecreëerd wat zeer gevaarlijk is. Het is niet hier op deze Aarde ontstaan maar lang geleden gebracht. Het komt wel uit ons zonnestelsel. Zij werken samen met de zoals jij dat noemt de Vampieren, maar ook dat zal niet eeuwig duren.
    Je bent al aardig op de hoogte van het proces, hen te ontmantelen en dat is goed te noemen.
    Ik zelf ben hier ook niet gekomen voor de lol en ken mijn taken, om steeds verder de boel te doorprikken en te veranderen. Ik heb geen angst of bangheid voor de duistere kliek, daarvoor is mijn ziel te sterk. Mijn aura is een dik schild welke ontzettend straalt in hoog felle kleuren.

    Lyra ik begrijp je goed, maar besef wel dat er ook goede buitenaardsen zijn wat helaas vaak totaal verkeerd aan de man wordt gebracht door valse informatie of kwaadaardige anti complottheorieën. Je zult inmiddels wel weten wie dat allemaal veroorzaakt.

    Dus Lyra scheer niet alles over een kam. Learn, watch and fight again the slavery system.

    2 likes
  • Nogal een bijzondere bewering. Boter bij de vis graag: een link of iets dergelijks.

   7 likes
   • Rustig aan Henk001, ik heb geen website of zo. Je krijgt heus wel slagroom op je toetje. En een flinke dot ook.
    Inmiddels heb ik ongeveer 500 foto’s op de plank liggen.

    0 likes
  • hoi Loki,

   ik begrijp je zin “kunt u met mij contact opnemen zoals het vermeldde emailadres” niet helemaal. Maar als er een mogelijkheid is foto’s te ontvangen dan maak ik hier heel graag gebruik van! 🙂

   gr

   0 likes
  • Ik zou ook graag zo’n foto’s willen zien aub

   0 likes
  • dag meneer van de bekende molenwiek. waar blijven de door u beloofde foto’s
   nou.

   ik ben zo benieuwd ernaar.

   kan bijna niet wachten.

   0 likes
   • Beste Mike, zodra ik ze op internet heb gezet, geef ik direct de link door waar je het kan vinden. Moet nog ff zoeken waar ik ze plaats zodat ik ze ook kan delen met jullie allemaal.

    Ik zal nu de beste foto’s er uit zoeken om jullie meer duidelijk te geven.
    En dan mogen jullie je mening geven.
    Oh en ehh verwacht niet dat het levensvormen zijn die wij hier kennen.
    Behalve de insecten dan die lijken heel aards op enkele na daar gelaten

    Trouwens Don Quichote is al een tijdje niet meer, maar dat wist je waarschijnlijk al.

    0 likes
  • Na een bezoekje op het toilet zag ik ook een bijzondere levensvorm….tis maar net wat de gek er in wil zien.

   0 likes
 3. Wat een lachertje, ze willen ons nog steeds laten geloven dat we naar andere planeten kunnen gaan.
  Ze komen nog niet eens door de Van Allen belts heen, zelfs de Russische wetenschappers bevestigen dat reizen door, en communicatie door de Van Allen belts ONMOGELIJK is. Laat staan dat Curiosity ( die helemaal niet daar is) ons foto’s stuurt. HAHAHA

  1 likes
  • Waarom kies je er voor dat fabeltje over die “Russische wetenschappers” wel te geloven, maar de Japanse, Chinese, Europese, Indiase, Amerikaanse ja zelfs Russische ruimtevaartorganisaties niet, die allemaal sondes naar de Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, diverse kometen en planetoïden hebben gestuurd en volgens jouw redenering al die metingen en foto’s gefaked zouden hebben?

   9 likes
  • Mijn God wat zit u er vreselijk naast

   2 likes
 4. Hoi Loki ik ben ook zeker nieuwsgierig naar de foto’s van jouw onderzoek zou je mij wat toe willen sturen ik kan jouw emailadres hier niet vinden of zien helaas.
  Alvast bedankt vind dit zeer interessant en iedereen heeft hier zij eigen visie op de een zijn waarheid is de ander zijn waarheid niet, elkaar in elkaars waarde laten is het belangrijkst vind het geweldig om hier veel te lezen zo jammer dat sommige zo aanvallend reageren om een ander juist zijn/haar waarheid op te dringen.

  Weltrusten allemaal

  1 likes
  • Zeg naamgenoot Ronald, er is wel degelijk leven op Mars en ik ben niet beetje wappie. En ik zie niet in foto’s wat ik wil zien, zoals u dat interpreteert. Als je iets levensgroot in beeld krijgt van een Humanoid met kind, is dat dan zien wat je wilt zien, enz enz enz.

   Oordeel dus niet waar u geen verstand van heeft, want ook voor u geldt “eerst zien en dan oordelen”.

   0 likes
 5. Loki kun je hier niet paar foto’s plaatsen? Je maakt iedereen nieuwsgierig zo

  4 likes
 6. Haha is deze foto gemaakt door iemand die met zijn backpak over Mars loopt en die af en toe even de rover met een stofdoek schoonmaakt?

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...