Blog

Voorkom dat je wordt bespeeld door je autoverzekeraar

Help anderen door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Elke autobezitter weet hoe belangrijk het is om een goede autoverzekering te hebben. Niet alleen is het hebben van een autoverzekering wettelijk verplicht, het biedt daarbij ook praktische bescherming in geval van ongeluk of schade. Toch is het hebben van een autoverzekering niet altijd rozengeur en maneschijn.

Een groot aantal autoverzekeringen zijn namelijk allesbehalve praktisch. Dit maakt het noodzakelijk om bij het overwegen en kiezen van een polis kennis te hebben van de verschillende soorten verzekeringen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Autoverzekering: basis

Wat is een autoverzekering precies? Simpel gezegd, het is een overeenkomst tussen jou en de verzekeraar waarbij je beschermd bent tegen financiële verliezen in het geval van een ongeval of diefstal van je voertuig. De dekking die een verzekeringnemer ontvangt varieert en is afhankelijk van het type polis.

Verschillende soorten autoverzekeringen

Er zijn hoofdzakelijk drie soorten autoverzekeringen: WA, Beperkt Casco en Allrisk. Elke autoverzekeraar is wettelijk verplicht om alle drie de verzekeringen aan te bieden. De WA-verzekering is de minimale wettelijke vereiste en dekt schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Dit is het goedkoopste pakket om te verzekeren.

Een Beperkt Casco pakket biedt extra dekking, zoals tegen diefstal of natuurschade. Allrisk, de meest uitgebreide optie, dekt vrijwel alle soorten schade, inclusief die je zelf veroorzaakt. Een Allrisk verzekering is wegens de uitgebreide dekking de duurste autoverzekering. Het is in veel gevallen mogelijk om een basisdekking te kiezen en deze vervolgens uit te breiden met aanvullende dekkingen, dit kan financieel voordelig zijn.

Kiezen van een autoverzekering

Auto direct verzekeren? Bij het selecteren van een autoverzekering is het verstandig om rekening te houden met de volgende factoren. Dat zijn: de dekkingsopties, hoe de premie wordt berekend (op basis van factoren zoals leeftijd, rijervaring, en type auto), en het eigen risico dat je als verzekeringnemer bereid bent te dragen.

Autoverzekering vergelijken?

Er zijn in Nederland zo’n 75 aanbieders van autoverzekeringen actief. Deze verzekeraars zijn traditionele verzekeraars, bank-verzekeraars, direct writers en serviceproviders. Het is belangrijk als verzekeringnemer om goed te filteren tussen de verschillende verzekeraars en hun autoverzekeringpakketten. Let bij het vergelijken op de volgende aspecten.

1. Persoonlijke gegevens
De hoogte van de premie van een autoverzekering wordt bepaald aan de hand van ‘het risico op schade’. Met behulp van o.a. het kenteken, persoonlijke leeftijd en postcode kunnen autoverzekeraars inschatten hoe groot dat risico is. Verzekeringen in de Randstad zijn bijvoorbeeld duurder dan in het oosten van Nederland.

2. Schadevrije jaren
Schadevrije jaren zijn de jaren dat een verzekeringnemer geen schade heeft geclaimd bij een verzekeraar. Hoe langer er geen schade is geclaimd, hoe hoger de no-claimkorting is die ontvangen wordt. Het aantal schadevrije jaren kan teruggevonden worden op het polisblad van de verzekeringnemer.

3. Kilometers per jaar
Hoe meer er gereden wordt, hoe groter de kans op schade. Verzekeringnemers die meer kilometers per jaar rijden, betalen hierom een hogere premie. Beginnend auto-eigenaren weten vaak niet hoeveel kilometers zij per jaar rijden. Om het eenvoudig te maken, kan hier een schatting voor worden ingevuld tijdens het aanvragen van een verzekering.

2 4 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lees ook
Close
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x