Homepagina » Buitenland » Geen huiswerk meer! Engelse school neemt het voortouw en schaft huiswerk af
Geen huiswerk meer! Engelse school neemt het voortouw en schaft huiswerk af

Geen huiswerk meer! Engelse school neemt het voortouw en schaft huiswerk af

Op een Engelse school wordt vanaf nu geen huiswerk meer gegeven. Catherine Hutley, directeur van de Philip Morant School and College in Colchester, zei dat leerkrachten de vrijgekomen tijd gaan gebruiken om lessen beter voor te bereiden.

Het is niet de eerste school die een einde maakt aan huiswerk. Andere scholen deden dat vooral om iets te doen aan de mentale gezondheidsproblemen bij leerlingen.

Hutley zei dat het een controversieel besluit is, maar voegde toe erg benieuwd te zijn naar de innovatieve benadering en ervan overtuigd te zijn dat de leerlingen hiervan zullen profiteren.

Onmogelijke baan

“Leraren hebben een onmogelijke baan,” zei ze. “Er zitten niet genoeg uren in de dag om les te kunnen geven, huiswerk te geven, cijfers te geven en lessen voor te bereiden.”

“We nemen afstand van de meer traditionele benadering, maar we zouden nooit iets doen wat de vooruitgang van onze kinderen in het gedrang brengt,” vervolgde ze.

Afgelopen jaar kondigde het Cheltenham Ladies’ College aan huiswerk in de ban te doen als reactie op een ‘epidemie’ van mentale gezondheidsproblemen. In 2013 zei het Jane Austen College in Norwich dat leerlingen al hun werk voortaan alleen nog op school doen.

Niet werkt

Hutley zei dat er een jaar is gesproken over het afschaffen van traditioneel huiswerk. De meningen hierover zijn verdeeld. Veel ouders en verzorgers zijn blij met de verandering, maar anderen zijn bezorgd dat hun kind achterop zal raken.

“We hebben de prestaties van onze leerlingen en de invloed van huiswerk nauwkeurig geanalyseerd,” zei ze. “We weten dat huiswerk voor het grootste deel van onze leerlingen niet werkt.”

De school, die 1650 leerlingen telt, heeft eerder al het gebruik van mobieltjes verboden.

[Gazette]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • WouterV schreef:

  Is niks vernieuwend aan. Ik heb toen ik een tiener was op een huiswerkvrije MAVO gezeten, dat is zo’n 23 jaar geleden. Op zich was dat wel fijn, maar daarvoor zat ik op een MAVO waar wel huiswerk gemaakt moest worden maar deed dat daar ook niet. Dus voor mij was er niet veel verscheel, alleen dat ik op die huiswerkvrije school geen straf kreeg omdat ik mijn huiswerk niet gemaakt had…haha

  1 likes
  • WouterV schreef:

   Verscheel moet verschil zijn natuurlijk. Hmmmm had ik dan toch wel mijn huiswerk moeten maken 🙂

   3 likes
  • steef schreef:

   Ik heb op VWO gezeten en zat gem 3 uur oer dag aan mn huiswerk, deed ik op mn 12e al. Vervolgens werk je jezelf een burnout in en zie je dat zg ”goed gedrag” je nergens brengt. Ken mensen die deden nooit huiswerk, en verdienen nu goed. Een grote schijnvertoning ding dat school..

   0 likes
 • Johan schreef:

  In Finland is al jaren zo dat de leerlingen geen huiswerk meekrijgen naar huis. De leraren hebben universitaire opleidingen wat in Engelland niet is op bijvoorbeeld de lagere scholen.
  De mentale problemen komen onder andere voort uit het intensief gebruik van smartphones, etc., zoals slaapproblemen, verslaving, depressie, angsten,. Dit wordt nog massaal ontkent en zolang zullen de problemen alleen maar groeien. Justitie is in ieder geval bezig om deze ontwrichtingen een halt toe te roepen.

  3 likes
  • Peter schreef:

   Ik zat eind jaren zeventig in een klas met 42 leerlingen. Daar stond één juffrouw de hele dag voor. En wij zaten tot 16.00uur en soms tot 16.30uur op school. En dat was geen enkel probleem. De juffrouw kreeg daar totaal geen zenuwinstorting van. Vragen we ons niet af wat er vandaag de dag dan mis is? Nee dus, dat vragen we ons niet, en de politiek al helemaal niet. De kindjes zijn om 14.30uur alweer lang en breed thuis anders kan men (zowel kind als onderwijzer) de geestelijke druk niet meer aan. Ze hebben dus al twee uur extra thuis om huiswerk te maken, wij moesten dat in onze tijd nog ná het avondeten doen er was hooguit een uurtje tussen vier en vijf voor onszelf, en ik praat echt over de lagere school. Dan moet je nu het geluid op schoolpleinen eens horen. (en overigens ook buiten schooltijd) dat moord-en-brand gekrijs van dat kroost. Op een normale toon praten kunnen ze niet meer, er wordt alleen nog maar geschreeuwd. Het wordt door de aanwezige juffen NIET gesignaleerd. Het is echt iets van ná 2000. Ik ga er al jaren letterlijk voor op de loop, en mijd schoolpleinen tijdens de pauzes. Ik zie in mijn straat wel hoeveel uur er gespeeld wordt, en ik vind het geen ontwikkeling maar een afbraak. ‘Dumbing down society’ begint overduidelijk al op school. Ik denk helaas dat ze eenmaal van school niet meer half zo slim zijn als wij vroeger, immers als je iets niet weet kijk je gewoon even op je App. Zelf nadenken hoeft niet meer. Het is overigens al door recent onderzoek vastgesteld dat dat zo is.

   0 likes
   • steef schreef:

    Mooi beschreven Peter! 1000% mee eens…
    Ik vraag me af waar het in de toekomst heen gaat, maar ik merk op mn 36ste al giga generatiekloof met deze nieuwe generatie en nieuwe stroom van ”samenleven”

    0 likes
 • Henk schreef:

  Ik herken dit wel op school toendertijd, leraar verteld het eea. en ‘s avonds huiswerk maken, als een soort overhoring.
  Vragen die ook nog buiten de lesstof handelen.
  Hetzelfde met examens, kwam je ook vragen tegen die niet werden behandeld, je moest dan gewoon een antwoord geven/verzinnen.
  Daar leer je niets van, want je hebt het niet als leerstof gehad. Allemaal verloren tijd.
  Motto van de leraar was altijd we kunnen niet alles behandelen. Ja ja.

  Zelfstudie en motivatie brengen je verder.

  Op die scholen doen ze het beter, hoop ik.

  1 likes
 • Elise49 schreef:

  Sta hier wel achter. Ontplooiing van het kind(lekker in zijn vel) is als basis het belangrijkste. Kind kan om hulp vragen aan leraar. Schilt weer een hoop werk voor/begeleiding ouders. Niet alle ouders hebben de kennis om hun kind te helpen. Ook door andere leermethoden. bv bij rekenen. Of als het om technische dingen gaat zoals internet. vb. huiswerk: Maak een Powerpoint over… Als kinderen die nog nooit gedaan hebben, dan lopen ze hier al vast. Mijn zoon zit op het MBO en er zitten nu nog steeds veel kinderen bij, die niks weten van Windows. Hun ouders ook niet. Zoiets moet je aanleren op school. Of schrijf een opstel. Veel kinderen kunnen niet eens een verhaal vertellen in goede volgorde of hebben geen fantasie over het onderwerp.
  Ik heb als ouder veel meegeholpen met het huiswerk van beide kinderen.(heb ook van andere ouders gehoord dat ze mee moesten helpen) bv. hoe leer je/overhoren. Of een idee bedenken, want er was geen inspiratie. Door veel teveel huiswerk, krijg je druk. Bij teveel druk lopen ze vast. Op het vmbo/havo heb je veel vakken/boeken lezen/projecten maken enz.
  Veel kinderen vinden het bv. doodeng om iets voor de klas te vertellen, dat krijg je eruit om dit veel te oefenen in de klas zonder dat daar een punt aan vast zit. Deze oefeningen behoor je al op de basisschool mee te beginnen.
  Het is belachelijk dat je hier betaalde huiswerkbegeleiding kunt krijgen. Dit hoort een school gewoon te doen. Onder schooltijd en niet bijschaven in vakantie. Vakantie is vakantie.
  Veel huiswerk/projecten/druk kan dus niks zeggen over intelligentie of creativiteit van de persoon.
  Ben wel blij dat ik mijn kinderen kon helpen, nu doen ze alles zelf/studeren door.

  0 likes
 • x

  Check Also

  scholieren

  Doodeng: lespakket bereidt Nederlandse scholieren voor op chip in lijf

  In september vorig jaar kregen scholieren van ...

  pandemie

  Nobelprijswinnaar: ‘Einde corona-pandemie nabij, meeste mensen immuun’

  De corona-pandemie is over het hoogtepunt heen ...

  >