Buitenland

Griekse oud-minister: “Euroministers durven niet voor camera te zeggen dat Europa naar geleende geld kan fluiten”

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze week waren de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) weer in Brussel bijeen voor overleg, met als voornaamste agendapunt de Griekse schuldenberg.

Voor het IMF is schuldverlichting een voorwaarde wil het blijven deelnemen aan de noodhulp voor Griekenland. Kwijtschelding van schulden blijft nog taboe. Vorig jaar zomer kwamen Griekenland en de eurolanden een driejarig steunprogramma van 86 miljard euro overeen. In ruil voor geld moet Athene ingrijpende bezuinigingen doorvoeren.

De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis stelt dat Griekenland ‘als een muis wordt vertrapt door de eurolanden, Duitsland in het bijzonder’. Hij zei verder dat eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem een ‘intellectueel lichtgewicht’ is die aan de leiband loopt van de Duitse minister Schäuble van Financiën.

Oncontroleerbaar voor de burger

Varoufakis beweerde ook dat binnen de muren van de geheime eurogroepvergaderingen allang consensus is dat de Griekse schuldenlast deels kwijtgescholden zal moeten worden, maar dat de nationale schatkistbewaarders voor de camera’s hun kiezers niet durven te vertellen dat ze kunnen fluiten naar hun uitgeleende centen.

In februari richtte Varoufakis DiEM25 op, een actiegroep die Europa transparanter wil maken. Te veel besluitvorming geschiedt in Europa volgens hem achter gesloten deuren, oncontroleerbaar voor de burger. Hij dreigde eerder al geheime opnames van eurogroepvergaderingen online te zetten.

Fiscale waterboarding

De Europese Unie is een Amerikaans product, aldus Varoufakis, bedoeld om de hegemonie van de VS en het kapitalisme te bestendigen. De Truman-doctrine uit 1947, waarin de VS hulp bood aan elk land dat zich door het communisme bedreigd voelde, was het begin.

Hij hekelt de macht die de oprichters van de eurozone hebben gegeven aan de Brusselse bureaucratie en de technocraten van de Europese Centrale Bank (ECB). Tijdens de crisis bezweken zwakke landen onder een schuldenberg die was ontstaan doordat bankiers ze hadden overladen met leningen en moesten ze gered worden met belastinggeld van andere eurolanden.

Steeds als de situatie dreigde dat Griekenland de hulppakketten niet kon terugbetalen, kwam er op het allerlaatste moment weer een nieuw hulppakket. Fiscale waterboarding, noemt de oud-minister dat.

[AD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
only yoU
only yoU
6 jaren geleden

Daarom zijn ze de legale leiders van Europa niet waardig?
En kunnen maken dda ze aftreden!

corbison
corbison
6 jaren geleden

En Keesje de Jager toen der tijd onze minister van financiën een mislukt boekhoudertje zijn uitspraak vergeet ik nooit meer elk Euro centje komt terug met rente, een kruideniertje mentaliteit.

an argie
an argie
6 jaren geleden

Waar ik ECHT MET MIJN KOP NIET BIJ KAN!

WAAROM leent een staat bij een private bank VOOR EIGEN GEBRUIK (en betaalt er (woeker)rente over),
TERWIJL DE STAAT DIT OOK ZELF KAN MAKEN ZONDER RENTE!

Op dit moment is de schuldenlast ALLEEN AL VOOR DE NEDERLANDSE STAAT, bijna 500 miljard Euro!
Weet je hoeveel rente, over rente, over rente, over rente, over rente, over rente, over rente, over rente (etc.) daar bij in zit?

Op deze manier wordt de schuldenlast ALLEEN MAAR GROTER OMDAT DE RENTE OVER RENTE (etc.) exponentieel groeit.

Een land komt op deze manier never nooit niet uit de schulden die door het Babylonische bankensysteem van de Rothschilds wordt opgelegd.
Sterker nog: De belastingen en de lasten zullen alleen maar stijgen! En we zadelen onze (klein)kinderen met een almaar groter wordende schuld op!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

9
0
We lezen graag je reactie!x