Homepagina » Binnenland » VIDEO: Hoe betrouwbaar is het nieuws?
VIDEO: Hoe betrouwbaar is het nieuws?

VIDEO: Hoe betrouwbaar is het nieuws?

Er is tegenwoordig veel kritiek op de berichtgeving van de zogenaamde mainstream media. Aan de lopende band verschijnen boeken met kritiek op de journalistiek. Onlangs nog Arnold Karskens in Nederland met zijn boek Journalist te koop. Maar eerder al boeken van Udo Ulfkotte – Gekaufte journalisten – recent verschenen in de Nederlandse vertaling – Gekochte journalisten – en in eigen land o.a. Janneke Monshouwer met haar boek Ander nieuws – wat het journaal niet uitzond.

VIDEO: Hoe betrouwbaar is het nieuws?

Cees Hamelink

Iemand anders die kritisch is op het nieuws en daar op de Universiteit van Nederland college over gaf onder de titel ‘Waarom moet je niet geloven wat er in de krant staat’, is emeritus hoogleraar prof. dr. Cees Hamelink.

College Cees Hamelink – Universiteit van Nederland

Het past volledig in de tijdgeest van o.a. klokkenluiders als Julian Assange en Edward Snowden, dat manipulatie en corruptie alom plaats zouden vinden. Maar geheimen kunnen niet langer bewaard worden.

Hamelink doceerde aan de UvA en VU en Monshouwer werkte jarenlang in Hilversum bij het nieuws. Coen Vermeeren gaat met hen in gesprek over het nieuws en de betrouwbaarheid van de media aan de hand van historische gebeurtenissen en de actualiteit.

VIDEO: Hoe betrouwbaar is het nieuws?

Janneke Monshouwer

Onderwerpen die aan bod komen zijn heel divers met onder andere binnen- en buitenlands nieuws van de afgelopen decennia. Van de moord op John F. Kennedy tot de Vietnamoorlog en van de Eerste Golfoorlog naar de Tweede. Van Obama naar Poetin en van de EU naar de VS. Van Brexit naar Nexit en van de eurocrisis naar de ecologische crisis. Kortom over van alles en nog wat.

Janneke Monshouwer

Werkte ruim 30 jaar voor de Nederlandse tv (op de redactie maar ook als journalist). Daarbij stond zij in nauw contact met alle verschillende afdelingen maar ook met overheidsinstellingen, beleidsmakers, wetenschappers, defensie en bijvoorbeeld directeuren van banken en bedrijven. Daarnaast is zij documentairemaakster en schrijfster.

Cees Hamelink

Cees Hamelink is emeritus hoogleraar Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus hoogleraar Media, Religie en Cultuur aan de Vrije Universiteit. Professor Hamelink heeft zich op vele terreinen ingezet voor de mensenrechten. Ook was hij persoonlijk adviseur van voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan.

[TU Delft]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
5 jaren geleden

Ik had al eerder opgeschreven dat de studio’s verhoorkamers zijn in ijzig blauwe kleuren, waar genodigden een lesje krijgen.
Waar de leugen wordt gelezen.
Waar openlijk haat wordt verspreid. (Rusland, DHr. Poetin) etc.
Waar het westen wordt verheven als heiligmakend, maar eigenlijk de terreur in de wereld sponsort en regelt en beheerst.
Ik hoop dat spoedig de voorlezers en verslagleveranciers van het nieuws wroeging krijgen en niet meer naar de studio’s komen.
Want zij zijn niet vrij in het nieuws.

exegese
exegese
5 jaren geleden

Hoe betrouwbaar is het nieuws ? Totaal helemaal niet natuurlijk. Één van de bewijzen dat het nergens op slaat is dat ondanks de mensen wereldwijd, dag in dag uit zogenaamd op de hoogte gebracht worden van de meest belangrijke “nieuwsfeiten” komen we niet uit de problemen maar steeds dieper in de problemen en worden de rijken steeds rijker en de armen steeds armer. M.a.w. het nieuws zoals ons getoond is volstrekt onbruikbaar en meestal misleidend. Dit is inmiddels een publiek geheim maar gek genoeg ondanks dat nog steeds effectief voor de elite achter al die misleiding. Er is echter een quote uit bovenstaand artikel wat mij niet alleen hoop geeft op verandering maar dat eigenlijk aantoont :

Het past volledig in de tijdgeest van o.a. klokkenluiders als Julian Assange en Edward Snowden, dat manipulatie en corruptie alom plaats zouden vinden. Maar geheimen kunnen niet langer bewaard worden.

Geheimen kunnen dus niet langer bewaard worden, dat houdt dus in dat er een kentering bezig is.
Dat is wat we nodig hebben een kentering en meer en meer mensen die de waarheid achter de leugens ontdekken.

Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
5 jaren geleden

Ik kom er nog eens op terug. Wie maakt het nieuws en wie manipuleert uw en wie maakt uw illusie waar uw in leeft??

Het gaat dus om WIE!!!!!!!!!!!

Ik hoop dat jullie voor de eerste x jullie gebakken luchtballonen thuislaten en dus eens voor de eerste keer komen met de WERKELIJKHEID!!!

Het komt nogal betweterig over maar ik weet hoe de wereld werkt!!

frans
frans
5 jaren geleden

Net om 13 uur in het “nieuws”dhr.Koenders heeft de Russische ambassadeur op het MATJE geroepen.
Deze had nl gezegd dat de berichtgeving en de conclusies over MH 17 niet vrij zijn!!
Koenders is op zijn ministerstenen getrapt en zal wel in opdracht van zijn meerderen direct hebben gehandeld door de ambassadeur er bij te roepen!
Meestal duurt dat een dag. Maar ja ze denken nu het onderzoek naar de MH17 in kannen en kruiken te hebben en de nabestaanden gerust gesteld nu ze denken dat de onderste rutte-steen boven is.
Nou mooi niet! Rusland heeft de onderste steen in handen en gooien die binnenkort in de vijver van het binnenhof.
Ik heb echt te doen met de nabestaanden dat deze zo met een kluit in het riet worden gestuurd. De waarheid komt echt nog wel!!

x

Check Also

ongevaccineerd

Fikse boetes en celstraffen: ‘Ongevaccineerden in Oostenrijk zijn straks dus gewoon praktisch rechteloos’

Begin volgend jaar zullen ongevaccineerde Oostenrijkers een ...

voetballer

Media: puur ‘toeval’ dat zoveel voetballers plotseling in elkaar zakken

In de afgelopen weken en maanden zijn ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

28
0
We lezen graag je reactie!x