Het Complot

9 complottheorieën die waar bleken te zijn

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Angst, paranoia en indirect bewijs vormen de ingrediënten voor een goede complottheorie. Bij de term ‘complottheorie’ denken veel mensen aan aluminium hoedjes en bunkers die gevuld zijn met ingeblikt voedsel. Om die reden worden aanhangers van complottheorieën niet altijd even serieus genomen.

Vaak blijkt achteraf dat er wel degelijk bewijs is voor complottheorieën. In die gevallen kan de waarheid soms nog vreemder zijn dan de wildste theorie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Drooglegging

In de jaren twintig wilde de Amerikaanse overheid de productie en verkoop van alcohol geheel verbieden en het alcoholgebruik uit de Verenigde Staten bannen. Vanaf 17 januari 1920 was alcohol verboden. Gewone Amerikanen veranderden van de ene op de andere dag in criminelen, want er werd stiekem massaal gedronken. Criminelen verdienden goed geld aan de handel in illegaal gestookte drank, de bekendste onder hen is Al Capone.

Operatie Mockingbird

Halverwege de jaren vijftig huurde de CIA in het geheim journalisten van de New York Times, CBS en andere grote media in om Amerikaanse propaganda te verspreiden. De nieuwsmedia bleven op zijn minst nog tot 1976 door de CIA aangeleverde propaganda verspreiden, toen het programma om de publieke opinie te beïnvloeden aan het licht kwam tijdens een onderzoek.

Operatie Northwoods

In 1962 kwam de Amerikaanse overheid met een officieel plan om terroristische aanslagen onder valse vlag uit te voeren. Het plan voorzag in het doden van onschuldige mensen en het plegen van aanslagen in Amerikaanse steden door de CIA of andere overheidsdiensten om steun te vergaren voor een oorlog tegen het door Fidel Castro geleide Cuba. De plannen hadden onder meer betrekking op het kapen van vliegtuigen, bomaanslagen en het gebruiken van vals bewijsmateriaal.

MK-ULTRA

In de jaren vijftig en zestig kwam dit geheime experiment van de CIA verschillende keren aan het licht. Er zijn bewijzen gevonden dat de CIA verschillende methodes testte om hersenfuncties en gemoedstoestanden te manipuleren. Het onderzoek naar MK-ULTRA werd belemmerd omdat CIA-directeur Richard Helms in 1973 alle documenten over het experiment liet vernietigen. Volgens ex-CIA-agent Victor Marchetti is de inlichtingendienst nooit gestopt met MK-ULTRA.

COINTELPRO

Vanaf 1956 voerde de FBI een aantal geheime projecten uit om burger- en vredesbewegingen te infiltreren, verstoren en te monitoren. Dat deed zij door middel van psychologische oorlogvoering en door mensen in de media in diskrediet te brengen, te intimideren of te doden. Activisten wisten een kantoor van de FBI binnen te dringen en de hand te leggen op topgeheime documenten. FBI-directeur J. Edgar Hoover zag de bewegingen als een bedreiging voor de nationale veiligheid en eiste dat de documenten zouden worden teruggebracht.

Tonkin-incident

Op 2 augustus 1964 werd de Amerikaanse torpedojager USS Maddox in de Golf van Tonkin aangevallen door Vietnamese patrouilleboten. Twee dagen later zou het schip opnieuw zijn aangevallen. Als vergelding bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht Noord-Vietnam. In de daarop volgende Vietnamoorlog stierven 58.000 Amerikaanse soldaten en raakten nog eens 300.000 gewond. In 2005 werd bekend dat de tweede aanval hoogstwaarschijnlijk nooit heeft plaatsgevonden.

Watergate

In de jaren zeventig bleek dat er ongeoorloofde methodes waren gebruikt tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1972. Het schandaal leidde in 1974 uiteindelijk tot het aftreden van president Richard Nixon.

Iran-Contra-affaire

In de jaren tachtig zag president Ronald Reagan dat de Contra’s uit Nicaragua het lastig hadden tegen de communistische Sandinisten. Hij had ook nog een probleem in een ander deel van de wereld. Iran had wapens nodig om oorlog te kunnen voeren met Irak en vroeg de VS ondanks een wapenembargo om steun. De VS sloeg twee vliegen in één klap: het land leverde in het geheim wapens aan Iran via Israël en met het geld werden de Contra’s in Nicaragua gefinancierd. In 1986 ontmaskerde een Libanese krant het hele project. Hoewel Reagan en vicepresident George H.W. Bush nooit zijn gelinkt aan de Iran-Contra-affaire, werden 14 overheidsmedewerkers aangeklaagd. Geen van hen belandde in de gevangenis.

NSA

Op 12 maart 2013 verscheen directeur van National Intelligence James Clapper voor de Amerikaanse inlichtingencommissie. Senator Ron Wyden vroeg hem of de NSA gegevens verzamelt van miljoenen Amerikanen. Clapper antwoordde ontkennend. Drie maanden later bleek uit documenten van computeranalist Edward Snowden dat de NSA het Amerikaanse volk op grote schaal bespioneert.

[Discovery]

2.8 4 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
trackback
WORDT HET VOLK EINDELIJK WAKKER? | eunmask
6 jaren geleden
Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x