Homepagina » Archeologie » Geheimen van Brits Atlantis in de Noordzee na 7500 jaar ontrafeld
Geheimen van Brits Atlantis in de Noordzee na 7500 jaar ontrafeld

Geheimen van Brits Atlantis in de Noordzee na 7500 jaar ontrafeld

Archeologen zoeken op de bodem van de Noordzee naar verloren stammen uit prehistorisch Groot-Brittannië. Dat meldt de Britse krant Independent.

De geheimen van het Britse Atlantis worden binnenkort ontrafeld. Doggerland, gelegen tussen Groot-Brittannië, Denemarken en Nederland, herbergde ooit tienduizenden gezinnen en zou een belangrijk centrum in Europa zijn geweest.

Door een tsunami werd het gebied zo’n 7500 jaar geleden overspoeld. Met speciale 4D-technologie willen archeologen onderzoeken hoe het was om zo’n 6000 jaar voor de vloedgolf in de regio te leven.

IJstijd

Professor Vince Gaffney van de Universiteit van Bradford zei: “De enige bevolkte gebieden op aarde die nog niet tot in detail zijn onderzocht, liggen onder het zeeoppervlak.”

Geheimen van Brits Atlantis in de Noordzee na 7500 jaar ontrafeld

Duikers ontdekken Doggerland (St Andrews)

Tijdens de laatste ijstijd, toen de zeespiegel veel lager was, vormde Doggerland een brug tussen Groot-Brittannië en het vaste land van Europa. Nadat 20.000 jaar geleden de zeespiegel begon te stijgen liep het gebied langzaam onder water.

Nieuwe inzichten

Het laatste droogliggende stuk Doggerland veranderde tussen 10.000 jaar geleden en 8000 jaar geleden langzaam van een vruchtbaar jachtgebied in een drassig eiland. Het werd drie jaar geleden ontdekt door duikers die voor een oliebedrijf werkzaam waren. Later bleek dat het gebied in het Mesolithicum bewoond werd.

Onderzoeker dr. Simon Fitch zei: “Dit project geeft ons de kans om een onderwaterlandschap in Europa en het voormalige hart van de mesolithische periode te verkennen. De verzamelde gegevens zullen nieuwe inzichten geven in het leven van de mensen die toen leefden.”

[Independent]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

geoloog

Geoloog: Aarde stevent af op nieuwe ijstijd

Het klimaat is cyclisch. We naderen het ...

NPO

NPO waarschuwt dat zeespiegel steeds sneller stijgt: ‘Dat is pertinent onwaar’

Weerman Gerrit Hiemstra mocht gisteravond aanschuiven in ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x