Homepagina » Archeologie » Geheimen van Brits Atlantis in de Noordzee na 7500 jaar ontrafeld
Geheimen van Brits Atlantis in de Noordzee na 7500 jaar ontrafeld

Geheimen van Brits Atlantis in de Noordzee na 7500 jaar ontrafeld

Archeologen zoeken op de bodem van de Noordzee naar verloren stammen uit prehistorisch Groot-Brittannië. Dat meldt de Britse krant Independent.

De geheimen van het Britse Atlantis worden binnenkort ontrafeld. Doggerland, gelegen tussen Groot-Brittannië, Denemarken en Nederland, herbergde ooit tienduizenden gezinnen en zou een belangrijk centrum in Europa zijn geweest.

Door een tsunami werd het gebied zo’n 7500 jaar geleden overspoeld. Met speciale 4D-technologie willen archeologen onderzoeken hoe het was om zo’n 6000 jaar voor de vloedgolf in de regio te leven.

IJstijd

Professor Vince Gaffney van de Universiteit van Bradford zei: “De enige bevolkte gebieden op aarde die nog niet tot in detail zijn onderzocht, liggen onder het zeeoppervlak.”

Geheimen van Brits Atlantis in de Noordzee na 7500 jaar ontrafeld

Duikers ontdekken Doggerland (St Andrews)

Tijdens de laatste ijstijd, toen de zeespiegel veel lager was, vormde Doggerland een brug tussen Groot-Brittannië en het vaste land van Europa. Nadat 20.000 jaar geleden de zeespiegel begon te stijgen liep het gebied langzaam onder water.

Nieuwe inzichten

Het laatste droogliggende stuk Doggerland veranderde tussen 10.000 jaar geleden en 8000 jaar geleden langzaam van een vruchtbaar jachtgebied in een drassig eiland. Het werd drie jaar geleden ontdekt door duikers die voor een oliebedrijf werkzaam waren. Later bleek dat het gebied in het Mesolithicum bewoond werd.

Onderzoeker dr. Simon Fitch zei: “Dit project geeft ons de kans om een onderwaterlandschap in Europa en het voormalige hart van de mesolithische periode te verkennen. De verzamelde gegevens zullen nieuwe inzichten geven in het leven van de mensen die toen leefden.”

[Independent]


Vind je deze informatie waardevol? Deel het dan met je kennissen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nos

NOS-weerman Gerrit Hiemstra (pas op, de zeespiegel stijgt!) ‘koopt perceel aan het water’

NOS-weerman Gerrit Hiemstra heeft een bouwkavel (275.000 ...

Frans Timmermans

Hoe de zoon van Frans Timmermans ‘papa’s vernietigende agenda uitvoert’

Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde onlangs zijn ambitieuze ...