Homepagina » Mens en Dier » Gif van Braziliaanse wesp doodt kankercellen binnen enkele seconden
Gif van Braziliaanse wesp doodt kankercellen binnen enkele seconden

Gif van Braziliaanse wesp doodt kankercellen binnen enkele seconden

Het gif van een Braziliaanse wesp kan worden gebruikt in de strijd tegen kanker. Het gif maakt gaten in de wand van kankercellen, waardoor ze afsterven. Gezonde cellen worden door het gif niet aangetast.

De wesp, die alleen voorkomt in het zuidoosten van Brazilië, gebruikt het gif om prooien aan te vallen en zichzelf te verdedigen. Wetenschappers van de staatsuniversiteit in Sao Paolo ontdekten dat het gif bij muizen kankercellen doodt.

Onderzoeker Paul Beales van de Universiteit van Leeds zei dat het gif kan worden gebruikt voor een geheel nieuwe klasse van medicijnen tegen kanker. Het onderzoek is verschenen in het Biophysical Journal.

Tijdens het onderzoek bleek dat de stof, MP1 geheten, bij kankercellen in een paar seconden gaten veroorzaakt, waardoor schadelijke bestanddelen van de cellen wegvloeien. Het gif blijkt te reageren met bepaalde lipiden die veel voorkomen op het oppervlak van kankercellen.

In de eerste fase van het onderzoek bekijken de wetenschappers in het laboratorium hoe het gif van de Braziliaanse wesp de kankercellen precies doodt. Daarna moet worden gekeken of kankerpatiënten baat hebben bij geneesmiddelen die hierop zijn gebaseerd.

Foto: Prof. Mario Palma/Sao Paolo State University

[VRT]


Vond je dit leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

1 reactie

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

oncoloog

Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

We moeten ons bewust zijn van de ...

brazilië

Recordbrekende en ‘extreem zeldzame’ zomerkou in Brazilië. Bibberen geblazen op zuidelijk halfrond

In de stad Sao Joaquim in het ...