De Eerste Kamer gaat vooralsnog niet akkoord met de ‘pandemiewet’ die de regering dictatoriale macht verschaft, schrijft De Andere Krant.
Dat is mede te danken aan acties van de Biomedische Rekenkamer en De Andere Krant. Zij wisten de Eerste Kamerleden ervan te overtuigen dat de wetswijziging eerst moet worden onderzocht.
De Eerste Kamer heeft besloten dat er eerst een deskundigenbijeenkomst en vragenronde worden gehouden. Dan pas wordt de wetswijziging behandeld. Zorgminister Kuipers had de senatoren eerder gevraagd om de permanente coronawet met spoed te behandelen. Hij wilde zelfs dat de Eerste Kamer ervoor zou terugkomen van reces, maar die laat zich niet opjagen.
Te weinig basis
Onafhankelijk journalist Erick Overveen van De Andere Krant stelde een brief van 23 pagina’s op die is verstuurd naar Eerste Kamerleden. Daarin schrijft hij dat de wet de overheid ‘verregaande maatregelen biedt op basis van een verdenking’.
Denk daarbij aan het controleren van terreinen, gebouwen, vervoermiddelen of goederen, eventueel door het nemen van monsters. Uw huisrecht wordt hiermee omzeild, stelt Overveen.
Zonder een degelijke evaluatie van de coronamaatregelen en goed onderzoek naar de oversterfte ‘is er te weinig basis om een wet met verstrekkende gevolgen zoals de Wpg (Wet publieke gezondheid, red.) in deze vorm goed te keuren’.
Verontrustend
Vertegenwoordigers van de Biomedische Rekenkamer overhandigden hun brief in Den Haag aan senatoren. Tanja Klip-Martin (VVD), voorzitter van de commissie voor Volksgezondheid, nam de brief in ontvangst.
De stichting wijst er in haar brief op dat de pandemiewet de minister bij een ‘dreiging’ van een pandemie een zeer brede ruimte geeft om naar eigen inzicht of op advies van experts maatregelen in te voeren waarvan het effect niet altijd duidelijk is, iets wat de minister zelf ook erkent.
De onderbouwing van de noodzaak en de werkzaamheid van de maatregelen bleek tot dusver zeer mager en vaak tegenstrijdig, stelt de Biomedische Rekenkamer. Zij vindt het ook verontrustend dat er bij de invoering van maatregelen in de nieuwe Wpg geen instemmingsrecht meer is vereist van de Eerste Kamer.
Verregaande, repressieve maatregelen
De nieuwe Wpg geeft de minister ruimte om maatregelen in te voeren ‘die zeer ver gaan en soms onherstelbare economische, sociale en persoonlijke gevolgen kunnen hebben’, valt in de brief te lezen.
Voorzitter Cyril Wentzel schrijft in de brief dat de Wpg in dit voorstel beleidsruimte biedt voor ‘verregaande, repressieve maatregelen’.
De deskundigenbijeenkomst wordt gepland op een datum na de ontvangst van de memorie van antwoord. Een voorbereidingsgroep is ingesteld bestaande uit de senatoren Van der Voort (D66), Van Pareren, Van Hattem (PVV) en Verkerk (ChristenUnie).
Gent bant wifi uit kleuterscholen en crèches
Huisartsen raken AstraZeneca-vaccin aan straatstenen niet kwijt: ‘We halen maar 30 procent’
Europarlementariër: maatregelen hebben niets met corona te maken, nieuwe wereldorde moet worden ingevoerd
Koninklijk rijtuigenpark kost miljoenen
Wist je dat Israël ook concentratiekampen had? Dit heb je vast niet geleerd op school
Niet meer vliegen in 2050? ‘Kijk goed naar deze grafiek, dit is de totalitaire agenda achter net zero’
Hoe bewust ben jij? – Channeling 09-11-2021
Ik geef geen toestemming. ‘Antivaccinatiebericht’ van bestsellerauteur gaat viraal: lees het hier
Verdoving bij de tandarts niet zonder gevaar