Buitenland

Rutte: Wit-Rusland is dictatuur die vreedzame protesten de kop indrukt. Het lijkt Nederland wel

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad kreeg premier Rutte een vraag van NOS-verslaggeefster Wilma Borgman over Wit-Rusland. “Hoe taxeert het kabinet de situatie daar?”

Hierop antwoordde Rutte: “Zeer zorgelijk. De dictatuur daar blijkt bereid te zijn om mensen die vreedzaam willen demonstreren voor vrije pers, voor vrije verkiezingen, voor eerlijk tellen van stemmen, om met alle machtsmiddelen die de staat ter beschikking staan daartegen op de treden.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Zondag won zittend president Loekasjenko de verkiezingen met 80 procent van de stemmen. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zei dat de verkiezingen ‘oneerlijk’ zijn verlopen en dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.

Het lijkt Nederland wel

Als het regime niet wil wijken, wordt de druk verder opgevoerd, zei Rutte. Denk daarbij aan het opleggen van sancties. Sinds de verkiezingen is het onrustig in Wit-Rusland. Bij demonstraties zijn duizenden mensen opgepakt. Ordetroepen en de geheime dienst treden ‘spijkerhard op’ tegen de betogers, aldus de NOS.

Het lijkt Nederland wel. Als boeren hier willen demonstreren, schakelt Rutte het leger in. Vreedzame betogers die demonstreren tegen de coronamaatregelen, worden met grof geweld door de oproerpolitie en een waterkanon van het Malieveld geveegd. Demonstraties tegen het coronabeleid zijn al diverse keren verboden.

En als er iemand zonder aanleiding wordt opgepakt tijdens een coronaprotest, en je zegt daar iets van, dan breken undercoveragenten je benen. Als je de coronamaatregelen overtreedt in je eigen supermarkt, dan komen er ME-busjes vol agenten om je pand te verzegelen. Als je met trekkers een afvalverwerkingsbedrijf in een dorp in Drenthe blokkeert, dan komt er een hele stoet ME-busjes om je af te voeren.

Zullen we dan ook maar gelijk nieuwe verkiezingen houden in Nederland, meneer Blok?

Coronacrisis

Waarom wordt Loekasjenko nu opeens zo hard aangevallen? In maart namen bijna alle landen maatregelen om de coronacrisis te beteugelen. Wit-Rusland ging daar niet in mee. In Minsk waren winkels en restaurants gewoon open en was er geen verbod op evenementen. Wel mochten ouders hun kinderen thuishouden van school.

Loekasjenko waarschuwde dat ‘machtige landen en mensen de coronacrisis willen gebruiken om de wereld naar hun hand te zetten’.

“Ik stelde ooit de vraag: ‘Is deze pandemie, dit coronavirus, door mensen gemaakt?’ Ik heb nog geen antwoord op deze vraag, maar heb wel zo mijn vermoedens. Gebruiken politici en anderen de pandemie om er zelf beter van te worden? Jij en ik weten allebei het antwoord op deze vraag. Het gebeurt nu al. Machtige spelers willen de wereld herscheppen; niet door middel van een ‘oorlog’ (Emmanuel Macron sprak al van een oorlog) maar door middel van deze ‘coronapsychose’ of ‘infodemie’. Veel mensen vragen zich af wat er na de pandemie zal gebeuren,” zei Loekasjenko tijdens een interview met Mir TV.

Dat had hij misschien beter niet kunnen zeggen.

Loekasjenko liep als één van de weinigen niet in de pas. Staat hem hetzelfde lot te wachten als Pierre Nkurunziza? Hij was tot voor kort president van Burundi. Nkurunziza deed Covid-19 af als onzin en gooide de WHO het land uit. Opeens stierf hij door een ‘hartaanval’. De nieuwe president van Burundi draaide het coronabeleid van zijn voorganger gelijk terug. In Wit-Rusland zijn tot dusver 603 mensen gestorven aan corona, in Burundi 1 persoon.

2.3 3 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mikkel
Mikkel
3 jaren geleden

Rutte is hier de vuile dictator! Dat het volk wereldwijd wakker moge worden uit deze zieke hypnose…

Hein
Hein
3 jaren geleden

Die lange Frans is best wijs

Marcel
Marcel
3 jaren geleden

Rutte, de exponent van de de rubberen tegel maatschappij, roept graag domme dingen.
Ondertussen worden volledige woonwijken op een oorlogszuchtige manier geterroriseerd door Marokkanen, ja Marokkanen want de meeste voelen zich geen Nederlander, en daar durft dit stuk schurft niet tegen op te treden.
Wel het leger inzetten tegen bejaarden en boeren, maar dat walgelijke tuig mag alles maar flikken.
Maar beste Mark Rutte, stuk ongeluk, straks zijn er verkiezingen en dan zal je worden afgerekend op je smerige valse manier van regeren, Nederland laat zich niet langer verkrachten door links liberale fascisten.

Jade
Jade
3 jaren geleden

Wel de splinter in het oog van de ander zien,
maar niet de balk in het eigen oog…

Back to top button
38
0
We lezen graag je reactie!x