Gemeenten als Utrecht en Tilburg willen gratis geld uitdelen aan bijstandsgerechtigden. Ze gaan experimenteren met een basisinkomen, een maandelijks inkomen waar geen tegenprestaties tegenover staan. De gemeenten stellen dat de huidige bijstandsregels falen.
Een bijstandsgerechtigde is nu nog verplicht mee te werken aan controles en re-integratietrajecten. Ook kan vrijwilligerswerk of mantelzorg verplicht worden gesteld en lopen mensen het risico te worden gekort op hun uitkering als ze een bijbaantje hebben.
Drie groepen
Utrecht en Tilburg willen daar verandering in brengen. Ook steden als Gouda, Wageningen, Groningen, Enschede, Maastricht en Nijmegen denken daarover na. Utrecht wil bijstandsgerechtigden bij wijze van proef een keuze voorleggen. Mensen worden dan ingedeeld in drie groepen: voor een groep blijft het strenge regime met de sollicitatieplicht gelden, een andere groep krijgt bonussen als werk wordt gevonden en mensen in de derde groep mogen het basisinkomen houden als ze een baan krijgen.
De gemeente Tilburg wil ook experimenteren met een basisinkomen. “Wat doet het met mensen als ze in plaats van het vingertje van de sociale dienst te krijgen, zelf een plan mogen maken en als je hun zorgen over alle controles en sancties wegneemt?” aldus een ambtenaar. “Nu word je gekort op je uitkering als je een vinkje verkeerd zet. Dat maakt nerveus.”
Maatwerk
Het doel van de gemeenten is onder andere om maatwerk te leveren door uitkeringen af te stemmen op de persoonlijke situatie van mensen. Ook moet er minder bureaucratie zijn. De diverse gemeenteraden en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken moeten de plannen nog wel goedkeuren. Vind je dit een goede ontwikkeling? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.
[FD]
‘Coronabewijs tijdelijk? Dit is de werkelijkheid achter de schermen’
Wat zit er achter deze nepwetenschap die de hele wereld gijzelde?
Rutte sluit verdrag met Oekraïne buiten parlement om: ‘Ongelofelijk’
Nieuw: sticker tegen gsm-straling
Hoe Hack Je Jouw Brein voor een SUPERGEHEUGEN?
Amsterdammers worden helemaal gek van herrie warmtepomp: ‘én meer CO2 én niet warm te krijgen én meer lawaai’
Overheid trekt miljoenen uit als schadevergoeding voor mensen die ernstig ziek werden na vaccin. Wat je moet weten
VVD-minister: u moet wijken en 20 procent minder water gebruiken
Meisje (8) met epilepsie moet kiezen tussen legaal sterven of illegaal leven. Haar ouders zijn nu dit van plan