Binnenland

Gemeenten gaan gratis geld uitdelen: de huidige bijstandsregels falen

Help door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gemeenten als Utrecht en Tilburg willen gratis geld uitdelen aan bijstandsgerechtigden. Ze gaan experimenteren met een basisinkomen, een maandelijks inkomen waar geen tegenprestaties tegenover staan. De gemeenten stellen dat de huidige bijstandsregels falen.

Een bijstandsgerechtigde is nu nog verplicht mee te werken aan controles en re-integratietrajecten. Ook kan vrijwilligerswerk of mantelzorg verplicht worden gesteld en lopen mensen het risico te worden gekort op hun uitkering als ze een bijbaantje hebben.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Drie groepen

Utrecht en Tilburg willen daar verandering in brengen. Ook steden als Gouda, Wageningen, Groningen, Enschede, Maastricht en Nijmegen denken daarover na. Utrecht wil bijstandsgerechtigden bij wijze van proef een keuze voorleggen. Mensen worden dan ingedeeld in drie groepen: voor een groep blijft het strenge regime met de sollicitatieplicht gelden, een andere groep krijgt bonussen als werk wordt gevonden en mensen in de derde groep mogen het basisinkomen houden als ze een baan krijgen.

De gemeente Tilburg wil ook experimenteren met een basisinkomen. “Wat doet het met mensen als ze in plaats van het vingertje van de sociale dienst te krijgen, zelf een plan mogen maken en als je hun zorgen over alle controles en sancties wegneemt?” aldus een ambtenaar. “Nu word je gekort op je uitkering als je een vinkje verkeerd zet. Dat maakt nerveus.”

Maatwerk

Het doel van de gemeenten is onder andere om maatwerk te leveren door uitkeringen af te stemmen op de persoonlijke situatie van mensen. Ook moet er minder bureaucratie zijn. De diverse gemeenteraden en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken moeten de plannen nog wel goedkeuren. Vind je dit een goede ontwikkeling? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.

[FD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Roeland
Roeland
8 jaren geleden

Maar het is toch ook wel een beetje oneerlijk?

Want ik krijg geen geld uit de belastingpot maar moet er wel aan meebetalen… Terwijl er dalijk in Utrecht iemand zit die EN werkt EN een basisinkomen krijgt… Die kan dan leven als een god in Frankrijk…

Of zie ik het nu verkeerd?

Bob
Bob
8 jaren geleden

Naar mijn mening kunnen ze beter de chaoswerking uitzetten door het verkeersbordenwoud op snelwegen wat met opzet neergezet is om een bonnenregen bij iedere bestuurder in de brievenbus te laten komen om de gemaakte CHAOS wat meer aan te dikken. De Vrijmetselarij is hier de bepalende factor en dan ook de Gangster!!

Zonnemax
Zonnemax
8 jaren geleden

IEDERE Nederlander vanaf 25 jaar die minimaal 18 jaar in Nederland woont krijgt een onvoorwaardelijk basisinkomen van Euro 1.150,– per maand.
Daarnaast is er eventueel loon uit werk en verder komen ALLE overheid subsidies en uitkeringen te vervallen.

Dit is financieel goed haalbaar en er zijn al vele studies geweest naar de over het geheel genomen positieve impact ervan. Gewoon eerlijk delen met z’n allen en verder niet zeuren! Artikel 25 van de rechten van de mens kan worden uitgevoerd

De vorm die in dit artikel beschreven wordt, is NIET het onvoorwaardelijk basisinkomen zoals het bedoeld wordt!

En voordat er weer allerlei “voor de vuist weg” commentaar komt. Graag jezelf verdiepen in het ECHTE topic:

Een film waar professionals aan het woord komen:
https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

Als U zelf wilt bijdragen aan de manifestatie van het basisinkomen:
http://www.basisinkomen.net/obi/

En het is Internationaal een trending topic:
http://www.basicincome.org/news/

http://basisinkomen.nl/wp/basisinkomen-en-kapitaaltaks-een-droomhuwelijk/

http://issuu.com/zonnemax/docs/basisinkomen_2015/0

Marie
Marie
8 jaren geleden

Ik vraag me af of we hier al aan toe zijn. Het is nog veel te veel ´ikke´, ´ikke´, íkke´ in plaats van ´ik´en ´wij´. Ik zou iedere bijstand/uitkeringssgerechtigde die kan werken, verplichten tot het doen van 20 uur vrijwilligerswerk per week en 2 sollicitaties. Volgens mij zou dat het eerlijkst zijn en leiden tot de minste fraude. Verder zou ik subsidies afschaffen en iedereen aanvullen tot een fatsoenlijk basisinkomen (afhankelijk van de hoeveelheid personen in een huishouden) Kun je meer verdienen/bij elkaar sprokkelen, dan mag je dat houden.

Back to top button
50
0
We lezen graag je reactie!x