Tijdens de coronacrisis was de boodschap die door de overheid werd uitgedragen dat het niet mogelijk is patiënten te behandelen met geneesmiddelen.
De Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) heeft wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van artsen en patiënten in binnen- en buitenland verzameld waaruit blijkt dat met een aantal geneesmiddelen zoals ivermectine en hydroxychloroquine hoopgevende resultaten werden geboekt. De vereniging communiceerde dit via de website zelfzorgcovid19.nl.
Toenmalig coronaminister Hugo de Jonge vond de mogelijkheid tot behandeling van Covid een ondermijning van het vaccinatiebeleid.
Full force
Hij eiste van zowel zijn ministerie als de gezondheidsinspectie dat ‘full force’ zou worden opgetreden. Dit heeft geleid tot boetes en tuchtklachten.
Volgens de inspectie waren berichten van zelfzorgcovid19.nl waarin iets positiefs werd gezegd over ivermectine reclame. Publieksreclame voor receptgeneesmiddelen is verboden.
Het bestuur van de ANBB werd door inspecteurs van de inspectie ondervraagd en op 22 februari 2022 werd een boeterapport opgemaakt. Twee maanden later, op 12 april 2022, legde De Jonge een boete op aan de ANBB van 6375 euro.
De ANBB maakte bezwaar en op 22 december 2022, vlak voor kerst, verklaarde de minister de bezwaren ongegrond.
Streep door de boete
Afgelopen week is er eindelijk een oordeel van de rechter gekomen.
De rechter is het met de minister eens dat het verbod om reclame te maken voor geneesmiddelen zo ruim is dat de uitingen van de ANBB daar onder vallen. Toch haalt de rechtbank een streep door de boete die is opgelegd.
Het is de rechtbank opgevallen dat de minister met het opleggen van de boete heeft gewacht tot er vaccins beschikbaar waren. In het vonnis staat: ‘Tijdens de besluitvormingsfase was er inmiddels wel een vaccin beschikbaar, maar eiseres stelt terecht dat een vaccin met name bedoeld is om besmetting en verdere verspreiding van een virus te voorkomen, terwijl geneesmiddelen juist zien op het genezen van al besmette personen’.
Niet op haar plaats
De minister heeft in de ogen van de rechter onvoldoende rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden van het geval.
Tegen de hier geschetste achtergrond is naar het oordeel van de rechtbank een boete in dit geval niet op haar plaats. De minister had volgens de rechter ook een minder vergaande maatregel, zoals een waarschuwing, kunnen opleggen.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Rutte krijgt uitbrander: ‘Dit is gewoon kiezersbedrog, het gaat ongestraft door’
Fleur Agema haalt hard uit naar zorgminister Helder: ‘Zo ziet bedrog eruit’
Zo wil het World Economic Forum doordringen tot in de haarvaten van ons leven
Petitie vraagt Tweede Kamer om minister Hugo de Jonge te vervolgen
VIDEO: Vreemde lichtgevende objecten vastgelegd bij internationaal ruimtestation ISS
Man heeft paranormale gaven na ontwaken uit coma
Propagandabedrijf voerde lastercampagne tegen journalisten
BBC-reportage: “WWF betrokken bij gruweldaden tegen inheemsen in Indiaas nationaal park”
De media liegen tegen je. Syriër heeft belangrijke boodschap voor je over de Turkse invasie