Homepagina » Universum » Beste bewijs van buitenaards leven tot nu toe gevonden op Saturnusmaan. Wetenschappers staan versteld
Beste bewijs van buitenaards leven tot nu toe gevonden op Saturnusmaan. Wetenschappers staan versteld

Beste bewijs van buitenaards leven tot nu toe gevonden op Saturnusmaan. Wetenschappers staan versteld

Saturnusmaan Enceladus blijkt grote organische moleculen uit te stoten. Die zijn ontstaan bij reacties tussen de rotsachtige kern van de maan en het warme water van de ondergrondse oceaan.

Wetenschappers spreken van het beste bewijs van buitenaards leven tot nu toe. Hun onderzoek is gepubliceerd in vakblad Nature.

Eerder waren in het materiaal dat Enceladus uitstoot enkel eenvoudige organische moleculen waargenomen, waaronder methaan.

Diep onder de indruk

De moleculen die nu zijn gevonden, zijn ruim 10 keer zo zwaar dan methaan. Barsten in het ijs op Enceladus bleken verrassend grote hoeveelheden koolstof te bevatten.

De onderzoekers zijn diep onder de indruk van de ontdekking.

In combinatie met de aanwezigheid van vloeibaar water is hiermee aan de basisbehoeften van organismen voldaan.

Enige bekende plek

Ruimtewetenschapper Christopher Glein zei dat Enceladus naast de aarde de enige bekende plek is waar alle basisbenodigdheden zijn voor leven zoals wij dat kennen.

“We staan opnieuw versteld van Enceladus,” zei hij tegen de Britse krant Independent.

Bewoonbaar gebied

Er is een bewoonbaar gebied op de Saturnusmaan en we kunnen gaan kijken of daar al dan niet leven aanwezig is, liet hoofdonderzoeker Frank Postberg van de Universiteit van Heidelberg weten.

De gegevens zijn tussen 2004 en 2017 verzameld door ruimtesonde Cassini. De sonde is in 1997 gelanceerd om Saturnus en alle manen van de planeet in kaart te brengen.

[Independent]


Vind je dit leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. De kans dat er leven is ontdekt is vrijwel nul komma nul. De aanwezigheid van enkele eenvoudige organische moleculen is zeker geen bewijs van leven.
  De aantrekkingskracht van de Enceladus is zo laag dat leven vrijwel onmogelijk is en ook een temperatuur van het absolute nulpunt maakt leven zeker niet eenvoudiger. Dat Saturnus het maantje wringt zodat de temperatuur in het binnenste mogelijk tot boven het vriespunt opvoert wil niet zeggen dat er leven is. Met het methaan is het weer een ander verhaal. Dit kan ook miljoenen jaren geleden onder betere omstandigheden ontstaan zijn

  5 likes
  • Er is inderdaad geen leven ontdekt.
   Ik vindt dat de Independent te ver gaat door te schrijven dat ““ingredients for life” had been found on Mars, a discovery welcomed by scientists as some of the best evidence yet for aliens.”
   Er lijkt me een groot verschil tussen aliens en alien life. Bij het eerste denken we toch aan buitenaardse intelligente wezens en bij het tweede slechts aan eencelligen.

   Ik kan dezelfde uitspraak dan ook niet op andere wetenschappelijke sites of nieuwssites vinden, dus naar mijn mening is het een foute overdrijving/interpretatie van de Independent.
   Dat er zo dichtbij al grote organische bouwstenen voor leven aanwezig zijn vergroot de kans dat er buitenaards leven is wel aanzienlijk .

   3 likes
   • Frans2
    Er is allang leven buiten de Aarde ontdekt, maar dat houden ze stil. Zowel intelligent als niet intelligent. Kwestie van goed naar de Mars foto’s kijken.

    3 likes
   • Frans2
    Een gedachtegang. In de Bijbel wordt de zondvloed beschreven. Vrijwel elk volk heeft hier verhalen over. Maar toen de zuilen der Aarde instorten waartussen het water onder de grond zat kwamen er scheuren in de oppervlakte. Mogelijk dat wel 50 km steen op het water drukte en het water dat omhoog geperst werd en op de 50 km naar boven best een snelheid kan hebben gekregen van meer dan de 9 km. per seconde die nodig is om aan de aantekkingskracht van de aarde te ontsnappen. Dit water met veel resten van de oppervlakte van de aarde werden mee geslingerd. 40 dagen regende het en toen werden de sluizen van de hemel en de bronnen der Aarde gesloten. Alle organische verbindingen kunnen zo van de Aarde zelf afkomstig zijn.
    Even een aanvulling.
    Het water van boven de Aarde kan afkomstig zijn van de water(damp)bel die de Aarde in het prille begin beschermde tegen de ruimtelijke stralingen zodat op Aarde leven kon ontstaan

    2 likes
   • Wat ik wel heb kunnen vinden hierover was dat wetenschappers zeer verbaasd, en opgetogen waren over het feit uitgerekend Cassini deze moleculen heeft gevonden, terwijl het daar helemaal niet voor gebouwd was.

    1 likes
   • Organische bouwstenen zijn zeer stabiel en makkelijk te maken; onze Lego steentjes, als het ware. Maar om met die bouwstenen organismes te maken… dat is al lastiger.

    0 likes
  • Beste Eelke, ik heb begrip voor je betoog, maar is het niet gebaseerd op aannames? Namelijk dat alles wat levensvatbaar is, moet voldoen aan de aardse condities? Het is toch niet ondenkbaar, dat er wellicht andere voorwaarden zijn voor levensvatbaarheid? Ik kom zeker niet uit wetenschappelijke kring, maar probeer wel out the box te denken… voor zover ik het mij mogelijk acht hoor. Bedoel het niet cynisch hoor, maar gewoon een invalsweggetje.

   1 likes
   • Jef, je hebt gelijk maar als er in het artikel koolstof, water, methaan en organische verbindingen bij worden gehaald klinkt mij dit als erg aardse normen.
    vergeet niet dat water bij het absolute nulpunt en geen zwaartekracht onmiddellijk bevriest en /of verdampt en in de ruimte verdwijnt.
    Dan vind ik het vergezocht dat een satelliet met beperkte mogelijkheden die op een afstand van duizenden kilometers met een snelheid van 6 km/sec. langs dit maantje zwiept er dan organische verbindingen kan ontdekken die ik op een afstand van 1 cm nog niet ontdekken kan

    0 likes
 2. Natuurlijk is er buitenaards leven! en ik denk dat sommige regeringen dit allang weten.
  Hoe kan je nu alleen zijn in een universum vol sterren en planeten met de zelfde condities als de aarde.
  Maar denk je eens in wat voor een massa hysterie dit zou geven als het bekend wordt gemaakt.
  Het wordt onderhand wel tijd dat ze het doen, want de meeste mensen zitten er op te wachten!!!!!!!!

  5 likes
  • Er bestaat een code in het Universum dat beschavingen van diverse stelsels elkaars stelsels niet zullen binnendringen. Dus weinig kans dat als er Aliens zijn, ze hier op Aarde zullen komen. Bovendien heeft elke stelsel een eigen DNA, dus de Aliens met hun DNA zouden het hier sowieso niet overleven.

   1 likes
  • Ik ontvang graag je onderbouwing waaruit blijkt dat er een massa hysterie zou ontstaan?

   2 likes
   • Ha Boelie,

    Veel mensen kunnen dit niet aan er zullen paranoïde opzwepers komen die zeggen dat de buitenaardsen ons over zullen nemen of verdelgen zoals wij met andere soorten hebben gedaan op aarde (bijvoorbeeld de indianen) dat kan dus massa hysterie veroorzaken en heel veel angst onder de mensen verspreiden.
    Daarom denk ik ook dat regeringen dit verborgen zullen houden als er al first contact is geweest.

    0 likes
 3. Massahysterie is wellicht wat overdreven, maar nog al wat (geloofs)religies worden dan wel zo ongeveer volledig onderuit gehaald… (en ik weet het niet zeker, maar volgens mij zijn er uit naam van zo’n geloof nogal wat mensen gedood de afgelopen 1000-en jaren)

  5 likes
 4. Er is een bewoonbaar gebied op Saturnusmaan Enceladus, maar ik denk niet dat de primitieve oorlogszuchtige en agressieve alles vernietigende mensheid, daar zal worden toegelaten.

  3 likes
 5. We zijn en leven in een multi dimensionale realiteit(en) ga eens bewust naar een ander dimensie toe zoals de astrale gebied iedereen gaat er naar toe als we fysiek aan het slapen zijn op onze vertrouwde 3D bed. eenmaal de astrale dimensie binnen zul zonder twijfel allerlij entiteiten tegen komen op verschillende plekken o.a saturnes, enceladus etc etc

  2 likes
 6. volgens christenen zijn er geen aliens maar volgens de bijbel creeerde god en de zijnen de aarde en het leven wat er op aan wezig is Dus conclusie god en de zijnen zijn aliens ik ben het trouwens ook met jeff eens wij aardsen gaan er altijd van uit dat leven alleen kan onstaan uit elementen die stand aard zijn op aarde dat hoeft toch niet persee als ik zie dat er kreeften en ander leven leeft op de bodem van de oceaan bijj vulkanen met hete temperaturen en een hoop giftige stoffen Volgens de wetenschap kon daar geen leven bestaan en toch is het r Waarom zou er dan ook geen leven bestaan in de ruimte onder heel andere omstandigen dan wat wat wij denken dat standaard is

  2 likes
 7. “Saturnusmaan Enceladus blijkt grote organische moleculen uit te stoten”

  Alleen deze tekst deed mij besluiten niet verder te lezen.
  Een molecuul is een maatvoering van een piepklein deeltje, vervolgens komt meen ik het atoom.

  Volgens meneer wijdbeens heb je heeeele grote bloemkolen, maar grote moleculen????

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Ons sterrenstelsel zit mogelijk vol met buitenaardse micromachines. Zo kunnen we ze spotten

Ons sterrenstelsel zit mogelijk vol met buitenaardse micromachines. Zo kunnen we ze spotten

In 2015 suggereerden astronomen dat het vreemde ...

mars-63034_1280

Ex-NASA-wetenschapper: we hebben al leven gevonden op Mars. Dit is de smoking gun

Er zijn onderhand miljarden gespendeerd om antwoord ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.