Homepagina » Universum » Gepensioneerde professor linkt uitsterven dinosaurussen aan ‘Planeet X’
Gepensioneerde professor linkt uitsterven dinosaurussen aan 'Planeet X'

Gepensioneerde professor linkt uitsterven dinosaurussen aan ‘Planeet X’

Hoewel de meeste wetenschappers ervan overtuigd zijn dat een meteorietinslag de hoofdschuldige was voor het uitsterven van de dinosaurussen, wordt er nog altijd naar andere verklaringen gezocht.

Eén wetenschapper linkt Planeet X aan het uitsterven de dinosaurussen. “Die Planeet X veroorzaakte mogelijk kometenregens,” zegt de gepensioneerde professor Daniel Whitmire van de Universiteit van Arkansas. “Die waren krachtig genoeg om tot onze aarde te reiken en massale sterfte te veroorzaken.”

Dr. Whitmire denkt dat ook andere periodieke uitstervingen op aarde gelinkt kunnen worden aan de planeet. In het januarinummer van het tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society schrijft hij dat Planeet X elke 27 miljoen jaar kometenregens veroorzaakt die op aarde leiden tot massale uitstervingen.

Drie mogelijke verklaringen

Gedacht wordt dat Planeet X circa 10 keer zo zwaar is als de aarde en 1000 keer verder van de zon staat dan onze eigen planeet. Whitmire en zijn collega John Matese publiceerden hun eerste onderzoek naar de connectie tussen Planeet X en uitstervingen in 1985 in vakblad Nature. Hun werk verscheen dat jaar ook in Time Magazine.

Er waren destijds drie mogelijke verklaringen voor kometenregens in ons zonnestelsel: Planeet X, een zusterster en verticale bewegingen van de zon. Die laatste twee zijn sindsdien uitgesloten, waardoor alleen Planeet X nog is overgebleven.

Grote invloed

Whitmire en Matese theoretiseren dat Planeet X op zijn reis door de Kuipergordel kometen in de richting van de zon katapulteert. Deze kometen slaan niet alleen in op de aarde, maar zorgen er ook voor dat minder zonlicht onze planeet bereikt.

Dr. Whitmire schat dat Planeet X tot vijf keer zo zwaar is als de aarde en zo’n 100 keer verder van de zon staat. “Het is een spannend idee dat een verre planeet mogelijk een grote invloed heeft gehad op de evolutie van het leven op aarde,” zei hij. “Ik doe hier al 30 jaar onderzoek naar. Als we ooit zekerheid krijgen zou ik hier graag een boek over willen schrijven.”

[UArk]


Vond je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. De Planeet X uit dit artikel en de vermeende planeet Niburu hebben niets met elkaar te maken.

  6 likes
  • Geen van beiden bestaan.

   2 likes
  • Mijn vermoeden is ,en dit komt ook echt van mij zelf, dat in de periode van de uitsterving van de dinosaurussen e. d. een heel andere gebeurtenis heeft plaatsgevonden . Een inslag op de zon ,van een zeer groot hemellichaam ligt mij meer voor de hand. De zon is ten eerste groter dan de aarde , en heeft ten tweede meer zwaartekracht of aantrekkingskracht . Nadat dit object ,grootte onbekend, eenmaal de zon heeft doorkruist of geramd , neemt dit nogal wat ellende met zich mee , mischien ons zonnestelsel in. Hoop dat dit niet bewaarheid word in onze toekomst , gezien de eindtijdverhalen.

   1 likes
  • Vertel

   1 likes
  • Speculaas eten weer dit artikel van een wetenschepper..
   Het zou zo maar kunnen dat ie gelijk zou k u n n e n hebben en ook zo maar dat ie er faliekant naast zit, kortom : VERKLAREN VAN GEBEURTENISSEN DIE ZIJN GEWEEST BRENGEN GEEN GARANTIE VOOR DE TOEKOMST!
   Er was volgens mij in die t ij d ( van de dinootjes) zo onwijs veel zuurstof op aarde en opeens was dat der niet meer, en ja.. dat moet ergens door gekomen zijn..
   wie weet door de luchtvervuiling van de zonnewagens van de faraos.. wie weet..

   0 likes
 2. Gill brousaard. Intypen op youtube

  0 likes
 3. Nu die gepensioneerde professor nog.

  0 likes
 4. deze planeet is terraformed dieren leven in vrede samen doden alleen wat nodig is eten alleen de hoeveelheid die nodig is wij kloppen niet in het hele plaatje .

  en om aan de top van de voedsel keten te komen moesten de dino’ s weg

  is een theorie uiteraard want bewijs heb ik natuurlijk niet dat ligt bij de heer rotchild op zijn bureau 😛

  mooi weer vandaag man :DDDDDD ff wat vitamine d pakken worde ge toch blij van

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Ligt diep in onze planeet nog een andere aarde verscholen? Dit zet je aan het denken

Ligt diep in onze planeet nog een andere aarde verscholen? Dit zet je aan het denken

Op 13 juni 2014 kondigden wetenschappers aan ...

Mysterieuze Planeet X wordt binnen 10 jaar gevonden, claimen deze astronomen

Mysterieuze Planeet X wordt binnen 10 jaar gevonden, claimen deze astronomen

Het gedrag van een aantal ijsdwergen in ...