Universum

Gepensioneerde professor linkt uitsterven dinosaurussen aan ‘Planeet X’

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoewel de meeste wetenschappers ervan overtuigd zijn dat een meteorietinslag de hoofdschuldige was voor het uitsterven van de dinosaurussen, wordt er nog altijd naar andere verklaringen gezocht.

Eén wetenschapper linkt Planeet X aan het uitsterven de dinosaurussen. “Die Planeet X veroorzaakte mogelijk kometenregens,” zegt de gepensioneerde professor Daniel Whitmire van de Universiteit van Arkansas. “Die waren krachtig genoeg om tot onze aarde te reiken en massale sterfte te veroorzaken.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Dr. Whitmire denkt dat ook andere periodieke uitstervingen op aarde gelinkt kunnen worden aan de planeet. In het januarinummer van het tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society schrijft hij dat Planeet X elke 27 miljoen jaar kometenregens veroorzaakt die op aarde leiden tot massale uitstervingen.

Drie mogelijke verklaringen

Gedacht wordt dat Planeet X circa 10 keer zo zwaar is als de aarde en 1000 keer verder van de zon staat dan onze eigen planeet. Whitmire en zijn collega John Matese publiceerden hun eerste onderzoek naar de connectie tussen Planeet X en uitstervingen in 1985 in vakblad Nature. Hun werk verscheen dat jaar ook in Time Magazine.

Er waren destijds drie mogelijke verklaringen voor kometenregens in ons zonnestelsel: Planeet X, een zusterster en verticale bewegingen van de zon. Die laatste twee zijn sindsdien uitgesloten, waardoor alleen Planeet X nog is overgebleven.

Grote invloed

Whitmire en Matese theoretiseren dat Planeet X op zijn reis door de Kuipergordel kometen in de richting van de zon katapulteert. Deze kometen slaan niet alleen in op de aarde, maar zorgen er ook voor dat minder zonlicht onze planeet bereikt.

Dr. Whitmire schat dat Planeet X tot vijf keer zo zwaar is als de aarde en zo’n 100 keer verder van de zon staat. “Het is een spannend idee dat een verre planeet mogelijk een grote invloed heeft gehad op de evolutie van het leven op aarde,” zei hij. “Ik doe hier al 30 jaar onderzoek naar. Als we ooit zekerheid krijgen zou ik hier graag een boek over willen schrijven.”

[UArk]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pleiadian
pleiadian
8 jaren geleden

De Planeet X uit dit artikel en de vermeende planeet Niburu hebben niets met elkaar te maken.

Tony
Tony
8 jaren geleden

Gill brousaard. Intypen op youtube

Richard
Richard
8 jaren geleden

Nu die gepensioneerde professor nog.

gerrit de heij
gerrit de heij
8 jaren geleden

deze planeet is terraformed dieren leven in vrede samen doden alleen wat nodig is eten alleen de hoeveelheid die nodig is wij kloppen niet in het hele plaatje .

en om aan de top van de voedsel keten te komen moesten de dino’ s weg

is een theorie uiteraard want bewijs heb ik natuurlijk niet dat ligt bij de heer rotchild op zijn bureau 😛

mooi weer vandaag man :DDDDDD ff wat vitamine d pakken worde ge toch blij van

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x