Natuur en Milieu

Gevaar Duitse ‘supervulkaan’ ontkracht

Help ons door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Diverse Nederlandse en Belgische media melden dat een supervulkaan onder de Laacher See in Duitsland op uitbarsten zou staan. Als dat gebeurt wordt een groot deel van Europa bedekt door as.

Geen zorgen, zo meldt NRC Handelsblad, de argumenten in de berichten met een apocalyptisch karakter zijn gemakkelijk onderuit te halen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Belgische Standaard heeft haar artikel over de vulkaan inmiddels offline gehaald en vervangen door een meer genuanceerd bericht.

Het voorspelde onheil voor 2012 kom dit keer van nabij het Duitse Bonn waar de vulkaan onder de Laacher See slaapt. Eens in de tien- tot twaalfduizend jaar zou de vulkaan tot uitbarsting komen en hij is al te lang stil want het is 12.900 jaar geleden dat hij voor het laatst uitbarstte.

Wetenschappers zouden onlangs luchtbellen hebben gezien aan het oppervlak van het meer. Dat zou erop wijzen dat de vulkaan verhoogde activiteit vertoont en dat er magmamassa aan het ontgassen is.

De Britse Daily Mail laat weten dat een groot deel van Europa binnen bereik van de allesverwoestende as ligt. Nederland en België vooral, maar ook Denemarken en het noorden van Italië. De uitbarsting zou leiden tot massale evacuaties en een globale afkoeling van het klimaat, zoals de Pinatubo in 1991 voor elkaar kreeg. Ongeveer 40 procent van de Nederlanders maakt zich volgens een peiling van Editie NL zorgen.

Wat doet de schuldencrisis er immers nog langer toe als een vuurspuwende berg tot leven komt?

Het valt reuze mee

Er zijn al met al twee aanwijzingen dat de supervulkaan Europa binnenkort als geheel verzwelgt. Eén: hij is over tijd. Twee: luchtbellen in het meer. Het tijdschrift Wired haalt beide stellingen kundig onderuit. De Daily Mail blijkt zich te baseren op flinterdunne argumentatie. Het feit dat het zoveel jaar geleden is dat de vulkaan voor het laatst tot uitbarsting kwam is volgens Wired geen reden om aan te nemen dat hij nu weer actief wordt.

Het ontgassen gebeurt al honderden jaren en is geen verschijnsel dat zich nu voordoet als aankondiging van een uitbarsting. Vijf jaar geleden werd al een foto gemaakt van belletjes aan het oppervlak. De Daily Mail plaatste voorts een video onder het artikel waarin te zien zou zijn hoe de vulkaan afgelopen november pruttelde. Maar je kunt er altijd al heen om het ontgassen te zien gebeuren.

De experts en de wetenschappers die werden aangehaald door respectievelijk RTL Nieuws en De Standaard worden niet bij naam genoemd. Wie zijn het, op welk gebied ligt hun expertise? Er is met andere woorden niets aan de hand.

“De vulkanische gebieden in het centraal massief in Frankrijk en in de Eiffel in Duitsland kunnen opnieuw actief worden en dat gebeurde in het verleden eens in de ongeveer tienduizend jaar,” zegt wetenschapsredacteur van NRC Handelsblad Karel Knip. “Maar stellen dat de kans erop nu groter is dan anders is onzin. Je zou dan net zo goed kunnen zeggen ‘er is al zo lang geen meteoriet ingeslagen, dus binnenkort is het zover’.”

Over de luchtbelletjes zegt Knip: “Dat gebeurt al honderden, duizenden jaren. Dat is historisch bewezen. Er komt daar gewoon veel koolzuur uit de grond. Ik ben er in mei nog geweest en heb het toen ook gezien. Bovendien: vulkanische activiteit meet je vooral af aan bodemtrillingen, niet aan koolzuurbelletjes.”

Diverse media lijken de bevolking dus vooral angst aan te jagen met de zogenaamde ‘supervulkaan’ onder de Laacher See door te impliceren dat we onze adem moeten inhouden in afwachting van een ramp.

Bron: NRC.nl

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x