Natuur en Milieu

Gigantisch mysterieus zinkgat slokt huizen op in Siberië

Help mee door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Siberië is in de buurt van één van de grootste kaliummijnen ter wereld een reusachtig mysterieus zinkgat verschenen. Het gapende gat is 30 meter in doorsnee en ontstond vlak nadat de nabijgelegen Solikamsk-mijn was ondergelopen.

Het is niet voor het eerst dat een zinkgat is ontstaan in het gebied. Soortgelijke reusachtige gaten verschenen eerder al op het schiereiland Jamal (‘het einde van de wereld’). Lokale bewoners zeggen raketten en zelfs vallende engelen in de omgeving van de zinkgaten te hebben gezien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Duizenden mijnwerkers kregen te horen dat ze uit de buurt moeten blijven van het zinkgat. Geologen proberen te achterhalen wat er precies is gebeurd. Volgens één theorie heeft een aardbeving 20 jaar geleden het gesteente rond de mijn verzwakt.

De krater zorgde voor massale paniek in het dorp en veel inwoners proberen hun huis te verkopen. Een lokale bewoner zei: “Mensen hebben al drie dagen niet geslapen, ze zijn bang dat er nieuwe gaten ontstaan.”

Een ander zei: “De huizen waren leeg toen het gebeurde. Pas op enkele kilometers staan huizen die daadwerkelijk bewoond zijn.” De toekomst van de mijn, die eigendom is van de grootste kaliproducent ter wereld, is onzeker.

Siberische kraters ontstaan veelal in gebieden met permafrost waar de bodem begint te smelten en het vrijkomende gas explosies veroorzaakt.


[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marc
Marc
9 jaren geleden

Wat is dat toch met die zinkgaten, vroeger hoorde je daar nooit iets over?. Blijkbaar heeft het ook niets te maken met de permafrost of juist het ontdooien daarvan want je hebt ook zinkgaten in Mexico en op andere plaatsen op de wereld. Je hebt weliswaar cenotes (een water bevattende grot of poel in Yucatán) in Mexico, maar wat veroorzaakt dan de zinkgaten in Siberië?

blub
blub
9 jaren geleden

Nou, misschien een beetje mysterieus. Gigantisch mysterieus zou ik het niet willen noemen.

Awakening Channel
Awakening Channel
9 jaren geleden
Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Ik weet dat het bestaat maar hier geloof ik niet in.

De popcornmachine staat weer eens aan!

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x