Homepagina » Natuur en Milieu » Gigantisch mysterieus zinkgat slokt huizen op in Siberië
Gigantisch mysterieus zinkgat slokt huizen op in Siberië

Gigantisch mysterieus zinkgat slokt huizen op in Siberië

In Siberië is in de buurt van één van de grootste kaliummijnen ter wereld een reusachtig mysterieus zinkgat verschenen. Het gapende gat is 30 meter in doorsnee en ontstond vlak nadat de nabijgelegen Solikamsk-mijn was ondergelopen.

Het is niet voor het eerst dat een zinkgat is ontstaan in het gebied. Soortgelijke reusachtige gaten verschenen eerder al op het schiereiland Jamal (‘het einde van de wereld’). Lokale bewoners zeggen raketten en zelfs vallende engelen in de omgeving van de zinkgaten te hebben gezien.

Duizenden mijnwerkers kregen te horen dat ze uit de buurt moeten blijven van het zinkgat. Geologen proberen te achterhalen wat er precies is gebeurd. Volgens één theorie heeft een aardbeving 20 jaar geleden het gesteente rond de mijn verzwakt.

De krater zorgde voor massale paniek in het dorp en veel inwoners proberen hun huis te verkopen. Een lokale bewoner zei: “Mensen hebben al drie dagen niet geslapen, ze zijn bang dat er nieuwe gaten ontstaan.”

Een ander zei: “De huizen waren leeg toen het gebeurde. Pas op enkele kilometers staan huizen die daadwerkelijk bewoond zijn.” De toekomst van de mijn, die eigendom is van de grootste kaliproducent ter wereld, is onzeker.

Siberische kraters ontstaan veelal in gebieden met permafrost waar de bodem begint te smelten en het vrijkomende gas explosies veroorzaakt.


[Express]

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Marc schreef:

  Wat is dat toch met die zinkgaten, vroeger hoorde je daar nooit iets over?. Blijkbaar heeft het ook niets te maken met de permafrost of juist het ontdooien daarvan want je hebt ook zinkgaten in Mexico en op andere plaatsen op de wereld. Je hebt weliswaar cenotes (een water bevattende grot of poel in Yucatán) in Mexico, maar wat veroorzaakt dan de zinkgaten in Siberië?

  3 likes
  • earthaxis schreef:

   Gewoon een geomorfologisch verschijnsel, wat anders?
   Ooohw jullie dachten natuurlijk dat het een gigantisch mysterieus onverklaarbaar griezelig gat in de vorm van een ufo is…
   Een ingestorte ondergrondse ufo basis natuurlijk dat is het. Dat ik dat niet zag, sorrie mensen.

   12 likes
   • Ronny schreef:

    Precies….. 😉 Er zullen gerust meer van die gaten zijn. Het is alleen nu, met de uitvinding van internet etc. wat makkelijker in het nieuws te krijgen. Valt me nog mee dat de huisaliën nog niet langs is geweest met het verhaal dat dit een gat naar een andere planeet is. En zo mysterieus is het dus ook weer niet. In dit verslag staat dat er meerdere van die gaatjes zijn in die omgeving.
    Snel dicht gooien nu ze het nog kunnen betalen. Volgend jaar is al het geld weg en is er geen hond die er nog een vinger (gratis) naar uit wil steken . 😉

    3 likes
 • EllenB schreef:

  De aarde is zich aan het ‘vernieuwen’. Hij warmt op van binnenuit
  Tevens draait hij. Daarom gaat de zon niet meer onder in het westen, maar veel zuidelijker.
  Vandaar alle vreemde verschijnselen in het weer, en de natuur.
  De sinkholes, hebben daar ook mee te maken. Er zijn ook veel meer vulkaanuitbarstingen e.d.
  Op de ene plaats wil de warme weg, en op een ander implodeert, de aarde dan.
  Zo heb ik het i.i.g begrepen.

  6 likes
 • Pascal schreef:

  Ik weet dat het bestaat maar hier geloof ik niet in.

  De popcornmachine staat weer eens aan!

  2 likes
 • blub schreef:

  Nou, misschien een beetje mysterieus. Gigantisch mysterieus zou ik het niet willen noemen.

  3 likes
  • Amsterdammer schreef:

   Inderdaad. Die andere gaten zou kunnen maar deze? Nou nou, what a mystery. Even verderop ligt een dikke mijn(die waarschijnlijk zo verschrikkelijk uitgemolken is dat de grond imbalance is geraakt)

   1 likes
 • x

  Check Also

  nos

  NOS: Weer recordtemperaturen in Siberië! NOS krijgt geschiedenisles

  Afgelopen week waarschuwde de NOS dat in ...

  nos

  NOS: 38C in Siberië, warmt keihard op! Ondertussen in Siberië: ongewoon koud, sneeuw in juli

  Eind vorige maand liet de NOS weten ...

  >