Eén van de overzeese gebiedsdelen van Frankrijk wil een schadeloosstelling ontvangen voor de kernproeven die er sinds de jaren zestig zijn gehouden. Frans-Polynesië wil 930 miljoen dollar (748 miljoen euro) zien als genoegdoening voor de milieuschade als gevolg van de 210 proeven die tussen 1966 en 1996 op de eilandengroepen zijn gehouden.
De regeringspartij Tahoeraa Huiraatira wil daarnaast 132 miljoen dollar omdat de atollen Fangataufa en Mururoa waar de proeven zijn gedaan nog altijd niet zijn teruggegeven, meldde de Polynesische krant La Depeche de Tahiti. Frans-Polynesië bestaat uit meer dan 100 eilanden en atollen en heeft een eigen regering, maar is wel onderdeel van de Franse republiek.
Frankrijk bracht het eerste thermonucleaire wapen in 1968 tot ontploffing voor de kust van Fangataufa. Afgelopen jaar bleek uit Franse defensiedocumenten dat de eilanden aan veel meer straling zijn blootgesteld dan in eerste instantie werd gedacht. Tahiti, het dichtstbevolkte eiland, werd blootgesteld aan 500 keer de aanbevolen hoeveelheid straling.
In 2006 concludeerde een Franse medische instantie dat het stijgende aantal kankergevallen op de eilanden wordt veroorzaakt door de kernproeven. Pas in 2010 kregen veteranen en overlevenden recht op een schadevergoeding.
De eilanden, die jarenlang afgesloten zijn geweest, zijn door de kernproeven grotendeels verwoest. Er is maar weinig bekend over de verspreiding van het kernafval. In een rapport uit 1998 staat dat meer dan 3200 ton radioactief afval in de Grote Oceaan is gelekt.
Aan het eind van de reeks testen bedong de toenmalige president Gaston Flosse al een jaarlijkse uitkering van 150 miljoen dollar om de economie van het land te steunen.
Rutte ‘verkoopt complete lariekoek’ over oorlog in Oekraïne
Wob-stukken: overheid lanceerde jaar voor corona denktank om vaccins te pushen en critici aan te pakken
Zorgeloos gezond
Ook bestuurders verzetten zich tegen coronamaatregelen: ‘Absurd, dit’
Data-analist trekt aan de bel bij Omtzigt: ‘Ik vind het een schande en hoop dat u actie onderneemt’
Australische senator legt totalitaire aspiraties van Klaus Schwabs WEF bloot in parlement
Boliviaanse actrice maakt schokkende videobeelden in Syrië die in schril contrast staan met de nieuwsberichten. Bekijk ze hier
Finnen testen onvoorwaardelijk basisinkomen uit
VIDEO: Hoe gaat teleportatie in de toekomst écht mogelijk zijn?