Straling

Frankrijk voerde 210 kernproeven uit in Polynesië. De eilandbewoners eisen nu genoegdoening

Help door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eén van de overzeese gebiedsdelen van Frankrijk wil een schadeloosstelling ontvangen voor de kernproeven die er sinds de jaren zestig zijn gehouden. Frans-Polynesië wil 930 miljoen dollar (748 miljoen euro) zien als genoegdoening voor de milieuschade als gevolg van de 210 proeven die tussen 1966 en 1996 op de eilandengroepen zijn gehouden.

De regeringspartij Tahoeraa Huiraatira wil daarnaast 132 miljoen dollar omdat de atollen Fangataufa en Mururoa waar de proeven zijn gedaan nog altijd niet zijn teruggegeven, meldde de Polynesische krant La Depeche de Tahiti. Frans-Polynesië bestaat uit meer dan 100 eilanden en atollen en heeft een eigen regering, maar is wel onderdeel van de Franse republiek.

Frankrijk bracht het eerste thermonucleaire wapen in 1968 tot ontploffing voor de kust van Fangataufa. Afgelopen jaar bleek uit Franse defensiedocumenten dat de eilanden aan veel meer straling zijn blootgesteld dan in eerste instantie werd gedacht. Tahiti, het dichtstbevolkte eiland, werd blootgesteld aan 500 keer de aanbevolen hoeveelheid straling.

In 2006 concludeerde een Franse medische instantie dat het stijgende aantal kankergevallen op de eilanden wordt veroorzaakt door de kernproeven. Pas in 2010 kregen veteranen en overlevenden recht op een schadevergoeding.

De eilanden, die jarenlang afgesloten zijn geweest, zijn door de kernproeven grotendeels verwoest. Er is maar weinig bekend over de verspreiding van het kernafval. In een rapport uit 1998 staat dat meer dan 3200 ton radioactief afval in de Grote Oceaan is gelekt.

Aan het eind van de reeks testen bedong de toenmalige president Gaston Flosse al een jaarlijkse uitkering van 150 miljoen dollar om de economie van het land te steunen.

[Independent]

4.5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
7 jaren geleden

Ik denk dat ze een andere genoegdoening gaan krijgen.

Vertrekken naar een andere planeet.

Pjotr
Pjotr
7 jaren geleden

Gewoon op dezelfde manier vereffenen. Paar kernfusiebommen op Parijs en de andere grote Franse steden gooien. Eens kijken hoe ze dan piepen.

nexus
nexus
7 jaren geleden

klopt allemaal maar er zijn in de jaren 50 en 60 veel meer kern proeven gedaan ook in de oceaan
je hoorde toen niet anders vreemd dat je daar niets meer over leest

Bastiaan
Bastiaan
7 jaren geleden

De zogenaamde Franse ondergrondse atoomproeven op oa. Moraroa op anderhalve kilometer diepte hebben alles te maken met het vernietigen van ruim 100-000 ruimtevaartuigen , lees UFO’s , die daar opgeslagen waren .
Het zijn dus geen proeven geweest , maar een doelbewuste uitschakeling van hulpgoederen van een beschaving , die als bedreigend werd gezien ………
Wij , normale mensen , zullen helaas nooit aan de weet komen of dit ten goede of ten kwade geweest is , maar ik heb zo wel mijn vermoedens .

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

6
0
We lezen graag je reactie!x