Homepagina » Straling » Frankrijk voerde 210 kernproeven uit in Polynesië. De eilandbewoners eisen nu genoegdoening
Frankrijk voerde 210 kernproeven uit in Polynesië. De eilandbewoners eisen nu genoegdoening

Frankrijk voerde 210 kernproeven uit in Polynesië. De eilandbewoners eisen nu genoegdoening

Eén van de overzeese gebiedsdelen van Frankrijk wil een schadeloosstelling ontvangen voor de kernproeven die er sinds de jaren zestig zijn gehouden. Frans-Polynesië wil 930 miljoen dollar (748 miljoen euro) zien als genoegdoening voor de milieuschade als gevolg van de 210 proeven die tussen 1966 en 1996 op de eilandengroepen zijn gehouden.

De regeringspartij Tahoeraa Huiraatira wil daarnaast 132 miljoen dollar omdat de atollen Fangataufa en Mururoa waar de proeven zijn gedaan nog altijd niet zijn teruggegeven, meldde de Polynesische krant La Depeche de Tahiti. Frans-Polynesië bestaat uit meer dan 100 eilanden en atollen en heeft een eigen regering, maar is wel onderdeel van de Franse republiek.

Frankrijk bracht het eerste thermonucleaire wapen in 1968 tot ontploffing voor de kust van Fangataufa. Afgelopen jaar bleek uit Franse defensiedocumenten dat de eilanden aan veel meer straling zijn blootgesteld dan in eerste instantie werd gedacht. Tahiti, het dichtstbevolkte eiland, werd blootgesteld aan 500 keer de aanbevolen hoeveelheid straling.

In 2006 concludeerde een Franse medische instantie dat het stijgende aantal kankergevallen op de eilanden wordt veroorzaakt door de kernproeven. Pas in 2010 kregen veteranen en overlevenden recht op een schadevergoeding.

De eilanden, die jarenlang afgesloten zijn geweest, zijn door de kernproeven grotendeels verwoest. Er is maar weinig bekend over de verspreiding van het kernafval. In een rapport uit 1998 staat dat meer dan 3200 ton radioactief afval in de Grote Oceaan is gelekt.

Aan het eind van de reeks testen bedong de toenmalige president Gaston Flosse al een jaarlijkse uitkering van 150 miljoen dollar om de economie van het land te steunen.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Pjotr schreef:

  Gewoon op dezelfde manier vereffenen. Paar kernfusiebommen op Parijs en de andere grote Franse steden gooien. Eens kijken hoe ze dan piepen.

  4 likes
 • Pe68 schreef:

  Beetje weinig genoegdoening.
  Het lijkt me een onbetaalbare schuld, 210 atoombommen op je prachtige eilanden. 500 x de norm straling op je hoofd eiland.
  Het is te weinig om een ieder de juiste zorg te bieden.
  210 miljard en schoonmaken, zoek die 3200 ton ook maar op!
  En ja, Frankrijk was niet de enige in de grote oceaan.

  3 likes
 • nexus schreef:

  klopt allemaal maar er zijn in de jaren 50 en 60 veel meer kern proeven gedaan ook in de oceaan
  je hoorde toen niet anders vreemd dat je daar niets meer over leest

  2 likes
 • Bastiaan schreef:

  De zogenaamde Franse ondergrondse atoomproeven op oa. Moraroa op anderhalve kilometer diepte hebben alles te maken met het vernietigen van ruim 100-000 ruimtevaartuigen , lees UFO’s , die daar opgeslagen waren .
  Het zijn dus geen proeven geweest , maar een doelbewuste uitschakeling van hulpgoederen van een beschaving , die als bedreigend werd gezien ………
  Wij , normale mensen , zullen helaas nooit aan de weet komen of dit ten goede of ten kwade geweest is , maar ik heb zo wel mijn vermoedens .

  2 likes
 • Bertrolli schreef:

  De westerse mens is een monster.

  Hier een timelapse van de op aarde uitgevoerde nucleaire proeven:
  https://www.youtube.com/watch?v=WAnqRQg-W0k

  2 likes
 • Pascal schreef:

  Ik denk dat ze een andere genoegdoening gaan krijgen.

  Vertrekken naar een andere planeet.

  1 likes
 • x

  Check Also

  staten

  Staten VS mogen mensen die coronavaccin weigeren beboeten of gevangenzetten

  Het kabinet haalt de teugels verder aan. ...

  frankrijk

  Enorme opstand in Frankrijk op nationale feestdag: ‘Revolutie! Revolutie!’

  Op de nationale feestdag van Frankrijk, de ...

  >