Homepagina » Paranormaal » “Bewijs dat ziel het lichaam verlaat tijdens bijna-doodervaring”
"Bewijs dat ziel het lichaam verlaat tijdens bijna-doodervaring"

“Bewijs dat ziel het lichaam verlaat tijdens bijna-doodervaring”

Sinds Pim van Lommel (oud-cardioloog) verhalen van patiënten met een bijna-doodervaring (BDE) heeft bestudeerd en veel hieromtrent heeft gepubliceerd, is dit fenomeen bespreekbaar geworden en is er heel wat informatie over gekomen.

In het boek Wat een stervend brein niet kan worden bijna tachtig casussen beschreven die verzameld zijn door Titus Rivas, Anny Dirven en Rudolf Smit. Deze casussen zijn ontleend aan grondig onderzochte bronnen. De drie auteurs proberen al doende aan te tonen dat het juist de paranormale ervaringen zijn die BDE’s zo belangrijk maken.

"Bewijs dat ziel het lichaam verlaat tijdens bijna-doodervaring"Bijna-doodervaringen kunnen parapsychologische of paranormale aspecten vertonen. Onder deze aspecten verstaat men verschijnselen die gekoppeld zijn aan de geest, de ziel of het bewustzijn en die niet in het gangbare materialistische wereldbeeld passen.

Het betreft hier casussen die niet alleen door de BDE’er zelf gemeld zijn, maar ook bevestigd worden door derden, zoals familieleden, vrienden, artsen of verpleegkundigen. Het gaat om de ‘harde kern’ op dit gebied.

Hieronder volgen enkele samenvattingen van een drietal casussen:

Buitenzintuiglijke waarneming van de naaste omgeving

De Amerikaanse arts Joan La Rovere vertelde Sam Parnia dat ze deel uitmaakte van een medisch team dat naar kleine lokale ziekenhuizen ging om zieke kinderen op te halen die in het Great Ormond Street Hospital te Londen een speciale behandeling moesten ondergaan. Op een avond ging ze met de rest van het team naar een ziekenhuis in Kent, om een negenjarig kind met een ernstige nieraandoening op te halen. Tijdens de rit met de ambulance kwam het team vast te zitten in het verkeer, waardoor de toestand van het meisje sterk achteruit ging.

Plotseling begaf het hart van het meisje het en ze kreeg een hartstilstand. Het team van La Rovere begon onmiddellijk met een reanimatie, maar slaagde er niet in haar hart weer op gang te brengen. Men bleef het echter proberen en La Rovere probeerde het meisje gerust te stellen door tegen haar te praten. Rond het moment waarop ze aankwamen bij het Great Ormond Street Hospital, begon het hart van het meisje weer op gang te komen, hoewel ze nog in een erg kritieke en onstabiele toestand verkeerde.

Uiteindelijk herstelde het meisje toch en enkele maanden later bracht ze een bezoek aan het ziekenhuis om iedereen te ontmoeten die voor haar gezorgd had. Parnia schrijft dat ze daarbij vroeg: “Waar is die Amerikaanse dokter die in de ambulance voor me zorgde en onderweg tegen me praatte?” Ze had alles van bovenaf gezien en kon zich alle details herinneren.

Telepathie

Een jonge cardioloog uit South-Dakota vertelde Raymond Moody hoe hij op een dag een aanrijding had met zijn auto, toen hij ‘s ochtends op weg was naar het ziekenhuis. Hij was erg van streek en maakte zich grote zorgen dat de mensen in kwestie een aanzienlijke schadevergoeding van hem zouden eisen.

De man was hier nog mee bezig toen hij naar de afdeling spoedeisende hulp snelde om iemand te reanimeren die een hartstilstand had gehad. De dag erop vertelde de man die hij gered had dat hij tijdens de reanimatie uit zijn lichaam was getreden en hem had gadegeslagen tijdens zijn werk.

De arts vroeg zijn patiënt wat hij dan zoal gezien had en was verbaasd over de juistheid van de beschrijving van de gebeurtenissen. De patiënt vertelde hem exact hoe de medische instrumenten eruit hadden gezien en in welke volgorde ze gebruikt waren. Hij beschreef de kleuren en de vormen van het gereedschap, en zelfs de wijzerplaatjes op diverse apparaten. Wat de cardioloog pas echt overtuigde was de volgende uitspraak: “Dokter, ik kon zien dat u zich zorgen maakte over dat ongeluk. Maar u heeft geen enkele reden om zich over zulke dingen zorgen te maken. U wijdt uw tijd aan andere mensen. Niemand zal u iets aandoen.”

Contact met onbekende overledene

Sam Parnia bespreekt de casus van een jongen van drieënhalf die hij Andrew noemt. Deze jongen kreeg tijdens een openhartoperatie een BDE, waarbij een ‘zwevende dame’ zag. “Die dame kwam en nam me mee. Ze hield mijn hand vast en we zweefden omhoog… […] Het was goed, de dame zorgde voor mij, de dame houdt van me, ik was niet bang, het was fijn. […] Ik was wakker, maar ik was bovenaan bij het plafond en toen ik naar beneden keek lag ik in een bed met mijn armen naast me en dokters deden iets aan mijn borst. Alles was heel licht en ik zweefde terug naar beneden.”

Andrew herkende een jaar later bij een televisieprogramma over een hartoperatie bij een kind de bypass-machine die volgens hem ook bij zijn eigen operatie was gebruikt. Hij had dit waargenomen toen hij met ‘die dame’ naar boven zweefde. Een tijdje later liet zijn moeder hem een keer een oude foto van haar moeder zien toen deze haar leeftijd had. Andrew zei: “Dat is ze, dat is die dame.”

Lees hier meer casussen.

Het boek ‘Wat een stervend brein niet kan’ is hier verkrijgbaar.

[Epoch Times]


Vind je dit artikel belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Ik geniet nog elke dag van die ervaring omdat ik weet dat het leven zo immens mooi kan zijn, ondanks de teringzooi (sorry voor het woordgebruik) die we er met zijn allen van maken op deze mooie aarde.

  Die ervaring geeft me elke dag weer de kracht om verder te gaan en mijn wensen en dromen (hoe klein ook) tot leven te brengen. Dat is waarom ik op deze aarde ben geboren.

  En gelukkig… het is “mijn” ervaring.

  24 likes
  • Ik bewonder je positieve instelling Boppie. Als de hele wereld zo zou denken zou het leven er een stuk beter uit zien……… helaas is de werkelijkheid een stuk minder fraai…..

   5 likes
 2. Ik heb een aantal maanden terug zodanig slecht in mn vel gezeten (Door blowen depri slechte mensen en invloeden om me heen) dat ik mn slaap denk ik een bijna doodervaring heb gehad. Ik hou t bij meerdere dimensies en een genot wat vergelijkbaar is met alsof je een megalang je plas hebt opgehouden en eindelijk mag plassen.

  3 likes
 3. Ik moest laatst onder het mes. Ik lag daar in de operatiekamer… en toen lag ik weer gewoon op mijn kamer. Ik had geen bijna doodervaring. Ik was ineens weg.

  3 likes
 4. @Ries

  Het is niet te bewijzen omdat BDE een (persoonlijke) ervaring is.

  9 likes
  • @boppie.
   Je hoeft helemaal niets te bewijzen.
   Je deelt je persoonlijke ervaring.
   Ik vind het mooi om te lezen! En ik geloof je.
   Word een beetje moe van dat geroep om bewijs. Je maakt iets mee. Moet je t nog bewijzen ook. Zo vreemd. Het enige wat je kunt doen is vertellen over wat je beleefd hebt.

   5 likes
   • @Padja

    Bedankt voor je mooie woorden lieve Padja.

    Ik ben gewoon blij dat ik eindelijk “mijn ervaring” kan delen, zonder dat iemand begint te schelden of grof te begint worden. Alles draait om “respect voor elkaars ervaringen”. De wereld kan er zoveel mooier van worden.

    Liefs van Boppie.

    2 likes
 5. De onderliggende aanname hier is dat we een ziel hebben. Ben ik persoonlijk niet van overtuigd.

  4 likes
  • Ik was daar persoonlijk ook niet van overtuigd, tot ik 15 jaar geleden tijdens een longontsteking een BDE had. Het beeld dat ik los van mijn lichaam kan doorleven in een plaats van oneindige vrede en harmonie noem ik sinds die tijd ziel. Voor mij hoef ik het niet te bewijzen, ik zou dat graag doen voor anderen maar helaas het blijft bij het beschrijven van deze ervaring. Dat ik deze ervaring heb ik gehad nadat ik met mijn kerkelijke opvoeding en achtergrond heb gebroken beschouw ik als een voorrecht. Het is jammer dat kerken voorwaarden verbinden aan iets wat voor iedereen gratis toegankelijk is…
   Ik geniet dagelijks van mijn leven op aarde met mijn dierbaren, het gevoel wat ik beleefd heb tijdens mijn BDE probeer ik zoveel mogelijk te herkennen in mijn alledaagse bestaan. Meerdere dierbaren heb ik verloren aan EDE (Echte DoodErvaring), het weten dat zij voortleven en ik incidenteel nog contact met hen kan voelen steunt mij in het aardse missen.

   8 likes
   • ‘Het is jammer dat kerken voorwaarden verbinden aan iets wat voor iedereen gratis toegankelijk is…’ Mooie stelling, ga ik over nadenken.

    Bedankt voor het delen. De ervaring de je beschrijft en het gevoel dat daar bijhoort, dat is voor jou een ziel. Een dergelijke ervaring kan ik vinden in slapen, dromen en mediteren.

    Kijk, waar ik wat moeite mee heb is dit: we kunnen beredeneren dat we een ziel kunnen hebben, dus hebben we er een. Een ander iets waar ik moeite mee heb is een BDE koppelen aan hoe het moet gaan als je een EDE gaat krijgen. Want, Bijna Dood is nog steeds niet Echt Dood.

    Anyway, dat zijn zo mijn gedachten. Begrijp me niet verkeerd: ik wil geenszins jouw ervaring op welke wijze dan ook afkraken. Misschien heb ik ook wel zo’n ervaring nodig om van inzicht te veranderen, en ben jij gewoon de wijzere…

    3 likes
 6. Ik heb dat in 1985 meegemaakt tijdens een abces in mijn onderbuik dat ik op sterven lag ik had 42 gr koorts en had mijn lichaam verlaten zag mij vanuit n hoek liggen liep door een tunnel zag mijn oma en opa die ik niet kon naar mij rennen en dat was zulk vredig gevoel dat ik t liefste daar was gebleven!. Ik wilde niet terug dat nog een meneer kwam die vertelde toen dat mijn werk er nog niet opzat en terug moest gaan. En daarmee werd ik wakker op de ok tafel en werd zonder verdoving in t litteken open gemaakt. Dat gevoel vergeet ik niet meer en weet dat de doden onder ons leven.

  12 likes
 7. Bewijs… pfffff…

  10 likes
 8. Ik zag aliens toen ik een BDE had na inname van paddestoelen en een dosis LSD. Het zag er onwerelds uit.

  7 likes
 9. sommigen noemen het wishful thinking. klaar ben je er mee

  4 likes
 10. Ik kijk nergens meer van op, je gelooft iets of je geloofd het niet. Het is je eigen waarneming en die kan niemand anders jouw afnemen. Zo als ik tijdens de nachtelijke uren vanuit mijn bed werd opgenomen en terecht kwam in een Ufo. De bemanning bestond uit drie personen die mij meenamen na een ander hemellichaam, wat ik ook probeerde de gezichten waren voor mij niet waarneembaar. Mogelijk was het de maan, Daar liet men mij zien wat dit toestel allemaal kon. We vlogen door een dal die omgeven was met grote en minder grote kraters. Plotseling schoten we recht op loodrechte want af tot misschien geschat 50 meter afstand, schoot de ufo recht naar boven om dit opstakel te vermijden.
  Ik vroeg aan de bemanning hoe al deze kunsten mogelijk waren zonder dat ik luchtziek werd. Het antwoord was kort en krachtig, jouw stoffelijk lichaam is niet bij je, waarop ik vroeg of ik voor altijd bij hun mocht blijven, op dat moment onstond er een vreemd gevoel en werd ik met grote kracht weer in mijn bed en lichaam terug geworpen. Ra nee hoor ik had al meerdere keren uittredingen ondergaan. en diverse malen o.a. op klaarlichte dag Ufo’s mogen zien. Gr. Amiel

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

klimaattop

Peperdure klimaattop in Madrid uitgelopen op een puinhoop (en zoveel CO2 stoot dit ‘reizende circus’ uit)

Europees Raadsvoorzitter Charles Michel zei erg teleurgesteld ...

geheugen

Hoe Hack Je Jouw Brein voor een SUPERGEHEUGEN?

Zou een sterker vermogen om dingen beter ...