Archeologie

Gigantische delen van oud continent gevonden in Indische Oceaan

Help ons door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Diep in de Indische Oceaan zijn gigantische gezonken stukken van een oud continent gevonden uit de tijd van de dinosauriërs, zo melden wetenschappers.

De twee fragmenten, bij cartografen bekend als de Batavia Seamount en de Gulden Draak, zijn even groot als de Amerikaanse staat West-Virginië.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Er was nog weinig bekend over de microcontinenten, behalve dat ze zich zo’n 1.600 kilometer ten westen van het Australische Perth bevinden.

Verrassende ontdekking

Een internationaal team wetenschappers bracht onlangs de zeebodem in kaart en boorde tot een diepte van 2.500 meter. De onderzoekers deden een verrassende ontdekking. In plaats van basalt, wat normaal wordt aangetroffen in de zeebodem, haalden ze stukken graniet, gneis en zandsteen omhoog, gesteente dat zich normaal gezien vormt op continenten.

Enkele monsters bevatten zelfs fossielen, aldus Joanne Whittaker van de Universiteit van Sydney in Australië.

Oud continent

In eerste instantie dachten de wetenschappers dat de plateaus afgevlakt waren, een teken dat ze zich eens lang genoeg boven het zeeniveau bevonden dat erosie kon plaatsvinden.

Het werd echter al snel duidelijk dat de hoogte van de continenten varieert tussen 1.000 meter en 2.500 onder het oppervlak. Dat betekent dat het hoogste plateau 4.600 meter boven de omringende afgrond uitsteekt.

In de fragmenten zijn voornamelijk tweekleppige schelpdieren aangetroffen. Whittaker en haar collega’s gaan de monsters vergelijken met gesteente langs de kust van West-Australië.

Kumari Kandam of Lemurië

De Indische Tamils zijn naar eigen zeggen afkomstig van een gezonken continent vanwaar hun voorvaderen naar India, Sri Lanka, Maleisië, Indonesië en Madagaskar zijn getrokken. In oude geschriften heeft dit continent verschillende namen, maar vandaag de dag wordt het Kumari Kandam of Lemurië genoemd.

Enkele jaren geleden werd door de BBC een artikel gepubliceerd over de vondst van een 9.000 jaar oude gezonken stad voor de kust van India.

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x